Kigyulladó benzintank, gyilkos légzsák

Top 10: Botrányok az autóiparban

Szerző: Földes Attila levél küldés 
Dátum: 2015.09.24. 01.09

Jelenleg teljes gázon dübörög a VW körüli dízelbotrány, de a történelem során történtek még ennél is nagyobb disznóságok az autóiparban.

Nemcsak a károsanyag-kibocsátási mérés kreatív és nem túl elegáns újraértelmezése sodorhat egy márkát kínos helyzetbe. Kigyulladó benzintank, beragadó gázpedál, repeszekkel gyilkoló légzsák, gyalogosra támadó autó is akad a listán. Slágerlista, helyezés most nincs, nem kívánunk azon gondolkodni, hogy a halottak vagy a visszahívott autók száma alapján rangsoroljuk-e a disznóságokat. Tessék, csak tessék:

Volkswagen

Kezdjük is a legaktuálisabbal, a VW körül habzó, fortyogó hígtrágyával, ami már más márkákra is ráfröccsent. Összesen 482 000 darab, amerikai, dízelmotoros Volkswagen Jetta, Golf, Beetle, Passat és Audi A3 esetében derült ki, hogy az engedélyezett határértéknél sokszor több nitrogén-oxiddal károsítják a levegőt. Mivel ez a motor európai autókban sokkal nagyobb arányban forog, világszerte mintegy 11 millió EA189 kódú modell lehet érintett a határérték feletti környezetszennyezésben. A VW dízelbotrányáról itt lehet többet olvasni.

Volvo

A svédek évtizedek kemény munkájával lestoppolták maguknak a biztonságos jelzőt. Ha egy átlagos családanyának olyan autómárkát kell mondania, amiben az ivadékok nagyobb biztonságban vannak, mint egy páncélszekrényben, akkor biztos, hogy a Volvo nevét fogja elrebegni. A márka balszerencséjére azonban nem egyszer épp újságírók, kamerák előtt vallottak kudarcot frissen bemutatott rendszereikkel. Az első esetben akkumulátor-problémát sejtettek a háttérben, míg a másodikban jó eséllyel a sofőr hibázott, amikor az autó telibe verte az álgyalogost. Nálunk kiválóan működött a rendszer, amikor próbáltuk, a harmadik videón pontosan ez látszik. Csak akkor sikerült elgázolnunk a szivacsbábut, amikor már alaposan átléptük a rendszer biztonságos működéséhez garantált maximális sebességet.

Mercedes

Automatafék-botrány. Talán még emlékeznek rá, amikor a tesztpálya ködében haladó S-osztály szépen belecsapódik abba az autóba, amely előtt illedelmesen meg kellett volna állnia. Magától. Az ok prózai, állítólag a hanyagul a pálya szélén felejtett deszkát nem vette észre a tesztsofőr és nem fékezett időben. Akkor az Auto Bild egyik újságírója is belebukott a csalásba, ugyanis ő vezette az autót. Alább a kínos videó, amin azért mégsem lehet olyan őszintén röhögni, mint ahogy a TopGear-esek teszik.
A Mercedesnek van egy másik rossz emléke is, ez pedig az első generációs A-osztály rénszarvastesztjével kapcsolatos. Utánuk többen is akadtak még, akik elvéreztek ebben a műsorszámban – nem is olyan régen a Jeep Grand Cherokee -, mégis az A-osztály borulása változtatta meg az autóipart, a hiba kiköszörülésére beszerelt széria menetstabilizálóval.

Toyota

Gázpedálbaj. Elég hülyének kell ahhoz lenni, hogy valaki telefonon kérjen segítséget, ha megbokrosodik alatta az autó, de sajnos a beragadó gázpedál  – mindegy, hogy mi miatt – mégis halálos áldozatokat szedett. Végül több mint 9 millió autót hívtak vissza, hogy a veszélyes alkatrészt átvizsgálják, kijavítsák. Az esetek óta a kulcsnélküli rendszerekkel felszerelt autók nemcsak a start/stop gomb 3 másodperces folyamatos nyomására állítják le a motort, hanem a gomb pánikszerű nyomkodásával is ugyanez érhető el.

Takata

Biztonsági öv, légzsák. Két rossz húzása is volt a cégnek, az első a beragadó és a sofőrt, utast fogságba ejtő biztonsági öv volt, 1995 táján. A Honda autóinál tűnt fel a baj, az ok itt is röhejes volt, a napon átforrósodott övcsatban deformálódott műanyag biszbasz okozta a problémát. A légzsákkal komolyabb volt a baj, a robbanótöltetben használt anyag nem tervezett reakcióba lépett a beszivárgó légnedvességgel és működés közben jóval nagyobbat robbanva a tárolótartályt szétvetve, fémrepeszekkel ölte meg az utasokat. Ezután a világ egyik legnagyobb visszahívása indult meg, amelyben 34 millió autó lehetett érintett. 

Jeep

Sebezhető elektromos rendszer. Pár hete mi is megírtuk, hogy távolról sikerült leállítani néhány lelkes, de ártalmatlan hozzáértőnek egy Jeep motorját. Egyelőre semmi baj nem történt, az akció csupán arra hívja fel a figyelmet, hogy a jövőben jobban oda kell figyelni az autók egyre bonyolultabb, egyre több mindenbe beleszóló elektronikájának védelmére. 

Ford

A Pinto-probléma. A Harcosok klubja-jelenet megvan, ugye, amikor arról beszélgetnek, hogy mennyivel többe kerülne az autógyárnak visszahívni az összes érintett autót és kijavítani a pár dolláros hibát, mint a tűzben elégett emberek után kifizetni a kártérítést? Valami hasonlót játszott el a Ford is a Pintóval a hetvenes években. Legalábbis elsőre úgy tűnik, itt is hasonlóról van szó. A gyár valóban figyelmen kívül hagyott biztonsági szempontokat a takarékosság miatt, de a vád, hogy rengetegen haltak meg a kigyulladó üzemanyagtank miatt, nem feltétlenül helytálló. A 27 ilyen haláleset nem haladja meg szignifikánsan a más okból autóbalesetben elhunytak számát. Akit komolyabban érdekel a téma itt olvashat a kigyulladó Pintóról.
Biztos rengeteg autóipari botrány van még, amik kimaradtak ebből a 10-es felsorolásból. Szerencsére itt alul van még hely, jöhetnek a tuti tippek!

Kommentek

 • hova

  Sokszor emlegetjük, hogy az ember sem tökéletes, hogyan lenne kifogástalan az ember által megtervezett “gép”?! A vw-nél az igazi probléma- maradjunk egyelőre ennél a cégnél-, hogy előre megtervezte a csalás módját, erre külön technikát fejlesztett ki!! A “szerintem jó” és a ” tudom, hogy nem jó, de szándékosan becsaplak” között óriási különbség van!! A fent felsorolt példák igazak, de -sehol senki által nem támadottan- gondatlanságon alapulnak! A vw megtervezte a csalást-itt a nagy különbség, mert a szándékosság és a gondatlanság között óriási a különbség, még a büntetőjogban is. Mentségnek hozható fel, hogy a gondatlan hibák okoztak sérülést, úgy tudom halálos balesetek is voltak, míg a vw-probléma egy un.”hosszú halál” szindrómába illeszthető-de a szándékos csalás tervezett védelme botrányosság teszi.

 • korika
 • demagóg

  hova kollégánál a pont…

 • oszkopeter

  “a történelem során történtek még ennél is nagyobb disznóságok az autóiparban.”

  Szerintem meg nem történtek! És felháborítónak tartom hogy a magyar sajtó relativizálja a VW felelősségét. Ha valaki végigolvassa és ismeri ezeket a sztorikat, akkor azt látja, hogy az esetek többségében a nem megfelelő tervezés, anyaghiba, szoftverhiba, valamilyen nem várt felhasználói reakció, esetleg több tényező együttes hatása idézte elő a problémát, amit ráadásul sokszor nem megfelelően kezeltek. A VW esetén viszont előre eltervezett, SZÁNDÉKOS manipulációról van szó, annak érdekében hogy a cég eladásait és profitját növeljék. Itt nem valami véletlen mérnöki vagy anyaghiba hanem TUDATOS, JÓL SZERVEZETT MANIPULÁCIÓ áll a háttérben, ami szerintem példátlan az autóiparban.

  És kérnék mindenkit hogy ne keverjük ide a fogyasztási és emissziós szabványok problémáját, mert az teljesen más eset amikor egy gyártó megfelel a hivatalos előírásoknak (amelyek azonban nem tükrözik a valós felhasználást) mintha valaki szándékosan meghamisítja a mérési eredményeket.

 • hova

  Oszkopeter!
  Pontosan ez a lényeg: a VW előre megtervezett módon, aljas indokból
  csalt, hogy nagyobb profitra tegyen szert. Az ELŐRE MEGTERVEZETT és a SZÁNDÉKOS szavak a lényegesek, amit eddig egyetlen más autómárka sem tett meg!!

 • levezess

  azt nem irjak milyen auto van a videon a toyotas resznel(beragadt gaz pedal)!
  a vw regota nem jo autokat gyart!
  es most mar egeszgre veszelyeset is!

F1: Vettel a tükörbe kapaszkodott

A Forma-1-es Amerikai Nagydíj első szabadedzésén a Mercedesek óriási fölénnyel zártak az élen, Hamiltonék külön kategóriában Austinban. Sebastian Vettel a törött tükrét tartva vezetett.

Button kimondta, miből lehet nagy baj az F1-ben

Jenson Button szerint a Forma-1-nek ki kell találnia valamit annak érdekében, hogy a tévét rövid időre bekapcsoló nézőket is lekösse, például rövidebb futamokra lenne szükség.

Trágyahordóból tűzoltóautó

Ha a saját tűzoltóautó nem is létszükséglet, azért egy tűzoltókészülék elfér az autóban, lakásban. Egyszer még jól jöhet.

F1: A Renault nem becsüli a pilótáit?

Jolyon Palmer nem biztos benne, hogy a Renault elismeri az ő és Kevin Magnussen idei erőfeszítéseit.

Chiptuning a Toyota Hiluxhoz

150 helyett 185 lóerőt tud a japán pickup, ha kezelésbe veszi Pityu Autóklinikája.

Vizet pöfögő buszokat vásárolnak a tokiói olimpiára

A Toyota kínálatában a jövő évtől üzemanyagcellás autóbusz is megtalálható lesz. A dolgok mozgatórúgója természetesen a tokiói olimpia.

Kalasnyikovval indították be az autót, és ez nem vicc

Az AK-47-es gépkarabély sok mindenre jó, de arra, hogy bikakábelt helyettesítsünk vele, még soha nem gondoltunk. Szerencsére mások igen.

F1: Ricciardo texasi paraszttá változott

A Red Bull-os Daniel Ricciardo nagyon élvezi a Forma-1 texasi fordulóját, lassan igazi farmer lesz belőle.

Tíz rettentő motorhalál: így jár, aki elfelejti az olajcserét

Az elhasznált kenőanyaggal üzemelő motor minden kilométerrel közelebb kerül a kínhalálhoz. Olajcsere nélkül előbb-utóbb borítékolható egy olyan fájdalmas szervizszámla, aminek látványa talán még az olajsárba ragadt szelepvezérlésénél is szörnyűbb.

11 észvesztő autó, ami bárcsak létezne

Na, ezek biztos feldobnák a manapság annyira unalmas utcaképet.

F1: A Force India menti meg Kvjatot?

Paddockbeli pletykák szerint a Red Bulltól a Toro Rossóhoz visszaültetett, ott igen bizonytalan jövővel rendelkező Danyiil Kvjat 2017-ben esetleg a Force Indiánál kaphat újabb esélyt.

F1: Hülkenberg győzelmekre készül a Renault-val

Nico Hülkenberg bízik benne, hogy helyes döntés volt az erős középcsapat Force Indiától a gyári Renault-hoz szerződnie, ott ugyanis középtávon győzelmek várhatnak rá.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.