13 tuti tipp a tél elleni harchoz

Szerző: Kovács Miklós levél küldés 
Dátum: 2015.11.25. 12.15

Nem szabad hagyni, hogy az orvul támadó tél felkészületlenül érjen. A latyakos, havas, esős, ködös időszak sokkal elviselhetőbb, ha felvértezzük magunkat ellene.

Már augusztusban (sőt, van aki nyár elején tudja már) tisztában vagyunk vele, hogy a tél közeleg, és előbb-utóbb kegyetlenül le fog csapni. Mégis sokan úgy néznek az első hóra, mint az égiek átkára, váratlan sorscsapásra, ami kegyetlen küzdelemmé változtatja az autózás minden mozzanatát. 
Amikor körömmel, bankkártyával kell kaparni a szélvédő vastag jégrétegét, amikor két fáradt fordulat után elhallgat az önindító, vagy az elégtelen abroncsok miatt kerülünk balesetveszélybe, nincs értelme az időt, a körülményeket, a váratlan havat átkozni. Csak magunkat tehetjük felelőssé.
Most viszont még nincs késő megtenni az óvintézkedéseket, felkészülni, és röhögve megugrani a zimankó állította akadályokat. Tizenhárom gyors tanácsunk talán tartalmaz unalomig ismert elemeket, de akadhat olyan praktika, amit nem árt megfogadni.

Kommentek

 • v_johny

  WD40 zárba? Nos, a grafitporral kent lamellákból kimossa a kenést… Zárolajozó még a Tesco-ban is van 500Ft-ért…

 • PDA FAN

  A WD40 elenjavallott a zárra, továbbá a fényezést is marja. Úgyhogy jó lenne a cikket módosítani.

 • hova

  Így igaz, a WD40 nem szabad. Még valamit a ne vakíts!! megjegyzéshez:tessék megszámolni kb. 100 km-s úton minimum 200 olyan autó jön este/éjjel, ami KIMARJA a szemed!! Bunkóság, veszélyes-de egyre jobban terjed. NEM kellene!

 • dokipapa

  Évek óta használok télen egy ventillátoros fűtőtestet.Pár perc alatt befűti a fülkét, meleg az ülés, nincs pára. Az ablakok éleit érdemes szilikonnal kezelni, nem fagy a gumihoz. A hótálcát este ki kell venni, kiüriteni. A legjobb megoldás, egy műanyag doboz,a havas cipő bele, száraz könnyű a lábra. Nem lesz vizes a szőnyeg, nem rohad a fenéklemez, nincs pára. A WD-40 a fényezés ellensége.

 • Guevara

  Befagyott zárba valóban nem való a WD40, bár pillanatnyilag megoldódik a probléma, de hosszabb távon jön majd másik a helyébe. Titkos tipp, öngyújtó a kabátzsebben. Meg lehet melegíteni vele a kulcs tollát, majd úgy bedugni a kulcsot a zárba. Nyilván nem kell ezt se túltolni, ne olvasszuk ki a műanyag fejből a fémet. Ez egyébként annyira nem könnyen kivitelezhető. Még a transzponderes kulcsot se tesszük vele tönkre.

 • andrej

  Gumiszőnyeg kerék alá, kipróbálva. Beszuszakoltam a kerék alá, finoman indultam, behúzta maga alá a kerék úgy éreztem most fog, kis gáz – szőnyeget kilőtte a 3,14csába. Ahol a kerék csúszik, ott a gumiszőnyeg is. Esetleg a szövetszőnyeg jobb, azt még nem próbáltam. Viszont ami kimaradt a tippek közül: http://bit.ly/EvoNeo

 • Kempelen.

  Nem marja a fényezést DTF! Nem lakkápoló, de semmi baja nem lesz tőle a fényezésnek.

Fekete lyukak az autóban – top 10 pohártartó

Tíz megoldás ugyanarra a feladatra: legyen helye az autóban a pohárnak, bögrének, palacknak.

Top 10 – Legendás autók dupla kerek lámpákkal

A duplakerek első fényszórópár a valaha volt legbiztosabb módszer a menőségi faktor feltornázására. Visszapillantva rengeteg klasszikus tekintete ettől lett emlékezetes, a teljesítmény, a sportosság jelzőjévé vált a négy lámpa. Ladától a Dodge Chargerig.

Top 10: nyitható tetejű, de nem kabrió, mi az?

Az új MX-5 furcsa, elektromos mozgatású, se nem kabrió, se nem egészen targa teteje adta az ihletet, hogy összegyűjtsük a tíz – szerintünk – legizgalmasabb nem kabrió és nem CC tetőt az autótörténelemből.

Top 10 – Legendás hátsó szárnyak

A gyári vasalódeszkák kortalan elemei a nagy teljesítményű sportkocsiknak. Ami utólagos kiegészítőként lehet rémes túlzás, az egy különleges típuson legendás dizájnelem, és olykor még hasznos is. Most ebből az utóbbi, vágygerjesztő kategóriából szedtünk össze tízet.

F1: Ecclestone-t meghívták a Bahreini Nagydíjra

Az F1 januárban letett urát, Bernie Ecclestone-t az arab királyság koronahercege hívta meg a két hét múlva következő futamra.

A Wankel motorral röfögő Ladáknál nincs érdekesebb orosz vas

Különc gépek életben tartói, áldás rátok. Nélkületek, elkötelezett őrültek nélkül, mi sem csodálhatnánk ezeket a gazdasági zsákutcának bizonyuló, korántsem hibátlan, de annál különlegesebb szerkezeteket.

F1: Nem tudni, mikor lesz versenyképes Honda-motor

A szezonnyitó Ausztrál Nagydíj megerősítette a téli tesztek tapasztalatait, miszerint továbbra is a Hondái a legrosszabb F1-es motor, de egyelőre nem tudni, mikor kaphat jobban a McLaren a japánoktól.

Több millió veszélyes autót hív vissza a Toyota

Közel hárommillió autót hív vissza a Toyota a Takata légzsákok meghibásodásának kockázata miatt.

Szomorú látvány: itt tárolja a VW a dízelbotrány miatt visszavett autókat

A 2015-ben kirobbant VW-dízelbotrány szinte az egész világot érintette, a német gyártó pedig kénytelen volt néhány helyen visszavásárolni a “csaló” autókat.

Tarlós tovább üti a köztereseket, újabb fejlemény

Tarlós István szerint az autósok bírságolását érintően nem működhetnek úgy a kerületi közterület-felügyelők, mint “a legrosszabb időkre emlékeztető önkéntes rendőrök”.

Félelmetes hajsza az autópályán

Ez a videó olyan, mintha a Need for Speedet néznénk, abban vannak hasonló csapatos száguldások.

Jól rejti árát az óriás-Toyota

Rangrejtve járni nincs jobb egy valójában sokba kerülő, de árát ügyesen palástoló kisbusznál. A Toyota Proace az igényes Verso-kivitelben járt nálunk, tesztünkön hibái is kiderültek.

A legkomolyabb játék, amit idén látsz

A Toyota Hilux tavaly történelmi eredményt ért el: Ausztrália legnagyobb számban eladott gépkocsijaként zárta az évet.  Ennek örömére készült el az életnagyságú gyerekjáték.

Ha nincs meg a sofőr, nincs büntetés – Nyilatkozott a rendőrség

Az ORFK közlése szerint a közterület-felügyelet kameráival nem lehet az objektív felelősség alapján bírságolni.

Targoncás oktatófilm, csak erős idegzetűeknek

Nagyon kel vigyázni, nehogy egy lehulló tapétavágó beleálljon a fejedbe, mikor épp leveszed a kobakot.

F1: Rajzfilm készült Vettel futamgyőzelméről

Elindult az új szezon, megérkezett a MiniDrivers első rajzfilmes összefoglalója is.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.