TOP 10: Hasznos autós mobilappok

Mit tölts le a telódra, ha szereted az autókat/autódat?

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2016.01.06. 12.00

A tankolási napló az alap-app, de bőven van más hasznos vagy érdekes cucc is a neten mobilra, autósoknak.

2016-ra már több mint másfél millió mobiltelefonra vagy tabletre írt miniprogram (alkalmazás, applikáció, röviden: app) tölthető le az Apple gépekre, valamivel több, 1,6 millió körül van az androidos gépekre írt appok száma. Ennyi virtuális bigyó között az autózással kapcsolatban is bőségesen találni hasznos és kevésbé hasznos szoftvert. Mi most összeszedtük azt a tízet, pontosabban azt a tíz kategóriát, aminek a legtöbb értelmét látjuk.

1, Traffipax-jelzők

Sok navigációnak van traffipax-jelző funkciója, de aki nagyon fél a drága fotóktól, jobban teszi, ha egy naprakész, folyamatosan frissülő adatbázisra épülő szolgáltatást használ. A Traffi Hunter magyar fejlesztésű program, segítségével sok tízezer forintot spórolhat meg, aki hajlamos nem odafigyelni, mennyivel megy éppen és mennyivel is szabadna az adott útszakaszon. Almás, robotos és ablakos telefonokra is telepíthető, ingyenesen.


2, Dugófigyelők

Magyarországra valahogy minden lassan ér el és nehezen fejlődik, a 2008 óta létező TMC-rendszer, ami segíthetne a legtöbb navi számára kikerülni a dugókat, ma sem az igazi nálunk. Időközben viszont olyan flottakövető cégek kezdtek dolgozni a hazai piacon (is), amelyen sok ezres autóparkok mozgását követik – ennek a munkának pedig mintegy melléktermékeként azt is mindig látják (és meg is mutatják), hogy hol mennek lassan a járművek, vagyis hol van dugó.

Ennél is jobbak a közösségi működtetésű dugófigyelők, amelyek világszerte autósok millióinak bekapcsolt mobiljának mozgásából szűrik le, hol van dugó, merre érdemes kerülni. Jelenleg talán az izraeli fejlesztésű Waze a legjobb ilyen rendszer, az alkalmazás Apple-cuccokra, androidos gépekre, Windows Mobile-kütyükre egyaránt telepíthető.


3, GPS-es sebességmérők

Az autók kilométerórája sosem pontos, a gyárak felelősség-kizárási szándékkal úgy állítják be a műszereket, hogy mindig valamennyivel kevesebbet mutasson a valóságnál. Nem árt hát a mobilra egy GPS-alapú, elvileg nagyon pontos sebességmérő, amivel néha megnézhetjük, mennyivel is megyünk valójában, amikor 50-et, 90-et, 130-at mutat az óránk.

Néhány fejlesztő kifejezetten arra gyúrt ezeknek a többnyire pofonegyszerű appoknak a dizájnolásánál, hogy a szélvédő tövébe fektetett mobil képe az üvegen tükröződve egyfajta primitív Head-Up Dipslayként működjön; ilyen például a Hudway:


4, Hol is hagytam az autómat?

Nagy parkolókban, ha az ember feje tele van melóval, otthoni teendőkkel, könnyű úgy megállni a kocsival – pláne, ha esetleg utazás előtt tesszük le napokra -, hogy aztán ne emlékezzünk, a macis, a csigás, a nyuszis sorban tettük-e le az autót. Külföldi túrákon, zegzugos kis utcákban meg aztán végképp el lehet keveredni. Az ilyesfajta feledékenységre hajlamosaknak segíthetnek azok az alkalmazások, amelyeken megállásnál egy gombnyomással elmenthetjük a kocsi pozícióját, majd később visszavezetést kérhetünk, mint Jancsi és Juliska a morzsákkal.


5, Profi útvonaltervező

Bár minden új mobilon van valamiféle előre telepített térképes-navigációs program, és persze számos GPS-navi telepíthető később is, tapasztalataink szerint az útvonaltervezésben, az útiköltségek megbecslésében még mindig a Michelin saját szoftvere, a Viamichelin az igazi.

Az útdíjakat, komp-tarifákat is számoló kalkulátor a weben is elérhető, de alkalmazásként is letölthető, Apple, Android és Windows Mobile alá is.


6, Elsősegély az elsősegély-nyújtóknak

Bár nem igazán életszerű, hogy egy baleset áldozata mellett térdelve az ember egy mobilapp menüjében barangolva próbálja elállítani a vérzést, megelőző jelleggel nagyon is hasznos egy kicsit elmélyedni valamelyik elsősegély-alkalmazásban, ha néha van egy kis időnk. Magyar nyelven is számos alkalmazást találni, bármelyik operációs rendszer alá.


7, Fizetőparkolás

Aki sokat jár-kel az országban, jól teszi, ha letölti a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által összegyűjtött applikációk valamelyikét, amelyekkel elméletileg az összes hazai parkolási zónában könnyen-gyorsan fizetheti a sarcot. A Simple nevű app szerkesztőségünk több tagjánál is bevált, jó szívvel ajánljuk!

8, Fogyasztási napló

Se szeri, se száma a tankolásokat naplózó appoknak. Aki nagyon komolyan veszi a témát, annak a legismertebb német fogyasztás-beszámoló oldal alkalmazását, a Spritmonitor appját ajánljuk, de a többi hasonló programmal is egyszerűen naplózhatunk, statisztikázhatunk.


9, Fekete doboz

Bár egy profi menetrögzítő kamera nem váltható ki velük, mobilra telepíthető, sebességet, helyszínt, videót rögzítő “fekete dobozok” tömkelegét találjuk az app-áruházakban. Ha a telefont amúgy sem használjuk másra a kocsiban, vezetés közben, egy induláskor elindított DashCam vagy Autoguard jól jöhet, ha egy koccanás után nem egyértelmű, ki volt a hibás.


10, Üzenet-felolvasó

A gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat“, mondja a hatályos KRESZ. Most ne menjünk bele abba, hogy milyen szerencsétlen is ez a megfogalmazás, meg hogy Abszurdisztán éber rendőrsége már sikeresen büntetett meg azért is autóst, mert kinyomta a kézben tartott telefonon a bejövő hívást – inkább nézzük meg, milyen megoldást találhatunk arra, hogy a bejövő SMS-eket, e-maileket a telefon kézbe vétele nélkül is el tudjuk olvasni, illetve miket beszélek: meg tudjuk hallgatni.

Akinek újabb Apple-terméke van, eleve nincs erre gondja: az iOS 8 óta az almás cuccokkal fel lehet olvastatni weboldalak szöveges részét, e-maileket, SMS-eket is. Androidosok több app közül válogathatnak, “SMS felolvasás”-ra keresve a Play áruházban – bár a magyarul is jól olvasó szoftverek többnyire fizetősek.

app

Kommentek

 • MC Pite

  A lista jó, bár a Üzenet-felolvasó rész ebben a formában elég haszontalan. Ha egy magyarul tudó appra lenne javaslat, annak lenne értelme, de angol hanggenerátorral SEMMIT nem fogunk érteni az üzeneteinkből.

 • kellervin

  Tisztelt Szerző!

  Az első képen mi van? Nekem az kéne!
  Létezik olyan Navigációs program, ami a szélvédőn jól látható képet ad?

 • kellervin

  Hudwaynek nevezitek, de nem találtam :o(

 • PDA FAN

  Kell a fogyasztási napló piszkosul, ezt belátom :-) Viszont a listában előbbre tennék még párat:

  – Ha mobil parkolás, akkor már olyan progit tegyünk fel a telefonra, ami a lokáció alapján rögtön megmondja azt is, melyik díjzónában vagyunk. Nehogy megszívjuk, és azt higgyük, hogy még ingyenes zónában parkolunk.

  – Navigáció is kell, jó is a Waze nagyon, de ha kevés a mobilnet keretünk, vagy külföldre megyünk, akkor előtte otthoni wifin keresztül tegyük fel az ingyenes Here Maps progit, és a progiban válasszuk ki a szükséges országok térképét offline letöltésre. Utána úgy navigálhatunk offline, hogy mobil adatforgalomra nem lesz szükség.

 • wotan

  3-as ponthoz: szerintem a kilóméteróra éppeséggel mindig kicsivel többet mutat a valóságnál, na mindegy.

 • wotan

  Látszik, hogy értitek a dolgotokat skacok, lassan csak sikerül kínkeservesen utolérni az origo.hu-t. ;) :P

 • ppgergo

  Waze kiirja az aktualis sebesseget, ha megkerjuk ra, nekem ez a tampont mindig, ha sietek. Nokiaskent a Here jo dolog, Romaban barhol elnavigaltunk vele offline. Viszont az oda es visszautat Wazeval toltuk le, Vodafone hetijegy 3e HUF, 7nap, 100mb, boven eleg volt, tenyleg csak annyi a trukk, hogy az utvonaltervet elotte wifin nezd meg, akkor 15mb eleg is 1300km-re.

 • acsiki

Fekete lyukak az autóban – top 10 pohártartó

Tíz megoldás ugyanarra a feladatra: legyen helye az autóban a pohárnak, bögrének, palacknak.

Top 10 – Legendás autók dupla kerek lámpákkal

A duplakerek első fényszórópár a valaha volt legbiztosabb módszer a menőségi faktor feltornázására. Visszapillantva rengeteg klasszikus tekintete ettől lett emlékezetes, a teljesítmény, a sportosság jelzőjévé vált a négy lámpa. Ladától a Dodge Chargerig.

Top 10: nyitható tetejű, de nem kabrió, mi az?

Az új MX-5 furcsa, elektromos mozgatású, se nem kabrió, se nem egészen targa teteje adta az ihletet, hogy összegyűjtsük a tíz – szerintünk – legizgalmasabb nem kabrió és nem CC tetőt az autótörténelemből.

Top 10 – Legendás hátsó szárnyak

A gyári vasalódeszkák kortalan elemei a nagy teljesítményű sportkocsiknak. Ami utólagos kiegészítőként lehet rémes túlzás, az egy különleges típuson legendás dizájnelem, és olykor még hasznos is. Most ebből az utóbbi, vágygerjesztő kategóriából szedtünk össze tízet.

Morbid: El akarták lopni a Ferrari-alapító maradványait

Az olasz rendőrség kedden közölte, hogy sikerült meghiúsítaniuk a néhai Ferrari-alapító, Enzo Ferrari földi maradványainak ellopását. Váltságdíjra utaztak a reménybeli sírrablók.

F1: A Merci-főnökön röhög az egész internet

Toto Wolff beindította a mémgyárakat az Ausztrál Nagydíjon bemutatott asztalcsapkodásával.

Videó: Ilyen közel voltak a nézők Vettel Ferrarijához

Sebastian Vettel melbourne-i fedélzeti kamerás felvételéből látszik igazán, mennyire veszélyes volt, hogy a nézők már a levezető körön a pályára rohantak.

F1: Lewis Hamilton önéletrajzi filmet tervez

Nem lát megfelelő színészt, ezért önmagát alakítaná.

F1: Bahreinben dől el, mi is van az előzésekkel

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner szerint meg kell várni a Bahreini Nagydíjat az előzésekkel kapcsolatos végleges elemzésekhez.

Nagy lebukás, tényleg sok a magyar gyorshajtó

A vezetési hibák 36 százaléka gyorshajtásból fakad, de toplistás a hirtelen fékezés és a motor túlpörgetése is.

F1: Vérfürdő készül a középmezőnyben

Az első három csapat kiléte világos, de a best of the rest pozíciójáért 2017-ben öldöklő csata folyhat a Forma-1-es középmezőnyben. Ki van előrébb, ki bírja tovább a fejlesztési versenyt?

Tarlós téved – visszaszólt a bírságoló közteres

Több ponton vitatja a főpolgármester állításait az autósokat személyenként akár tucatnyi 50 ezres bírsággal nyakon öntő közteresek főnöke.  Tarlós szerint ne fizessenek, az ügyvéd szerint ez butaság.

F1: Nem a trükkös futómű csinálta ki a Red Bullt

A Red Bull szerint a felfüggesztésekre vonatkozó új szabályoknak nincs közük ahhoz, hogy a csapat a Ferrari és a Mercedes mögé szorult az Ausztrál Nagydíjon.

F1: Ő lesz Räikkönen utódja?

A Ferrari korábbi csapatfőnöke szerint megvan, kire cserélhetné a veterán Kimi Räikkönent a Ferrari 2018-ban.

Használt hibrid buszokat vásárol a főváros

Újra visszatérhetnek a hibrid buszok Budapestre, igaz, ezek használtak lesznek és csak szóló kivitelűek.

F1: Alonso még öt évig maradhat?

A McLaren-Honda jelenlegi versenyképessége mellett az sem lenne meglepő, ha Fernando Alonso féltávnál kiszállna, de a wokingi csapat főnöke azt reméli, sokáig marad még a kétszeres bajnok spanyol.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.