Kecskeméti kímélős

Törésteszt: Mercedes-Benz CLA-osztály 2013

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2013.10.25. 18.00

Apróbb hiányosságai ellenére a magyar Alföldön készülő, elsőkerék-hajtású Mercedes kiválóan teljesített a mértékadó európai utas- és gyalogosbiztonsági vizsgálaton. Sőt, erejéből még szorgalmi feladatra is futotta.

Felnőtt utasvédelem (33 pont, 91%) 

Az utascella stabil maradt a frontális ütközés során. A vezető és utasának lábszára, illetve térde egyaránt jó védelmet élvezett. Az oldalirányú ütköztetés vizsgapontban a tömör testnek csapódó CLA maximális pontszámot szerzett, a teljes vizsgált testfelületen jó védelmet nyújt. A súlyosabb, oszlopnak csapódást szimuláló vizsgálati elem során a bordakosár mért benyomódása arra enged következtetni, hogy a mellkas védelme csupán elégséges. Ráfutásos ütközés esetén az ostorcsapás nyaksérülés elleni védelem jó. 
Gyermekbiztonság (37 pont, 75%) 
A 18 hónapos gyermek védelme terén maximálisan teljesít a Mercedes. Frontális ütközés esetén az előrenéző ülésben helyet foglaló, hároméves gyermek feje nem lendül előre szélsőséges mértékben, ugyanakkor a mellkasra ható lassulási érték csupán megfelelő volt. A Mercedes-Benz opciós CPOD rendszere automatikusan kiiktatja az utasoldali frontális légzsákot, amennyiben megfelelően felszerelt Mercedes-Benz gyártású gyermekülést szerelünk be ide, menetiránnyal ellentétesen. A rendszer más gyártmányú gyermeküléssel nem működik, ezért nem kapott külön pontot az Euro NCAP vizsgálatán. Annak a veszélyéről, ha a légzsák előzetes kiiktatása nélkül szerelünk be ide gyermekülést, kellő részletességgel tájékoztatja a vezetőt az autó. A Mercedes a közeljövőben kiegészíti a CLA kezelési útmutatóját, hogy a felhasználók számára abból kiderüljön, melyik üléspozícióban milyen jellegű gyermekülés helyezhető el, az NCAP által megítélt pontszám már ezt a tényt tükrözi. A korábbi gyártású autók ugyancsak ötcsillagos eredményt értek volna el, mivel a kézikönyv tartalma csupán csekély mértékben befolyásolja a végső pontszámot. 
Gyalogosbiztonság (27 pont, 74%) 


A CLA aktív motorházfedéllel rendelkezik. A gázolás tényét érzékelők jelzik a vezérlésnek, amely automatikusan megemeli a gépházfedelet, megnövelve a fémlemez és az alatta található, kemény gépészeti elemek közötti távolságot. A Mercedes-Benz demonstrálta, hogy a rendszer a legkülönfélébb sebességtartományokban, a legváltozatosabb testalkatú vezetők esetén megbízhatóan működésbe lépett, ezért az EuroNCAP az aktív motorházfedelet figyelembe véve értékelte a CLA gyalogosvédelmi teljesítményét. Így a gépházfedél felületének csaknem egészén jó a fej védelme. A lökhárító szintén jól védelmezi a gyalogosok lábszárát. A motorházfedél belépő éle alapvetően jó védelmet biztosít a csípőtájéknak. 
Biztonsági berendezések (7 pont, 81%) 

Az ESP alapáras, működése megfelel az Euro NCAP követelményeinek. Az első és a hátsó üléseken egyaránt alapkivitelű jelzés figyelmeztet a biztonsági övek becsatolására. A vezető által beállítható sebességhatároló berendezés működése megfelelt az EuroNCAP idevágó elvárásainak. 
A CLA alap-pontszámait, így százalékos eredményét nem növeli, de három külön pontot (Advanced Rewards) érdemelt a modell fejlett vezetőtámogató rendszereiért: a fáradtság-figyelő berendezésért, a várható ütközés előtt az autót a minél jobb túlélési esélyekre felkészítő Pre-Safe rendszerért, valamint a két éve kifejlesztett aktív ütközésmegelőző funkcióért.

Kommentek

Használt autó: nagypályás használt BMW egy új Octavia árában

2017. februárjában, az utód értékesítésének indulásával kifutott az F10-es BMW 5-ös. Öt-hatmillióval be lehet szállni, egy kompakt autó árából. Megéri kockáztatni a használt luxusautóval?

Egyszerűsítenék az újtdíjfizetést

Három multinacionális vállalat közös céget alapított a Európai Elektronikus Útdíjszedési Szolgáltatás (ETTS) hatékonyságának javítása érdekében. A Toll4Europe vállalkozás már minden szükséges hatóságtól zöld utat kapott.

Önjáró autók üzembe helyezését tervezik

Bő két év múlva már vezető nélküli autók közlekedhetnek a London és Oxford közti 100 kilométeres úton, ha valóra válnak egy frissen létrehozott brit konzorcium tervei.

F1: A Mercedes segíti ki a Hondát?

Brit sajtóértesülés szerint a Mercedes beszáll a Honda motorfejlesztésébe. A Red Bull nem örül a rivális felzárkóztatásának.

F1: Kínszenvedés lesz megegyezni az új motorokról

A Forma-1 új motorformulára vált 2021-től, sokan előre látják, hogy nem lesz könnyű megegyezni erről.

F1: Komoly veszélyben volt Wehrlein pályafutása

A Sauber versenyzője, Pascal Wehrlein szerint a Bajnokok Tornáján szerzett hátsérülésére a karrierje is rámehetett volna, ha nem adott volna magának elég időt a felépülésre.

Porsche: három visszahívás egy héten belül!

A német sportautógyár típusait különböző problémák sújtják, de mások sem immúnisak a péntekinadrág-szindrómára.

Figyelem, újra bírságolnak az óbudai kamerák

A III. kerület a polgármesteri iroda honlapján tette közzé, hogy mostantól megint küldik a csekkeket a szabálytalankodóknak, mert továbbra sem bizonyított, hogy jogtalanul bírságolnának kameráik felvételei alapján.

F1: Egyenlítésre készül a Mercedes

A hétvégi Orosz Nagydíjon a Mercedes szeretné 2-2-re felhozni az idei győzelmi arányt, Toto Wolff szerint az egész csapatnak fáj, amikor kikapnak a Ferraritól.

Barbár Mad Max-autó a Mitsubishitől

A Top Gear felkérésére félelmetes sivatagi versenyautót épített a Mitsubishi, majd elkészítették annak civil, megvásárolható kiadását is.

Visszatért a lépcsőshátú Swift!

Bemutatkozott és három hét múlva már meg is vásárolható a Suzuki Swift szedán – igaz, nem Suzuki, nem Swift, és nem is kapható Európában.

F1: Alonso rátette a kezét az Indy-trófeára

Hétfőn az Andretti Motorsport főhadiszállásán járt Fernando Alonso.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.