Utazik a szemét. De mivel?

Top 10 kukásautó

Szerző: Földes Attila levél küldés 
Dátum: 2014.12.07. 07.00

Szemetet szállítani nem túl felemelő dolog, de ha nem vinnék el rendszeresen, akkor pár nap alatt belefulladnánk a dzsuvahalomba. Ezeken utazik a hulladék.

Szemetet szállítani nem túl felemelő dolog, de ha rendszeresen nem vinnék el, akkor pár nap alatt belefulladnánk a dzsuvahalomba. Nézzünk szét a világban, mivel szabadítják meg az átlagpolgárokat a hulladéktól.

10. - A legelső. Kezdetben a szemetes edényeket tisztán kézi erővel, lovaskocsikra ürítették. A nyitott platóról persze a szél hordta mindenfelé a dzsuvát, de jó ideig senkinek nem jutott eszébe, hogy fedelet is lehetne csinálni ezekre a kocsikra. Később persze a szemétszállítók is átálltak a motorhajtású, és egyre rafináltabb felépítményű, a hulladékot már tömöríteni is képes motoros járgányokra. A képen még nem ez történik.

9. - A legolcsóbb. Valószínűleg kínai a pillanatkép, ahol a helyi köztisztasági vállalat derék dolgozója éppen egy köbméter háztartási szeméttel karikázik. Figyelmünket ne kerülje el a hasasra nyúlt lánc sem.

8. - A legaggályosabb. A pizzafutárok krémjét fotózta le NÉBIH keleti tanulmányúton lévő munkatársa. A szorgos figura üresjáratokban biztos bezsákolt, romlott marhabelet szállít a négysajtos pizza helyett.

Nagyjából ez történik egy átlagos kukásautóban. A nagy, tágas garatba kerül a szemét, ha ez megtelt, akkor présgéppel zúzzák össze a nagyobb szemétdarabokat, majd a garat megerősített falához passzírozzák a cuccot, ahonnan végül a teljesen összetömörített hulladék bekerül a szemeteskocsi gyomrába.
Utazik a szemét. De mivel? 1

7. - A legcsajosabb. A rózsaszínű Mack-et nem a különösen harcias Szemétszállító Amazonok Szövetségének nyomására fényezték ilyen cukira, hanem a mellrák elleni összefogásra hívja fel a figyelmet az ideiglenes rózsaszín öltözet

6. - A legtisztább. A Volvo hibrid kukásautója takarékos - akár 30 százalékkal is kevesebbet fogyaszt hagyományos társánál- illetve amikor reggel 5:30-kor megjelenik az utcában, az alvó lakók sem fordulnak le ijedtükben az ágyról

5. - A legrázósabb. De még a hibridnél is van menőbb, az elektromos kukásautó. A Debreceni Egyetem műszaki karán fejlesztették ki ezt a 130 kilométer hatótávolságú elektromos kukásautót. A járgány villanymotorja 75 lóerős, az akkumulátorok kapacitása 113 kWh. A 600 voltos főakkumulátor töltését a kocsi tetejére szerelt egyedi gyártású napelem segíti, míg a segédberendezések működését biztosító 24 voltos akkuk töltéséhez a kocsi két oldalán elhelyezett napelemek járulnak hozzá.

4. - A legbátrabb. John Waste 23 év után új körzetet kapott, de láthatóan nem tudott megszabadulni a hosszú évek alatt belé vésődött rutintól. Ezen a reggelen is vett egy éles jobbost a 129. kuka után. Nem kellett volna.

3. - A legkedvesebb: LIAZ. Évtizedeken keresztül ilyen kukásautókat bámultam a szobaablakból, iskolába menet, illetve bárhol a városban, ahol összefutottunk. Csodáltam a kukások gyors mozdultai, ahogy a henger alakú kukákat ráakasztják az emelőre, ahogy vadul rázzák belőle a matériát, illetve ahogy szemrebbenés nélkül ledobják a kapu elé az üres edényeket, majd állva utaznak a robogó kocsi hátulján csimpaszkodva

2. - A legfalánkabb: Cobra Magnum. Többféle kivitelben rendelhető, 20-32 köbméteres méretben, a felépítmény tömege is 6,7-7,5 tonna. Egy nyelésre 3,2 köbméter cuccot képes lenyelni, és durván fél perc alatt tolja le ezt a torkán.

Így eszi meg a rozsda a szemétszállító az autót:

1. - A leghatékonyabb. Sok minden máshoz hasonlóan a szemétgyűjtést is Amerikában végzik a leghatékonyabban. Legalábbis a következő videót nézve nagyon úgy tűnik. A fertelmes járgány ragadozóként markolja meg a szemetesedényt, majd pillanatok alatt kirázza a belét és visszadobja a helyére.

Vannak, akik végeláthatatlan vasúti szerelvények bámulásával szeretik elütni az idejüket, mások pedig kukásautókat követnek és filmezik őket. Legyünk hálásak ezeknek a kedves bolondoknak, mert így mi is meg tudjuk nézni, hogyan ürítik a szemetest Amerikában. Tessék:
Bónusztrekk:
Aki idáig átrágta magát, annak itt egy videó a világ talán leglabilisabb idegrendszerű kukásáról:

Kommentek

34 évet vezetett jogosítvány nélkül a magyar férfi

Próbálkozott a vizsgával, végül nem jött össze, így 34 évig vezetett jogsi nélkül, most kapták el a rendőrök.

15 pusztítóan kontár módon tuningolt autó

Stílusérzéket és mértékletességet nyomokban sem tartalmazó autók Mekkmester-díjas tunerektől.

F1: Az év végéig meglesz Rosberg utódja?

A Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda azt mondja, nem akarják sokáig húzni a váratlanul visszavonuló világbajnok, Nico Rosberg utódjának kiválasztását.

Önvezető autóban gondolkozik az Apple

Komolyan gondolkozik az önvezető autó fejlesztésén az Apple, de ehhez a hatóságok és a többi fejlesztő segítsége is szükséges lesz.

Hihetetlen látvány a porban csapató 6-os BMW

Rallyautó bármiből lehet, még egy olyan luxuskupéból is, mint a BMW 650i.

F1: Valaki óriási ajándékot kapott Rosbergtől

A Red Bull-os Daniel Ricciardo szerint Nico Rosberg a visszavonulással valamelyik pilótának nagyon szép karácsonyi adott – nem valószínű, hogy az ausztrál lesz az.

Elektromos buszt álmodott meg a Škodák tervezője

A Czechbus kiállításon megtekintettük a csehek legújabb büszkeségét, melyet az a férfi tervezett, aki korábban Škoda buszokat is megálmodott.

F1: Rosberg vállalná Hamilton oktatását

Lewis Hamilton azt tervezi, hogy még 10 évig marad a Mercedesnél, és később már németül szólhat a márka hazai szurkolóihoz. A visszavonuló Nico Rosberg vállalná a nyelvtanári szerepet.

Csak egy darab készült ebből a Ferrariból

Dr. Rick Workman nem szeretett volna olyan Ferrarit, amilyen bárkinek lehet, inkább felkérte az olasz gyártót, hogy építsenek egyet csakis neki.

Jelentősen drágulhat az üzemanyagok ára

Akár 10 forinttal is drágulhat az üzemanyagok ára a jövő héten a piaci változások alapján.

Új 5-ös BMW – Káprázat és parasztvakítás

Ne higgyétek, hogy a gazdagok élete csupa játék és mese! A Harman Kardon vagy Bowers & Wilkins hifi csak az egyik kérdés, amit a G30 kódú új BMW 5 kapcsán el kell dönteni.

Vége a pénzbehajtásnak Újpesten

Pár hete írutunk arról a sokak szerint nem egyértelmű forgalmi helyzetről, ahol csak úgy hullottak az 50 ezres büntetések. Mára változott a helyzet.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.