Olyan remek, hogy az már szinte kínos

Mercedes-Benz GLC Euro NCAP törésteszt

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2016.01.08. 06.01

Elődje 2010-ben remekül teljesített, ám a GLC a jóval szigorúbb feltételek ellenére is masszívan felülmúlta az első generációs modell teljesítményét.


Felnőtt utasvédelem (36,4 pont, 95%)

Az utascella a frontális félátfedéses ütközés során megőrizte szerkezeti szilárdságát. Az első utasok védelmére maximális pontszámot kapott a GLC, minden kritikus testrész jól védett volt. A vezető és az első utas térde, valamint combcsontja testalkattól és elhelyezkedéstől függetlenül jól védett volt.

A teljes átfedéses, nem deformálódó akadállyal végzett vizsgálat során a vezető védelmére szintén maximális pontszámot érdemelt az autó, míg a hátsó utas nyakvédelmét megfelelőnek, a mellkasét elégségesnek ítélték meg, ugyanakkor a combcsont és a fej jól védett volt. Az oldalirányú ütköztetés vizsgapontban és a súlyosabb, oszlopnak csapódást szimuláló vizsgálaton egyaránt maximális pontszámmal jutalmazták az autó teljesítményét, minden kritikus testrész védelme jó volt.

Az első és hátsó ülések egyaránt jól védenek az ostorcsapás nyaksérülés ellen.  Az autonóm ütközéselkerülő fékrendszer alapáras, a teszten városi körülmények között jól teljesített

Gyermekbiztonság (43,7 pont, 89%)

A GLC maximális pontszámot kapott a másfél éves gyermek védelmezése tesztpontban (frontális félátfedéses, illetve oldalirányú ütköztetés.) A hároméves bábu védelmi szintje jó volt, bár a nyakra ható feszítőerők kissé magasak voltak. Frontális ütközésnél a hároméves gyerek nem mozdult előre szélsőséges mértékben. Oldalirányú ütközésnél mindkét bábu fejét hatékonyan védelmezte a beltér kemény felületeitől a gyermekülés. Az utasoldali elülső légzsákot automatikus érzékelő rendszer iktatja ki gyerekülés beszerelése esetén, ám ha nagyobb gyerek vagy felnőtt ül be ide, automatikusan ismét aktívvá válik a légzsák. A gépkocsiba minden típusú gyermekülést be lehet beszerelni.


Gyalogosbiztonság (29,7 pont,82%)

A lökhárító minden vizsgált felületen jó védelmet biztosított a lábszárnak, maximális pontszámot kapott. A medencetáj védelme egyes pontokon jó, másutt rossz volt.  A gépházfedél túlnyomórészt jó vagy megfelelő védelmet nyújtott a fej számára, de a kemény szélvédőoszlopok és a szélvédő töve gyengén teljesített.

A GLC aktív motorházfedele gázolás esetén megemelkedik, így a kemény komponensek távolabb kerülnek a lemeztől. A rendszer igazoltan széles sebességtartományban, a legkülönfélébb alkatú gyalogos esetén üzembiztosan működik, így a tesztet kiemelt (aktivált) motorházfedéllel végezték el. A fedélnek csaknem a teljes felülete jó vagy megfelelő védelmet nyújt a gyalogos fejének, ahogy a lökhárító is a lábszárnak. Ugyanakkor a medence védelme vegyes képet mutatott, a teljesítmény általában rossz volt.

Biztonsági berendezések (9,3 pont, 71%)

Alapáras az ESP, az első és hátsó üléseken egyaránt jelzés figyelmeztet a biztonsági övek becsatolására. A vezető által beállítható sebességhatároló opciós tétel, ám várhatóan kellő arányban meg fogják rendelni ahhoz, hogy pontot érjen a teszten. A sávelhagyásra figyelmeztető rendszert ezzel szemben várhatóan túl kevesen fogják megrendelni ahhoz, hogy pontot kapjon rá a GLC. Az ütközést megelőző autonóm fékrendszer alapáras, és széles sebességtartományban üzemel. Teljesítménye az Euro NCAP városi tesztjén meggyőző volt.

Kommentek

Ilyen nincs: villanyoszlopot állítottak a közútra

Sokféle akadályra felkészülünk közutakon haladva, de azért egy aszfaltból kiálló villanyoszlop nem épp hétköznapi úttorlasz.

Szerencsétlen tolvaj autót akart lopni, de kéziváltós volt

A kiszemelt autót már a benzinkúttól követte a félnótás tolvaj, de a kulcsok megkaparintása után sem tudott vele mit kezdeni a kéziváltó miatt.

Autó hajtott a landoló repülő elé

Biztosan meghűlt a vér a pilóta ereiben, amikor meglátta, hogy egy autó hajt rá a leszállópályára, amikor épp landolni készül

F1: A Ferrari-főnök reagált a vádakra

A Ferrari csapatfőnöke, Maurzio Arrivabene reagált csapat korábbi mérnökének állítására, miszerint Maranellóban a félelem uralkodik.

5 kép a nagy tárgyak szállításának mestereiről

Amikor a motyó túl nagy a csomagtartó meg túl kicsi, akkor szükség van némi kreativitásra a szállítás kivitelezésére.

F1: Ecclestone szerint Rosberg rossz bajnok lenne

A Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone sokkal szívesebben látná Lewis Hamilton sikeres címvédését, mint a csendes, unalmas Nico Rosberg diadalát.

Nissant akart levillogni a BMW. Nem sikerült

A Nissan Skyline GT-R faképnél hagyta a mögötte nyomulót.

F1: Eldőlt a vita, nem mennek Bahreinbe a csapatok

Austinban nyugvópontra jutott a hetek óta zajló, a 2017-es idény előtti tesztek helyszínét illető vita. Marad Barcelona.

Ricciardo: Legyőzhetjük a Mercedest!

Daniel Ricciardo szerint az év egyik legjobb péntekjét zárta a Red Bull Austinban. Akár nyerhet is a csapat.

F1: Vettel megrovást kapott, gyenge a Ferrari

Pocsék péntekje volt a Ferrarinak Austinban, a csapat a beállításokkal küzdött, Sebastian Vettel egy megrovást is összeszedett.

F1: A Mercedest lelassította az időjárás

Alig javított az Amerikai Nagydíj második szabadedzésén a Mercedes, Nico Rosberg az időjárást okolta.

Frankenstein terepre: East Coast Defender Project XIII

Halála után új, nagyobb szívet kapott a Land Rover Defender. Életre kelt, de még hogyan!

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.