Milyen a legszebb mai Opel dízelmotorral?

Teszt: Opel Cascada 2.0 CDTI aut. Cosmo

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2013.09.15. 07.00

A csodaszép Opel kabrió dízelmotorral is jó autó, bár technikailag egy fél brosúrával le van maradva a konkurenciától.

Röviden – Opel Cascada

Mi ez?

Elegáns, nyitható tetős Opel, Astra alapokon

Mit tud? 17 másodperc alatt átváltozni
Mibe kerül? Alapáron 7 millió, de erősebb motorral, jól felszerelve 11 milliónál is drágább
Kinek jó? Tehetős márkarajongóknak és a márkanévre keveset adó kabrió-kedvelőknek


Turbós benzinmotorral már járt nálunk a Cascada – most megkaptuk dízellel, de kézi váltó helyett a nagxy nyitott kocsik eredendő eleganciájához inkább illő automatával. Az árcédulát látva először leesett az állunk, de a kocsi minőségét és a konkurencia árait is tekintetbe véve már-már kedvezőnek is nevezhető az az összeg, amiért a miénk lehet ez a csodaszép és ha nem is tökéletes, de nagyon jó, tágas, valóban négyszemélyes kabrió.

Tágas utastérrel, használható hátsó ülésekkel, nagy csomagtérrel, kiváló zajszigeteléssel hétköznapi autóként is használható a Cascada


Forma

A spanyol Cascada szó jelentése Vízesés, és valóban van egyfajta természetes tüneményeket idéző szépsége. Elképesztően harmonikus, egységes a forma, akár nyitott, akár zárt tetővel. Szemből szinte teljesen Astra az autó, oldalról és hátulról viszont semmire sem hasonlító, önálló alkotás.

Ha a vászontetőt hátrahajtjuk, az ablakokat lehúzzuk, csak a szélvédő és kerete marad az övvonal felett. Se bukócső, se kis oldalablak nem töri meg a képet. Nem hiszem, hogy túlzás volna kijelenteni: a Cascada  a valaha volt összes kabriók egyik legszebbike. A menetjelző fény fordított Nike-logójától a hátsó lámpákba is besüllyesztett elegáns krómcsíkig minden részlet tökéletes.

Nem lehet eleget csodálni ezt a tiszta, harmonikus, esszenciális kabrióságot

Ha muszáj lenne belekötnöm valamibe a formát illetően, talán az illesztési hézagokon találnék némi fogást. Az övvonalon végigfutó krómcsík sem vágott tökéletesen egy nyomban a tesztautón, a csomagtér-fedél élénél viszont tán centis is megvan a rés.

Tető

A vászontető motoros szerkezete a kulcs gombjával vagy a váltókar mögötti krómfogantyúval nyitható-zárható. 17 másodpercig tart a művelet, végig nyomva kell tartani a gombot közben, vagy – biztonsági okból – leáll a mutatvány. Ha netán félig nyitva (vagy félig zárva) felejtenénk a tetőt, a Cascada intelligens módon amennyire csak tudja, magára húzza a ponyvát és a csomagtérfedelet, hogy ne nagyon ázzon el a bélése. Ügyes.

Milyen a legszebb mai Opel dízelmotorral? 1

Menet közben 50 km/h-ig működtethető a tető, ami jó eséllyel rekord a mai motoros mozgatású tetőszerkezetek között. Lehúzott ponyvával hátul ülve már-már rémisztő is a nagy szabadság, de nyugi: ha borul a Cascada, masszív bukótámaszok robbannak elő a hátsó fejtámlák mögül a fejek védelmére.

A csomagtartóban egy műanyag harmonikaszerkezettel választhatjuk le a 380 liternyi raktérből azt a száz litert, ami a tetőnek kell – ha a biztonsági retesz nincs a helyén, a tető nem zárható, nehogy összepréseljük a pakkot. Zárt tetővel óriási a csomagtér, de nyitottan is el lehet süllyeszteni benne egy nagyobb bevásárlást.

Tető nélkül, felhúzott ablakokkal már városi tempónál is erősen borzolja a hátul ülők tarkóján a szőrszálakat a menetszél, de az elöl ülők még országúti sebességnél sem feltétlenül igénylik a szélfogó hálót.

Piropatronos bukókeret a fejtámlák mögött


Utastér

A hatalmas ajtókon előre-hátra egyaránt könnyű a beszállás, bár századszor billentve az üléstámlát már kezd idegesítő lenne a motoros előre-hátracsúsztatás lassúsága. Az első üléseken egy műanyagkar előzékenyen az utasok keze ügyébe tolja a biztonsági övet pár másodpercre, de ha elmulasztjuk a stratégiai pillanatot, netán először indítunk és csak utána kötözködnénk, a mechanika sértődötten hátrahúzódik, és kotorászhatunk a messzi távol felé az övcsat után. Ja, és gyermekeim nagyon megsértődtek, amikor észrevették, hogy nem kaptak ablakemelő gombokat: a hátsó oldalablakok is csak a vezető ajtajának könyöklőjéről kezelhetők.

Cseppet sem tömegmárka termékének tűnik a Cascada, ez bizony prémiumminőség

Adatlap

Opel Cascada 2.0 CDTI aut. Cosmo

Milyen a legszebb mai Opel dízelmotorral? 2
Motor 1956 cm3, Dízel, S4
Teljesítmény 165 LE
Nyomaték 350 NM
Gyorsulás (0-100 km/h) 10,3 sec
Végsebesség 218 km/h
Fogyasztás (vegyes) 5,2 l / 100 km

Körülbelül ez minden, amit a Cascada ergonómiájának szemére lehet hányni. A hely eleve óriási, a kocsi hosszabb, mint egy Audi A5, a 2,7 méter feletti tengelytáv némely középkategóriás autók adatát is meghaladja. A combtámaszos, motoros, tesztautónkban még szellőztetéssel is ellátott (természetesen többszörösen feláras) első fotelek, de még a hátsó ülések is kényelmesek, a legtöbb kezelőszerv németesen logikus helyre került, a műszeregység klasszikus, egyszerűen leolvasható, a kocsi magyarul közli az üzeneteket, a központi kijelző fényereje is megfelelő. Érintőképernyős menüvel ugyan sokak számára egyszerűbb lenne az élet, de a forgatós-nyomkodós rendszer is megszokható.

Az anyagminőség a szőnyegektől a bőrökön át a gombok, kapcsolók textúrájáig nem sokban, tán semmiben nem marad el a prémiummárkák hasonló méretű, de 25-30%-kal drágább modelljeitől. Ahogy a J Astra első bemutatóján, most is úgy éreztem: tulajdonképpen miért is kéne egy ilyen nívós Opel helyett bárkinek Audi?

Aztán, ahogy beröffentjük a motort és D-be húzzuk a váltót, megkapjuk a választ.

Átlátható, világos beltér, a középkonzolon kicsit túl sok gombbal


Motor

165 és 190 lóerővel is kapható a kétliteres turbódízel, de a hatfokozatú, hagyományos automata váltó csak a gyengébb változathoz társítható. 350 Nm-es nyomatékával persze ez a gyengébb motor sem gyenge – viszont járáskultúrája közel nem olyan kifinomult, mint az Audik, Mercik, BMW-k négyhengeres dízelei szoktak lenni. Manapság már ritkán tekintjük stílustörésnek, ha egy kabriót dízelmotor mozgat, de egy reggeli indításnál a Cascada csodás formájához nemigen méltó az a zaj, ami előtör a lemezek alól.

A menetteljesítmények nem kiemelkedők, de elfogadhatók a forma mellé: valamivel tíz másodperc feletti gyorsulás százig, valamivel 210 feletti végsebesség. Viszont a fogyasztást még országúton is nehéz feladat lenyomni hét liter alá, aminek három oka van.

A légellenállás ugye eredendően nem valami nagyszerű egy kabriónál, ezzel nincs mit kezdeni. Ellenben az Opel 17 és fél mázsás tömege nagyon sok, 100-150 kilóval nehezebb a hasonló méretű kabriókénál, még a 2006-os, fémtetős Volvo C70 is csak 17 kilóval nehezebb nála. És persze ott a váltó: érezhetően régi technika, képességei messze elmaradnak a duplakuplungos szerkezetekétől, vagy a BMW csodás nyolcfokozatú automatájától.

A szépség persze szubjektív, de tegye fel a kezét, aki szerint ez az autó nem gyönyörű!


Futómű

A negyedmillió forintos felárért kérhető FlexRide rendszer, mint más Opelekben, képes változtatni a lengéscsillapítók keménységét. Motorindítás után, alapállapotban automatikusan reagál a rendszer az út minőségére, Tour állásban puhábbak, Sport állásban keményebbek a gátlók. Sport módban a műszerfal fényei is pirosra váltanak az addigi fehérből, és ez a változás talány látványosabb, mint a futómű enyhe felkeményedése.

A kormányzás viszont remek, közvetlen, érzékeny, pontos az irányítás. Élvezetes dolog szűk kanyarokban cikázni a Cascadával; az új, márkás gyári gumikkal, ahogy a háromajtós Astránál, ennél a kocsinál is csak esőben, netán hóban tűnik fel, hogy mennyire orrnehéz is valójában az autó.

Motor húzza előre az ülést, pont elég lassan ahhoz, hogy idegesítő legyen, amiért nem lökheti az ember csak úgy arrébb, kézzel


Ár

Bár a 165 lovas automata Cascada 8,4 milliós ára egy Opelhez képest soknak tűnhet, valójában kifejezetten jónak mondható a konkurenciához képest. A kommersz márkák többsége nem is ad hasonló (erős dízel, automatával) kocsit nyitható tetővel, a prémiummárkák meg masszívan drágábbak:

A Cascada és a hasonló modellek árai
 (Alapfelszereltség, hasonló teljesítményű kétliteres dízelmotor, ha van, automata váltó)

Opel Cascada 2.0 CDTI S-S Cosmo (165 LE) 8 390 000 Ft
Audi A5 Cabrio 2.0 TDI Multitronic (177 LE) 12 904 850 Ft
BMW 320d Cabrio (184 LE) 13 835 600 Ft
Volkswagen EOS 2.0 CR TDI DSG (140 LE) 9 342 500 Ft
Peugeot 308 CC 2.0 HDI (163 LE, kézi váltó) 8 130 000 Ft

Szóval nem csak szép és kifejezetten jó kabrió a Cascada, még csak nem is drága. Olyan gazdagon felextrázva, ahogy a tesztautót kaptuk, persze beleharap a 11 millióba, de nincs ez másképp a konkurenciánál sem – ha egyáltalán léteznek némely másik márkánál azok az extrák, amiket a Cascadához megrendelhetünk, sávelhagyás-jelzéstől tolatókameráig. Igaz, hogy dízelmotorja, váltója pár évvel a BMW és VW-technika mögött kullog műszakilag, node kérem, kétharmadáron, ilyen csodás testtel nem megéri? Legfeljebb a BMW-re mondanám jó szívvel, hogy inkább kéne, de csak a hátsókerék-hajtás miatt.

Egy sima háromajtós (azaz GTC) Astra ugyanezzel a motorral, váltóval, szintén szép kupéformával és tágas utastérrel mindössze 6,9 millióba kerül, vagyis a nyitható tető felára márkán belül másfélmillió forint. Húsz százalék felár egy ugyanolyan jól használható, de sokkal látványosabb Astráért. Megéri?

Mellette – Ellene
 • Gyönyörű
 • Csendes
 • Tágas
 • Klasszikus kabrióélmény
 • Bőséges extralista
 • Túl jó a márkához (ki vesz Opel kabriót ennyiért?)
 • A dízelmotor az élvonal mögött kullog

Szavazás

Mennyire tetszik a dízel Cascada?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

 • motorostalicska

  Engem már csak az érdekelne,miért kell lenézni,és a bizonytalan vásárlójelöltekbe belebeszélni, hogy ez az autó, és az Opel márka ciki? Egy független autóslaptól nem ezt várná az ember!pff

 • v_Petya25

  Sajnos sok vezess cikk leszólja az Opeleket, sok a gomb a műszerfalon meg hasonlók, és az előítéleteket, még ha baromságok is így nehéz leküzdeni.

 • ,L Rómeo

  ép hoty joll irrta Rácz, mr fostalicska.
  Opel az ciki, vw a mennő!
  raj csávvók nem opeloznak!
  inkáb eladod a lakássod és veszel egy audit bmw-t!!
  vagy ráteszel szaros 1M-jót(egy havi fizu kb semi töb) és veszel egy gyengéb vw-t!

 • ,L Rómeo

  amugy ikény telen egy audihoz képpest láccik rajjta

Ésszerű szabadidőautó: Dacia Sandero Stepway

Jó árával, vállalható megjelenésével és élvezetes motorjával a Dacia Sandero Stepway valószínűleg a legolcsóbb szabadidő-autó.

Olyan kis drága!

Tolatókamera is van benne. TOLATÓKAMERA! Három méter hetvenhez! Meg sávelhagyás-jelző. És színre fújt ajtóbehúzó. Hát csoda, hogy több mint ötmilliót kérnek érte?

Volkswagen Golfok, a legerősebbtől a legtisztábbig

Megújult Golfokat próbálgattunk, a legerősebb benzinestől a konnektoros hibriden át a villanyhajtásúig

Mit tud a leggyorsabb és a legmagasabb Škoda?

Először leereszkedtünk a siratófalon, majd bőszen kergettük egymást a versenypályán az új Škoda Octaviákkal. Persze nem ugyanazokkal a Škoda Octaviákkal.

F1: Ilyen, amikor Verstappen trollkodik

Max Verstappen rajongói csak egy életnagyságú bábúval akartak fotózkodni, de a függöny mögött bujkált az igazi is.

Ezzel a busszal új értelmet nyernek az éjszakai utazások

A Neoplan Skyliner hálóbusszal egészen más értelmet nyernek az éjszakai utazások. Sör és üdítő a hűtőben, a diszkrécióról pedig a kisfüggönyök gondoskodnak.

F1: Apucival motorozott a kis Räikkönen – fotó

Nem lehet elég korán kezdeni…

Megújult a legfiatalosabb Lexus

Még frissebb megjelenés, még gazdagabb technológiai tartalom, még teljesebb körű biztonsági arzenál a Lexus NX kínálatában.

A fehér oldalfalú abroncsok gyártása valódi kézműves meló

Öreg autókra új abroncs, avagy a veteránosok igényeit is ki kell szolgálni.

F1: Hamilton már nem is emlékszik Rosbergre

Lewis Hamilton végleg lezárta magában azt a fejezetet, amely a Nico Rosberg elleni, házon belüli csatájáról szólt.

F1: Kubica nem zárja ki a második debütálást

Robert Kubica egyre nyíltabban beszél arról, hogy újra megpróbálkozik a Forma-1-gyel.

Finom kis KRESZ-anomáliára bukkantunk Budapesten

Tudod mi az a három úttestű út és hogy hol van ilyen? Mutatjuk.

F1: A szabad gumiválasztást el lehet felejteni!

A Pirelli motorsportfőnöke azt mondja, kizárt, hogy teljesen a csapatokra-pilótákra bízzák, ki milyen gumit használ a versenyhétvégéken.

Csökken az üzemanyagok ára

Szerdán megáll az üzemanyagok árának emelkedése, a benzin és a gázolaj is olcsóbb lesz.

Ősszel jön az 1000 lóerős Mercedes hibrid!

Szeptemberben mutatja be eddigi legextrémebb autóját a Mercedes-AMG. A Project One több mint ezer lóerős lesz.

F1: Átírhatják a túl szigorú motorszabályt

A Forma-1 szabályait előkészítő Stratégiai Munkacsoport mai ülésén lazíthatnak egy motorszabályon, emellett a Honda hóna alá is nyúlhatnak a riválisok.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.