Top 10 – Az ’56-os forradalom gépei

Bicikliktől tankokig

Szerző: Földes Attila levél küldés 
Dátum: 2014.10.23. 07.00

A legtöbb emberi tevékenységhez szükség van járművekre, még a forradalomhoz is. Nézzük, ’56-ban milyen gépek feszültek egymásnak!

A legtöbb embernek ’56-ról leginkább kiégett, tornyukat vesztett szovjet tankok, oldalukra borult villamosok ugranak be. Pedig más járgányok is aktív részesei voltak a kezdeti sikereknek, majd a bukásnak, illetve a kegyetlen megtorlásnak. Nézzük, mik ezek, de előtte frissítsük fel egy kicsit az iskolai tananyagot. Mi is volt itt ’56-ban?
Az 1956-os forradalom Magyarország népének a sztálinista diktatúra elleni forradalma és a szovjet meg­szállás ellen folytatott szabadságharca. A budapesti diákoknak az egyetemekről kiinduló békés tün­te­té­sével kezdődött 1956. október 23-án, és a fegyveres felkelők ellenállásának felmorzsolásával feje­ződött be Csepelen november 11-én.

Bringa ? Minden forradalom / katasztrófa / világvége legkézenfekvőbb válasza arra, hogy mivel jussunk el oda, ahová szeretnénk, ha nincs hangulatunk órákat gyalogolni. Majdnem minden háztartásban megtalálható, nem kell bele üzemanyagot tankolni, és aránylag érzéketlen a felszedett macskakőre, elektromos viharra, hitványra pusztított utakra. Hátránya, hogy sok cuccot nem lehet vele szállítani, és nem is túl gyors. A kép tanúsága szerint '56 őszén is hamar előkerültek biciklik.

Pannonia motorkerékpár. Az 1954-től gyártott Pannóniák is feltűnnek a harcok idején készült fényképeken. Szerencsére a szerkesztőségünk motorguruja felismerte az egyik járgányban a Pannónia TLT-t, amely 1956-os modell, így teljesen újként élte meg a forradalmat.

Kommentek

 • hova

  A befejezés nem november 11-én történt, még Budapesten sem, mert Miskolc környékén a hegyekben február végégig tartotta magát egy un. partizán egység, csak erős karhatalommal tudták felszámolni. / némi orosz segítséggel/ A T-34-s sem ért sokat a főváros szűk utcáin, mint ahogy egyetlen harckocsi sem lehetett sebezhetetlen ilyen körülmények között. De azt is tudni kell, hogy a T-34-s “kitalált” egy un. döntött páncélzatot, amiről lepattantak még a német nehéz-harckocsik lövedékei is, rettegtek is a németek ettől a géptől.

 • Kempelen

  Ezt az 57-es sztorit hol olvastad? Nekem ez új, pláne a “partizánkodás”, ami teljesen idegen volt a Forradalomtól. Megosztasz valami hivatkozást erről?

 • PROVOCATOR

  Nálunk a mai napig harcol egy szakasz ’48-as honvéd. 19-be beléptek a Kohn Bélához de nem jöttek ki a komcsikkal aztán partizánok voltak a világháborúban, 56-ban forradalmárkodtak most meg rezsiharcolnának, de nem engedjük ki őket az elme és gyogyó intézetből :)

 • Vorserie

  Kempelen!

  A hivatkozásokkal,tényekkel és bizonyítékokkal hova igen csak hadilábon áll…….

 • hova

  Kedves barátom, monseri!
  Ez év október 23-án du. egy rádió műsorban mesélte egy IGAZI FORRADALMÁR, úgy hívták, hogy Kovács Zoltán. Biztos nem hazudott /?/, kérdezd őt. De ha picit böngésznéd a hadtörténeti múzeum leváltárát, akkor bizony találnál adatokat erre. Keresgélj, olvass, tanulj!

 • hova

  Kempelen.
  A francia eredetű szó azokat a népi felkelőket jelöli, akik a hazájukba benyomult ellenség által megszállt területen ragadtak fegyvert. A partizánok jól ismerik lakóhelyük környékét, s ez előnyt jelent számukra az általában túlerőben levő ellenséggel szemben.

  Read more: http://www.kislexikon.hu/partizan.html#ixzz3IE2Vz3Yz

Durva robbanásra képes a fagyban kocsiban hagyott kóla

Aki nem akar tetőkárpitra fagyott cukros löttyel szembesülni, az jobb, ha nem hagy éjszakára a kocsiban dobozos üdítőt.

F1: Elcsábítják a Mercedes nagyágyúját?

Brit sajtóértesülések szerint fennáll a lehetősége, hogy a Mercedes technikai főnöke, Paddy Lowe az egyik rivális csapathoz igazoljon.

Másfélszer hasznosabb az elektromos Kangoo

Ahogy a Renault Zoe, a franciák Z.E. villanyautó-családjának hasznos tagja, a Kangoo is másfélszeresére növelt hatótávolsággal fut neki a következő modellévnek.

Az autó, ami 2,5 literrel beéri

Nincs megelégedve az alternatív járművek jelenlegi felhozatalával? Mit szól a tüzelőanyagcellás Toyota Mirai-hoz? Kipufogóján csakis forró levegő távozik, azaz gőz.

Nagyképű, de van mire

A faceliften átesett Fiorino mosolyában van némi önteltség, ami nem csoda, hiszen van mire beképzeltnek lenni.

Már el is készült a legdurvább Fiesta

Az új Ford Fiesta máris megvadult és rallyautóként még elődjénél is sikeresebb szeretne lenni, amihez mindene adott.

F1: Rosberg ennyi milliárdról mondott le önként

Nico Rosberg nagyon sok pénzről mondott le önként és dalolva a visszavonulással.

F1: A Williams hibákat vár az újonctól

A Williamsnél fel vannak készülve rá, hogy a jövőre bemutatkozó 18 éves versenyzőjük, Lance Stroll bukdácsol majd a Forma-1-ben.

Szebb, jobb Daciák jönnek

Közepes erejű ráncfelvarráson esett át jó néhány Dacia-modell. A szokásos plasztikázáson kívül új motor és automatikus váltó is érkezett a frissítéssel.

Ennyivel lesz gyorsabb az F1 jövőre

Valtteri Bottas, a Williams pilótája szerint a 2017-es autókkal kettő-öt másodperccel javulhatnak a köridők az idei szezonhoz képest. Max Verstappen nagyobb fizikai megterhelést vár.

Csak a baj van a szigorúbb fogyasztási tesztekkel

Az emissziós tesztekkel szemben támasztott követelmények szigorításának lassított ütemezését kéri az Európai Bizottságtól az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA.

Elektromos LiAZ-t tesztelnek Moszkvában

Bár Oroszország hatalmas gázkészleten csücsül, egyre több elektromos autóbusz prototípusa nő ki a földből. A legújabbhoz a Siemens szállított eszközöket.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.