Opel Mokka – Feltör az Opel?

Teszt: Opel Mokka 1,7 CDTI 4x4 Cosmo

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2013.05.27. 06.00

Magabiztos autóval és öntudatos árral lépett be az Opel a kompakt szabadidő-autók közé. A Mokkát dízelmotorral és négykerék-hajtással teszteltük.

Röviden – Opel Mokka
Mi ez? Dél-Koreában gyártott kompakt SUV. A Buick Encore és a Chevrolet Trax testvérmodellje.
Mit tud? Magabiztosan hasítani városon kívül, megmászni a havas Rózsadombot.
Mibe kerül? Cosmo csúcsmodellként dízelmotorral, összkerékhajtással 7 050 000 forintba.
Kinek jó? Nőknek mindenképp és mindazoknak, akik a tavalyi tél után igénylik a négykerék-hajtást.

Adatlap

Opel Mokka 1,7 CDTI 4×4 Cosmo

Opel Mokka – Feltör az Opel? 1
Motor 1686 cm3, Dízel, S4
Teljesítmény 130 LE
Nyomaték 300 NM
Gyorsulás (0-100 km/h) 9,6 sec
Végsebesség 193 km/h
Fogyasztás (vegyes) 4,5 l / 100 km

Amikor elhoztuk az Opel Mokkát, nem számítottunk rá, hogy ennyi embert érdekel majd ez a masszív, tömzsi, terepjárószerű újdonság, ahogy arra sem, hogy a nőknek ennyire tetszik majd.

Bunkerszerű, de nem szűk

Elsőre a Mokka olyan, mint az Astra vagy az Insignia: erőteljes és látványos kocsi, pláne a tesztautó metálkékjében és a Cosmo kivitel 18-as felnijével. Nem lóg ki a testvérei közül a látómezőt átszelő, vastag első tetőoszloppal és a hátrafelé kritikán aluli kilátással sem. A hátsó radar és a nagylátószögű kamera éles, szép képe nélkül úgy tolattunk volna, mint aki még nincs túl a rutinvizsgán.

Belül rossz a térérzet, de a bunkerszerű karosszéria meggyőzi az utasokat, hogy itt tökéletes biztonságban vannak. Érzésre be vagyunk falazva, pedig kényelmesen elfér négy magas felnőtt, hátul a lábtér és a fejtér sem szűk. Elfogadható a 350 literes csomagtartó is.

Minőségérzetben a konkurensek közül a pár hét múlva megjelenő Peugeot 2008 tűnik olyan jónak, mint a Mokka. Azért is sikerült eladni belőle hét hónap alatt az első százezret, mert beülve látszik, hogy egy igényes, sokat tudó autóért kérik el egy hasonló motorú Astra J árát.

Nagystílű extrák, avítt navigáció

Ebben a kategóriában a MINI Countryman, az Audi Q3 vagy a BMW X1 a prémiumtermék, de feláras extráival az Opel Mokka olyan szolgáltatásokat nyújt, amit az előkelőbb márkák autói nem.

A lökhárítóból kihúzható kerékpártartó abszolút egyedülálló. 250 ezer forintba kerül, ami a vonóhorogra vagy tetőre szerelhető tartók többszöröse, de ez a készség nem lopható el és bármikor kéznél van, de sosincs útban. Egy feláras kiegészítővel maximum 3 biciklit tehetünk fel rá és még mindig nyitható a hátsó ajtó.

A tesztautóban az extraként rendelhető komfortülés és az AFL+ bi-xenon fényszóró is nagyon meggyőző volt. A biztonsági extrák közül a sávelhagyás-figyelő hatásos hanggal jelezte, ha indexelés nélkül érintettük a terelővonalat.

Az Opel Mokka és dízelmotoros konkurensei, listaáron
Chevrolet Trax LT+ 1,7 CDTI 4×4 (130 LE) 6 235 000 Ft
Mitsubishi ASX 1,8 Invite 4×4 (116 LE) 9 550 000 Ft
Nissan Juke 1,5 dCi Tekna 4×2 (110 LE) 5 790 000 Ft
MINI Countryman CooperD 1,6 All4 4×4 (112 LE) 6 959 000 Ft
Opel Mokka 1,7 CDTI 4×4 Cosmo (130 LE) 7 050 000 Ft
Renault Captur 1,5 dCi Dynamique 4×2 (90 LE) 5 030 000 Ft

Hasznos a ráfutásos ütközésre figyelmeztető rendszer, amely kamerával érzékeli a követési távolság csökkenését. A hangjelzés és a műszerfali figyelmeztetés nagynak ítélt sebességkülönbségnél érkezett, a berendezés óvatossága több fokozatban állítható. A táblafelismerés megbízhatóan mutatta az előzési tilalmakat és a sebességkorlátozásokat, szintén a szélvédő mögötti optikát használva.

A hightech hangulatba belerondít a navigációsrendszer grafikája, amely mintha a C64 korából származna. Ennél idegesítőbb állandóan megduplázva hallani, hogy “forduljon jobbra a fordulónál”. Miért nem elég utasításként, hogy forduljon balra vagy jobbra? A rendszer sokat segít ismeretlen terepen, de gyakran bejárt környéken feltűnt, hogy térképadatbázisa messze nem naprakész.

Sok gomb, sok funkció, nagypályás extrák, jó minőségérzet

Mint a GM európai autóinál általában, a motor leállítása után a Mokkában is működik az ajtók becsapásáig a motoros ablakemelő, nem hallgat el a rádió a gyújtás levételekor, csak amikor kiszállunk, és aktív marad a Bluetooth-alapú kihangosítás is, ha beszélgetés közben érünk haza. Ez így normális, de egy kilencmilliós dízel RAV4 simán bontja a kihangosítást a motor leállításakor.

Takarékos, de elavult a dízelmotor

Nagyon kellenének már az Opelnek a szentgotthárdi új motorok, mert a szívó és a turbós benzinesek sem ütik meg az átlagot, a dízelek között az 1,7 literes CDTI végképp elavult. Gyakorlatilag minden konkurensben lényegesen kulturáltabb dízelmotor van.

Hangja igazán rút, és nemcsak hidegen. Zajával, rázkódásával idegen test ebben az igényes és minőségi autóban. Alapjárat környékén könnyen lefullad, de az üresjáraton kicsit emelve, már 1500 alatt elkezd erőt gyűjteni. 2000-2500-as fordulatszámon adja le maximális nyomatékát (300 Nm) és a középső tartományban vehemensen húz.

Ebben a kategóriában az eladott autók csupán nyolc százaléka 4x4-es. A terepjárás tényleg nem fontos, de a Mokka lökhárítója garázsfeljárókon is könnyen leér

Nagyon dinamikus vele az autó, jó gyorsulásán nem érezni, hogy ez az összkerékhajtású kivitel. Az alapjárati motorleállítás gyorsan és feltűnésmentesen indítja újra a négyhengerest, amit dízellel sokkal nehezebb megoldani, mint benzines motorral.

A motort végül a csekély fogyasztás menti meg. Országúton és autóúton kicsit sem spórolva 5,1 litert mértünk 100 kilométerre, de a teljes teszt átlaga, a budapesti utakkal együtt sem haladta meg az 5,9 litert.

4×4, aszfaltra

Hiába választható összkerékhajtás az 1,4 Turbóhoz és a tesztelt dízelhez is, mélyre lógó első lökhárítója miatt a Mokka azokon a garázsfeljárókon is lehorzsolja az orrát, ahol a magasabb építésű személyautók elmennek.

Lejtmenet-vezérlés van ugyan, de az Opel még könnyebb terepen is befürödne nagyon rossz első terepszöge miatt. A terepjárós ambíciók teljes hiányát jelzi a személyautós gumi (a tesztautón Continental PremiumContact 2) és a szükségpótkerék, ami 10 000 forintba kerül. Érdemes megvenni, a mankókerék nagyon tud hiányozni, mert a járdánál kicsípett gumin a széria defektjavító spray nem segít.

Jól sikerült a futóműhangolás, a magas Mokka stabil és szereti a kanyarokat

Elektromágneses lamellás kuplung

Érdekes volt, hogy ketten is megnézték a tesztautót, akiket semennyire sem érdekel a terepezés, de az elmúlt tél tanulságait levonva átülnének valamilyen négykerék-hajtású autóba, egyikük egy Peugeot 3008-ból.

Az összkerekes verzió havas aszfaltutak leküzdésére hivatott, amire az automatikusan aktiválódó, fix 4×4-es állás nélküli rendszer minden bizonnyal alkalmas. A 65 kilós, nem túl súlyos hajtásrendszer érdekessége, hogy elektromágnes nyomja össze a hátsó hajtást szabályozó lamellás kuplung tárcsáit, nem a megnövelt olajnyomás, mint általában.

FlexRide nélkül is kiváló futómű

A Mokkát az erős dízelmotor mellett a futómű teszi ennyire magabiztos autóvá. A nagy és nehéz autók nyugalmával száguldhatunk országúton, ami meglepő egy kompakt és elég magas modelltől. A kormányzás erői pont jók, a pontosan kapcsolható váltóval kellemes bánni. A jól szigetelt, halkan dolgozó futómű lehetne valamivel kényelmesebb, de stabilitásához és a 18-as felnikhez mérten a Mokka rugózási komfortja sem rossz. Messzire utazva a zajszint kedvező, a városban rémesen csúnya zajjal működő dízelmotor háttérbe szorul nagyobb tempónál.

Reális áron

A Mokka fejlett autó és cseppet sem olcsó. A kipróbált verzió 7 050 000 forintba kerül, de a tesztautó ára megközelíti a kilencmillió forintot. Jól látszik, hogy a kategóriában vannak a dízelmotort és összkerékhajtást felárért sem adó autók sokkal olcsóbban, illetve a 4×4-ért fizetni hajlandó, tehetősebb vásárlókat megcélzó gyártók, jóval magasabb árakkal.

A gazdagon felszerelt, de csak elöl hajtó Captur dCi kétmillióval jutányosabb, a MINI Countryman alapára valamivel alacsonyabb, ám felszereltsége gyengébb. A Mokkával együtt Dél-Koreában készülő Trax 10 százalékkal kerül kevesebbe a testvérmodellnél, ami aligha döntő tényező, mert Opel emblémával jobb értéktartásra számíthatunk.

Mellette – Ellene
 • Jó kiállás
 • Megfelelő térkínálat
 • Igen jó futóműhangolás
 • Igényes belső tér
 • Fejlett extrafelszerelések
 • Jó gyorsulás, csekély fogyasztás
 • Felárért 4×4-es hajtás
 • Zajos, elavult dízelmotor
 • Nagyon rossz kilátás, főleg hátrafelé
 • Öntudatos ár
 • Kevéssé variálható hátsó ülés

Szavazás

Hogy tetszik az Opel Mokka?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

 • Liverpool87

  Igen az Opel feltörekszik és kész!!!De tényleg jöhetnének az új motorok remélem nagyon jók lesznek és talán oda vágnak a Tsi-k-nek is!

 • v_Petya25

  Szerintem egy tök rendben lévő autó. Ez az ár azonban már túlmutat az én mennyit költenék egy (új) autóra gondolkodásomon, de hát ma már ennyi egy ilyen autó. A kétkerekes Juke és Capture összevetést nem is értem minek idetenni?

 • Phőnök

  Ez egy fing. Inkább gyártanának egy rendes nagy kombit, mint az uccsó Vectra, dízellel, torsennel, tekerős ablakkal, logan jelleggel csak nagyobban, occsé.

 • v_johny

  Phőnök:

  Lássuk be, ez az autó Neked valóban egy “fing” ha Logan MCV-re van igényed. Semmiben nem összevethető, más kategória, más vásárlói szegmens.
  Hamarosan itt az új MCV, vásárolhatsz belőle bátran. Az Opelnek -egyelőre- nem pálya az általad említett modellek piacán megjelenni. Sok gyártó van ezzel így, ilyen irányú munkálatokra nem áldoznak.

 • Suzuki king 1.3

  a suzukimnak jobb kiállása van ettől az ócskavstól, és mióta a lendkereket lekönyitettem kb 1 kilóval könyebb lett, megeszi reggelire is ezt a dobozt.
  na meg lement a fogyasztásom is 2 tizeddel 3,4 literre, de ha taposom akkor benyomja a 6 litert is!
  10 suzukit lehetne venni ennek az árából!

 • mtbe

  v_johny
  még nem áldoznak de lehet h előbb-utóbb kell

  kocsiról: láttam már feketében és meggypirosban, utóbbiban a legszebb; ebben a kategóriában csak a kis csomagtér nem tetszik nekem
  az 5,1 l-es fogyasztás nem tudom, mért v kijelzőről leolvasott de országúton és autóúton “csak” átlagos

 • mtbe

  v_johny
  vagyis lehet hogy előbb-utóbb érdemes lesz

 • v_johny

  mtbe:

  Nézd, véleményem szerint vannak olyan gyártók akik még egy jó darabig nem akarnak belépni az említett célpiacra. Ilyen pl. a Ford, a VW csoport, a GM, a Toyota és sorolhatnám. Idővel sok minden megtörténhet, de akkor is maximum egy kooperáció keretén belül létrejövő autóval fognak a piacra lépni (az Opel életében -is- volt már ilyen, pl. az Agila család).

 • aYvEl

  v_johny
  a VW csoport már belépett: új Seat Toledo, Skoda Rapid.
  a GM-nél meg pl: Chevrolet Aveo

 • mtbe

  aYvEl
  azért a Rapid/Toledo elég messze van az Agilától árban és minőségben is, ami nem baj de nem kifejezetten az az olcsó cucc, persze egy alsóközép kompaktnál olcsóbbak és praktikusabbak

 • mtbe

  v_johny
  bocs h lenyúltam a példádat :)

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Ésszerű szabadidőautó: Dacia Sandero Stepway

Jó árával, vállalható megjelenésével és élvezetes motorjával a Dacia Sandero Stepway valószínűleg a legolcsóbb szabadidő-autó.

Olyan kis drága!

Tolatókamera is van benne. TOLATÓKAMERA! Három méter hetvenhez! Meg sávelhagyás-jelző. És színre fújt ajtóbehúzó. Hát csoda, hogy több mint ötmilliót kérnek érte?

Volkswagen Golfok, a legerősebbtől a legtisztábbig

Megújult Golfokat próbálgattunk, a legerősebb benzinestől a konnektoros hibriden át a villanyhajtásúig

Ideje beszélnünk a felnik egyik legfontosabb jellemzőjéről

Gajdán Miklós autóbúvár szakkörének legújabb epizódjában a kerekek felé kalandozunk el. Vaskos téma, ezért az általános ismeretek ismétlése után főképp egy jellemzőre, az ET-számra koncentrálunk.

F1: Hamiltont felzaklatta a lábát elveszítő tini

Lewis Hamiltont nagyon megérintette Billy Monger Forma-4-es balesete a Donington Parkban.

F1: Büntetések felé tart a Ferrari?

Gyanús, hogy a Ferrari nem fogja kihúzni a szezon végéig a szabályok által engedélyezett számú erőforrás-részegységgel.

Újabb adag magyar tűzoltóautó állt forgalomba

Ma 14 új, magyar gyártású tűzoltóautót adtak át a Katasztrófavédelem részére. A járművek értéke megközelíti a kétmilliárd forintot. 

F1: A bőröndjében vitte az alkatrészt a Red Bull-főnök

A Red Bull-főnök Christian Horner Szocsiban elárulta, hogy a saját bőröndjében volt kénytelen alkatrészt vinni Max Verstappen erőforrásához a hétvégére.

Tudod, miért hívják anyósülésnek?

Tudod, hogy az autóban a jobb első ülést miért hívják anyósülésnek? Van néhány teória.

Soha nem látott, kedves újítás a rendőrautókban

Játékmackókkal szereli fel az észt rendőrség a járőrautókat, hogy vigaszt nyújtsanak a kisgyerekeknek, akik balesetek vagy más, nagy traumát okozó helyzetek résztvevőivé válnak.

F1: 15 helyes hátrasorolás a McLaren-újoncnak

Kezdődik: a McLarennél már az idény negyedik fordulóján jönnek a motorcserés hátrasorolások, Stoffel Vandoorne az Orosz Nagydíjra 15 pozíciós büntetést kapott.

F1: Alonso azért se bánja, hogy otthagyta a Ferrarit

Fernando Alonso unja már a kérdést, de újra elmondta, hogy akkor sem bánja a Ferraritól való távozást, ha idén bajnoki esélyes az olasz csapat. A McLarennél javult az életminősége.

Tarlós bedurvult, ez lett a bírságkamera sorsa

Tarlós István főpolgármester leszereltette a Bécsi és Szépvölgyi út kereszteződésében felszerelt kamerát.

F1: Räikkönen az élen, menet közben esett szét a Force India

A Forma-1-es Orosz Nagydíj első szabadedzésén a Ferrari Mercedesek előtt végzett, a leggyorsabb Kimi Räikkönen volt. A Force India látványos hibát produkált.

Vettel: Szocsi a Mercedes pályája

Az idén eddig háromból két futamot megnyerő ferraris Sebastian Vettel a hétvégi Orosz Nagydíj előtt nem igazán bízik a triplázásban, szerinte Szocsiban egyértelműen a Mercedes a favorit.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.