Minél fapadosabb, annál jobb

Menetpróba: Citroën C4 Picasso - 2013

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2013.06.13. 07.00

Tágas, kényelmes, a mindennapokban remekül használható az új családi Citroën, de csak a legolcsóbbat szabad megvenni belőle. És lehetőleg dízellel.

Röviden – Citroën C4 Picasso, 2013-as modell

Mi ez?

Kompakt egyterű, öt teljes értékű, külön-külön mozgatható üléssel, nagy csomagtérrel, jellegzetesen francia szellemiséggel tervezve
Mit tud? Tágas, csendes, kényelmes
Mibe kerül? 4 990 000 forint lesz az alapára 1,6 literes, 120 lóerős benzinmotorral
Kinek jó? Apukáknak, anyukáknak, akár 3 gyerek mellé is. És taxisoknak!

Jó hárommillió Picasso fogyott el eddig szerte a világban, mármint az összes Picassóból, a Xsarára épített ős-változatból, a C3 kis egyterűjéből és az öt- vagy hétszemélyes C4-ekből összesen. A siker érthető: tágas, klasszikus francia kényelmet kínáló autók ezek, nem rossz áron, ráadásul még az ADAC-hibastatisztikában is kiemelkedően jól szerepelnek. A legújabb Picassónak minden esélye megvan a sikersztori folytatására.

Még akkor is, ha a fedélzeti elektronikai rendszer kezelési elvei tökéletesen mellőzik az emberi logika kívánalmait. Végül is a francia technika bájához ez is hozzátartozik, pláne, ha ilyen szép és izgalmas külsőbe csomagolták a fura belsőt.

Az EMP2 kódjelű új padlólemezre épített C4 Picasso laposabb, dinamikusabb, ugrásra készebb jelenség elődjénél

Egyterű, de szép

Minden autókereskedő tudja: az autóvásárlók döntésében 99%-ban meghatározó a forma. Ha az ember úgy igazán beleszeret egypár jól sikerült domborulatba, egy kedves vagy izgalmas arcba, utána simán megmagyarázza magának, miért is nem fontos igazán, hogy a választott kedves a legerősebb, legolcsóbb, legtakarékosabb, legergonomikusabb legyen. Vagy hogy jól tudjon főzni.

Elöl 82, hátul 31 mm-rel szélesedett a nyomtáv, a súlypont optikailag és valóságosan is lejjebb került

Elöl 82, hátul 31 mm-rel szélesedett a nyomtáv, a súlypont optikailag és valóságosan is lejjebb került


Az első kompakt egyterű Citroën nem volt szép, a második már legalább nem volt csúnya, de ez az új C4 Picasso valami elképesztően jól néz ki. Alacsonyabb súlypontjával, szélesebb nyomtávjaival és főleg csodálatosan izgalmas arcával mindenkit rabul ejt, nem találkoztam még emberrel, akinek ne tetszett volna.

Minden részletében és egészében is hibátlan. A fő vonalak harmonikus lapított tojást alkotnak, a menetjelző LED-ek, a hatszögletű hűtőmaszk, a fényszórótestek, a kilincsek, tükrök, felnik – mind-mind funkcionális és szép. Talán a kissé ingerszegény, vízilóéhoz hasonlatosan gömbölyded hátsón lehetne kicsit fanyalogni, de csak amíg fel nem izzik rajta a 3D-effekttel, szögletes, végtelenbe mélyülő vörös fénygyűrűkkel varázslatossá tett lámpa.

Ilyen izgalmas külsejű egyterű talán a Chevrolet Lumina óta nem volt a világon, csak ez még szép is!

Laposabb, de tágas

Az eddigi kompakt Picassók (tehát mind, kivéve C3) egyik legfőbb vonzereje az volt, hogy hátul három teljesen különálló ülés volt bennük, széltében-hosszában-magasságában elegendő hellyel három gyerekülés kényelmes bekötéséhez. Ráadásul az első ülések között semmi sem akadályozta a hátrafordulást, akár hátralépést, ha valami csetepatéban kellett rendet tenni akár egy piros lámpánál. Mindezt tudja az új Picasso is.

Az új padlólemez a futómű változását is magával hozta. Dinamikusabb, de még mindig kényelmes, viszont rossz úton elég rázós lett az új C4 Picasso

Az új padlólemez a futómű változását is magával hozta. Dinamikusabb, de még mindig kényelmes, viszont rossz úton elég rázós lett az új C4 Picasso


Megmaradt a kompakt külméretek mellett érthetetlenül tágas csomagtér is: 537 literes a puttony a 4,5 méternél rövidebb kasztniban. (Ami még öt utas mellett is növelhető, a hátsó székek előbbre tolásával a lábtér rovására.) A kabinban lévő egyéb rekeszekben további 40 liternyi miegymás raktározható el. Ezt tudván, valamint megpillantva a középső kesztyűtartóban lévő 230 voltos konnektort már nem is hiányzott annyira a műszerfal tetejéről a nyitható fedelű extra rekesz.

Az érdekes formájú, különleges alakú fejtámlákkal szerelt ülések is kényelmesek, pláne, ha a fullos, masszírozós, memóriás-motoros vezetőüléses változathoz van szerencsénk. A C4 Picasso a legjobb francia hagyományokat hozza az utastérben. Viszont az elektronikában a legrosszabbakat, ha más értelemben is, mint ezt régebben tapasztaltuk.

A Citroen feladta az előző C4 fixen álló kormányagyának koncepcióját, de a műszeregység maradt középen

Túlextrázni tilos!

Egy módon hibázhat az új C4 Picassót megrendelő vevő: ha túl sok extrát kér az autójába. Bár a követőradar, a motoros csomagtérajtó, netán az előre programozható értékek tartására utasítható tempomat, a sávelhagyásra figyelmeztető asszisztens és még megannyi újdonság a konkurencia fejlődését is figyelembe véve kötelező elem volt az új C4 Picasso fejlesztése során, az összesen úgy 400 kilométernyi teszten szinte minden ilyen elektronikus újdonságról kiderült, hogy lényegében használhatatlan.

A 3D-hatású hátsó lámpa

A 3D-hatású hátsó lámpa


Hétcolos érintőképernyő váltja ki a rádió, klíma, navi, telefon gombrengetegét, sőt, számos egyéb funkciót is itt vezérelhetünk. Egy kezelőszerv mindenre, az egyszerűség kedvéért – ismerős valahonnan ez a logika?

Hát persze, a BMW is belebukott ugyanebbe, az i-Drive nevű dologgal. Ahogy az, ez a HMI (Human-Machine Interface, Ember-Gép kapcsolati felület) is úgy alkalmatlan a mindennapi használatra, ahogy van. Bár itt vannak gombok a kormányon bizonyos funkciók azonnali elérésére (rádió csatornaváltás, telefonkezelés), a rendszer ettől nem hogy használhatóbbá válna, inkább végképp teljes zűrzavarba fúl.

Minél fapadosabb, annál jobb 1

Megtanulhatatlan, hogyan kell összehangolnunk a kormány négy(!) tekerős-nyomós kapcsolóját, plusz a tucatnyi egyéb gombot az érintőképernyőn, miközben időnként a 12 colos, különben gyönyörű grafikájú főképernyőn is zajlanak általunk generált események. Az meg röhej, hogy a nagy és a kis képernyőn csak egyszerre lehet kint a navigáció képe, ha mondjunk fent navigálnánk, míg az utas lent rádiót hangolna, hát az ki van zárva, ilyenkor fent is kikapcsol a navi. Viszont amúgy egyszerre két tévén követhetjük az utat, pazar.

A sávelhagyásra figyelmeztetés úgy történik, hogy egy motor megrángatja a sofőr biztonsági övét. Az előző Citroenekben az ülőlap jobb vagy bal felét berregtette az autó ilyenkor; nem mondom, hogy az jobb volt, de az övrángatás már tényleg túlzás.

Az ülések kényelmesek, az utastér fényűzően széles

Az ülések kényelmesek, az utastér fényűzően széles


Látványos, ahogy a digitális sebességmérőt szép ál-analógra cseréli az ember, vagy ahogy a követőradarnak megadjuk, hány másodperccel szeretnénk lemaradni az előttünk haladó autó mögött. Csak az a bibi, hogy szándékosan, kétszer egymás után ugyanazt a funkciót elérni nagyjából képtelenek voltunk számos baki, mellényúlás nélkül. Szép és hatásos ez a rendszer, de a mindennapokban használhatatlan.

Az időnként parodisztikusan rosszul működő elektronikai zűrzavar záró tűzijátéka a reptéri parkolóban, a kocsi visszaadása előtti percekben megejtett parkolóautomatika-próba volt. Teljes jóindulattal indultunk neki a dekoratív C4 Picassók sora után árválkodó Berlingo és Nemo közti üres helyeknek, hogy megnézzük, mire megy vele a robotpilóta.

Alapáron persze nem lesz ennyi üveg az autón, de a magas üveghomlok és az elektromos rolós hátsó panorámatető erősen javasolt extra!

Ha megnyomjuk a parkolóautomata gombját, kiválasztjuk az érintőképernyőn, hogy a haladási irányunkkal párhuzamosan vagy arra merőlegesen akarunk parkolni, végül az indexszel jelezzük a kocsinak, hogy melyik oldalon keressen parkolót, 20 km/h sebesség alatt haladva a Picasso radarjai és kamerái megtalálják helyettünk, hova férünk be. Az úttal párhuzamos parkolási rendben akár a kocsi hosszát csupán 40 cm-rel meghaladó résbe is be tud állni a kocsi! Mármint egy tökéletes világban. De a valóság nem tökéletes.

Nem nevezhető késznek egy olyan rendszer, ami erre a helyre figyelmeztetés nélkül beküldi parkolni a kocsit

Nem nevezhető késznek egy olyan rendszer, ami erre a helyre figyelmeztetés nélkül beküldi parkolni a kocsit


A Picasso két nekifutási lehetőséget kapott, elsőre a Berlingo, másodjára a Nemo nyitva hagyott ajtajának akart nekitolatni. Nem mondom, egy városi utcában túl valószínű, hogy nyitva hagyott ajtajú kocsik mellé kelljen beállni, de ha egy jó négyzetméteres vaslapot nem szúr ki a rendszer, mihez kezd egy bevásárlókocsival, virágládával, biciklivel?

Dízelt vagy benzinest?

No sebaj, hagyjuk a fenébe ezt a sok hülyeséget, és csak úgy guruljunk. Hát kérem – erre való igazán ez a kocsi. Csendesen, békésen, finoman klimatizálva, beszélgetve, zenét hallgatva kimenni a világból. A Picasso öt ülése közül bármelyiken észrevétlenül telnek a kilométerek. Mindössze egy apró kritikánk van, ami a tulajdonképpeni autózást illeti: a futómű rossz utakon kicsit túlságosan ráz egy francia kocsihoz képest.

ÉS ez mind befér hátra

Jó úton viszont nagyon is francia, szelíden himbálózik, gyors kanyarokban kelletlenül megdől, úgyhogy a sofőr hamarosan hanyagolja is a gyors kanyarokat, csak élvezi a kényelmes utazást. Amihez a dízelmotor sokkal jobb partner, mint a benzines – legalábbis a két kipróbált változat közül.

A 155 lóerős, BMW-eredetű 1,6-os turbómotor kiváló szerkezet egy MINI-ben vagy egy DS3-bban, de nyúlós, kelletlen, alulméretezettnek tűnő szerencsétlenség volt a Picassóban. Bezzeg a 115 lovas 1.6 HDI! Bármilyen fokozatban, bármilyen fordulaton örömmel kapja hátára a 14 mázsát, és egykedvűen húz, tol, miközben alig eszik. Ez a kocsi, downsize-olt turbóbenzin-korszak ide vagy oda, dízellel az igazi.

Automata váltóval még igazibb lenne, de olyat nem kaptunk kipróbálásra. Pedig kettő is jön majd: egy hagyományos hatfokozatú és egy szintén hatos robotváltó, ami az oly sokat szidott bólogatós-rángatós korábbi PSA-robot állítólag sokkal kifinomultabb, használhatóbb verziója lesz. No, majd meglátjuk.

Megszokhatatlan, nagyon különleges ez a pofa, és ami fura: kivétel nélkül mindenkinek tetszik, akit csak kérdezek

Álmaim Picassója

Nem akarok keserű szájízt hagyni a Picasso-rajongókban: minden hibája dacára ez bizony egy jó autó, méltó folytatása a kiváló elődöknek. Egy igazán kényelmes, szerethető francia, háromszor annyi szívvel és lélekkel, mint egy gördülékenyebben kezelhető, de gépies, érzelemmentes német vagy japán.

A mókásan esetlen elektronika dacára nem csak hogy elfogadnék egy Picassót saját családi autónak; két gyermekemet kifejezetten boldogan hordoznám benne. Autós újságíró jellemzően elvből nem vesz soha új autót, én se vennék, de cégautónak, hatmilliós keretből mostani élethelyzetemben szinte biztosan egy 1,6-os, erősebb HDI lenne a szívem választottja. Mert gyönyörű az arca, mert sok benne a hely, mert olyan jó csendes, nyugis, kényelmes, és mert nagyon jó benne élni, elöl is, hátul is.

De a parasztvakító hülyeségeket, köszönöm, nem kérem. Nem kell a követőradar, nem kell a megduplázható navigáció, nem kell a számtalan használhatatlan szoftver. Csak ez a jó kis Citroën, a remekül sikerült pofájával és egy takarékos-nyomatékos, csendes francia dízellel. Ősszel jön a hazai piacra az új Citroën modell; onnantól fogva a Picasso-menetpróba kötelező mindenkinek, aki kompakt kombit vagy egyterűt keres, és jobban szeret utazni, mint vezetni!


Mellette – Ellene
 • Szép
 • Tágas
 • 1,6-os dízellel erős és takarékos
 • Befér 3 gyerekülés hátra
 • Franciás extravagancia
 • Szörnyen nehezen kezelhető elektronika
 • Rossz úton rázós futómű
 • A klasszikus vezetési élmény hiánya
 • Apró ergonómiai bakik

Szavazás

Tetszik az új Citroën C4 Picasso? Értékeld 1-től 10-ig!

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

 • Levrone

  Kinek mi a szép. Én személy szerint ennél rondább autót nem nagyon láttam még. Nyilván ezt egyéne válogatja. Számomra értékelhetetlen a forma, amúgy biztos jó autó.

 • ,L Rómeó

  ígyvan!
  és a bmw motor igenis jó itis!
  a padlólemez meg kitallácijó mer az csak a vw-nek van ép te irrtad Rácz irro!

 • zoldfulu2000

  Látzsik a sok fejlesztés az autón mégis nehéz mellette dönteni egy ilyen formatervvel. A formatervezést ki kellene adni az olaszoknak. Nincs abban semmi szégyen, a Mercedest egy olasz formatervező tette sikeres világmárkává, a VW az Alfa főtervezőjével erősíti pozicióit, de BMW vagy a volvo sem bensszülött tervezőket erőltet.
  Kevés olyan esetet tudnék felsorolni ahol a hanfitárs főtervező jó dolog. Nekem talán Shiro Nakamura tűnik ilyennek.

 • razsa

  Ez az autó egy kicsit visszahozza a 80-as,90-es évek varázslatát, amikor még úgy gyártottak autókat hogy beleadtak mindent a tervezők, kreativitást, szívet, lelket és nem a profitmaximalizálás és a spórolás volt a fő szempontok. Csoda hogy ma megjelent a sok egyen és unalmas sémákat koptató autók között egy ilyen színfolt! Én drukkolok a Picassonak.

 • PAlex

  Nem értem, hogy egy 155 lovas feltöltött benyáshoz képest, hogy lehet jobb egy 112LE-s diesel.
  Nem lehet, hogy csak érzésre más, mert más a nyomatékleadás, közben meg ha egymás mellett menne a két autó, akkor úgy lemaradna a diesel, hogy ihaj?

 • Drake

  Egyedinek egyedi,az kétségtelen,csak szerintem bűnronda,az elődje a mai napig is vállalható,szép autó.A Multiplának is a formaterv lett a veszte,hiába volt végtelenül praktikus.Mellesleg hagyjuk ezt az olasz dizájnozást,a Daewoo Tacumát,Hyundai Matrixot is olaszok tervezték (sok más hányinger mellett),azok semmivel nem különbek ennél,sőt…Van élet az olaszokon túl is.

 • zoldfulu2000

  Palex: a turbóbenya és a TD kb ugyanazt a nyomatékto adja le (HDI 10% előnnyel). Csak a benya kihúzatható sokáig, innen a lóerő. Ha nem váltasz vissza akkor a benyának nincs előnye.

  Innentől kezdve vezetési stílustól függ hogy kijön-e a benya előnye, és én egyet értek a cikkel, hogy az ilyen egyterűnél nem…

 • mrobi

  a hátulja eléggé Q7 koppintás.

  amúgy olyan ez az autó, mit az összes többi Citroen; undorító, gusztustalan és ocsmány.

 • manitou8

  aha robi, te kifinomult esztéta, te műértő formatervező..
  neked milyen autód van? (ha nem vagyok indiszkrét)

 • mrobi

  manitou8
  nincs saját autóm, mert céges autóval járok, ami egy Volvo.

 • PAlex

  Zöld.
  Csakhogy mellé más az áttétel, a diesel ugye általában hosszabb, mivel szűkebb a fordulatszám tartománya.
  Szóval az a 15% különbség nem mérvadó jelen esetben szerintem.

 • skodascsoda

  Nekem is furcsa, hogy az 1.6 turbó ilyen vérszegénynek tűnt. Ha nem tudnám, hogy szakember írta a cikket, akkor feltételezném, hogy az 1.6 szívóban ült a dízel mellett.

 • lacimaccc

  Én imádom a Citroeneket, de ez ez mi? Ez katasztrófa, a beltere viszont nagyon adja.

 • demagóg

  Nekem tetszik. Karakteres, szerethető kocsi lehet.
  Egy jó kis finom dízellel jöhetne is.

 • manitou8

  mrobi, nyilván a volvo kompakt-egyterűje szebb:)
  de nekem nem ugrik be melyik is az:)

 • mrobi

  manitou8
  adott a Volvo, ha válogathatnék más márkát választottam volna.

  Citroenek közül is van pár kivétel amik tetszenek(Xsara, C8, Saxo VTS, DS3) de valahogy a többiben a közelébe sem mennék. mondjuk a haszongépjárműveik jód, de azokat a Fiattal közösen csinálják.

 • Yamakawa25

  Szerintem az erősen szubjektív, hogy a szoftver kezelése kinek áll kézre és kinek nem. Vannak olyan zsenik akik a teljes káoszt is átlátják, és vannak olyan anti felhasználók akik a legegyszerűbb mobilt sem képesek kezelni. Szóval ezt a véleményezést mindenkinek hagyjuk meg.

 • Alasseo

  Hát ízlésről vitatkozni felesleges. Elég, hogy a Juke sem egy Miss Japan, de azért viszik.

  zoldfulu2000 – 2013.06.13 // 09:07

  Jah, szerintem is felkérhetnék a Multipla dizájnerét.

  “VW”, mint a formatervezési és esztétikai mérföldkő és etalon. :)))))))

 • zoldfulu2000

  palex: annyira nagy különbségek nem lesznek, a benyánál sok lesz az átfedés inkább, ami szívónál indokolt a Nm-hiány miatt, turbónál már csak luxus :)

 • zoldfulu2000

  Alasseo: a VWnek van egy pár rendes próbálkzoása, ahol a formaterv is erős lett azt rendszerint olaszok követték el, lásd Golf I Guiggiarótól, vagy Sa Silva munkássága (aki nem olasz de olasz iskolán nevelkedett (Alfa Centro Stile)).

 • oszkopeter

  Azt elfelejtette leírni a cikkíró, hogy az említett parkolási művelet során a tolatóradar visító hangjelzéssel és vörös piktogramokkal tudatja a vezetővel hogy útban van valami… Szerintem itt valamit nagyon félreértettek a működéssel kapcsolatban. A parkolóautomata a helyet méri fel és bekormányozza az autót, a kisebb akadályokról a tolatóradar tájékoztat. Persze jó lenne ha a kettőt összekapcsolnák, de az hazugság hogy a parkolóautomata jelzés nélkül nekivezetné az autót bármilyen akadálynak, főképp hogy a gázt és a féket a sofőr kezeli, tehát rajta múlik hogy minek megy neki. Kár ezért lefikázni, más gyártónál is hasonlóan működnek ezek a rendszerek, nem a vakoknak találták ki, hanem azoknak akiknek nehezen megy a manőverezés. Nekik viszont nagy segítség lehet, persze azért nem árt szétnézni sem.

Hamilton: Undorító, amit Ricciardo csinál

Lewis Hamilton azt mondja, kizárt, hogy Daniel Ricciardóhoz hasonlóan cipőből pezsgőzzön a dobogón.

Olasz fordítás

Egy legendás név, egy legendás roadster, 170 lóerős turbómotor, vászontető, és közvetlen kormányzás. Ugye milyen jól hangzik? Kipróbáltuk az MX-5 felpaprikázott olasz testvérét.

Karambollal végződött a robotautók első versenye

Mindössze két autó indult az új Roborace széria legelső futamán. Egyikük karambolozott és kiesett a versenyből, a másik gond nélkül teljesítette a távot.

4 évig nem takarította ki az autót, ez volt benne

Csúnya látvány, ami főleg akkor fog szíven ütni, ha kedveled az autókat.

Lotus 007: leghíresebb márkatársát köszönti az Evora különkiadása

Különleges kezelésnek vetette alá a fél éve bemutatott Evora Sport 410 modellt a Lotus. Az egyedi munka a világ talán leghíresebb Lotusa előtt tiszteleg.

Megvennéd Niki Lauda BMW M1-esét?

Bőven több, mint 500 millió forintot érhet Niki Lauda egykori BMW M1-ese, ami légitársasága alapítása miatt adott el.

Furcsa platós Mazda MX-5 keresi új gazdáját

Megnyújtották a Mazda MX-5-ös tengelytávját, hogy platós hordárként üzemelhessen. Most pedig éppen eladó a szokatlan mű.

Így vágnak szét egy Porsche Panamerát a tűzoltók

A présgépbe dobás helyett inkább a tűzoltóknak adták az előszériás autót, hogy gyakorolják a mentést.

Egyre népszerűbb Oroszországban a Kamaz

Az orosz gyártó 2016-ban tovább növelte piaci részesedését. A legkeresettebb modellek között szinte csak Kamaz gyártmányokat találunk.

Hajmeresztő, mire képes 1 perc alatt az új Bugatti

Nem csak felgyorsul 400 km/órás sebességre a Bugatti Chiron, hanem meg is áll majd. Mindezt egy percen belül.

F1: Bottasnak megígérték, hogy mehet a Mercedeshez

A Williams főnöknője, Claire Williams elárulta, hogy fel sem merült, hogy Valtteri Bottast ne engedjék el a Mercedeshez, tavaly ugyanis ígéretet tettek neki, ha alkalom adódik, mehet egy nagycsapathoz.

Őrült hod rod lett a pusztulásra ítélt Porsche 911-esből

Alaposan átszabták amerikai mintára ezt a Porsche 911-est, a laposabb és hiányosabb kasztniba Chevrolet V8-as motor került.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.