Újrahegeszti eladott autóit a Honda

Tízezernyi Honda Fit érintett

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2014.08.21. 17.15

A Honda kijavított egy rossz törésteszt-minősítést eredményező konstrukciós hibát, és most visszamenőleg biztonságosabbá teszik az eddig eladott autókat.

A Honda Fit (Jazz) idén januárban állt fel az USA közlekedésbiztonsági biztosítási intézetének (IIHS) törésteszt-padjára, hogy teljesítse az igen szigorú, negyed átfedéses töréstesztet: a 64 km/órával végrehajtott vizsgálat villanyoszlopnak ütközést vagy előzés indításakor bekövetkező karambolt szimulál. 

A japán mérnökök magabiztosak voltak, ám nem várt dolog történt: elengedett egy varrat, így ahelyett, hogy az első lökhárító elnyelte volna a becsapódás energiájának jelentős részét, az egytonnás autó lassulás nélkül csapódott a beton akadályba, ami iszonyatos pusztítást végzett az utastérben. Az autó ezzel gyakorlatilag megbukott, annak ellenére, hogy a többi vizsgálati szempont szerint jól teljesített. 
A Honda azonban nem hagyta annyiban: villámgyorsan újratervezték az autót, ismételten bevizsgáltatták azt, és amikor az IIHS elégtelenről megfelelőre módosította a minősítést (és ezzel megadta a Hondának az óhajtott ‘legbiztonságosabb’ plecsnit), megváltoztatták a gyártást, így június 9-től már az új, biztonságosabb autók kerülnek a kereskedésekbe. 
Na de mi legyen azzal a mintegy 12 ezer észak-amerikai vásárlóval, akik a forgalmazás első hónapjaiban megvásárolták az autót? A Honda (alighanem a General Motors rémisztő példáját szem előtt tartva) példa nélküli visszahívási kampányt jelentett be: újrahegeszti az összes, eddig gyártott autót, hogy azok is megfeleljenek az új, feljavított biztonsági szintnek. 
Belegondolni is rossz, mennyibe fog kerülni a Hondának ez a nem szokványos visszahívás, a fogyasztói megítélés szempontjából azonban alighanem telitalálatnak bizonyult döntésük.
A Fit egyébként is jól példázza, mennyire fontos a Hondának a biztonság: az utasoldali visszapillantó tükrön a nyitóképünkön is jól látható módon apró kamerát helyeztek el (Honda LaneWatch), amellyel az autó holtterét küszöbölik ki.
 
A következő videón az eredeti, alatta a megismételt törésteszt felvétele látható.

Kommentek

  • Vérmacy

    Ez van amikor mindenki menedzser meg pénzügyi szakember akar lenni. Hiányoznak a konstrukciós és technológiai szakemberek. Mo-on is…
    Újrahegesztenek egy varratot? Hááát… ilyet se veszek, DE legalább megbízhatóak a japán “Haikuk” :o)

Át akar verni a benzinkutas?

Tankolás után többet mutatott az oszlop kijelzője, mint amennyi az autó tartályának a mérete. Olvasónk nem hagyta magát, panaszos levelet írt a MOL-nak. Érdekes választ kapott.

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.