Apró hiányosságokkal óv a Mazda6

Törésteszt: Mazda6 2013

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2013.09.20. 17.00

Az öt csillag megvolt, de néhány bosszantó és potenciálisan veszélyes apró hiba beárnyékolja a Mazda6 biztonsági teljesítményét

Felnőtt utasvédelem (33 pont, 92%) 

Az utascella stabil maradt a frontális ütközés során. A vezető és utasának lábszára, illetve térde egyaránt jó védelmet élvezett. Az oldalirányú ütköztetés vizsgapontban a tömör testnek csapódó Mazda6 a teljes testfelületen jó védelmet nyújt, azonban az ütköztetést követő átvizsgálás során kiderült, hogy a vezető oldali ajtó nem volt teljesen bezárva, ezért pontlevonással sújtották az autót. A súlyosabb, oszlopnak csapódást szimuláló vizsgálati elem során ilyen hiba nem fordult elő. A mellkas védelme megfelelőnek, a többi testrészé jónak bizonyult. Az ostorcsapás nyaksérülés elleni védelem jó. 
Gyermekbiztonság (38 pont, 77%) 
A tesztbábun regisztrált gyorsulási értékek alapján a 18 hónapos gyermek védelme terén maximálisan teljesít a Mazda. Frontális ütközés esetén az előrenéző ülésben helyet foglaló, hároméves gyermek feje nem lendül előre szélsőséges mértékben, ám amint a test hátracsapódott, a bábu feje elérte a hátsó fejtámlát. Ennek mértéke csekély volt ugyan, a tesztmérnökök azonban elégedetlenek voltak azzal, ahogy az autó a test kimozdulását korlátozta, ezért a fejvédelemre nulla pontot kapott az autó. 
Az utasoldali elülső légzsák kikapcsolható, így hátrafelé néző gyermekülés behelyezhető ide. Az utasoldali elülső légzsák állapotáról egyértelmű jelzés tájékoztat. A szabványos gyermekülések helyes behelyezése akadálytalan, kivéve a II/III. kategóriás ülések esetében, amelyek Isofix csatlakozó villáját csak gondosan eligazgatva lehetett rákattintani a fülekre. 
Az JMZGJ622621142289 alvázszámnál korábbi autóknál eltérő Isofix bevezető keretet alkalmaztak, így azokon a gyermekülés beillesztésének a menete eltérhet az Euro NCAP által tesztelttől.


Gyalogosbiztonság (24 pont, 66%) 
A lökhárító maximális pontszámot kapott a gyalogosok lábszárának a védelmére. Ugyanakkor a gépházfedél belépő éle gyenge védelmet nyújtott a gyalogos medencetáján, ezért nem kapott pontot. A gépházfedél felülete alapvetően jó vagy megfelelő védelmet az a fejnek. 
Biztonsági berendezések (7 pont, 81%) 
Az ESP alapáras, működése megfelel az Euro NCAP követelményeinek. Az összes ülésen jelzés figyelmeztet a biztonsági övek becsatolására. A JMZGJ622621142289 alvázszámtól kezdődően alapfelszerelés a vezető által beállítható sebességhatároló berendezés, ennek működése megfelel az Euro NCAP követelményeinek.

Kommentek

Százezerszer büntették meg az autósokat

Közel kétmilliárd forintot kellett fizetniük tavaly az autósoknak a fővárosi közterület-felügyelők intézkedései után. Olyan 70 ezer helyszíni bírságot róttak ki rájuk, bő 36 ezer alkalommal szereltek fel kerékbilincset, és közel 4600 autó elszállítását kezdeményezték.

F1: Ilyen, amikor Verstappen trollkodik

Max Verstappen rajongói csak egy életnagyságú bábúval akartak fotózkodni, de a függöny mögött bujkált az igazi is.

Ezzel a busszal új értelmet nyernek az éjszakai utazások

A Neoplan Skyliner hálóbusszal egészen más értelmet nyernek az éjszakai utazások. Sör és üdítő a hűtőben, a diszkrécióról pedig a kisfüggönyök gondoskodnak.

F1: Apucival motorozott a kis Räikkönen – fotó

Nem lehet elég korán kezdeni…

Megújult a legfiatalosabb Lexus

Még frissebb megjelenés, még gazdagabb technológiai tartalom, még teljesebb körű biztonsági arzenál a Lexus NX kínálatában.

A fehér oldalfalú abroncsok gyártása valódi kézműves meló

Öreg autókra új abroncs, avagy a veteránosok igényeit is ki kell szolgálni.

F1: Hamilton már nem is emlékszik Rosbergre

Lewis Hamilton végleg lezárta magában azt a fejezetet, amely a Nico Rosberg elleni, házon belüli csatájáról szólt.

F1: Kubica nem zárja ki a második debütálást

Robert Kubica egyre nyíltabban beszél arról, hogy újra megpróbálkozik a Forma-1-gyel.

Finom kis KRESZ-anomáliára bukkantunk Budapesten

Tudod mi az a három úttestű út és hogy hol van ilyen? Mutatjuk.

F1: A szabad gumiválasztást el lehet felejteni!

A Pirelli motorsportfőnöke azt mondja, kizárt, hogy teljesen a csapatokra-pilótákra bízzák, ki milyen gumit használ a versenyhétvégéken.

Csökken az üzemanyagok ára

Szerdán megáll az üzemanyagok árának emelkedése, a benzin és a gázolaj is olcsóbb lesz.

Ősszel jön az 1000 lóerős Mercedes hibrid!

Szeptemberben mutatja be eddigi legextrémebb autóját a Mercedes-AMG. A Project One több mint ezer lóerős lesz.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.