Rések a pajzson

Törésteszt: Volkswagen T5 2013

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2014.01.20. 19.00

Az alapvető követelményeknek még becsülettel megfelel, az elmúlt években bevezetett vizsgálati szempontokkal azonban nem tud megbirkózni a Volkswagen kisbusza.

Felnőttutas-védelem (28 pont, 79%)

Az utascella stabil maradt a frontális ütközés során. A vezető és utasának combcsontja, illetve térde egyaránt jó védelmet élvezett. A vizsgálatot végző mérnökök megítélése szerint azonban a műszerfal elemei sérülésveszélyt jelenthetnek a tesztelttől eltérő alkatú, illetve más üléspozícióban helyet foglaló utasok esetében. Az oldalirányú ütköztetés vizsgapontban a tömör testnek csapódó Volkswagen T5 maximális pontszámot szerzett, a teljes vizsgált testfelületen jó védelmet nyújt. A súlyosabb, oszlopnak csapódást szimuláló vizsgálati elem során a mellkas védelme elégségesnek, a hasüregé megfelelőnek bizonyult; a fej és a medence jól védett. Az első és hátsó ülések, illetve fejtámaszok geometriájának elemzése alapján a mérnökök arra a következtetésre jutottak, hogy a gépkocsi csupán elégséges védelmet nyújt az ostorcsapásos nyaksérülés ellen. 

Gyermekbiztonság (36 pont, 74%)

A frontális és oldalirányú ütköztetés során a hároméves gyermek védelmére maximális pontszámot kapott a T5. Frontális ütközés esetén az előre néző ülésben helyet foglaló, hároméves gyermek feje nem lendül előre szélsőséges mértékben. Oldalirányú ütköztetés során a gyerekülések fülei kellőképpen megvédték mindkét kis utast a beltér kemény felületeitől. Az utasoldali elülső légzsák kikapcsolható, így ide hátrafelé néző gyermekülést lehet beszerelni; a légzsák aktuális állapotáról azonban a T5 nem tájékoztatja egyértelműen a vezetőt, így a rendszer nem érdemelt pontot. A ki nem iktatott utasoldali légzsák mögé beszerelt gyermekülés veszélyeiről nem tájékoztatnak egyértelmű jelzések az utastérben. 


Gyalogosbiztonság (10 pont, 32%)

A lökhárító gyengén teljesített, és nem érdemelt pontot a gyalogosok lábszárvédelmét vizsgáló teszten. A gépházfedél felülete javarészt rossz vagy elégséges értékelést kapott, ugyanakkor a szélvédő jó eredményt mutathatott fel. 

Biztonsági berendezések (4 pont, 57%)

Az ESP alapáras a személyszállító és haszonjármű kiviteleken egyaránt. A vezető biztonsági övének becsatolására alapáras rendszer figyelmeztet. Sebességhatároló berendezés nem rendelhető.

Kommentek

Olyat videózott az autós, hogy neked is fájni fog

Vajon melyik OKJ-s képzésen lőtte emberünk a birkapásztor oklevelet?

Árokba lökte a nagyi a lassú motorost

Egy ideig türelmesen követte autójával a robogóst, majd úgy előzte meg, hogy közben belökte az árokba.

Nézd élőben a Renault F1-es bemutatóját

A Renault-csapat ma 15.30-kor leplezi le 2017-es Forma-1-es modelljét, az R.S. 17-est. Videós közvetítés a bemutatóról.

F1: Itt van Verstappen és Vandoorne bukója – videó

A Red Bull-os Max Verstappen és a McLaren újonca, Stoffel Vandoorne is megmutatta ma 2017-es sisakfestését.

F1: Film készült a McLarenről

Pontosabban az alapítójáról, Bruce McLarenről. Az alkotás hamarosan látható lesz a mozikban.

Beleszólhatsz, hol legyen lezárás a 3-as metró miatt

A BKK társadalmi egyeztetésre bocsátja az M3-as metróvonal – a jelenlegi tervek szerint – 2017 nyarától induló rekonstrukciójához kapcsolódó, a Kőbánya-Kispest-Nagyvárad tér közötti szakasz lezárásának idejére tervezett forgalmi rendre vonatkozó javaslatait.

F1: Verstappen idén még nem lesz bajnok

A Red Bull ifjoncának édesapja, Jos Verstappen szerint idén még korai lenne világbajnoki szezont várni a tinitől. Majd jövőre.

Így néz ki egy 1 milliót futott Porsche

Ezek a sportautók nem arról híresek, hogy több százezer kilométert beleraknak tulajdonosaik, de néha azért előfordul.

F1: Esőnapot hirdetett Barcelona

A jövő hétfőn kezdődik a Forma-1-es tesztelés, amelyen a Pirelli kérésére a nyolcból egy napon vizes pályán mennek majd az autók. A barcelonai pálya bejelentette, mikor locsolnak.

Hat Suzuki Ignis, amitől könnybe lábad a szemed

Ebben az esetben nem ítélkezünk, ha valakinek ebben a formában tetszik a Suzuki Ignis, akkor nincs mit tenni, a lényeg, hogy a tulaj boldog legyen.

Milliárdos papával könnyebb az F1-be jutni

A Williamsnél idén bemutatkozó 18 éves újonc, Lance Stroll nem tagadja, hogy édesapja anyagi támogatása sokat segített a Forma-1-be való eljutásban, igaz, tehetséget azért nem ő vett neki.

Őszinte használt autók több mint 500 000 kilométerrel

Ebben a kategóriában sokkal több eladó darabot találnánk, ha nem volna nemzetközi sport a kilométerórák visszatekerése. De mivel valamilyen csoda folytán a legtöbb eladó 15-20 éves autó alig futott 150-250 ezer kilométert, így a kilométert bevalló, sokat futott autók ritkák, akár a fehér holló.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.