Rések a pajzson

Törésteszt: Volkswagen T5 2013

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2014.01.20. 19.00

Az alapvető követelményeknek még becsülettel megfelel, az elmúlt években bevezetett vizsgálati szempontokkal azonban nem tud megbirkózni a Volkswagen kisbusza.

Felnőttutas-védelem (28 pont, 79%)

Az utascella stabil maradt a frontális ütközés során. A vezető és utasának combcsontja, illetve térde egyaránt jó védelmet élvezett. A vizsgálatot végző mérnökök megítélése szerint azonban a műszerfal elemei sérülésveszélyt jelenthetnek a tesztelttől eltérő alkatú, illetve más üléspozícióban helyet foglaló utasok esetében. Az oldalirányú ütköztetés vizsgapontban a tömör testnek csapódó Volkswagen T5 maximális pontszámot szerzett, a teljes vizsgált testfelületen jó védelmet nyújt. A súlyosabb, oszlopnak csapódást szimuláló vizsgálati elem során a mellkas védelme elégségesnek, a hasüregé megfelelőnek bizonyult; a fej és a medence jól védett. Az első és hátsó ülések, illetve fejtámaszok geometriájának elemzése alapján a mérnökök arra a következtetésre jutottak, hogy a gépkocsi csupán elégséges védelmet nyújt az ostorcsapásos nyaksérülés ellen. 

Gyermekbiztonság (36 pont, 74%)

A frontális és oldalirányú ütköztetés során a hároméves gyermek védelmére maximális pontszámot kapott a T5. Frontális ütközés esetén az előre néző ülésben helyet foglaló, hároméves gyermek feje nem lendül előre szélsőséges mértékben. Oldalirányú ütköztetés során a gyerekülések fülei kellőképpen megvédték mindkét kis utast a beltér kemény felületeitől. Az utasoldali elülső légzsák kikapcsolható, így ide hátrafelé néző gyermekülést lehet beszerelni; a légzsák aktuális állapotáról azonban a T5 nem tájékoztatja egyértelműen a vezetőt, így a rendszer nem érdemelt pontot. A ki nem iktatott utasoldali légzsák mögé beszerelt gyermekülés veszélyeiről nem tájékoztatnak egyértelmű jelzések az utastérben. 


Gyalogosbiztonság (10 pont, 32%)

A lökhárító gyengén teljesített, és nem érdemelt pontot a gyalogosok lábszárvédelmét vizsgáló teszten. A gépházfedél felülete javarészt rossz vagy elégséges értékelést kapott, ugyanakkor a szélvédő jó eredményt mutathatott fel. 

Biztonsági berendezések (4 pont, 57%)

Az ESP alapáras a személyszállító és haszonjármű kiviteleken egyaránt. A vezető biztonsági övének becsatolására alapáras rendszer figyelmeztet. Sebességhatároló berendezés nem rendelhető.

Kommentek

Audi RS3: Megnéztük hogy készül, és ki is próbáltuk

Évente egyszer biztosan van valami rendezvény a világ legnagyobb motorgyárában, Győrben. A mostani apropóját a március 10-től gyártott Audi RS3 Limousine adta 

Használt autó: nagypályás használt BMW egy új Škoda Octavia árában

2017. februárjában, az utód értékesítésének indulásával kifutott az F10-es BMW 5-ös. Öt-hatmillióval be lehet szállni, egy kompakt autó árából. Megéri kockáztatni a használt luxusautóval?

Egyszerűsítenék az újtdíjfizetést

Három multinacionális vállalat közös céget alapított a Európai Elektronikus Útdíjszedési Szolgáltatás (ETTS) hatékonyságának javítása érdekében. A Toll4Europe vállalkozás már minden szükséges hatóságtól zöld utat kapott.

Önjáró autók üzembe helyezését tervezik

Bő két év múlva már vezető nélküli autók közlekedhetnek a London és Oxford közti 100 kilométeres úton, ha valóra válnak egy frissen létrehozott brit konzorcium tervei.

F1: A Mercedes segíti ki a Hondát?

Brit sajtóértesülés szerint a Mercedes beszáll a Honda motorfejlesztésébe. A Red Bull nem örül a rivális felzárkóztatásának.

F1: Kínszenvedés lesz megegyezni az új motorokról

A Forma-1 új motorformulára vált 2021-től, sokan előre látják, hogy nem lesz könnyű megegyezni erről.

F1: Komoly veszélyben volt Wehrlein pályafutása

A Sauber versenyzője, Pascal Wehrlein szerint a Bajnokok Tornáján szerzett hátsérülésére a karrierje is rámehetett volna, ha nem adott volna magának elég időt a felépülésre.

Porsche: három visszahívás egy héten belül!

A német sportautógyár típusait különböző problémák sújtják, de mások sem immúnisak a péntekinadrág-szindrómára.

Figyelem, újra bírságolnak az óbudai kamerák

A III. kerület a polgármesteri iroda honlapján tette közzé, hogy mostantól megint küldik a csekkeket a szabálytalankodóknak, mert továbbra sem bizonyított, hogy jogtalanul bírságolnának kameráik felvételei alapján.

F1: Egyenlítésre készül a Mercedes

A hétvégi Orosz Nagydíjon a Mercedes szeretné 2-2-re felhozni az idei győzelmi arányt, Toto Wolff szerint az egész csapatnak fáj, amikor kikapnak a Ferraritól.

Barbár Mad Max-autó a Mitsubishitől

A Top Gear felkérésére félelmetes sivatagi versenyautót épített a Mitsubishi, majd elkészítették annak civil, megvásárolható kiadását is.

Visszatért a lépcsőshátú Swift!

Bemutatkozott és három hét múlva már meg is vásárolható a Suzuki Swift szedán – igaz, nem Suzuki, nem Swift, és nem is kapható Európában.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.