Teszten az új magyar családi autó

Teszt: Suzuki SX4 S-Cross 1,6

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2013.09.24. 07.00

Jóval nagyobb lett, így új kategóriában indul a Suzuki SX4 második generációja. Az SX4 S-Cross jó autó, csak nem ennyiért.

Suzuki SX4 S-Cross 1,6

Mi ez?

Esztergomban gyártott, színvonalas családi autó, a tesztautó esetében négykerék-hajtással
Mit tud? Azt, amit a kategória többi autója is, de benzines motorral sem igényel kompromisszumot
Mennyibe kerül?
4 980 000 Ft a légkondis alapverzió, a tesztelt változat ára húzós: 7 700 000 Ft
Kinek jó?  Elég sok embernek: elemében van városban, de a zajszintet leszámítva hosszabb úton is

Állítólag a Suzukinál az SX4 utódját a kis és a kompakt autók közötti modellként kezdték fejleszteni, de még időben észbe kaptak, hogy nagyobb autóra van igény. Az eredmény egy igazi mai, modern kompakt szabadidő-autó. A népes mezőnyön belül a SX4 S-Cross filigránabb a kategóriatársaknál, súlyát összkerékhajtással is sikerült 1200 kg alatt tartani.

Hasmagassága az előd 19 centimétere helyett – a tesztautó kerékméretével – 16,5 centiméter. Aki terepre venne autót, jobban jár a kínálatban maradó eddigi SX4-gyel. A terepjárás úgysem szempont ebben a kategóriában, a fogyasztás annál inkább.

Állítható háttámla, nagyobb csomagtartó

Karcsú és arányos karosszériája meglepően tágas. Már van rendes csomagtér, a hátsó üléstámla állásától függően 400/430 literes térbe rámolhatunk. A 10 centivel, 2,6 méterre nyújtott tengelytávval hátul is bőséges a lábtér. A magam 190 centis magasságával könnyen elférek egy hasonlóan colos vezető mögött, bár az üvegtető miatt a fejtér nem jobb közepesnél.

Elöl pillanatokig tart csak összeszokni az autóval. Jó az üléspozíció, kényelmes az ülés és a telefon-kihangosítás Bluetooth-pároztatását leszámítva minden egyszerűen használható. A minőségérzet átlagos, mert a szép, helyenként puha anyagú műszerfalat ellensúlyozza pár olcsó megoldás. A csomagtérben pedig a gagyi, műanyag rögzítőgyűrűkön látszik a spórolás.

Az elválasztó padló két szinten rögzül, felemelve sík vele a bővített csomagtér


Nem kell bele a dízel

A 6000-es fordulatszámon 120 lóerős benzinmotor kellemes meglepetés. Messze nem csak a dízelénél 800 ezer forinttal alacsonyabb vételár szól mellette. Az élénk, jól harapó, kedvező nyomatékú benzinest az S-Cross mintha egyenesen a Swift Sportból örökölte volna. Az 1,6 literes gépben a műfaj korlátaihoz mérten bőven van erő, még autópályán is bevált. A csúcsmodellhez alapfelszerelésként járó stop-start rendszer jól működik, tehát gyakran lelövi a motort, aztán gyorsan és finoman indítja újra a négyhengerest.

Az S-Cross és konkurensei kézi váltóval
Suzuki SX4 S-Cross 1,6 4×4 GLX Panorama
7 700 000 Ft
Dacia Duster 1,6 Arctic Music 4×4 3 840 000 Ft
Kia Sportage 1,6 EX Premium 4×2 7 034 000 Ft
Nissan Qashqai 1,6 Tekna 4×2 6 570 000 Ft
Subaru XV 1,6 Comfort 4×4 7 190 000 Ft
Suzuki SX4 S-Cross 1,6 GLX Panorama 4×2 7 100 000 Ft

A futómű nem engedi billegni az autót, a közvetlen kormányzással az SX4 S-Cross kezes és jól irányítható autó. Az új SX4 könnyű és kompakt autónak érződik, ami nem érzékcsalódás. Autópályára kicsit túl direkt is a kormányzás, az egyenesfutás nem az igazi.

A rugózási komfort közel sem olyan jó, mint a stabilitás. Autópályáról Budapestre beérve még éppen nem ébrednek fel a hátul alvó gyermekek, de az útgyűrődések, kiálló sínek bekoppannak az utasokig. Megsüllyedt csatornafedelekkel viszont jól boldogul.

Váratlanul kerek az 1,6-os benzinessel az új SX4. Nem enervált és keveset fogyaszt


Halk motor, mégis nagy zaj

Sajnos az autó kategóriájához és főleg árához képest méltatlanul hangos. Még az ötmilliós alapmodellben is sok volna ennyi gumizaj és szélzúgás autópályán, nemhogy a 7,7 milliós tesztelt változatban. Hosszabb utakon megelégedtünk a hangerőben még épp kellemes, 110 körüli tempóval. A motor az okosan hosszúra vett áttételezéssel nem zajong, 120-nál 3000 a fordulatszám ötödikben.

A fogyasztás messze jobb volt annál, amire számítottunk egy benzines kompakt SUV-ban. Az ezerhatos gép városban 8,36 litert engedett le a torkán 100 kilométeren, országúton és autópályán beérte 6,3 literrel. Tesztünk átlagfogyasztása mindössze 6,85 l/100 km. Ha ezeket az értékeket egy Astra vagy Cee’d produkálni tudná hasonló motormérettel, bőven elégedettek volnánk. Ez az autó viszont egy négykerék-hajtású, magasabb és marconábbra rajzolt, rosszabb légellenállású modell.

Kényelmes az ülés és jól beállítható az üléshelyzet

Az új hajtásrendszer négy állással dolgozik, de a tulaj némi próbálgatás után alighanem Auto-üzemmódban használja majd a kocsit. Itt az első kerekek kapják a motor nyomatékát, a fogyasztást csak akkor növeli a négykerék-hajtás, ha kipörögnek. Sportba kapcsolva a rendszer a kigyorsításokat segíti összkerékre váltva, míg a hóra szánt programban folyamatos mind a négy kerék hajtása. A mély hóba, fogós sárba kitalált Lock állás csak hó üzemmódból kapcsolható, ilyenkor a maximális trakció a cél, állandó 50:50 arányú erőelosztással.

Mozgóképen ilyen az új Suzuki SX4-es:


Jónak jó, csak túl drága

A tesztelt Elegance Plus modell felszereltsége igazán gazdag. A xenon fényszórótól a 17 colos felnin át a tolótetőként is használható üvegtetőn keresztül az ülésfűtésig mindenféle kényelmi extra van benne, amivel az átlagos vásárlót el lehet kápráztatni. A modern vezetőtámogató rendszerek, amilyen az adaptív tempomat, hiányoznak. Sajnos ez nagyjából az egész kategóriában így van.

Listaáron 7 700 000 forintba fáj a legmenőbb kivitelben a benzines újdonság. Az összeg túlzás, drágasága miatt az S-Cross élete nagyon nehéz lesz mindaddig, amíg akciókkal nem hozzák megfizethetőbb árszintre. Ha ez egyszer megtörténik, az új SX4 nem csupán ábránd marad sok magyar családnak.

Mellette – Ellene
 • Tágasság, remek térkihasználás
 • Gazdag felszereltség
 • Jó vezethetőség és úttartás
 • Kényelmes ülések
 • Élénk motor
 • Csekély fogyasztás
 • Okosan áttételezett, finoman járó váltó
 • Hazai gyártás
 • Magas vételár
 • Kis gázra könnyen lefulladó motor
 • Izgága parkolóradar
 • Kényelmetlen rugózás
 • Magas szél- és gördülési zaj

Szavazás

Hogy tetszik az új SX4?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

 • OKdoki

  Állítólag a két legmagasabb felszereltséghez jár a hátsó szellőző rostély.
  Volt ilyen az autóban?
  Összességében nem tűnik rossznak a fogyasztás, de az elmondottak árnyalják. Gondolom autópályán csak azért volt ilyen kevés, mert nem 130-as tempót tartott vele a tesztelő. A négy-kerék hajtás sem állandó. Városban pedig a súly a döntő, ami szerencsésen alacsony.

 • a.szorenyi

  Nem volt benne rostély hátul, de a korai tesztautók felszereltsége nem mindig tükrözi a magyar piaci helyzetet pl. a Kiánál, de a Rapidból is előfordult nem magyarországi specifikációs tesztautó. A 110-120 ellenére nagyon jónak tartom az országúti-autóúti és sztrádás fogyasztást, mert gyorsításkor, előzve vagy körforgalmakból kijőve nem spóroltam. Astra J, Mazda3, Auris 1,6 három évvel ezelőtt egy teszten 6,7-7,0 litert fogyasztottak országúton: http://www.vezess.hu/teszt/melyik_legjobb_astra_auris/23796/

 • Guevara

  Egész jó kis mindenes lehet, persze mint ilyen, igazából semmiben nem tűnik ki. Viszont amit ígér azt be is tartja, gondolom én. Szerencsésnek mondanám, hogy nem downsizingolt turbómotort kapott, ezzel a szívó 1.6-ossal kimegy majd a világból is. Van ennél jobb autó, ez nem kétséges, de használati értékét tekintve már nem olyan sok. Az ára az azért eléggé “csípős”.

 • Ragnotti

  Szerintem amire OKdoki gondol, az a felszereltségi listában a két legjobban extrázotthoz járó “hátsó fűtőcsatorna”, ami az első ülések alatt, a hátsó lábtér felé kivezetett fűtést jelentheti.

 • OKdoki

  Akkor, ezek szerint arra gondolok amit Ragnotti mond. :-) Azért ez is előny lehet a melegebb napokon, mert a hideget is hátra vezeti.

 • OKdoki

  Tényleg egy picit drága. Egész jó lenne, csak 1 millióval olcsóbban.

 • fank1970

  Ez kevés a kategóriatársak ellen. Magas ár, gyenge motorválaszték, alacsony presztízs.

 • apaarpi

  Szia András !

  Tetszik az írásod, leginkább a cím lepett meg.
  Ennyiért ez nem lesz új magyar családi autó, az biztos.

 • a.szorenyi

  Kedves Árpi! Köszönöm! A magyar itt a gyártási helyszínre vonatkozik, de remélem, hogy idővel lesz annyi magánvásárló és enyhül annyit az ára, hogy a célközönségre is igaz legyen. Üdv, András

 • hova

  NAGYON TISZTESSÉGESEN MEGÍRT VÉLEMÉNY. Mivel még nem vezettem, azt kérdezném Szuörényi úr: egy kétgyermekes családnak ajánlaná-vagy inkább másra gondolna? Őszintén és sokat segíten,ha megírná,melyik márkára gondolt / a picik 4 és 7 évesek /
  Köszönöm!

 • Levrone

  Tetszik az autó, de hogy lehet ennyire hangos, hogy max. 110-nél kellemes a menetzaj? Egy 9 éves Megane II-vel (ami ugye kb. 12-13 éves konstrukció) folyamatos 160-170-nél tökéletesen tudtunk beszélgetni, alig volt zaj, pedig dízel. Akkor ez miért ilyen hangos? Érthetetlen… :-(

 • bundaska1001

  Én részemről az ignist fejlesztetem volna tovább,tágabb utas tér csomag tér,meghagyva a has magasságot,a többi az tetszik hellyel közzel a SX4-ből,mondjuk még elől hátul tárcsa fék.

Ilyen munkát sem végeztettek még F1-es pilótával

A Renault felújítja enstone-i bázisát, és valószínűleg nem talált a munkára rendes melósokat.

F1: Hivatalos, a Ferraritól kölcsönöz pilótát a Sauber

A Sauber hivatalosan is megerősítette, hogy a sérült Pascal Wehrlein helyett a Ferrari tartalékosa, Antonio Giovinazzi vezet majd náluk a hétfőn kezdődő első barcelonai teszten.

Bajban van az Aston Martin

Jelentősen, 27 százalékkal nőtt az Aston Martin sportautógyártó tavalyi adózás előtti vesztesége, és ezzel már a hatodik egymást követő évet zárta mínuszban.

F1: Alonsót is felhívta a Mercedes

Fernando Alonso azt mondja, Nico Rosberg visszavonulása után nála is érdeklődött a Mercedes. A spanyol akkor le volt kötve, de szeptemberben átgondolja majd, marad-e a McLarennél tovább is.

Fotón, ahogy az új Ladák Budapestre érkeznek

Begurult az első két kamion. Rakományuk friss, ropogós Lada Vesta.

F1: A Mercedes szerint műbalhét csinált a sajtó

Valtteri Bottasnak nincs baja azzal, hogy adatokat kell megosztania új csapattársával, Lewis Hamiltonnal.

Oldalszél-stabilizátort kapnak a Ford haszonjárművek

Alapáron szereli fel a Transit és Transit Custom haszonjárműveket oldalszél elleni elektronikus védelemmel a Ford.

F1: Alonso nem vár sokat az új McLarentől

Fernando Alonso szerint kár azt várni, hogy a McLaren hirtelen visszakerül az élre, a spanyolnak nincsenek túlzott elvárásai az idei szezonnal kapcsolatban.

F1: Kerülj egyet az új Mercivel – fedélzeti videó

Fedélzeti panorámavideó az új Mercedes és Lewis Hamilton első köréről.

F1: Räikkönen kipróbálta az új Ferrarit – videó

A délelőtti leleplezés után a Ferrari azonnal pályára is küldte 2017-es Forma-1-es autóját. Kimi Räikkönen fordult vele elsőként.

F1: “Sereghajtót” leplezett le a McLaren

A McLaren pénteken délelőtt Wokingban és Tokióban leleplezte 2017-es Forma-1-es modelljét, az MCL32-est. Meglepő külsőt kapott az autó.

Erősen szennyezett a talaj az Óbudai Autóbuszgarázsban

Hamarosan megkezdődhet az Óbudai autóbuszgarázs területének kármentesítése. A talaj mellett a talajvíz is erősen szennyezett.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.