Top 10.: Tíz hungarikum az utakról

10 biztos jel, hogy Magyarországon autózol

Szerző: Vezess levél küldés 
Dátum: 2015.12.13. 07.00

Ha ezeket látod, biztos lehetsz benne, hogy Magyarországon vezetsz. Vészvillogó, ködlámpa, úthibák és társaik. Összegyűjtöttük a magyar közlekedés sajátosságait.

Minden országnak megvannak a saját közlekedési kreténségei. Míg Svájcban lazán rád hívja a rendőrt, akit az autópályán már 125-tel is gyorshajtva megelőzöl, addig Olaszországban senki nem néz bele a visszapillantóba sávváltás előtt, Oroszországban pedig az sem meglepő, ha valaki Kalasnyikovval a kezében száll ki a kocsiból, ha valami vélt, vagy valós sérelem éri vezetés közben. De megvannak a nemzeti színű, hazai közlekedési hungarikumok is, összekapartunk belőlük párat.

Vészvillogó

Rögtön két találatot is behúzhatunk ide, egyik a második sorban/zebrán/tilosban parkolás közben – lehetőleg nagy értékű prémium márkájú autón – használt, “itt volt dolgom, mindenki bekaphatja” jellegű üzenetet közvetítő vészvillogó-használat. Plusz pontot ér, ha például valami kötöttpályás jármű a leparkolt autótól nem tud tovább menni. Ennél sokkal kevésbé bosszantó, sőt, határozottan kedves magyar szokás amikor valamit elakadásjelzővel köszönnek meg egymásnak az autósok. Bár néha már ezt is túlzásba viszik.

Cipzár elv

Ismeretlen fogalom, a magyar autós nem ismeri. Öntudatos micikék, kalapos bácsik, kopasz majmok egyaránt leszegett fejjel haladnak a saját sávjukban, nem törődve azzal, hogy ha a szomszéd sáv elfogy akkor az egy innen, egy onnan forgatókönyv szerint kéne besorolni a maradék sávba. Pedig mindenkinek jobb lenne, ha ez működne. 

Ködlámpa

A legkisebb ködpamacsra automatikusan bekapcsol az összes Suzuki hátsó ködlámpája és nem kapcsol ki a nap végéig, sőt, akkor sem, ha öt perc múlva már ezerrel tűz a nap. Mintha lézerágyú lenne, amely megvéd a hátulról érkezőktől. Éjszaka extra büntetés a hátsó ködlámpa, szokjunk le róla.

Rendőrautók

Magyarország ugyan még messze van a dubai rendőrség autóparkjától, de míg az átlagautós 10 évnél is öregebb roncsokkal autózik, addig a rendőrség rendesen ki van tömve prémium márkákkal, amik kétszer-négyszer annyiba kerülnek, mint a mezei autósok új autói. Igaz, biztosításra már nem mindig futja rájuk. 

Traffipax

Sebességet itthon nem ott mérnek, ahol balesetveszélyes, hanem ott, ahol kényelmes traffipaxozni és tuti a bevétel. Az se baj, ha eltűnt, ellopták a sebességkorlátozó táblát, sőt. Ott lehet a legnagyobbat kaszálni.

Rendszám

A rendszám alapján németnek vagy szlováknak hitt autósok egész jól beszélik a magyart. Ugyanezek az autók bátran parkolnak tilosban, haladnak buszsávban, hiszen a külföldi rendszám még mindig sok mindentől megvéd. De a buszsávban gyakran látni BMW-ket, Audikat is.

Utak

A megyehatáron olyan mértékben változhat az útminőség, mintha nem is másik megyébe, hanem másik kontinensre vetődtünk volna pillanatok alatt.

Körforgalom

A többsávos körforgalom túl nagy falat a szittya elmének, a legtöbb hazai autós nem tud mit kezdeni vele és összevissza használja. A körforgalomból kifelé haladó indexelő autós is olyan ritka, mint a becsületes politikus.

Előzés kamionnal

A kétsávos autópályán csak a külföldi rendszámos kamionok mernek előzni, mert csak a magyarok tudják, hogy nálunk ez tilos. 

Jobbra tarts

Háromsávos autópályán szinte egy magyar sem halad a jobbszélső sávban. A középső sáv a népesség kedvenc tartózkodási helye, az extra hülyék pedig a belső sávban szüttyögnek. Jobb esetben 130-cal, rosszabban pedig spórolósan, legfeljebb 100-zal.

Kommentek

 • imi001

  Tévedés hogy a kétsávos úton tilos előzni kamionnal 22 órától 06 ig nyugodtan lehet . A másik dolog hogy a külföldi kamionosok tisztába vannak az előzési tilalommal csak nagy ívben tesznek rá az előzni tilos tábla külföldön is ugyan azt jelenti mint itt .

 • janó

  Vészvillogó, ködlámpa, utak, rendszám simán ráillik Angliára is (némelyik még inkább). A kamionos előzés eleve értelmetlen. Ennyit a “hungarikumokról”…

 • Safety

  Éves szinten közel 100000 km-t vezetek, és pontosan így látom én is a helyzetet, mint a cikkben olvasható. Minden sorával egyetértek. Tény, hogy ezek közül néhánnyal pl. jobbra tartás elmulasztása a külföldi utakon is gyakran találkozhatunk.

 • Calogero

  Szerintem annyira nem gaz az otthoni kozlekedesi moral. Nagy a kulonbseg varos es videk kozott. En Angliaban vezetek eves szinten kb 40-45 000 km-t, de itt is megvan a hulyeseg. En is mindig beragadok a kozepso savba, de nem azert mert paraszt vagyok, hanem mert ha egyszer kimentel a kulsobe, tuti nem enged vissz senki.

 • janó

  Ez rohadtul nem hungarikum, hanem “tahóikum”. Ami köztudottan nemzetközi. Ez egy újabb “önironikus” kamu bulvárcikk a semmiről, ami sajnos egyre gyakoribb az oldalon. Jókat köpködhetnek az olyanok, akik külföldet csak tv-ben látták…

 • zselatyne

  Ha viccesen lenne megírva a cikk, akkor még lenne értelme, de ennek a szitkozódó izének nem nagyon van. Köszönjük, hogy megírtátok.

 • DTF

  Mostanaban vmirrt sok hulye, ha leszall a kod a varosban, mar kapcsolja is be a kodzarot! Rohadt vakito nagy forgalomban ezt nezni!
  A zipzar elvet meg direkt sokan nem alkalmazzak, sot, jo kozel mennek az elottuk levohoz h senki se ferjen be.

 • ktoni

  Ezek máshol is előfordulnak. A cippzár elvet azonban egyre többen alkalmazzák és egyre ritkább a mögöttes haladó vakíttatása a ködlámpával. Pár éve sokkal gyakoribb volt. Mostanra inkább az első ködlámpák indokolatlan használata terjed. A legtöbben a vészvillogót nem megköszönésre használják, ugyanis a legtöbbször erőszakos kikényszerített sávváltás és nem előzetes beengedés után villognak hogy “így jártál”. Egyébként nem értem, a közkedvelt villogós parkolóhelyekre miért nem tesznek kamerát? Ha a Nagykörút-Baross utcában jól működik, itt is gyorsan hasznot termelhetne.
  Még 1988 körül megbüntettek az Erzsébet hídon, mert a középső sávban motoroztam MZ-vel, nem tartottam jobbra. Ha pár hónapig keményen büntetnék a nem jobbratartást, szélsebesen eltrjedne a híre és iparkodnának ki a szélső sávokba a vak vezetők.

 • subtotal

  Nézzük sorjában:
  1. vészvillogóval második sorban parkolás: Németországban is divat volt, de ott dolgozik a Polizei ilyen dolgokon is, sikeresen
  Vészvillogóval megköszönés tényleg egyedi, ahogy kábé a villantás is az előnyről lemondáskor

  2. Cipzár: egyre jobban működik, de bőven vannak még akik “nem alkalmazzák”, főleg vidéken

  3. Ködlámpa: sokat javult a helyzet, de van egy új divat is, DLR-el pályázni még ködben is :/

  4. Rendőrautók: nem unikum, németországban sem vesz az átlag privát vásárló új fünfert

  5. Traffi: hát ez állami szféra, nem is történik semmi, tényleg hungarikum, kivéve mikor kezdenek kínosan sz@rok lenni a baleseti mutatók, akkor megtalálják a megfelelő helyeket

  6. Rendszám: nagyon sokat javult a helyzet, szerintem, de annyira nem hungarikum ez, a keleti országrészben sok olasz és spanyol rendszámos dák autókázik

  7. Utak: nos igen, bár az EUs források sokat simítottak azért ezen a logikátlan karbantartási szokáson

  8. Körforgalom: a többsávos körforgalom tényleg nem megy itthon

  9. Kamionnal előzés: totál értelmetlen hungarikum, nem is tartják be és nem is tudok haragudni rájuk

  10. Jobbra tarts – ugyanúgy nem működik 3 sávoson a jobbra tarts se a franciáknál, se a spanyoloknál, se az angoloknál

 • Iceman.

  A ködzárót tarkón veréssel honorálnám… Nem tudom, miért hiszi az egyszeri autós, hogy ha ködszerű állapot van, akkor az fixen be kell kapcsolva legyen. Autópályán megyek minden nap 150km-t, egy út alatt akár 20 alkalommal is kikapcsolom a zárót. Csak akkor ON, ha én vagyok az utolsó vagy nagyon távol van a mögöttem jövő. Szerintem erre való.

 • zselatyne

  #subtotal: Az új autók automatikusan váltanak menetfény és tompított (sőt ugye a reflektort is kezelik), valszeg (még nem néztem meg, pedig az enyém is ilyen) nem tudja érzékelni a ködöt, mivel akkor is világos van.

 • subtotal

  zselatyne: alapból nem szabályos a DRL városon kívül, az meg hogy a kocsi nem tudja érzékelni a ködöt és nem vált automatikusan…háát…mindent még mindig nem tud a sofőr helyett megoldani a technika.
  Manuális közbeavatkozást tudom ajánlani :)

 • zselatyne

  #subtotal: A menetfény nappal lakott területen kívül, de még autópályán is használható. Ilyenkor hátul nem ég semmi.

 • Kempelen.

  “…alapból nem szabályos a DRL városon kívül”
  Pedig de.

 • zoldfulu2000

  Ennek egy része erősen túlzás mert máshol még durvábban nyomják (attól még jár a szívlapát a kisebbségei komplexusos Bentlyesnek), van ami nem igaz (pl minek hisztiok a szerző a rendőrautópark miatt, járőr az ódiban, államtitkár a Skodában, kérdem én hol itt a baj? Kézcsók ezért a kormánynak rinya helyett…).

  Ha a DRL nem kompatibilis a magyar előírássokkal , akkor valaki nálunk rontotta el a dolgokat… Mondjuk nem először lennének az itthoni fejesek hülyék (emlékszünk még a kötelezően KIIKTATOTT pótféklámpára a 90-es évek elejéről?)

 • subtotal

  Én maradtam le erről a változtatásról:
  A forgalomban részt vevő járművek kivilágítása
  44. §

  (8)279 Lakott területen kívüli úton a forgalomban részt vevő gépkocsit nappali menetjelző lámpával vagy tompított fényszóróval, mezőgazdasági vontatót és tompított fényszóróval felszerelt lassú járművet – tompított fényszóróval – nappal és jó látási viszonyok között is ki kell világítani.

  Innen:
  http://www.gyakorikerdesek.hu/kozlekedes__kozlekedesbiztonsag__4066463-megbuntethet-a-rendor-azert-mert-nappali-menetfenyt-hasznalok

 • myself

  nem vezettetek még indiában.

  pár hét india után a magyar közlekedés maga a menyországnak fog tünni.

 • Steppenwolf

  Aki ezeket “hungarikum”-nak véli, az valószínűleg még nem vezetett az országhatárokon kívül.
  Nem csodálom, hogy nem meri adni hozzá a nevét.
  A rendőrautós pont pedig ostoba demagóg hangulatkeltés. A rendőrautópark gerincét még mindig az 5 éves, 12 éves konstrukciójú alap H-Astrák adják.

Top 10: Egzotikus családi autók 2 millióig

Aki képes megnyitni elméjét és a sematikus megoldásokon (Octavia, Astra, BMW E46, stb.) kívül keresni családi autót a hétköznapokra, egészen csodálatos találatokba futhat bele az európai használtautó-kínálatban. Persze ott a kérdés: meg szabad venni az ilyesmit?

Top 10: Lakókocsik – fillérestől a 40 milliósig

A lakókocsik lehetnek ezerfélék. Kicsik, praktikusak, vagy éppen könnyűek, esetleg zsúfolva vannak extrákkal. Mutatunk pár különleges darabot.

Fekete lyukak az autóban – top 10 pohártartó

Tíz megoldás ugyanarra a feladatra: legyen helye az autóban a pohárnak, bögrének, palacknak.

Top 10 – Legendás autók dupla kerek lámpákkal

A duplakerek első fényszórópár a valaha volt legbiztosabb módszer a menőségi faktor feltornázására. Visszapillantva rengeteg klasszikus tekintete ettől lett emlékezetes, a teljesítmény, a sportosság jelzőjévé vált a négy lámpa. Ladától a Dodge Chargerig.

Ésszerű szabadidőautó: Dacia Sandero Stepway

Jó árával, vállalható megjelenésével és élvezetes motorjával a Dacia Sandero Stepway valószínűleg a legolcsóbb szabadidőautó

80 km/h-val 80 km-t a Magyarországon gyártott lyukas gumival

Kipróbáltuk, milyen egy defektes autóval gurulgatni 80-nal az országúton, majd megnéztük a tatabányai gyárat, ahol az új csodagumi készül. És megtudtuk, mi a baj a másféle defekttűrő gumikkal.

Bődületes kasszasiker a Halálos iramban 8

A Halálos iramban 8. megint lekörözte a mezőnyt az észak-amerikai mozikban a hétvégén. Az autós akciófilm globális bevételei a csillagok közé repítik a filmet.

Közösen állnak ki a Visegrádi Négyek a protekcionizmussal szemben

Közös álláspontot fogadtak el a Unió piacán kialakult versenykorlátozó intézkedésekkel szemben a Visegrádi Négyek fuvarozó vállalkozásait tömörítő érdekképviseletek. 

F1: A McLarennek és a Williamsnek drukkol Hamilton

A háromszoros világbajnok Mercedes-pilóta, Lewis Hamilton reméli, hogy a két patinás brit csapat lehet még ellenfél számára a világbajnoki küzdelemben.

Kemény balesetet mesél el egy magyar kamionos, videóra vette az egészet

A magyar sofőr előtt kalapot emelünk, azonnal megállt és kiszállt segíteni. Az egészet rögzítette a fedélzeti kamera.

8000 kilométer kevesebb mint 4 nap alatt

A Goodyear az új abroncsa bevezetését azzal ünnepeli, hogy próbára teszi a gumikat Rainer Zietlow világrekord kísérlete során. A pilóta és csapata azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a 8000 kilométeres, Dakartól Moszkváig tartó távot kevesebb mint 4 nap alatt teszi meg.

Egy kiscica miatt zárták le az ország legfontosabb útját

Elárvult kölyökmacska nyávogott egy nyolcsávos szupersztráda elválasztó sávján Abu-Dzabiban. A tűzoltóság nem teketóriázott, irdatlan torlódás árán megmentették az állatot.

Na így töltenek elektromos autót a kazincbarcikai lakótelepen

Örök kérdés a villanyautókkal kapcsolatban, hogy mi lesz a lakótelepen élőkkel, akik otthon szeretnének tölteni, és nincs a közelben töltőoszlop? Ma az egyetlen megoldás, amire gondolhatnak, az egy jó hosszú, ablakon kilógatott vezeték.

Jeep Yuntu: rejtélyes jövőkép

A közeljövő kínai Jeep modelleinek formai és technológiai koncepcióját vázolja az a hétszemélyes tanulmányautó, amelyről szinte semmit nem árultak el.

Ez a videó a bizonyíték, hogy Pesten sokan birkamód közlekednek

Krisztián nem bírta cérnával, de nem csodálkozunk, hiszen pár perc alatt több olyan helyzettel is találkozott Budapesten, ami balesettel is végződhetett volna, ha nem figyel.

Csillag született

A DB9 fénye alaposan megkopott. Az Aston Martin 2004 óta próbálta feléleszteni különböző átdolgozásokkal a modell egykori csillogását – sikertelenül. De most változik a helyzet! A vadonatúj DB11 megérkezett és úgy ragyog, mint még soha. Nem fogja vissza magát, motorja V12-es és biturbó.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.