A legközelebbi kapcsolat autózás és repülés között

Teszt: Autogyro Calidus

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2013.09.28. 07.00

A hobbirepülésre praktikus megoldás az ultralight kategória. Ezen belül pedig talán a legbiztonságosabb, legkényelmesebb kategória az autogiro vagy gyroplane. Repültünk vele.

Jó, jó, én is tudom, hogy ez egy autós magazin, de a kedves olvasók talán megbocsátják, ha az is élménymegosztásra inspirál, ha egy 160 km/h végsebességű, megpakolva is alig féltonnás, ráadásul kerekeket is viselő járművel szerzek tapasztalatot. Íme, a megrögzött szárazföldi autóspatkány élményei az autogiróval. Miveeel??

Nem helikopter, csak úgy néz ki

Az autogiro vagy girokopter Juan de la Cierva spanyol mérnök találmánya, 1923-ban repült először ilyen gép a világon. Az autogiro a merevszárnyú repülőkhöz hasonlóan működik, légcsavar tolja vagy húzza (létezik rakétahajtóműves girokopter is), de a felhajtóerőt a légellenállástól automatikusan pörgő (autorotáció) forgószárny biztosítja.

A forgószárny biztosítja a felhajtóerőt, a hátsó légcsavar a tolóerőt

A konstrukció előnye a csekély felszállási és minimális leszállási sebesség. Felszálláshoz elég száz méter, közvetlenül leszállás előtt a gépet megemelve majd leejtve pedig szinte 0 méteren megállhat egy autogiro. Repülni is nagyon egyszerű, mind a merevszárnyú gépeknél, mind a helikoptereknél természetesebb, intuitívabb és nyugisabb a gép kezelése.

A giro sebessége a tolólégcsavarral szabályozható, az irányítás a rotor döntésével, illetve a légcsavar légáramát terelő oldalkormánnyal zajlik. A botkormány a rotor állásszögét szabályozza, az oldalkormányt pedállal lehet kezelni, és persze van egy gázkar a motor teljesítményének változtatásához. A pedállal lehet kormányozni a földön, guruláskor az első kereket is.

Az autogiro repülése és lerakása már megy is ezekkel a kezelőszervekkel, de a felszálláshoz kell még valami: egy kuplung. A rotort felszállás előtt elő kell pörgetni (prerotálás); ezután rövid nekifutás után a légellenállás már maga gondoskodik az autorotációról.

Egymás mögötti ülésével a légellenállás szempontjából kedvezően keskeny a gép


Az Autogyro Calidus

Ez a fehér, áramvonalas masina, amit kipróbálhattam, a német Autogyro modellje, Calidus néven fut. Illetve repül, na. Egymás mögötti üléses (tandem) gép, állítható lapátszögű tolólégcsavarral, zárt kabinnal, három, burkolt, nem behúzható kerékkel, négyhengeres, kettős gyújtású, 100 lóerős Rotax 912 vagy turbós, 115 lóerős Rotax 914 típusú, lég- és folyadékhűtéses motorral. A főrotor 8,4 méter hosszú, legszélesebb pontján 20 cm széles, kétlapátos, a rotortengely rezgéseit csillapítók szigetelik el a kabintól. Emelkedési sebessége 5 méter másodpercenként.

265 kiló a csővázas, kompozit műanyag burkolatú gép saját tömege, felszállósúlya 450 kilogramm – papíron. A gyakorlatban a 39 literes tankkal és két mázsás utassal is gond nélkül repül a Calidus, sőt: a nagy tömeggel kiegyensúlyozottabb, finomabb viselkedést mutat szeles időben. A Calidus tervezési végsebessége 185 km/h, utazótempója 160 körül alakul, hatótávolsága pedig akár 800 km is lehet normál repülési viszonyok között. Botkormány, gázkar hátul is van, a gép oktatásra is alkalmas.

Alig öt méter hosszú, praktikus, könnyedén tárolható szerkezet az autogiro. A rotor 8,4 méter hosszú, de így is sokkal kisebb hely kell neki a hangárban, mint egy sárkánynak


Nem olcsó megvenni, olcsó használni

60 000 euró (18 millió Ft) körül van a Calidus listaára. Olcsóbbak és drágábbak is vannak a piacon, az Autogyro zárt gépe talán egy gazdagon extrázott új Golfnak felelne meg a maga kategóriájában, ha autós hasonlatot keresnénk. Mire hazaért, belajstromozták és hivatalosan is nekifuthatott első felszállásának a gép, húszmillió forintba került a tulajdonosának. Innentől viszont zárt kabinban ultralight (fél tonna alatti) kategóriában neki a legkönnyebb az élete a hobbicélú polgári repülésben.

A karbantartást 100 üzemóránként kell elvégezni szakszervizben, pár tízezer forintos költséget jelent ez a munka. Az óránkénti 14-17 litert nem hétszáz forintos repülőbenzinből, hanem sima 95-ösből kéri. A legjobb pedig az autogirókban, hogy még akkor is lehet repülni velük, amikor mással már nemigen. Mivel az oldalszélre minimálisan érzékeny, még akkor is repülhet, amikor a merevszárnyú gépekkel már istenkísértés lenne a felszállás.

Bemutató repülés a Calidusszal


Az élmény

A beszállásnak előre-hátra egyaránt megvan a maga rituáléja, mint egy versenyautóban: itt kapaszkodsz, lábat oda, támaszkodni ide lehet. Vigyázni kell mindenre a kabinban, a súlytakarékosság miatt a vázon kívül minden vékony, könnyű, törékeny.

Teljes műszerezettség VFR (látásra alapozott) nappali repüléshez

Meglepően kényelmes a vékonyka, rettentően súlytakarékos ülés, a  biztonsági öv négypontos. A plexibuborékot bezárva a Calidus zárt utasterében azonnal izzadni kezd az ember, ha süt a nap, viszont még az is biztonságban érzi magát, aki fel nem ülne egy nyitott kisrepülőre, motoros sárkányra. Mintha egy esésnél az a műanyag tojáshéj bármit számítana… Egészen paranoiások egyébként vész esetére az egész gépet tartó ejtőernyőt is rendelhetnek extraként a sorozatgyártású girókhoz.

A direktszűrős, minimális tompítású Rotax blokk és a gyorsan forgó szárny miatt csak fülvédővel repülhetünk, beszélgetni intercomon lehet. A motorindítás, földön gurulás éppen olyan egyszerűen megy, mint egy robogóval.

Prerotálás, nekifutás, huss – egy pillanat alatt a levegőben is van az autogiro. A kilátás szinte körkörös, a girós repülés fantasztikus szabadságérzetet ad. Plexi nélküli gépekkel állítólag még a sárkánynál is jobban a semmiben érzi magát az ember, hisz felfelé sem zárja el semmi a panorámát.

Az ülések könnyűek és biztonságosak, de meglepően kényelmesek is

Könnyedén, puhán, kiszámíthatóan repül a gép. Egy kukoricás felett suhanunk csupán centikkel, képtelenül szűk ívben megkerülünk egy fát, a legcsekélyebb erőlködés nélkül emeli meg, ejti le a repülőt a pilóta. Mivel az átesés veszélye a nagyon alacsony, minimális repülési sebesség miatt szinte kizárt, majdnem helikopteres az élmény, csak minden sokkal egyszerűbben, könnyedebben, természetesebben zajlik.

Megyünk egy kicsit gyorsan is, alattunk az országúton röhejesen lassúak az autók. Még megcsodálunk egy óriási vaddisznócsordát az erdőben (autóból sosem láthatnám ilyen közelről őket), aztán visszatérünk a reptérre. Bejelentkezünk, megvárjuk, amíg előttünk hosszasan, körülményesen pályára fordul, leszáll és kigurul egy merevszárnyas gép, aztán pilótám elegánsan beejti a girót a fűre, már fordulunk is ki, megállunk, nyitjuk a plexit – a földet éréstől a kiszállásig annyi idő telik el, mint amennyi ahhoz kell, hogy beálljak otthon a garázsba a kocsival.

Autózom, motorozom, biciklizem, és ez nekem elég – sose rajongtam különösebben a repülésért. Most sem akarom eladni a házat, kocsit, gyereket, hogy autogirót vegyek, de azért úgy érzem: ez a fajta közlekedési alternatíva még nekem is menne. Repülőgép, helikopter, vitorláshajó nem érdekel, de ezt az autogirózást talán még én, a megrögzött szárazföldi, kétdimenziós, keréken közlekedő is meg tudnám szeretni.

Életreszóló élmény a girokopterezés


Autók helyett hamarosan ilyennel közlekedünk?

Az autogiro ára mellé még egy nagyjából másfél millió forintos, akár egy-másfél évig is elhúzódó tanfolyamot kell kalkulálni – ennyiért lehet megszerezni az ultralight gépek vezetéséhez szükséges PPL (Private Pilot Licence) nevű képesítést. A tanfolyam sokszorta komolyabb, mint egy sima autós jogsi. A légijog bonyolultabb, mint a KRESZ, három dimenzióban sokkal több mindenre kell ügyelni vezetés közben, és persze az égen nincs leállósáv – műszaki kérdésekben is jobban otthon kell lenni.

És ha meg is van a szakszó (szakszolgálati engedély, a levegő jogsija), akkor sem repülhetünk mindenhova olyan szabadon a giróval, mint ahogy a kocsival utazhatunk. Alapértelmezésben csak repülőtérről repülőtérre, nappal, jó időben röpködhetünk, ultralight kategóriában eleve legfeljebb kétszemélyes géppel. Pár szabály ugyan tágítható, de hogy autogiróval ingázzak a munkahelyemre, legfeljebb akkor működhet, ha reptéren lakom és reptéren dolgozom, és sötétedés előtt befejezem a túlórázást.

Megrendeléstől számítva 3-4 hónap alatt gyártja le a német cég a Calidust

Az Ötödik elem vagy a Star Wars világa, ahol mindenki a levegőben közlekedik, még jó darabig nem jön el; nagyságrendekkel kevesebb ember képes egy légi eszköz használatára, mint egy autóéra. De ha majd mégis átalakul a közlekedés a sci-fikben megjósolt formára, jó eséllyel nem repülőkkel vagy helikopterekkel, hanem ezekkel a praktikus, stabil és lenyűgözően egyszerű autogirókkal indul a légiforradalom.

Kommentek

  • PluginHibrid

    A felemelkedés azért kicsinykét bizonytalannak tűnik…

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Ésszerű szabadidőautó: Dacia Sandero Stepway

Jó árával, vállalható megjelenésével és élvezetes motorjával a Dacia Sandero Stepway valószínűleg a legolcsóbb szabadidő-autó.

Olyan kis drága!

Tolatókamera is van benne. TOLATÓKAMERA! Három méter hetvenhez! Meg sávelhagyás-jelző. És színre fújt ajtóbehúzó. Hát csoda, hogy több mint ötmilliót kérnek érte?

Volkswagen Golfok, a legerősebbtől a legtisztábbig

Megújult Golfokat próbálgattunk, a legerősebb benzinestől a konnektoros hibriden át a villanyhajtásúig

A GM legjobb vicce: kabrió kisteher Corvette-motorral

A Totálisan Értelmetlen Autó, 300-as végsebességgel, platóval és nyitható keménytetővel. Nem tudom, mire, de nagyon jó!

Negyedmillió Toyotából folyik az olaj

Az Egyesült Államokban 228 ezer Toyota Tacoma pickupot hívnak vissza, mert szivárog  a differenciálművükből az olaj.

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

Kipakol egy kamionsofőr, ezért hagyja ott a pályát

Egy férfi nemrég azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy elmondja miért hagyja abba a kamionvezetést. A hatóságok utaznak a teherautókra, az autósok pedig szidják a kamionsofőröket.

F1: Megmutatjuk Vettel kedvenc zenéit

Szokatlan playlisteket állítottak össze Sebastian Vettelel kapcsolatban, de a rádiós beszólásai alapján telitalálat a két lista.

F1: Torpedóval a fején indul az orosz pilóta

A hazai versenyére érdekes sisakfestést választott a Toro Rosso versenyzője, Danyiil Kvjat. A Vettel-balesettel viccel az orosz pilóta, torpedóval a fején versenyez majd.

Lengén öltözött hölgyek olasz autókra gerjednek

Az életet igenlő szenvedély, a nagy kanállal habzsolt élvezet minden valamire való olasz autóban megbújik, és az alábbi képek alapján nagyon úgy tűnik, hogy a hölgyek tisztában vannak ezzel a ténnyel. Hiába, egy Ferrari V8-as hörgése többet mond ezer szerelmes szónál.

Ezért változott a lámpaprogram a Nagykörúton

A Budapest Közút szerint a nagykörúti lámpaprogram módosítása a közlekedők érdekében történik, aminek a tömegközlekedéssel és a közúti közlekedéssel közlekedők is kedvezményezettjei lehetnek.

F1: Megosztottak a pilóták az új fejvédőről

A héten eldőlt, hogy a glóriának nevezett fejvédő rendszer végleg süllyesztőbe kerül, helyette a pajzs névre keresztelt eszközzel kezdenek kísérletezni.

Franciaországban magára hagytak egy Lada-kereskedést, tele autókkal

Úgy tűnik, Franciaországban tényleg a kutyának sem kellett a Lada, egy komplett kereskedés áll évek óta elhagyottan, autókkal együtt.

TOP10: Halott márkák örökéletű szépségei

Biztos lehet benne mindenki, nem az ő szépségükön múlt gyártójuk megszűnése. Halott autómárkák egykori csodálatos alkotásaiból következik szubjektív válogatás.

Halálos baleset a veteránautó-versenyen

Egy pilóta meghalt, utasa pedig életveszélyes sérüléseket szenvedett, amikor veterán Jaguarjuk fának ütközött egy amerikai túraralin.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.