Top 10: hogyan költsünk kevesebbet az autóra?

Tippek az autó kíméléséhez

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2015.01.21. 15.15

Kisebb-nagyobb fogásokkal kitolhatjuk sok drágán cserélhető alkatrész élettartamát. E heti Top 10 cikkünk az autó kíméléséről szól.

Nem jó érzés szerelőhöz hordani a pénzt, ehhez képest sokan kuplunggal-gázzal tartják meg a kocsit az emelkedőkön, álló helyzetben tekerik a kormányt és hideg motorral tapossák a gázt. 10 javaslatunk következik az autó kulturált használatához, sorrend nélkül, amit mi alapvetőnek tartunk. Te hogyan vigyázol az autódra, milyen módszerrel kíméled? Várjuk a tippeket a hozzászólások között!

Ha új az autó, járasd be a motorját! Először a legnagyobb fordulatszám felével, majd maximum két harmadával terheld a motort és kerüld a padlógázt az első 2000 kilométeren. A bejáratáshoz változatos útvonal az ideális, ahol nem állandó a fordulatszám és a sebesség. Irány egy dimbes-dombos országút!

Ha meleg a víz, még nem biztos, hogy meleg a motor! Várj még, amíg a motorolaj is átmelegszik! Aki hidegen üvegeli a motort, tönkrevágja a siklócsapágyakat

Ne nyugtasd kezedet a kézi váltó karján! Ezt nem szeretik a váltó tolóvillái, Az automaták fokozatválasztó karja viszont csak egy tárcsát forgat és gond nélkül elviseli a mancsokat

Álló helyzetben ne tekerd a kormányt! A rásegítés miatt nem érezni, mennyire nehezen fordul a kerék, de leállított motorral érdemes kipróbálni, hogy feszül ilyenkor a kormánymű. A kocsit kicsit megmoccantva máris könnyebben fordul a kerék

A hidraulikus kormányszervós autók kormányát lehetőleg ne fordítsd ki koppanásig! A végállásokat elkerülve tovább él a szerkezet. És alászedett kormánnyal ne kanyarodj vagy indul el nagy gázzal, mert az kinyírja a hajtó féltengelyeket

Lámpánál állva vagy kikanyarodásra várva ne kuplunggal és gázzal tartsd meg az autót, hanem a fékkel. Különben gyorsan pusztul a kuplungtárcsa. És ne kinyomott kuplunggal várd a zöldet, ezzel is kímélheted a tengelykapcsolót. Még egy tipp: sík úton megállva ne tartsd nyomva a féket! Így a betétek alatt is hűlhet a tárcsa, hogy ne érje pontszerű hőterhelés

Nem csak a motorolajat kell rendszeresen lecserélni. A megadott időszakonként cseréltesd le a hűtő- és a fékfolyadékot, a kormányrásegítés olaját is. Kérdezz meg egy jó szerelőt, hogy a sok autóban örök életűnek ígért olajtöltet nem jobb-e mégis lecserélni a váltóban 100-150 ezer kilométerenként

Ha a madarak meg találják tisztelni az autót, ürüléküket mosd le minél hamarabb! Rossz ötlet hagyni, hogy a fényezésre ráégjen a guanó

Ha ésszerű távon belül elérhető több hely, nyáron ne parkolj a tűző napra! Főleg ha hosszú időre, akár napokra leállítjuk az autót. Az erős UV-sugárzás rosszat tesz a fényezésnek, öregíti a kárpitokat és a műanyagokat. Jobb árnyékot keresni, mint nézni a szétrepedt műszerfalat

Benzinkúton mindig az autó betöltőnyílás felőli oldalával állj rá a kútoszlopra! Ha foglalt az összes, akkor be is lehet tolatni az ellenkező oldalihoz és máris jók vagyunk. Ezzel elkerülhető, hogy a kocsi mögött-felett kelljen áthúzni a benzinslagot és nem karcolja meg a kasztnit a rajta lévő kosz

Milyen használt autót érdemes behozni, nevetséges benzinárak, tippek gyorshajtási bírságok ellen, a legfurcsább honvédségi járművek, a legmenőbb szocialista autók és motorok, a legjobb autós videoklipek, a legerősebb magyar autók, brutális ruszki munkagépek: ne hagyjátok ki a Top 10 rovat többi cikkét!

Kommentek

 • v_johny

  1, Télen is mosd rendszeresen az autót, ha nincs gazászod akkor az enyhüléseket (nincs nappali/éjszakai fagy) kell kihasználni. Ne csak a külső részeket mosd, mosd át a kerékjárati íveket és amennyire tudsz, nyúlj alá az autónak és a futóműről illetve az alvázról is veresd le a rátapadt sót. Az ajtók alját is mosd le.
  2, Idősebb autóknál a téli kerékcsere váltáskor fújd át kenőspray-el a szilenteket/csatlakozásokat a futóműnél. Ezzel elkerülhető azok felkeményedése és rendellenes viselkedése (akár az élettartama is nyújtható így), esetenként még csendesebb is lesz igénybevételkor.
  3, Évente egyszer legalább érdemes az autót alapos mosást követően pasztázni/waxolni. Ez nem csak fényesebbé teszi de bizonyos hatásokkal szemben jobban ellenáll a lakkréteg.

  Most hirtelen ezen blődségek jutottak eszembe… :-)

 • Vorserie

  Hidraulikus korm

 • Vorserie

  Hidraulikus kormányszervónál a végállás határoló lefúvató szelepek a maximális előállítható nyomás 10%-át engedik hasznosítani tehát koppig kitekerve sem lehet nagy igénybevételnek kitenni.
  Ez inkább urban legend mint szakmailag megalapozott tény.

 • Vorserie

  A másik,hogy a szervó egyik alapelve alapfeltétel (főleg nehéz gépeknél,teherautóknál) ,hogy alapjáratón , álló helyzetben is működjön ami ugye azt jelenti,hogy álló helyzetben is szükséges lehet fordítani a kerekeket.Az,hogy amikor a motor nem jár mennyire nehéz forgatni a kormányt az nem csoda mivel forgatjuk az egész kormánygépet a kormányművel együtt is, ami alap esetben a rásegítést adná.
  De kíváncsi lennék,hogy Szörényi úr hogy parkol egy szűk helyre egy terepjáróval,úgy hogy egyszer sem fordítja állóhelyzetben a kormányt. :)

 • Vorserie

  https://www.youtube.com/watch?v=tH8PMYhFqyw

  https://www.youtube.com/watch?v=qmD7upeLDBQ

  Ilyen helyekre mondjuk elég nehéz beállni úgy hogy nem forgatjuk álló helyzetben a kormányt…:)
  Főleg ha a parkoló automatának sem megy.

 • Guevara

  Fékezés közben motorfékkel is elősegítem a lassulást, sőt egyesével váltogatok is visszafelé (gázfröccsel, ez újabb kímélő módszer, de kis gyakorlatú vezető nem tudja megcsinálni). A fékek kevésbé kopnak és a motor sem kap üzemanyagot, tehát duplán hasznos. A gázfröccs azért hasznos mert ha jól csináljuk akkor a hajtásláncot kíméljük a visszaváltáskor egyébként tapasztalható feszüléstől, még nagyobb spílerek duplakuplung-gázfröccsel váltanak mert akkor a szinkrongyűrűk is kímélve vannak.

 • Guevara

  Parkoláskor nem hagyom sebességben a váltót, hanem a kéziféket használom, kivéve ha nagyon meredek az út, de akkor is a fő szerep a kéziféké. Itt még arra figyelek hogy az esetleges elgurulási iránynak megfelelő fokozatot kapcsoljak (ha előre gurulna, akkor 1-esbe, ha hátra akkor R-be teszem a váltót.

 • Guevara

  András! A bejáratással kapcsolatban maximálisan igazad van, de azzal még kiegészíteném hogy a turbómotoros autóknál a motor által leadott nyomaték sokkal drasztikusabban változik a gázpedál lenyomásának függvényében, tehát azokra a motorokra sokkal jobba oda kellene figyelni az első 1-2ezer kritikus kilométer alatt. Sok turbódízel-gazda panaszkodik (vagy lapít csendben) magas motorolaj fogyasztásra (VW konszern előnyben) már szinte a kocsi új korától fogva. Ezek a gondok nagyrészt az elszúrt bejáratásra vezethetők vissza.
  No tehát egy feltöltött motort sokkal könnyebb túlterhelni mint egy szívót. Persze, könnyedén megy a kocsi, csak nyomni kell neki egy kövérebb gázt, akár már alapjárati fordulat felett kicsivel, és huss, megyünk mint a golyó. Na ekkora kap jókora pofont a bejáratós motor.

 • soroshatos

  Motorfekkel, kozben gazfroccs, meg visszavaltas… Nem rossz. Csak egy kerdes: mi az olcsobb, a motor es valtojavitas, vagy egy betet esetleg tarcsa csere.
  Hasznalod a kezifeket, ugyes. Arra talaltak ki. Meg valami: szerinted ha 1-esbe hagyod, akkor nem tud hatra gurulni ? …..

 • a.szorenyi

  Kedves Vorserie! Köszönjük a kiegészítéseket! Van olyan, hogy tekerem álló helyzetben a kormányt, de nagyon igyekszem elkerülni. Inkább megyek előre-hátra még párszor, de megmoccantom az autót. Szervomentes kormánnyal is érezni a különbséget, én elég sokáig csak ilyen autókat vezettem rendszeresen (pl. Aleko, 1200-es, R21, F Astra).

  Kedves v_Johny! A mosás nagyon fontos, szerencsére Te pótoltad, köszönjük!

  Kedves Guevara! Visszakapcsolásánál a gázfröccs üresben, ha sikerül jól eltalálni, tényleg igazi élmény. A hátsókerekes Ladával csak így jártam és érezhetően jobban vette a fokozatot, mint simán visszaszúrva. Mondjuk párszor jól megugrott az autó, amikor túl nagyra sikerült a gáz.

 • a.szorenyi

  Kedves Soroshatos! Eltalált gázfröccsel pont hogy csökkented a szinkrongyűrűk kopását és kitolod a váltójavítás idejét, a motornak meg nem árt, ha üresben, terhelés nélkül felpörgeted kicsit. A motort nem károsítja a motorfék sem, de a váltó csapágyainak tényleg nem mindegy, hogyan és hányszor ereszted rá a kuplungot visszakapcsoláskor.

 • v_johny

  Ami még eszembe jutott: indítást követően várjunk néhány másodpercet, had szedje magát össze a motor, utána induljunk. Ez szerintem nem csak dízeleknél fontos. Továbbá ha megérkezem valahová, akkor sem egyből állítom le a motort* és ez nem csak turbós motornál értendő (*hányszor látni, hogy az autó szinte még mozog de már kapja is ki a kulcsot a delikvens)…

 • soroshatos

  a szorenyi. Valoban a szinkrongyuru szokott a legaltalanosabb valtohiba lenni, de nem erre gondoltam. Csak logikusan: ha nem csak gyorsitasnal, hanem minden fekezesnel is ugyanugy terhelem a valtot, meg a motort, akkor kettszer jobban veszem igenybe, nem ? Olyat meg ne mondj hogy ha uresben forgatod a motort, akkor nem kopik. Akkor is ugyanugy fol-le jar a dugattyu, a motorfeknel szinten, nem ?

 • attikukaca

  Ismerősöm mindig csak kézifékkel állt meg a lejtőn hiába mondtam, hogy hagyja sebességben is. A bowden elszakadt az autó legurult és összetört.
  Ennyit a csak kézifékes megállásról…ami ha az autó hosszabb ideig áll szintén nem jó….

 • repulonap

  Miért van az hogy megírok egy hozzászólást és nem jelenik meg?

 • cukrosleves

  Hát én nem tudom… Volt már jó pár autóm, közte új 0km-es is, és volt közte egy tucat céges autó is. Szerintem ezek a dolgok túl vannak misztikifálva. Váltót, és kormányművet még sosem javíttattam, ezt még megtanították hogyan kell használni.
  Egyébként meg a kormányt ne tekerd, mert különben kopik a gumi, és ne ülj az ülés szélére, mert az legyűrődik. Óvd meg szépen, hogy majd a harmadik tulajnak kényelmes legyen, amikor Te már elbuktad az autó árának a felét. Ha örök életre tervezel az autóval, akkor szenvedj el gerincssérvet, és majd a koporsódba mellédtemetik a megkímélt kuplungszettet is. Kemény cipővel se szállj be, mert kikopik a gumiszőnyeg. Szerintem a lényeg kimaradt a cikkből!

 • zkuczo

  PD TDI-vel járok, 230e km-nél tartok. Gyári még a turbó, a PD elemek és a kettőstömegű lendkerék is. Ez nagyban köszönhető az előző tulajnak, akit a BOSCH CAR SERVICE szervízvezetője okított a helyes használatra, de amiket én is megteszek a további egészségéért:
  – Nem csak kinyomott kuplunggal indítok, hanem úgy is állítom le, ezáltal forgás végén nem akadva áll meg, van lehetősége kicsit kilengeni.
  – Jogos v_johny hozzászólása is, indítás után hagyom ‘életre kellni’ kb 15 mp-ig egyhelyben jár, a garázsból sem gurulok ki. Garázs és kertkapu csukásáig hagyom járni.
  – Bemelegedésre figyelek, hidegen nem járatom alacsony fordulaton, inkább 1800-2000 körül, hamarabb is melegszik és nem is erőlködik. Igaz nem is pörgetem tovább 2500-nál, csak ha az életünk múlik rajta.
  – Bemelegedve sem nyomok padlót 1500-nál, inkább visszaváltok egyet és 2000-től nyomom meg, nem csapja nyakon az erőátvitelt a nyomatékcunami.
  – Természetesen megálláskor, főleg ha dinamikusabban hajtottam, hagyom kb fél percet járni egyhelyben.
  – Csak a kék-zöld ‘osztrák érdekeltségű’ kúton tankolok, minden második olajcserénél gázolajszűrőt cserélek, olajcsere 15e km / 1 év. Váltóban 100e km-nél olajcsere, fékolajat is cseréltetek kb 3 évente.
  – Kb kéthetente a klimát is hagyom járni az egyik utamon.
  – Gumikat általában teljes terhelési értékre fújom.
  Hirtelen ezek jutnak eszembe.

TOP10: Halott márkák örökéletű szépségei

Biztos lehet benne mindenki, nem az ő szépségükön múlt gyártójuk megszűnése. Halott autómárkák egykori csodálatos alkotásaiból következik szubjektív válogatás.

Top 10: Egzotikus családi autók 2 millióig

Aki képes megnyitni elméjét és a sematikus megoldásokon (Octavia, Astra, BMW E46, stb.) kívül keresni családi autót a hétköznapokra, egészen csodálatos találatokba futhat bele az európai használtautó-kínálatban. Persze ott a kérdés: meg szabad venni az ilyesmit?

Top 10: Lakókocsik – fillérestől a 40 milliósig

A lakókocsik lehetnek ezerfélék. Kicsik, praktikusak, vagy éppen könnyűek, esetleg zsúfolva vannak extrákkal. Mutatunk pár különleges darabot.

Fekete lyukak az autóban – top 10 pohártartó

Tíz megoldás ugyanarra a feladatra: legyen helye az autóban a pohárnak, bögrének, palacknak.

F1: Alonso oda megy, ahol nyerhet

Fernando Alonso egyértelmű üzenetet küldött a McLaren-Hondának, ha csak nem történik valami csoda, távozni fog, ugyanis olyan csapatnál akar vezetni, ahol lehetősége van a győzelemre.

Könnyfakasztó vadászautó Lada Niva helyett

Csupán három darab ilyen Aston Martin V8 vadászkombi készült az angliai gyárban, most pedig eladó az egyik legjobb kondícióban lévő példány.

F1: Massa csak tette, amit a mérnök mondott

Felipe Massa nagyon elégedetten nyilatkozott az Orosz Nagydíj időmérője után, a 6. helye azt mutatja, hogy a Williams immár versenyben van a Red Bull-lal.

Ricciardo: Az ötödik hely volt a mai maximum

A Red Bull továbbra is csak fut az élmezőny után, de Daniel Ricciardo igyekszik pozitívan hozzáállni a szezonhoz. Csapattársa, Max Verstappen viszont továbbra is küzd az autójával.

F1: Lakáscserében fogadott Massa, Ricciardo és Verstappen

A Red Bull pilótái és a williamses Felipe Massa a vasárnapi Orosz Nagydíjon az valószínűleg egymással küzd majd, a “házon belüli” csatának érdekes tétje lesz.

F1: Hamilton szuboptimális formában

Lewis Hamilton elismerte, hogy a Forma-1-es Orosz Nagydíj időmérőjén egyszerűen nem volt elég gyors, ugyanakkor az előzmények alapján a futamtól sem remélhet sokat.

Mindent túlél a Citroën WRC gépe

Igazán szédítő bukfenc után tért vissza Kris Meeke Citroën C3 WRC-je az argentin rali futamán.

Alonso: Megint tökéletes időmérőm volt

Fernando Alonso sosem fogy ki az öndicséretből, a szocsi kvalifikáció után a Honda-motort szidta és annak örült, hogy újonc csapattársát héttizeddel verte.

Kimi: Azért az első sor nem rossz a csapatnak

A Orosz Nagydíj időmérőjén Sebastian Vettel biztosította be a vasárnapi pole pozíciót, mögötte Kimi Raikkönen és Valtteri Bottas végzett. Az első három nyilatkozatai Szocsiból.

F1: A Ferrari kiütötte a Mercedest az időmérőn

A Forma-1-es Orosz Nagydíj időmérőjén a Ferrari “robbantott”, Sebastian Vettelé lett a pole-t, Kimi Räikkönen 2. helyével meglett a teljes első sor. A mercedeses Valtteri Bottas a 3., Lewis Hamilton szétesett.

Ritka Ferrarit emésztettek fel a lángok

Porrá égett egy korai Ferrari F40-es, az anyagi kár jelentős, az autó pótolhatatlan darabja az olasz sportkocsigyár történelmének.

Újabb hajmeresztő ötlettel állt elő a Tesla-vezér

Föld alatt utaztatná az embereket Elon Musk, amivel teljesen megreformálná a városi közlekedést. A dugók csökkennének és az emberek gyorsabban jutnának el a célhoz.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.