Top 10: a magyarok kedvenc használt japán autói

Milyen japán autók jönnek be használtan?

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2015.11.11. 13.35

Sokan esküsznek itthon a japán autókra. Kigyűjtöttük, mely típusokból jön be a legtöbb használtan.

Éves összevetésben idén az első kilenc hónap alatt 28,4 százalékkal több külföldről érkezett használt autó kapott magyar rendszámot, mint 2014 azonos időszakában. A használtautó-behozatal elsődlegesen Németországra és a közelebbi Ausztriára koncentrálódik, de Olaszországból is sok autó érkezik.

Nemrég közöltük a toplistát, amelyet a német autók uraltak. De kíváncsiak voltunk arra is, hogy a japán márkák autói közül melyek a legnépszerűbbek? E heti Top 10 összeállításunkban a legnépszerűbb használtan behozott japán típusok szerepelnek, a DATAHOUSE Kft. adatai alapján.

10. Mazda Premacy, 370 db. Tizedik a listán a Mazda kompakt egyterűje, 50 darabbal megelőzve a Mitsubishi Coltot. Reméljük, a tulajdonosok nem csalódnak a Mazda5 2004-ig gyártott elődjében az aggasztó rozsdásodási hajlam és a magas alkatrészárak miatt

9. Toyota Corolla, 372 db. Sokan tudják a Corolláról, hogy átlagos igények esetén ezzel az autóval nagyon nehéz melléfogni. A gyenge forint és a jó értéktartás következményeként nem éri meg olyan tömegben behozni, mint az Astrát, a Focust vagy a Golfot

8. Toyota Prius, 429 db. Örömmel láttuk a behozatali toplistán a mérettársainál kisebb fogyasztású, kevésbé környezetszennyező modellt. Megbízhatósága joggal legendás, sajnos lopásveszélyeztetettsége is kiugró. Aki megkockáztatja a második vagy harmadik generációt, ne sajnálja a pénzt utólagos védelemre!

7. Nissan Micra, 443 db. Látva az itthon bakancs-Micrának nevezett autókat N-es rendszámmal, még előrébb vártuk a listán a Nissan kisautóját. A 2003 előtti K11 mellett a női autóként kiugróan népszerű K12-es szériából is látni jó párat friss rendszámmal

6. Toyota Yaris, 631 db. Darabszámban nagyot ugrunk előre a Toyota Yarishoz. Ebből a mennyiségből 16 autó jut a hibridváltozatra

5. Toyota Avensis, 655 db. Adataink nem bontják modellgenerációkra az adott típusból beérkező állományt, de az Avensisből a 2003-tól gyártott második szériát sejtjük a használtautó-import fő célautójának

4. Honda Jazz, 688 db. Kultikus autóvá vált a Honda miniegyterűje, jó híre árban messze a korabeli Opel Merivák fölé helyezi. De így is sokan ragaszkodnak hozzá

3. Honda Civic, 781 db. Hetedik és 2005-től gyártott nyolcadik generációs Civicet is látunk szép számmal M-es, N-es rendszámmal. Jól jellemzi a használtautó-behozatal megoszlását, hogy az összlista harmadik helyére 3186 darabbal került fel a Golf

2. Mazda3, 998 db. Második az importlistán Mazda kompakt autója, amely világszerte nagyon sikeres volt. Érdekes, hogy honfitársaink Suzukiból összesen nem hoztak haza annyit, mint Mazda 3-ból. Egész pontosan 935 db Suzuki érkezett

1. Mazda6, 1461 db. Behozni csak olyan autót érdemes, ami kint jobb vétel, mint itthon. A jó értéktartású és tervezhető fenntartási költségű japán autók többnyire kint sem olcsók, de a Mazda6-nál van játéktér. Többek között Ausztria közelségét és a Mazdák ottani népszerűségét is a motivációk között sejtjük. Aki vágyik rá, az első generációnál figyeljen rá, hogy a toronycsapágy nélküli első futóm problémás lehet, sokszor ferdén áll a kormány. Szégyen, de az autó alja hajlamos csúnyán rozsdásodni. A motorhibásan hirdetett dízelekben az olajsárral eltömített járatok miatt az olajszivattyú nem szállít elég kenőanyagot, amitől besül a kenés nélkül maradó dízelmotor. Magunknak a 2005-ös modellfrissítés utáni kétliteres benzinest vennénk, hatfokozatú kézi váltóval


Forrás: DATAHOUSE Kft.

Kommentek

 • PDA FAN

  És melyik lett a hatodik? Mert a 7. után az 5. jön a cikkben.

 • a.szorenyi

  Kedves PDA FAN! Köszönöm, hogy szóltál! A Yaris a hatodik, csak a galériában volt róla kép, de gyorsan korrigáltam a cikket.

  Üdv Szörényi András

 • subtotal

  A Mazda 6 előző generációja nem egy sikertörténet odakinn, csúnyán rohadtak gyk mindenhol már párévesen is. Az utolsó 626-ossal ellentétben pedig már közel sem olyan kivételesen megbízható. Ezért annyi az ára kinn, amennyi – akármennyire jól néz ki még most is.

 • macuda6

  Mindenhol ezt a rohadást olvasom a Mazdáknál.
  Fogalmam sincs, hogy miről beszéltek.
  A 3.nak nyomom a pedált, az első rég túl van már az 500ezren.

  Valóban, az ajtó peremezésénel van rajta hólyag, belül.

  De most komolyan.. Nézegettem a pár éves bmwket, ugyanúgy láttam ezt a hajlamot!

  Úgy mondjátok ezt a rozsdát, mintha törvényszerű lenne.
  Elárulok egy titkot. Ha sérült a fényezés, javíttasd meg és nem fog rozsdásodni.

 • PDA FAN

  macuda6: Az osztrák Mazda6-ok kissé rizikósak, mert a sógorék nemcsak intenzíven sóznak télen, hanem apró zúzalékkövet is kevernek mellé. Ha tehát látunk egy vidéki, netán hegyvidéki település keresedésében egy akármilyen tizenéves használt autót, nagy eséllyel találunk az alján meg a kerékdoboknál, sárvédőknél apró sérülést, ahol megindul a rozsdásodás. Ettől még a jól karbantartott, sérülésmentes Mazda6 lehet hibátlan 10 év felett is, mint ahogy BMW is lehet rozsdás :-)

 • hova

  Csak a tárgyilagosság kedvéért:27 éves 323-as szedán 1.5-ös Mazdám is Osztrák “származású”-3 évet volt ott, de eredeti és remek állapotú az ajtók pereme, a küszöb és a sárvédők is!

 • a.szorenyi

  Kedves Macuda6! Szerencsére nem érint minden autót, ezért is írtam rozsdásodási HAJLAM-ról. Olvasóink így megtudhatják, hogy olyasmit is ellenőrizni érdemes, amit más modern autókon lazábban kezelnének.

  Kedves Hova!

  Sajnos a Te autód a kivételek közé tartozik. Sokszor 12-15 éves 323-asok is csúnyán rozsdásodnak, nemcsak a japán autóktól megszokott hátsó kerékjárati íveken. Annál jobb, hogy a Te autód nem ilyen.

 • hova

  Nem kivétel az autóm, hanem gondját viselem! Minden 27 éves autó rohad, amire nem fordítanak kellő figyelmet. Pici odafigyelés, pár forint és kevés ráfordított idő, ennyi a titok.

 • Iceman.

  hova – 2015.11.12 09:13: Csak a tárgyilagosság kedvéért felejted el mindig leírni, hogy ezt úgy sikerült elérni, hogy 5 éves kora óta évente 2x kap egy olajfürdőt a kocsi?

 • Iceman.

  a.szorenyi – 2015.11.12 10:00: nem törött 97-es 323 sárvédőív végig rohadva 15-20cm-re is a peremtől, küszöb elrohadva, szerkezetileg gyenge, csomagtérajtó a lámpa alatt teljesen átrozsdásodva, padlólemez erősen korrodált, ajtók alsó éle átrozsdásodva. Ez egy tipikus 323 abból a korból.

 • hova

  Iceman. – 2015.11.12 15:23- Őszintén szólva amikor “rendbe rakom az autóim” és barátok,ismerősök,szomszédok jönnek el mellettem, megállnak, hüledeznek,hogy milyen klassz, jól néz ki, nekem is meg kéne már csinálni,-ugyanakkor mérges-dühösség vesz rajtuk erőt, mert ők nem csinálják!Lusták,sajnálják rá az időt-talán a pénzt is, de nem pénzkérdés.Amikor azt az ötletet kaptam, hogy trafó olajjal fújjuk le az alját, sárvédőket, küszöböt, én sem tudtam mi lesz belőle, akkor-1992-ben- még senkitől sem hallottam, azóta kiderült, remek dolog. Nem hiszem, hogy bárkinek gondot okozna lemosatni a kocsi alját, majd 2-3 napmúlva, szárazon,valaki,akárki,bárki 15 perc alatt lefújatja olajjal. Van ennél méregdrágább eszköz, egyesek ezt csinálják-úgy látom, nem annyira sikeres. Három havonta lepasztázom kézzel!!-én élvezem, a kocsim istentelen módon kedveli- minek kell félre beszélni:nem istállóba laknak az emberek és nincs mindenkinek annyi pénze, hogy 5-7 évente cserélje a kocsiját. Ráadásul “hálásak” az autóim ezért a gondosságért /is/.Így van ez Iceman! Heló!.

 • Basa55

  A Nissan Almera 1,5 90-98 LE megbizhatóságban, múszaki szintben hova tehető ?

 • Holiday

  Hova! De, kivétel. Az emberek többsége ugyanis nem olajozza az autóját. Az a konzerválás, amit te csinálsz nem, hogy nem általános, de nem is normális csak abban az esetben, ha valakinek az autó egy szobor. Sajnos a Mazdák randán tudnak rohadni, édesapámé is így tesz, pedig gondos gazda az öreg.
  Pár éve kerestem Mazdát (még te is tettél rám ordenáré megjegyzést egy fórumon, nyilván kizárólag segítő szándékkal) és sajnos a megnézett autók többsége rozsdás volt.
  Ez a korhadás dolog pont úgy a tényekhez tartozik, mint az, hogy egyébként jó autókat gyárt a Mazda. Nem azért, mert minden 27 éves autó rohad, hanem mert a Mazdák más autókkal ellentétben már 6-8 évesen is ezt teszik.

 • hova

  Holiday-:Kérlek, menj vissza az autónavigátorra,ott a te helyed!!

Rosberg: Bottas nagyszerű megoldás

A visszavonult világbajnok Nico Rosberg szerint a Mercedes jól választott utódot Valtteri Bottas személyében, azonban nem lesz könnyű dolga a finnek.

Használt autók 1,5 millió forint körül

Kétmillió forint alatt erős a kereslet a használt autók iránt. Mi ebben a kategóriában, de inkább 1,5 millió Ft körüli áron ajánlunk használt autókat.

Itt az Opel vadonatúj kompakt crossovere, a Crossland X

Nem a Mokka X helyére, hanem mellé sorolja be új városi crossoverét az Opel. A rég várt autó ma hajnaltól létezik.

Megújult a legendás amerikai sportkocsi

Felvarrták a Ford Mustang ráncait, jót tett az autónak a frissítés.

Nagy baleset történt az F1-pilóta orra előtt

Az utakon mindenki egyforma, és ugyanakkora eséllyel fut bele egy balesetbe. Még egy F1-es pilóta is.

Divatcsászárnő tervezett kisautót

Klasszikus csajos stíluselemek helyett erőteljes divatkiáltvány, magabiztos és nőies az a smart fortwo Brabus, amelyet a német divatceleb Veronika Heilbrunner stilizált meg. A lényeg mégsem ez, hanem a Brabus tailor made program, amivel bárki megalkothatja saját smartját.

Szupersport-óra a világ leggyorsabb négyüléseséhez

A múlt héten bemutatott Bentley Continental Supersports a márka hagyományos óragyártó partnerét is megihlette. Az óra ultramodern tartalmakat kínál.

F1: Iszonyú sokat gyorsulnak az új autók

Az FIA legfrissebb szimulációi szerint egyes kanyarokban akár 40 km/h-val is nőhet az autók sebessége 2017-ben.

Hol kapni még új autót szívómotorral?

Mind több márka törli a turbómentes motorokat, mert az EU-szabványos fogyasztásmérés a feltöltött motoroknak kedvez. A 2008-hoz azonban atmoszférikus háromhengerest is választhatnak az óvatosabbak.

F1: Nagyot lépett előre az új motorral a Renault

A Red Bull technikai igazgatója, Adrian Newey szerint a Renault nagyot lépett előre a 2017-es motorral, de nagy kérdés, hogy a riválisok mennyit haladtak.

Megvan, ne keresd tovább a belső égésről készült tökéletes videót

Láttunk már hengerfej helyett plexivel zárt motort, amiben jól látszott a robbanások sorozata. Mókás volt, de ez a videó a profi bemutatása a történetnek, egyszerűen kihagyhatatlan.

F1: Bottas szabadon versenyezhet Hamiltonnal

A Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda leszögezte, hogy a Nico Rosberg helyére szerződtetett Valtteri Bottas sem lesz másodhegedűs, megverheti Lewis Hamiltont, ha tudja.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.