Top 10: autós gyökérség

Lehetne élni nélkülük

Szerző: Földes Attila levél küldés 
Dátum: 2015.09.10. 02.09

Autóval és egyéb közlekedési eszközökkel elkövethető gyökérségeket szedtünk össze, amelyek nélkül jobb lenne a világ.

Mindannyiunknak vannak gyengéi, amelyek vezetés közben kiverik a biztosítékot. Összeszedtünk néhányat azok közül, amelyek minket bántanak. Ezek a vezetőtípusok, közlekedőtársak keserítik a közlekedést nap mint nap:

Az önérzetes

– Az autópálya belső sávjában 72-vel szöttyögő szerencsétlen gondolom, mindenkinek előkelő helyen van a listáján. Neki joga van ott menni, legalábbis ezt hiszi. A legbelső sávban ténfergőnél csak kicsit jobb a középsőben vánszorgó, aki szintén retteg a sávváltástól. 
Top 10: autós gyökérség 1

A betartó

– Maradjunk még az előzésnél. Kanyargós, hegyi út, mész valaki mögött, aki vérforralóan lassú. Kanyarban megelőzni reménytelen, viszont ahogy jön egy egyenes szakasz és el tudnál mellette menni, akkor elkezdi neki tolni, mint a féleszű. Aztán, ha újabb kanyar jön, megint jön a 30-as tempó. Miért???

A fröcskölő

– Szakadó esőben vagy bokáig érő latyakban miért érzi a legtöbb gyökér feltétlenül szükségesnek, hogyha megelőz, akkor 30 centivel elém kell visszasorolni, beterítve a szélvédőt esővel, latyakkal, ganéjjal. Autópályán, többsávos úton sokkal elegánsabb lenne, ha ezt mondjuk 50 méter után tennék meg.

Top 10: autós gyökérség 2

A parkolózseni

– A lakásunk melletti utcában két kocsibehajtó között pont 3 autó fér el. Feltéve, ha a környéken lakók közül parkol oda valaki, a közeli jógaterembe igyekvő, hónuk alatt kis szőnyeggel tipegő hercegnők viszont előszeretettel állnak be úgy, hogy elöl vagy hátul félautónyi hely marad kihasználhatatlanul. Ez a gyökérség nemcsak itt zavar, hanem mindenhol, ahol amúgy, ésszel parkolva többen is elférnének. Nyilván egy sor közepén alakulhat úgy, hogy ránézésre azt hisszük, az aktuális vezető volt barom, de a sor elején nincs mentség.

 

Az önsorsrontó

– Ismerős, amikor két sávból egyszer csak egy lesz és be kell sorolni a másikba? Normális esetben, mint a cipzár, ahol fizikailag elfogy egy sáv, ott egyesével szépen be lehet sorolni a másik, megmaradó sávba. Elméletben. Gyakorlatban pedig vannak a leszegett fejjel, kormányt markolva, 3 centis követési távolságot tartó marhák, akik nem engednek be senkit az elfogyó sávból. Vannak majmok az elfogyó sávban is, ők már kilométerekkel korábban átkönyörgik magukat, mindenkit megszívatva a hülyeségükkel.

Top 10: autós gyökérség 3

Gyalogosgyilkos

– Bár egyre javul a helyzet, nem ritka az a sofőr, aki nem érti, miért vannak fehér csíkok az aszfalton. Babakocsis anyuka, botos bácsi, tökmindegy, várhat, míg ő tovasuhan.

Ablakmosó

– Frissen mosott autóval idegesítő leginkább, amikor valaki a pirosnál vagy araszolás közben rosszul beállított szórófejjel mos szélvédőt, és beterít vele másokat is. A motorosok még kevésbé szeretik, ha hirtelen lespriccelik őket.

A lázmérőző

– Aki útviszonyoktól és sebességtől függetlenül mindössze arasznyival mögöttünk halad. Veszélyes, türhő magatartás ez is, remek módszer ellene, ha az ember elveszi a gázt és szép lassan elkezdi elveszteni a lendületét. Úgy 30 km/óra körül már biztos megunja, és inkább előz, és megy a dolgára.

Top 10: autós gyökérség 4

A pizzafutár

– Ki ne kívánta volna egy bajkonuri teherűrhajó startját megszégyenítő zajt csapó robogósnak, motorosnak, futárnak, hogy az ördög szánkázzon a hátán? Na ugye! Miért kell elmebeteg hangot kiadni helyváltoztatás közben? Frissen elaltatott csecsemő mellett randalírozó motorosnak még ennél is csúnyábbakat szoktak kívánni. Tudom.

Bringás

– Kerékpárral is rengeteg gyökérséget lehet elkövetni. Legirritálóbb a piroson áthajtás, gyalogosok közé tekerve, vagy a párhuzamosan fotó kerékpárút helyett a főúton autókat feltartva bringázás. 

Kommentek

 • Steppenwolf

  Az én halállistámon előkelő helyen van az is, amikor azon élvez, hogy előzésnél lehetőleg már-már majdnem leszorítva, kis híján súrolja a visszapillantó tükrömet.

  A másik, amikor nem tudja elviselni, hogy van valaki előtte, amíg mögöttem van, kapar, már majdnem a csomagtartóban van, megelőz és beáll elém 85-90-nel.

 • CoIie

  Ha bűzt, diesel kormot, átláthatatlan szutykot ereszt a kocsi, mindegy mennyivel megy, meg kell előzni – mérgezzen másokat!
  A ‘szutykok’ biztosan nem értik miért olyan ‘agresszivak’ velük mások! Vagy élvezik és perverzen vigyorognak, dögöljön meg más is, okosba átmegy a vizsgán legközelebb is!

 • Shaperd67

  “Kanyargós, hegyi út, mész valaki mögött, aki vérforralóan lassú. Kanyarban megelőzni reménytelen, viszont ahogy jön egy egyenes szakasz és el tudnál mellette menni, akkor elkezdi neki tolni, mint a féleszű. Aztán, ha újabb kanyar jön, megint jön a 30-as tempó. Miért???”

  Egy furgon esetében talán azért, mert megvan rakva áruval és kanyarban borulna a gép nagyobb tempónál. Egyenesben viszont tud haladni és mivel általában időre kell leszállítani az árut, ezért ő talán jobban siet, mint az éppen nyaralásból hazautazó vagy éppen a barátnőhöz tartó autós. Emelkedőn és lejtőn ugyanez a helyzet, csak itt már a súly miatt. Egy 3,5 tonnás autó kicsit nehezebben megy fel egy emelkedőn, mint az 1500 kilós személyautó.

  “Az én halállistámon előkelő helyen van az is, amikor azon élvez, hogy előzésnél lehetőleg már-már majdnem leszorítva, kis híján súrolja a visszapillantó tükrömet.
  A másik, amikor nem tudja elviselni, hogy van valaki előtte, amíg mögöttem van, kapar, már majdnem a csomagtartóban van, megelőz és beáll elém 85-90-nel.”

  Ezt a román kutyák előszeretettel csinálják.

  “Ha bűzt, diesel kormot, átláthatatlan szutykot ereszt a kocsi, mindegy mennyivel megy, meg kell előzni – mérgezzen másokat!”

  Ha éppen meg tudod előzni.
  Rengeteg olyan 3-4 éves vagy még fiatalabb TDI autót látni az utakon, amikből ömlik a fekete füst, amikor a gázra lépnek. Kivonnám az összeset a forgalomból.

 • hova

  Önérzetes: nem találkoztam autóval, ami a belső sávban- autópályán- ment volna, pedig rengeteget pályázok!
  Betartó: egy kanyargós hegyi úton bizony nem lehet, tilos is! száguldozni, pl azért, amit Shaperd írt, az más kérdés, ha lhet irányjelzéssel elngedem 3 sec. alatt aki mögöttem siet és tud is sietni!
  Előzés:valóban érthetetlen, hogy egyes autók előzéskor-flegma v mi okból-letolnak az útról, pedig van hely, övé a baloldal!
  Lázmérőzős: ez Budapesten nagy divat, főleg ha luxus terepjáróval egy szőke hölgy siet….Nemrég így jártam, de nagyon nem bántottam, csak a lelki világát.

 • hova

  Bocs:autópálya belső sávján 72 Km/h-val ment volna. Elnézést.

 • Steppenwolf

  “Ha bűzt, diesel kormot, átláthatatlan szutykot ereszt a kocsi, mindegy mennyivel megy, meg kell előzni – mérgezzen másokat!”

  Épp a héten láttam pirosnál állva egy öreg A6-ost, igazi suttyóverda, ültetve, ocsmány böszme krómozott felnikkel, fekete alapon neonzöld/ezüst fóliával, és azzal szórakozott, hogy túráztatás közben olyan koromfelhőt csinált maga körül, hogy az még három Ifának is becsületére válna.

  Legszívesebben szájbarúgtam volna és a helyszínen kapartam volna le a rendszámtáblájáról a plakettet.

 • Pityek

  Részemről a top paraszt, aki telefonál üzenetet ír ezért lassan max 30al kacskázik az úton. A kismotorok nagy részének sajnos ilyen visító hangja van, de így kevesebbet ütnek el belőlük, gyerek altatást meg javaslom otthon.

 • Vupi

  Elég sokat páyázok. Rendszerint tartom a 130-at, de amikor megelőznek és öt méterrel előttem bevágnak ck. 131-el, attól kinyílik a bicska a zsebembe. Mondjuk annak sem örülök, ha hol 100-al, hol 130-al mennek előttem. Ha megelőzöm, presztizst csinál belőle, és vissza előz.

Vettel: A Ferrariból is lehet Red Bull és Mercedes

Sebastian Vettel szerint minden adott ahhoz, hogy a Ferrari lemásolja a Red Bull és a Mercedes dominanciáját.

Egyre több alternatív autót vesznek Európában

Egyre több elektromos és hibrid meghajtású gépkocsi fut az európai utakon.

Hol vegyek szervizkönyves használt autót?

Kevés van itthon fiatal és követhető előéletű használt autóból. Az igényre reagáló flottakezelőktől egyre több helyen lehet közvetlenül megvenni a leadott vállalati autókat.

Button szerint rosszul nézzük a Forma-1-et

De ez nem a mi hibánk, a rossz kamerabeállítások miatt nem olyan borzongató a szupergyors verseny. Jenson Button reméli, hogy az új tulajdonosok jobban értenek a tévézéshez.

Repülő autóval lobbantanák az olimpiai lángot

Elég hülye ötlet, és a tesztekből ítélve elég kilátástalan a dolog.

Láttad már az új Star Wars-videót?

A Zsivány Egyes világba repít minket a Nissan, a film egyik főszponzora. Pofás kis videót raktak össze.

F1: Arrivabene egyedül nem bír a Ferrarival?

A Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone szerint Maurizio Arrivabene mellé kellene egy segítő a Ferrari irányításához, egyedül nem bír a feladattal.

Aki Fordot vezet, zöldhullámot kap

A Ford autóiban jelenleg is folyik annak a berendezésnek a tesztje, amellyel kihasználhatók a zöldhullámok.

F1: A pilóták nem kérnek Ecclestone falaiból

A Forma-1-es pilóták körében nem aratott nagy tetszést Bernie Eccestone ötlete, miszerint a kanyarokba telepített falakkal kellene feldobni a versenyeket.

Erre a furgonra nem mondanál nemet

Ha szereted a hátadon vinni a munkát és közben környezetvédő is vagy, akkor megtaláltuk számodra az ideális furgont!

Vonat előtt ekkora mentést még nem láttál

Mit csinált ez a jóember bringával a síneken? Óriási szerencséje volt.

Ezek most a legnépszerűbb importautók itthon

Töretlen az import használt autók népszerűsége: az idei évben szeptemberig 107 092 külföldi autót helyeztek forgalomba hazánkban, 18 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.