Biztonságos a csirke

Törésteszt: Jeep Cherokee 2013

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2013.11.15. 18.00

Az Alfa Romeo Giuliettával rokon szabadidőjármű utasbiztonsága személyautókéhoz mérhető. Egyes területeken ugyanakkor hiányosságokat mutat, amelyek egy része könnyen kiküszöbölhető lett volna.

Felnőtt utasvédelem (33 pont, 92%) 

Az utascella stabil maradt a frontális ütközés során. A vezető, valamint az elöl utazó felnőtt utas térde és sípcsontja kellőképpen védett volt. Az oldalirányú ütköztetés vizsgapontban a tömör testnek csapódó Cherokee maximális pontszámot érdemelt ki, minden testtáj védelme jó volt. A súlyosabb, oszlopnak csapódást szimuláló vizsgálati elem során a mellkas védelmét megfelelőnek, a többi testtájét jónak ítélték meg. Az ostorcsapás nyaksérülés elleni védelem csupán elégséges. 
Gyermekbiztonság (39 pont, 79%) 
A Cherokee a 3 éves és a 18 hónapos gyermeket egyaránt hiánytalan védelemben részesíti. Ez előre néző gyermekülésben elhelyezett, hároméves gyermeket megtestesítő bábu teste nem mozdult előre szélsőséges mértékben, oldalirányú ütköztetés során a gyerekülések fülei kellőképpen megvédték a kis utasokat. Az utasoldali elülső légzsák nem kapcsolható ki, így az első utasülésre nem ajánlott gyermekülést beszerelni. Az ennek veszélyeire figyelmeztető címkéket nem rögzítették eltávolíthatatlan módon a napellenzőre, ezért ezen a területen nem kapott pontot az autó. A gyermekülések helyes behelyezése akadálytalan. 


Gyalogosbiztonság (24 pont, 67%) 
A lökhárító jó teljesítményt nyújtott, és maximális pontszámot érdemelt a lábszár védelméért. A gépházfedél belépő éle azonban a legtöbb vizsgált ponton gyenge védelmet biztosított a medencetájéknak. A gépházfedél felülete vegyes eredményt mutatott: a legtöbb területen jó, illetve megfelelő volt a teljesítmény, a kemény szélvédőoszlopok környékén azonban gyenge eredményt ért el az autó. 
Biztonsági berendezések (7 pont, 74%) 
Az ESP alapáras, működése megfelel az Euro NCAP követelményeinek. Az első és a hátsó üléseken minden modellen jelzés figyelmeztet a biztonsági övek becsatolására. Alapfelszerelés a vezető által beállítható, a sebesség túllépésére figyelmeztető rendszer.

Kommentek

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

Kipakol egy kamionsofőr, ezért hagyja ott a pályát

Egy férfi nemrég azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy elmondja miért hagyja abba a kamionvezetést. A hatóságok utaznak a teherautókra, az autósok pedig szidják a kamionsofőröket.

F1: Megmutatjuk Vettel kedvenc zenéit

Szokatlan playlisteket állítottak össze Sebastian Vettelel kapcsolatban, de a rádiós beszólásai alapján telitalálat a két lista.

F1: Torpedóval a fején indul az orosz pilóta

A hazai versenyére érdekes sisakfestést választott a Toro Rosso versenyzője, Danyiil Kvjat. A Vettel-balesettel viccel az orosz pilóta, torpedóval a fején versenyez majd.

Lengén öltözött hölgyek olasz autókra gerjednek

Az életet igenlő szenvedély, a nagy kanállal habzsolt élvezet minden valamire való olasz autóban megbújik, és az alábbi képek alapján nagyon úgy tűnik, hogy a hölgyek tisztában vannak ezzel a ténnyel. Hiába, egy Ferrari V8-as hörgése többet mond ezer szerelmes szónál.

Ezért változott a lámpaprogram a Nagykörúton

A Budapest Közút szerint a nagykörúti lámpaprogram módosítása a közlekedők érdekében történik, aminek a tömegközlekedéssel és a közúti közlekedéssel közlekedők is kedvezményezettjei lehetnek.

F1: Megosztottak a pilóták az új fejvédőről

A héten eldőlt, hogy a glóriának nevezett fejvédő rendszer végleg süllyesztőbe kerül, helyette a pajzs névre keresztelt eszközzel kezdenek kísérletezni.

Franciaországban magára hagytak egy Lada-kereskedést, tele autókkal

Úgy tűnik, Franciaországban tényleg a kutyának sem kellett a Lada, egy komplett kereskedés áll évek óta elhagyottan, autókkal együtt.

TOP10: Halott márkák örökéletű szépségei

Biztos lehet benne mindenki, nem az ő szépségükön múlt gyártójuk megszűnése. Halott autómárkák egykori csodálatos alkotásaiból következik szubjektív válogatás.

Halálos baleset a veteránautó-versenyen

Egy pilóta meghalt, utasa pedig életveszélyes sérüléseket szenvedett, amikor veterán Jaguarjuk fának ütközött egy amerikai túraralin.

F1: Meglepő dolgot mondtak a Mercedes-motorról

Sergio Perez, a Force India pilótája szerint a Mercedes motorelőnye eltűnt, csak a Hondát előzik biztosan a németek.

F1: Egyéves problémát oldhat meg a Haas

A fékekkel a tavalyi bemutatkozás óta küszködő Haas-csapat az Orosz Nagydíjnak új beszállító termékével vág neki.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.