10 hely Pesten, ahol a tahók zsizsegnek

Rémes forgalmi helyzetek, amelyektől megőrülsz

Szerző: Vezess levél küldés 
Dátum: 2015.10.14. 12.10

Pár budapesti forgalmi helyzet, amitől gutaütést kaphatsz. Vagy éppen te okozhatsz másoknak.

Van néhány olyan útszakasz, kereszteződés Budapesten, amely nem igazán úgy járható, ahogy azt mi szeretnénk. Több autó jár arra, mint amennyit az út képes átengedni, vagy éppen csak idétlenül alakították ki a kérdéses szakaszt, esetleg a szabályozással, a lámpa áteresztőképességével vannak bajok. A türelmes ember áll, vár a sorára, a folytonos haladási kényszer által hajtottak pedig kerülőutakon keresik a saját boldogulásukat.

Mások, magukat a közösség fölé képzelő vadparasztok pedig pofátlankodnak. És mindig akad egy szerencsétlen hülye, aki beengedi ezeket a gyökereket, hogy azok a pozitív visszacsatolás miatt legközelebb újra ezt az utat válasszák. Mutatunk pár ilyen helyet, ti pedig találjátok meg, a fenti három csoportból melyikbe sorolnátok magatokat.

II-III. kerület határa, Szépvölgyi út alsó szakasza a Lajos utcai kereszteződésben. Reggelente és délutánonként is rémes a környék, reggel a gazdagok csorognak lefelé a városba, a dolgozók meg felfelé a Szépvölgyin található irodákba. Délután meg fordítva. Lentről egy sávban lehet egyenesen nekifutni az emelkedőnek, pár másodperces zölddel. Sokan a jobb oldali kanyarodósávból gyökérkednek be a sorukra várók elé. Nem jó így kezdeni a napot.
Délen, a budai alsó rakpartra vezető út annyira pofátlanveszélyes volt, hogy ezt már a hatóságok sem nézhették tétlenül és rémesen hosszú, dupla záróvonallal próbálták meg elejét venni a bunkóskodásnak. De mivel a záróvonal fizikailag nem tart vissza semmitől, a lehajtó legvégét igazi betontömbök védik a bepofátlankodóktól.
I. kerület, Fő utca torkolata a Clark Adam téren. Gennyes neveletlen diplomaták, külföldi rendszámos *-ik és más lények a buszsávon suhannak végig, aztán bekérik magukat vagy bepofátlankodnak. Itt is akadnak félkegyelműek, akik beengedik őket, bezzeg a szabályosan a buszsávban haladó buszt, taxit azt nem.
XII. kerület, Krisztina körút-Attila út kereszteződése. A Moszkva tér irányába a Krisztina körútról balra kanyarodók sorát szeretik jobbról megelőzni azok, akik a saját idejüket értékesebbnek hiszik másokénál és bepofátlankodnak a sor elejére, esetleg a lámpa mögött fordulnak el balra az alagút előtti sínen átlibbenve.
Egy másik klasszikus a Lánchíd pesti oldalán elöl bepofátlankodás az Akadémiánál. (Bár szigorúan a záróvonal előtt közülünk is csinált már ilyet pár ember, de sosem tolakodva, csak türelmesen várva.) A szerkesztőségi legendáriumban olyanról is mesélnek, hogy az is megesett, valaki itt, aki annyira figyelt, hogy be ne menjenek elé, hogy lazán belecsúszott az előtte állóba.
Kerepesi út-Hungária sarka, a Keleti felől érkezve, mikor balra akar valaki fordulni a lámpánál, könnyen azon kaphatja magát, hogy már be is álltak elé.
Lágymányosi híd pesti lehajtó. Itt kínosan hosszú sor szokott kialakulni, amelyet a benzinkútra behajtva lehet rövidebbre faragni. Nem elegáns húzás végigdöngetni az álló sor mellett, a végén alibiből bekanyarodni a kútra és 30 méterrel előrébb újra visszakéredzkedni a sor elejére. 
Akad gázos hely a Megyeri híd környékén is, a Szentendre felől, a hídra tartók egy rosszul méretezett úton esnek rá a körforgalomra. Csúcsidőben egyetlen sávban állnak kilométer hosszan a kocsik, és van, aki jobbra kanyarodást mímelve elhúz a sor mellett, majd nagy, kerek őzikeszemekkel befurakodik a sor elejére.
Szilágyi Erzsébet fasor. A jobbra kanyarodó sáv hamarabb kap zöldet, így itt is simán be lehet pofátlankodni a még pirosban állók elé. 
Ha ismertek még hasonló, életminőség-rontó kereszteződést, forgalmi helyzetet, bátran osszátok meg velünk!

Kommentek

 • sebgutkopf

  Az ilyen problematikák megelőzését többnyire pusztán ésszerű forgalomtechnikai szervezéssel meg lehetne oldani, ha akarnák a hatóságok. Jó példa itt a Budai alsó rakpartos.
  Viszont a bepofátlankodás ellen a leghatásosabb, amit tőlünk nyugaton nagyon jól alkalmaznak a kötelező cipzár elv, amit az útburkolati jelek és táblák is támogatnak. Az 1 db elfogyó sáv eleve nem jó megoldás, el kéne felejteni. Mindkét sávnak meg kell szűnnie és szépen a cipzár nyilazással kötelezővé tenni a besorolást. Ha két sor egyformán áll/halad, akkor nincs hova pofátlankodni. Ez viszont útburkolati jelek támogatása nélkül nem fog soha működni.
  Ugyanilyen probléma, hogy a kapaszkodó sávok mindig jobb oldalt nyílnak meg, ahova soha senki se hajt le, ahelyett, hogy az előző sáv nyílna pluszban és aki siet az aggódjon a besorolás miatt.
  Útlezárások esetén, amikor 1 sávra összeterelik a forgalmat (itt is már cipzár kéne) utána ha érhetetlen módon akár 100m erejéig feloldják és ismét két sáv haladhat, hogy utána ismét 1 sávra kelljen összeterelni mindenkit és újra induljon a tolakodás ahelyett, hogy az egyszer már végre összerendezett sor egyenletesen haladhatna. pl.: Pesti déli alsó rakparkról a felhajtást követően a Bálna mellett az elmúlt hónapokban. Érthetetlen és persze mindig van 1-2 okos, aki megpróbál ezzel 50-100m-t nyerni a többiek kárára és kielőz.

 • ktoni

  Az utolsónál más a helyzet. A belső sáv még kettéválik. Balra a Városmajor u-ba, egyenesen föl a hegyre. Délutánonként a bekanyarodók föltorlódnak, gyakorlatilag blokkolják az amúgy üres egyenes sávot akár 4-5 ciklusra is. Tehát az amúgy máshova igyekvőket jobbról kikerülni szerintem nem tahóság.

 • DTF

  ahogyan az elős hozzászól is írta ez inkább a logkiátlaln kötelkdési és forgalmtechinkai cucuokra vezethető cissza. a ziptárelv meg nálunk vmiért nme működik, itt arra meg yajártélk h ne engedjünk be senkit…
  egy kérdés: van egy olyan sáv, amin kettő auót egymás mellett simán elfér (pl. lánchíd alatt pesti rakpart. elvileg a jobbr atratás miatt jobb oldlaon kell menni. d edugóban az pofátlanásg ha mindneki a bal szélére áll (nem tudom iért) én meg jobbra tartava elmegyek mellettük? émn nem tehetk arról h a jobbr atrtaás az nem működik!

 • CoIie

  Nem minden pofátlankodás aminek látszik! Ugyanis van olyan szitu amikor két irányból is meg lehet közelíteni a célt és abba váltok vagy abban a sávban maradok, ahol éppen ideálisabb a haladás, akár az utolsó szaggatott vonalaknál, hiszen az a szándéka a közlekedés mérnöknek, hogy ott még szabályosan lehessen sávot váltani.
  Ugyanez az ésszerűség van a gyorsító/lassító/megszűnő/induló sávoknál is; milliárdokba kerülnek az utak, miért nem használnánk a teljes felületét! ;)
  Aki meg nem ezt teszi az nem ‘halad a forgalommal’, pedig ezt tanítják szerintem az autós oskolában; preventív, proaktív…, a defenzív inkább az ellenkezője, de az is megy lehet, hogy jobban nyomják, azért van álló tömeg, pl. a (Demszky) Tarlós Flórián tér előtt a Szentendrei úton… De ez már lassan évtizedes téma, senkit nem érdekel se fent, se lent, a buszsáv meg csak üresen veszíti milliárdos értékét, állagát a felüljáron, ez van.

 • Guevara

  XI. Dombóvári út, felhajtó a Rákóczi hídra. 17 óra után kezdődik az igazi buli. Van hogy a Budafoki útig visszatorlódik a kocsisor az egy kanyarodó sávon. Pofátlanék jobbról az egyenesen menő sávban felmennek a lámpáig majd ott, mivel elég sok a hely a kanyarban, így befordulnak párhuzamosan a szabályos autók mellett. Majd a másik irányból a Dombóvárin szintén feltorlódott sor között furakodva beslisszannak valamelyikbe. Ez már annyira bevett gyakorlat hogy furgonok, nagy autóbuszok és teherautók is megcsinálják. Van ott pedig felszerelve 2 kamera is, de azok nem tudom mit néznek, szerintem a nagy semmit…

 • PDA FAN

  A klasszikus a Szentendrei útról Árpád-hídra felhajtás a reggeli órákban. Bogdáni útig áll a sor, vagy néha kaszásdűlőig. Három sávból a legbelső megy a hídra, a másik kettőből nyomulókkal mégis a felüljáró elején alakul ki a közelharc, akik sokszor még a buszsávon is nyomulnak egy darabig. Mondjuk a forgalomszervezés is béna: a híd elbírná, ha nem lenne buszsáv a felüljárón, és két sávon lehetne felhajtani, mint régen, a Megyeri-híd előtti időkben. Csak akkor meg a Bécsi útról felhajtók tömörülnének megint egy sávra.

 • DTF

  Pda fan: igen, ez tenyleg egy tipikus pelda. Jobbra tartas van, ezert en ha err emegyek, akkor szepen vegigelozom az osszes hulyet aki a besloben alldogal, majd a vegen a zipzar elv alapjan mindig beengednek. H ameg nem, akkor legyorsulom es bemegyek ele. A lelemenyesseget nem kell buntetni, van h en is benezek ilyet ismeretlen helyen es azokat akik jobbrol eloznek, beengedem, mert jol csinalja es logikus.
  Az a buszsav konkrtean felesleges oda, eredietileg ugy volt h a felujitas utan ujbol ketto savos lesz, de nem lett. Oka ismeretel :) sokan azt sem tudjak h a kovetkezo kihajtoig a buszsavban kozlekehetnek, uh ha ar arapd fejedelem fele lemegye a hidrol, akkor a buszsavban megyek, szigoruan folymatso jobb indexszel, jelezve h kove kijaronal elhagyom az utat. Sokan meg bellnak a dugob es varakoznak… Logikus gezets sokakbol hianyzik.

 • Jasonx

  A legnagyobb baj az hogy nagy tömegben az emberből állat lesz…
  Fel nem foghatom miért éri meg autóval menni bárhova is a fővárosban, ha az ember gyalog gyorsabban halad a dugók miatt…
  Szerencsére jó messze vagyok Budapesttől, nem is tervezem hogy valaha is arrafelé menjek autóval, max buldózerrel…

 • montsenior 10

  Szeretném megkérdezni,önök hogy tudják?. Mikor 85-ben vizsgáztam KRESZ-ből akkor az egyik tétel az volt . Lakott területen belül, a busz illetve trolibusznak van-e elsőbbsége megállóból való kihajtáskor?. Nem pont igy van irva,de lényege ez.Csak azért kérdezem mert engem nagyon bosszant az mikor 4-5 autó is elhuz . Ugyan én tudom a választ csak arra gyanakszom hogy már idejét mult ,az-az már nincs hatályban.

Egy magyar autós ideges üzenete

Mi magyarok imádunk cetliken üzenni egymásnak, és szerencsére van egy Facebook-oldal, ami összegyűjti ezeket a frappáns üzeneteket.

Galaxy vagy Sharan? Melyik jobb használtan?

A kilencvenes évek elején divatba jöttek az egyterűk. A Ford és a Volkswagen közösen is gyártott egy hétüléses sorozatot, amely óriási sikereket ért el. A Galaxy és a Sharan használt autóként ma is igen népszerűek – főleg a nagycsaládosok körében.

F1: Vettel kimondta, hogy visszaesett a Ferrari

Sebastian Vettel az újabban szokásos kincstári optimizmusával értékelt az Amerikai Nagydíj időmérő edzése után.

F1: Hamilton imádta, hogy érte tomboltak

Lewis Hamilton megköszönte a közönség támogatását az Amerikai Nagydíj időmérője után. Az első három nyilatkozatai.

F1: Hamiltonnak megvan az eső austini pole

A Forma-1-es Amerikai Nagydíj időmérőjén Lewis Hamilton magabiztos előnnyel verte csapattársát, Nico Rosberget. A Mercedesek mögött a Red Bullok, a Ferrari a harmadik erő.

Megvan az év legdurvább esküvői menete

Nálunk az autóval vonuló násznép feldíszített kocsikkal, lassú menettel, dudaszóval köszönti az ifjú párt, de nem mindenhol azonosak a szokások.

F1: Titkos ügynökök a McLarennél?

A McLaren vicces kisfilmmel ünnepli James Hunt 1976-os bajnoki győzelmének évfordulóját.

F1: Verstappen véleményes körrel az 1.

A Forma-1-es Amerikai Nagydíj utolsó edzésén a Mercedes rejtegette a tempóját, a leggyorsabb a pályát kiszélesítő Max Verstappen lett. Rejtélyes defektet a Toro Rssónál.

F1: A Mercedes kijátszott egy jokert Hamilton kedvéért

A Mercedes-csapat pénteken éjszaka megtörte a kötelező takarodót, az egyik felmentést elhasználva Lewis Hamilton autóján dolgoztak.

F1: Meglepetés, a Red Bull még egy évet adott Kvjatnak

A Red Bull Austnban bejelentette, hogy a nagycsapattól idén a Toro Rossóhoz visszaültetett Danyiil Kvjat jövőre is a faenzai alakulatnál versenyez.

F1: A pilóták nekimentek Verstappennek

Úgy hírlik, hogy az austini versenyzői értekezleten jó néhányan panaszkodtak Max Verstappen vezetési stílusára, nagyobb szigort, szabálytisztázást követlenek.

Ezért ne telefonálj vezetés közben

Vezetés közben telefonálni borzasztóan rossz ötlet. Ilyen csúnya vége lehet.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.