A tíz legmenőbb videojáték-verda

Top 10: a számítógépes játékok álomautói

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2016.08.04. 09.05

Az autóbuzéria a számítógépes játékok világában is mélyen gyökeredzik. Íme, szerkesztőségünk tíz, még a filmbéli autólegendáknál is valószerűtlenebb álomautója a virtuális világból!

Autók, amik egyáltalán nem is léteznek: számítógépes, mobilos játékok izgalmas virtuális járműveiből szedtük össze tíz kedvencünket ebben a válogatásban. Mivel ezt a cikket én írom, az én kedvencemmel kezdem, ami az Interstate ’76 nevű játék

Picard Piranhá-

-ja. A játék neve természetesen nem a készítés évére utal, az Activision ’97-ben jelentette meg az 1976-ban lenullázódott alternatív amerikai civilizáció romjain száguldozó szőke bajszos, Magnum-napszemüveges macsó és mikrofonfejű fekete barátja kalandjait. Akkori szemmel elképesztően modern volt a játék, lehetett lőni a kocsival, de a kocsiból is, látványosak voltak az átkötő animációk a küldetések között, lehetett csak úgy cirkálni a játéktéren, versenyezni, és ilyen menő járgánya volt a főhősnek:

Plymouth Barracuda; a valóban létező muscle car után nevezték el zseniálisan (és jogdíj-mentesen) Picard Piranhára a játékbéli kocsit

A játék sikerén felbuzdulva két év múlva az Activision kiadta az Interstate ’82-t, de bár ne tette volna. Már a lemez borítójáról sütött, hogy most nem sikerült elkapni az érzést – egy bugyuta és leegyszerűsített vacak lett a második rész. Nem is teszem ide a képet, annyira gagyi, de a galériába azért beraktam ezt a borítót.

Már a mai kor szülötte a mobilokra írt, most is letölthető zombigázolós, pénzgyűjtős, autó- és fegyverfejlesztős játék, a Zombie Highway, pontosabban ennek kicsit finomabb, jobb második generációja, a Zombie Highway 2. Ha elég pontot gyűjtöttünk, átülhetünk az Audi Q5-ről mintázott alapkocsiból a

The General-

ba, annak is a “zombified” változatába. Pengék, acélredőny, tetőkibúvó és nitro, nitro, nitro, hogy nagyobb tempóval csaphassuk szét a zombikat az útszéli autóroncsokon:

A Zombified General

A Zombified General

Zombified General akcióban

Zombified General akcióban

NFS Most Wanted – BMW M3

Ami engem illet: ha már játék, ne is legyen semmi köze a valósághoz! De nem mindenki van ezzel így, ezért nem haltak éhen a különböző technikai sport-szimulátor szoftverek fejlesztői. Norti kollégát például a 2005-ben bemutatott Need For Speed – Most Wantedből fogta meg annak idején a BMW E46-os M3-asának virtuális modellje:

Mint az igazi, csak nagyobb a szárnya

Mint az igazi, csak nagyobb a szárnya

Stunts Porsche 911

Vezető szerkesztőnk, Zsolti még egy pixelesebb világban szeretett bele egy valódi autó bitekből felépített változatába. Mai szemmel már nagyon mosolyogtató az 1990-es Stunts, de a maga idejében tényleg együtt dőltünk ezekkel a furán mozgó képernyő-autókkal a kanyarban:

Halo 3 Warthog

Jóval korszerűbb és minden valós alapot nélkülöz a 2007-es Halo 3 Varacskosdisznója, azaz a Warthog. (A jármű már a Halo első részében is szerepelt, csak akkor még nem volt ilyen kívánatosan kimunkálva.) Nincs, aki ne akarná megjáratni ezt a könnyű kis katonai terepjárót egy szörnyektől hemzsegő mocsárvidéken – feltéve persze, hogy a valóságban is olyan könnyen újrakezdhetjük a kalandot, mint a játékban, ha kivégez minket egy Covenant-osztag:

A Warthog, azaz Varacskosdisznó. A teljesen funkciótlan dupla horog az orrán alighanem a névadó jószág megidézéséhez kellett - jól is néz ki velük a homokfutó

A Warthog, azaz Varacskosdisznó. A teljesen funkciótlan dupla horog az orrán alighanem a névadó jószág megidézéséhez kellett – jól is néz ki velük a homokfutó

Csak epizódszereplő, de nagyon impresszív jármű a 2004-es

Half Life 2

mindenen átgázoló roncs-izomautója. Csak egy-két rövid akció idejére kell igénybe venni ezt a lomot a játékban, de én istenbizony járnék vele minden nap (ha nem esik, és ha fizeti valaki a benzint, meg a kenőpénzt, hogy átmenjen a kocsi a vizsgán). A kép után egy rövid videót is beágyaztam, 2:00-tól jön a felelősségteljes gépjármű-használat.

Hidat ugratni, kerítéseken áttörni, erre való az egykor sárga roncs a Half Life 2-ben

Hidat ugratni, kerítéseken áttörni, erre való az egykor sárga roncs a Half Life 2-ben

A Mars Bike Space Race

egy elég ergya, idétlen kis játék (volt), iPhone-ra, iPad-re írták. Amolyan kényszerpályás, csőben suhanós sávváltós-kikerülős-gyűjtögetős hülyeség, nem is a játék minősége miatt citálom ide. Hanem azért, mert a készítőknek zseniálisan sikerült megfogni, hogyan lehet az autóbuzériát átvinni egy kerekek nélküli világba. Hát így:

Kerék helyett valami rakéta-szerű csodahajtómű, a szárnyas testben is felismerhető autóforma

Kerék helyett valami rakéta-szerű csodahajtómű, a szárnyas testben is felismerhető szupersport-autó forma

A Nintendo játékfejlesztőinek ügyességét mutatja, hogy még a Mario-univerzum anti-autós világában is sikerült olyan virtuális versenykörnyezetet alkotni, amelyben egy (rövid) idő után az embernek akkor sem ciki a babakocsiban versenyző Baby Princess vagy az alap-gokarttal hatalmas gombákon átpattogó bajszos vízvezeték-szerelő helyébe képzelni magát, ha amúgy némileg komolyabb kocsik szokták foglalkoztatni a fantáziáját. A

Mario Kart

sorozat minden egyes járművében van valami, ami atavisztikusan hívja meg az autóbuzéria ösztöneit:

203441-mario-kart-wii

Nagyon régi, nagyon gagyi, de aki 1985-ben egy Commodore előtt nekiült játszani vele, talán még ezelőtt a néhányszor néhány pixel előtt is képes volt elképzelni: ő Max Rockatansky, alias Mad Max, aki az

Utolsó V8-

assal éppen igazságot szolgáltatni indul a mekkergűt világban. A The Last V8 zenéjét Rob Hubbard kreálta, javaslom elindítani – akár nosztalgiából (35 év felett), akár azért, hogy lehessen röhögni azon, mit tartottak menőnek a gyerekek ’85-ben (35 év alatt).

Nem röhögni, kedves gyerekek, tényleg ezzel játszott apa a '80-as évek végén

Nem röhögni, kedves gyerekek, tényleg ezzel játszott apa a ’80-as évek végén

És végül egy olyan műfaj, ami a nizzai teherautós mészárlás után sokat vesztett komikumából, de aki játszott vele valaha, érti, miért került ide: a

Carmageddon

autói. Az 1997-es játék és későbbi verziói a céltalan, de nagyon szórakoztató autós pusztításról szól, egyfajta kiterjesztett roncsderbi, melyben az autókon pengék, darálók vannak, és nem csak a többi versenyzőt kell irtani velük, hanem a gyalogosokat is. A szépen kivitelezett mészárlásért extra pontok járnak – nem csoda, hogy Németországban a játékot eleinte cenzúrázták, az elgázolt gyalogosok “robotok” voltak, amelyekből nem vörös vér, hanem fekete “olaj” folyt a német változatban.

Egy rajongói kép carmageddonosított Ferrari Italiával és a kedves, pszichopata főhőssel a játékból

Egy rajongói kép carmageddonosított Ferrari Italiával és a kedves, pszichopata főhőssel a játékból

Ebből a játékból nem is emelnék ki külön egy járművet, valamennyi kerekes ölőgép figyelemre méltó virtuális masina a maga nemében.

Te melyiket próbálnád ki szívesen?

Szavazás

Melyik kocsiba ülnél bele a valóságban, ha tehetnéd?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

 

Kommentek

Top 10: Lakókocsik – fillérestől a 40 milliósig

A lakókocsik lehetnek ezerfélék. Kicsik, praktikusak, vagy éppen könnyűek, esetleg zsúfolva vannak extrákkal. Mutatunk pár különleges darabot.

Fekete lyukak az autóban – top 10 pohártartó

Tíz megoldás ugyanarra a feladatra: legyen helye az autóban a pohárnak, bögrének, palacknak.

Top 10 – Legendás autók dupla kerek lámpákkal

A duplakerek első fényszórópár a valaha volt legbiztosabb módszer a menőségi faktor feltornázására. Visszapillantva rengeteg klasszikus tekintete ettől lett emlékezetes, a teljesítmény, a sportosság jelzőjévé vált a négy lámpa. Ladától a Dodge Chargerig.

Top 10: nyitható tetejű, de nem kabrió, mi az?

Az új MX-5 furcsa, elektromos mozgatású, se nem kabrió, se nem egészen targa teteje adta az ihletet, hogy összegyűjtsük a tíz – szerintünk – legizgalmasabb nem kabrió és nem CC tetőt az autótörténelemből.

Tarlós vs. közterület-felügyelet 39. rész

Egyeztetés kezdődött a kerületi közterület-felügyeletek ügyében – közölte Tarlós István csütörtök délután. A főpolgármester azt javasolja, hogy a kerületekkel valamilyen társulási formában valósítsák meg a feladatot.

F1: A Mercedes kifigurázta a saját főnökét

Az internetet elárasztó mémtenger után a Mercedes is készített egy humoros animációt asztalcsapkodó csapatfőnökéről.

F1: Kiderült, mit ronthatott el idén a Mercedes

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke elárulta, hogy az istállónak dolgoznia kell azon, hogy lefaragjon a W08-as súlyából.

Siess, csak májusig adnak ingyenpénzt villanyautóra

Május elsejéig lehet pályázni az elektromos autók beszerzésére, a pályázatra 2016-ban kétmilliárd forintot biztosítottak.

Most autót nyerhetsz, ha biztonságosan közlekedsz

Játékos kampány indult a fiatalok biztonságosabb közlekedéséért, a figyelemfelhívó országos vetélkedősorozat megrendezését a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kezdeményezte.

F1: A híres motorguru is besegít a McLarennek

Mindent megtesz a McLaren annak érdekében, hogy úrrá legyen motorgondjain, beszervezett egy specialistát is.

Újabb rendőrök, akiket lehet utálni

Majd ha a Ferrari is elkezd autókat adományozni a carabinierinek, fáklyával vonulunk az olasz követség elé. Addig csak szúrósan nézünk és csúnya szavakat ismételgetünk magunkban.

Mit tud a Fiat nagy családi kombija?

Jó látni, hogy a szabadidő-autós divatőrület hullámának árjából azért kiemelkedik a józanság sziklájaként néhány olyan valóban praktikus, jó ár-érték arányú családi autó, mint például a Tipo kombi.

F1: Massa nem hiszi, hogy lelépne Alonso

Felipe Massa szerint igen valószínűtlen, hogy volt csapattársa annyira kiábránduljon, hogy a szezon közben elhagyja a McLaren-Hondát.

Áresés jön a hazai benzinkutakon

Jelentősen csökken az üzemanyagok ára szombaton a jövedéki adó változása miatt.

F1: Fél másodperc kéne a Red Bullnak

A Red Bull főnöke szerint nagyjából fél másodpercet kellene gyorsulniuk, hogy harcban lehessenek a Mercedesszel és a Ferrarival. A Renault Barcelonára, de főképp a Kanadai Nagydíjra készül fejlesztési lépcsővel.

Lehet, hogy eddig rosszul gyalogoltál

Simán lehet, hogy eddig rosszul használtad a zebrát.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.