300-zal a családdal, kutyával: Audi RS6

Vezettük: Audi RS6

Szerző: Földes Attila levél küldés 
Dátum: 2013.04.19. 08.00

Nem is olyan régen, legfeljebb a vérbeli sportkocsik tudtak hasonlót nyújtani, mint manapság az RS6-os Audi. Ma már kombival is gyorsulhatunk 3,9 alatt százra, és belekóstolhatunk a 300 km/órán túli világba is.

Röviden – Audi RS6

Mi ez?

 Borzalmas teljesítményű, tágas kombi 
Mit ad? 3,9 alatt van százon, és olyan hangja van, hogy az út mellett bepisilnek tőle. Ki ezért, ki azért.
Mibe kerül? 33 millió forint
Kinek jó? Bárkinek, aki felelősséggel kezel 560 lóerőt
Az elmúlt időszak igen mozgalmasan telt az RS modellek rajongóinak. Márciustól van Audi RS Q3-as, elkészült az RS7, és van már RS5 Cabriolet is, a minap pedig a harmadik generációs RS6-ost vezethettük.

Audi RS6, röviden, számokban:

V8-as, 3993 köbcentis turbós benzinmotor, 560 lóerő, 700 Nm forgatónyomaték, 3,9 másodperces százas sprint, 305 km/órás csúcssebesség, nyolcfokozatú automatikus váltó, és akár 9,8 literes fogyasztás. (Haha!) Számokban ennyit tud az RS6.

Szemből félelmetes. Fekete betétek, LED-es fényszóró és büszke quattro felirat a rendszám alatt.

Szemből félelmetes. Fekete betétek, LED-es fényszóró és büszke quattro felirat a rendszám alatt.

A most bemutatott variáns – 100 kilogrammal lett könnyebb az elődnél – meglehetősen agresszívra szabott arcot kapott. Az egyedi lökhárítóba vágott fék-hűtőnyílások mellett fekete betétek teszik kegyetlenné a LED-es fényszóró pillantását, a jól látható quattro felirat pedig egyértelművé, hogy mire is termett az autó. Szolid RS emblémája már fel sem tűnik. Oldalról a karbonmintás tükör és az alapól 20 colos felni, – 21 colossal is rendelhető – illetve a mögüle kikandikáló kerámia féktárcsa árulja el az autót, míg hátulról nézve a diffúzorbetét, illetve az ovális fészekbe telepített dupla kipufogók sejtetik, hogy itt valami komolyabb varázslat van.

Szép, sportos színösszeállítású műszerfal

Szép, sportos színösszeállítású műszerfal

Konkurensek

Mercedes-Benz E63 AMG, a maga 557 lóerejével, vagy a BMW M5, 560 lóval, de számításba jöhet még a Jaguar XF-R 510 LE-s teljesítménnyel.

A belső pont olyan, mint amit az Auditól elvárhatunk. Elegáns, igényesen kivitelezett és zavarba ejtően jól használható. A fekete erősen dominál benne, még a tetőkárpit is ilyen, de akinek ez túl komornak hat, az gondoljon bele, hogy nem egy habos-babos lányszobában ücsörög, hanem egy 560 lóerős, Ferrarit megszégyenítő tempóban közlekedő, legálisan birtokolható precíziós fegyverben.

Mozgóképen az RS 6:

Remekül mutat az A7-esben először látott csíkos fabetét sportosabb, sötétebb változata – bár a kollégának valamiért Győzike csíkos zakója jutott róla eszébe. De ő zebra-csíkban utazott anno, nem? Nem efféle hajszálvékonyban. Dögösek a fehérrel hímzett rombuszminták a sportüléseken, kár, hogy beleülve annyira már nem kényelmesek. Az egybefejtámla miatt nekem tarkóközépnél elfogyott a támasztás, és nálam még vannak magasabbak is szép számmal. Szóval 1,90 körül már óvakodjunk a nyaktörő fékezésektől, mert ránk nem vigyáz a fejtámla.

Tágas családi autó, 300 kmórás csúcssebességgel

Tágas családi autó, 300 km/órás csúcssebességgel, 3,9 másodperces gyorsulással

És hogy megy?

Ördögien. Mire mindent otthonosra beállítunk, bekötjük magunkat, már egész jól hozzá is szoktunk a sötét környezethez. A fura helyre, az automatikus váltó karjától jobbra beszerelt indítógomb megnyomása után pár másodperces színjáték következik, a műszerek eljárják táncukat, majd mint egy oldalba rúgott sárkány, hirtelen feléled a motor is. A kipufogók olyat mordulnak, hogy szinte látjuk magunk előtt az arasznyi kicsapó lángot, majd a gomolygó sűrű füstöt. Persze ilyenről szó  sincs, és a hang is olyan gyorsan eltűnik, mintha sose lett volna.

A nyolcfokozatú automatikus váltó gyorsabb és takarékosabb lett

A nyolcfokozatú automatikus váltó gyorsabb és takarékosabb lett

Muszáj még egyszer elindítani. De a hang másodszor is semmivé foszlik, és addig nem is borzolja a külvilág – és a vezető – tarkóját, amíg mi nem akarjuk. A kipufogó vége felé aprócska, elektromechanikus büzgér található, amely ha eléggé tapossuk a pedált, – és előtte a fedélzeti számítógép menüjéből is kiválasztottuk – akkor magajándékoz minket némi földöntúli hörgéssel, durrogással.

Akár egy szobor. Ha nem működne rajta semmi, műalkotásnak is elmenne.

Akár egy szobor. Ha nem működne rajta semmi, műalkotásnak még akkor is elmenne.

A tesztút érthetően nagy adag német autópályát is magában foglalt, ahol minden traffipax-para nélkül, legálisan kergethettük meg az autót. Itt érez rá még az is a Head Up Display nélkülözhetetlenségére még az is, aki korábban csak úri huncutságnak tartotta. Hiszen  270-nél egy sebességmérő-órára pillantás akár százméteres vakrepülést is jelenthet. Ami itt megengedhetetlen.

Egymás mellett a három Audi RS6-os generáció

Egymás mellett a három Audi RS6-os generáció

Bőven 250 km/órás sebesség felett minden teljesen másként működik. Durván felerősödik a szélzaj, a bogarak már szinte szikráznak, amikor becsapódnak a szélvédőbe. Szemem a látóhatár peremét fürkészi, közben a szélső sávban úgy mozognak az autók, mintha nem is egy irányba haladnánk, hanem velem szembe jönnének. A LED-es fényeket meglátva mindenki határozottan, és gyorsan kotródik a belső sávból, mindössze kétszer kellett végignézni egy-egy kamionos elkeseredett harcát a kollégával, de rá sem lehetett haragudni, hiszen a 300-as tempót így ugyan nem értük el, de legalább megint lehetett egy masszívat gyorsulni 90-ről. Ilyenkor pedig zseniális hörgés jön hátulról. Nem, nem az ülések felől, hanem a kipufogóból. Az ördög maga durrogtat ott petárdákat. És csak imádni lehet érte.

Kissé komor, sötét belső. De milyen is lenne? Virágos?

Kissé komor, sötét belső. De milyen is lenne? Virágos?

Szerencsére csupán egyszer kellett nagyot fékezni, amikor a távolban valami kis piros izé bizonytalanul megindult a belső sáv felé. A fékhatás nehezen megfogalmazható, mindenki elcsendesül, és a test vértartaléka – és az összes belső szerve – az ember mellkasának első felén, és valahol a lábujjai környékén próbál kijutni a szervezetből. Mire kiderül, hogy nincs baj, mi már átlagos autópálya tempóban közlekedünk.

Széria a légrugó

Innen már csak nyugodt 180-200 körüli tempót autózunk, olyan kényelmesen, mintha csak 110-zel bóklásznánk. Hiába az aranyáron mért, szinte csak leheletnyi 21 colos gumi, a széria légrugó a legtöbb hibát szépen leradírozza az aszfaltról. Közben a 8 fokozatú tiptronic váltó észrevehetetlen tempóban váltogat az áttételek között, fel, le, ide-oda. Ha kell száguldáshoz, ha kell, akkor pedig takarékos menethez igazodva.

4,0 TFSI 560 lóerővel. Ha kell, képes négyhengeressé válni.

4,0 TFSI 560 lóerővel. Ha kell, képes négyhengeressé válni.

Fogyasztás

Bár egy 560 lóerős autóval kapcsolatban takarékosságról beszélni oltári nagy baromságnak tűnhet, az RS6-os mégis viszonylag takarékosan is képes haladni. Az előző generációs modellhez képest drámai, 30 százalékos a fogyasztáscsökkenés, amire a 3993 köbcentis V8-as képes.

A hengerlekapcsolási rendszer, ha éppen úgy ítéli, akkor csupán négy hengert dolgoztat a nyolcból, így ilyenkor 5-12 százalékos üzemanyag-megtakarítás érhető el, ha ügyesek vagyunk, 10 liter alatti benzin-fogyasztással is eljárhatunk az RS6-tal. Nálunk, közel 300 km/ órás autópályás száguldás, és főként észmentes gyorsulás-lassulás-gyorsulás, illetve kipufogó-hörögtető üzemmódban a fedélzeti számítógép 18,6 literes átlagot mutatott. Van, aki szerint ez sok?

A kis műanyagházas bizgentyű engedi szabadjára az üvöltést

A kis műanyagházas bizgentyű engedi szabadjára az üvöltést

Mikortól, mennyiért?

A harmadik generációs RS6-os június közepétől lesz itthon is kapható. Akinek égető szüksége van egy elmebeteg módon száguldó kombira, az 33 millió forintot tegyen félre.

Mellette – Ellene
 • Praktikus karosszéria
 • Bivalyerős V8-as motor
 • Elképesztő hang
 • Légrugó
 • Príma belső
 • A sportülés fejtámlája nem nyújt mindenkinek védelmet
 • 33 milliós ár

Szavazás

Tetszik az Audi RS6? Igen? Nem? Értékelheted, egytől tízig!

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

 • zoldfulu2000

  Midnen elismerésem ennek a remeknűnek, de én akkor is az Allroad-ot választanám…

 • hioz

  Én meg, bár nem vagyok márkarajongó, az új S3 szedánt. :-)
  Kombiból max. RS4.

 • BMW7

  Az autógyártás csúcsa.

 • Sermi

  Nem rajongok az Audikért de ez valami brutális és nagyon tetszik.

 • Dino871

  Nekem ez a kompromisszum nélküli autó…

 • Köcsögnepper

  Van egy képalá valami lámpáról a lökhárító aljában. Ugye azt nem gondoltátok komolyan?

 • men?manó

  Komoly gép, de szerintem túl van bonyolítva.
  Az első tulaj biztos élvezni fogja.
  Ha már Audi, akkor nekem az utolsó szívó RS4 az igazi, kézi váltóval.

 • Mahler

  Ne feledkezzünk meg a címről:családi autó 300-al és kutyával, gyerekkel együtt. Szóval az kell apucinak,hogy 3.9 sec alatt 100-on legyen, majd hátul a két pár éves gyerekkel és a kutyussal, oldalán a sikítozó anyucivall 300-al hasítson haza az esti filmre? Én ezt nem hiszem egy normális családi apáról, de egy 20 éves suhanc biztosan bevállalja- de lehet, hogy a filmet nem nézi meg…………
  Szóval lehet ezzel persze emberi módon is menni, tudva azt,hogy ha kell “mögöttem a lovashadsereg”. De ez egy másik megközelítés.

 • hanyistok

  Kedves Köcsögnepper! (De fura ezt leírni. :) )
  Igen, nem gondoltuk komolyan. Amolyan tréfa. Régóta álmodozunk arról, hogy végre valaki feltalálja a feketefényű lámpát, amivel nappal is éjsötétet lehetne csinálni, de a tudósok nem kényeztetnek el minket a témában.
  Így nagyon megörültünk az Audin látható, gyanús cuccnak. Rossz hír, hogy nem működik rendeltetésszerűen. :)

 • Köcsögnepper

  @hanyistok:

  Ok :))))))

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Ésszerű szabadidőautó: Dacia Sandero Stepway

Jó árával, vállalható megjelenésével és élvezetes motorjával a Dacia Sandero Stepway valószínűleg a legolcsóbb szabadidő-autó.

Olyan kis drága!

Tolatókamera is van benne. TOLATÓKAMERA! Három méter hetvenhez! Meg sávelhagyás-jelző. És színre fújt ajtóbehúzó. Hát csoda, hogy több mint ötmilliót kérnek érte?

Volkswagen Golfok, a legerősebbtől a legtisztábbig

Megújult Golfokat próbálgattunk, a legerősebb benzinestől a konnektoros hibriden át a villanyhajtásúig

F1: Egyéves problémát oldhat meg a Haas

A fékekkel a tavalyi bemutatkozás óta küszködő Haas-csapat az Orosz Nagydíjnak új beszállító termékével vág neki.

F1: Túl kicsi a rajtszám? Nem indulhat az autó!

A Nemzetközi Automobil Szövetség megszigorította a rajtszámok és versenyzői nevek megjelenítésére vonatkozó előírásait, a Spanyol Nagydíjtól elvileg képesek lehetünk messzebbről azonosítani a pilótákat.

Eladja a Ducatit az Audi?

A hírek szerint a Volkswagen-csoport megkezdte az olasz sportmotor-márka eladásának előkészítését. A Ducati Ferdinand Piëch szíve csücske volt.

Alonso: A célba érés már nagy eredmény lenne

Fernando Alonso 2017-ben Forma-1-es versenyen még nem jutott el a kockás zászlóig, reméli, hogy a frissített Honda-motorral Szocsiban legalább a célba érés összejön végre.

Kémfelvételen a Škoda Yeti utódja

Karoq néven érkezik egy hónap múlva a második generációs kompakt Škoda SUV. Csehországban lefilmezték egy prototípusát.

Nem működik a Toyota stratégiája

A világ minden részén népszerűek a plug-in hibridek – mindenütt, kivéve Kínát. Az ázsiai ország miatt a Toyota kénytelen lesz újragondolni stratégiáját.

F1: Szocsiban annyi a kanyarlevágós trükknek

Az FIA fekvőrendőröket szereltetett fel a szocsi pálya 2. kanyarjának bukóterébe, mostantól nem lehet ügyeskedni.

Rekordévet zárt a Mercedes Magyarországon

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. tavaly közel 190 ezer gépkocsit gyártott Kecskeméten, 3,8 százalékkal többet, mint 2015-ben.

F1: Az Orosz Nagydíj legütősebb balesetei – videó

A Forma-1-es Orosz Nagydíjat csak 2014 óta rendezik, de a szocsi helyszín három év alatt is produkált jó néhány húzós esetet.

Nem akárhogy loptak szét egy magyar Ladát

Nem lopták el az autót, csak a számukra értékesebb alkatrészeket nyúlták le az épített Ladából. Segíts te is, hogy előkerüljön a tettes!

Pars Krisztián autóját csúnyán összetörte a szerelője, nem lennénk a helyében

A sofőr és feltételezett utasa elszaladt a helyszínről. Mint kiderült, az autó az ismert sportolóé, Pars Krisztiáné, aki javítás miatt hagyta autóját a szerelőnél.

Át akar verni a benzinkutas?

Tankolás után többet mutatott az oszlop kijelzője, mint amennyi az autó tartályának a mérete. Olvasónk nem hagyta magát, panaszos levelet írt a MOL-nak. Érdekes választ kapott.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.