Tíz dolog, amit mindig tarts az autódban

Szerző: Kovács Miklós levél küldés 
Dátum: 2014.08.10. 07.00

Hosszabb útra indulva vannak olyan apróságok, amiket magunknál tartva sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat. Összeszedtük a tíz legfontosabbat.

Hosszabb útra indulva vannak olyan apróságok, amiket az autóban tartva sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat. Egyik sem különleges, nagy befektetést igénylő, trükkös kiegészítő, mégis mindnek hasznát vehetjük, ha szorult helyzetbe kerültünk. Íme az a tíz dolog, amit ajánlott bekészíteni, mielőtt komolyabb autós túrára indulunk.

Ablaktörő és biztonsági öv vágó. Soha ne legyen szükség rá, de ha az életünk múlik azon, milyen gyorsan tudunk menekülni az autóból, akkor sokat segíthet egy ilyen kulcscsomóra is helyezhető apróság.

Bikakábel. Csak akkor van esélyünk felvenni a harcot az otthontól messze lemerült akkumulátorral, ha bekészítettünk egy bikakábelt, és segítőkész autóstárs is akad a közelben. A kábel minőségére viszont mindig figyeljünk oda, a kutakon, bevásárlóközpontokban olcsón mért márkák könnyen csütörtököt mondhatnak vészhelyzetben.

Tartós élelmiszer. Igen, az a csomag keksz, az a tábla csokoládé, és társai, amire rálelve úgy érezzük: megmenekültünk!

Térkép. Igen a nyomtatott fajta. Mert hiába a GPS, ha lemerül az akkumulátor, leárnyékolt helyre tévedünk, ez az ősrégi megoldás még kihúzhat a bajból.

Elsősegély felszerelés. Mármint a kötelező dobozon túl, olyan gyógyszerekkel, amelyekre bármikor szükség lehet.

Olaj. Amikor finoman jár a motor, és a kipufogó sem füstöl, mint egy gyárkémény, akkor feledkezünk el a megfelelő olajszintről. Hosszú úton, elhagyott mellékúton, autópálya szakaszon pedig nem jó látvány, ha kigyullad az alacsony olajszintet jelző lámpa. Ilyenkor jól jön, ha a krízisládánk tartalmaz egy kis doboz olajat, amivel egy pihenőben félre állva is könnyedén orvosolhatjuk a kenőanyag hiányát.

Keréknyomás mérő. Bár az újabb autók extrái között általában ott van a műszerfalról is ellenőrizhető keréknyomás, azért nem árt, ha a jó öreg, megbízhatóan működő analóg eszközt is magunknál tartjuk.

Töltők! Az elektromos kütyük korát éljük. Ma már napi szinten használjuk a zsebünkben lapuló ezerféle digitális gépeket, amelyek zabálják az energiát. Ilyenkor jól jön a 12 Voltos ajzatba illeszthető töltő, lehetőleg jobb minőségű, univerzális fajta, ami több csatlakozással is megbirkózik.

Elemlámpa. Lehet van már világító applikácó, de egy sötét éjjel végrehajtott kerékcsere kényelmesebb, ha nem az okos telefonunkkal a szánkban kell végigcsinálnunk.


Ragasztószalag és WD40. Két évtizeddel ezelőtt még természetes volt, hogy az autó csomagterében ott zötyögött egy ládányi szerszám is. Mára az esetek többségében nem segít a krova készlet, de az ezermesterek két kedvence. Ahogy a mondás is tartja Az életben csupán két dologra van szükség, WD-40-re és szigetelőszalagra. Ha valami nem mozdul, pedig kellene, használjunk WD-40-et! Amennyiben viszont az mozdul el, aminek nem kellene, csak szedjük elő a szigetelőszalagot!

Kommentek

 • CsikosTapir

  Kellő mennyiségű üzemanyag. ;-)

 • Xebulon

  Egy üveg pálinka – ez a többi autós-szerelő-jótevő személyén keresztül bármikor át tud alakulni, amivé éppen kell. Legvégső esetben pedig ha megisszuk, akkor beleszarhatunk a világba is, akármi a bajunk.

 • HERCULES

  Nagyvonalúan kifelejtette a cikkírója a legalább 5L üzemanyagot kannában, és a biztosíték készletet…! Ezekre, bármelyik (talán a motorolajat leszámítva) itt fel sorolt dolgoknál nagyobb szüksége lehet az embernek…! Én szoktam továbbá tűzoltókészüléket és kerékkitámasztó éket is tartani magamnál..! Én, a gyári mankókereket, lecseréltem eredeti méretű, 4 évszakos gumival szerelt kerékre…! A pótkereket és a tartalék üzemanyagot leszámítva, ez az összes belefér egy 40×40-es dobozba. Ha már motorolajat viszünk magunkkal, nem árt ha még szorítunk helyet legalább 2L ioncserélt víznek is a hűtőbe (ioncserélt víz híján, megteszi a csapvíz is..). Egy esetleges vízcső szakadás probléma lehet…!

 • montsenior 10

  Szeretném szives figyelmüket felhivni arra, GPS mellett is legyen nálunk könyves,vagy áttekintő térkép. Saját tapasztalatból tudom,mikor 3-szor programozza át az utvonalat ,mert elsőre nem tartottuk be akkor már a készüléknél is elöfordulhat probléma . Bocsássanak meg a hasonlatért,de ennek következtében ugy eltévedünk mint szürkeszamár a ködbe. UI: aki kereket tud cserélni ,az általában tudja mit tegyen szükség esetén,aki pedig segélyre vár annak irhatunk bármit.

 • OKdoki

  Ez a biztonságiőv vágó nekem feleslegesnek tűník. Elképzelhetetlennek tartom, hogy olyan balesetben amikor nyithatatlanná válik az öv csatája, pont egy vágó ami mág kell. A csat tervezési elve, hogy oldalnyomásra könnyen kinyiljon, és egyszerű alkatrészekből álljon. Ha valaki nem tudja jobbkézzel kinyitni, akkor az nincs magánál, vagy halott, esetleg használhatatlan a jobbkeze. De ha az utóbbi eset áll fenn, akkor elégé szép mutatvány balkézzel kihúzni a slusszkulcsot a rajta lógó vágóval, és megfeszítés nélkül elvárni egy könnyen mozgó övet. Esetleg még könnyebb lehet elérni balkézzel azt a csatot.

 • zoldfulu2000

  A mobilteló a lista harmadát felülírja (térkép, zseblámpa). Mondjuk nem a bikakábelre gondolok. Ellenben több értelme van a teljes méretű pótkeréknek…

 • hopp

  Na meg kinyomtatva a 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet és társai, hogy ne “palizhasson be” valami egyenruhás bohóc. :)

 • PDA FAN

  Papírtérképet biztos nem vinnék magammal, akkor már inkább egy tartalék GPS vagy okosteló. Ha lakatlan helyen akadnék el, akkor papírtérképpel mire mennék? Azt se tudnám hol vagyok, merre induljak el. Minimum egy iránytű vagy tájoló kellene mellé. Várostérképen persze könnyebb, ha ki vannak írva az utcanevek, de egy jó GPS térképe (az offline is!) tartalmaz POI-kat, amikkel könnyebben találok autószervizt. Ezt a papírtérkép megint csak nem tudja.

 • Sauron

  A jobb telefonos navigációkat lehet használni műholdak nélkül is tájékozódásra. A beépített iránytű irányba állítja a térképet, a legutolsó ismert pozíciónkból meg ki tudjuk következtetni a helyzetünket. Lemerülés ellen tartalék akku kell.

Faágakat és szemetet állítanak a frissen javított kátyúkba Solymáron

Eszementek egy maréknyi csoportja tette pillanatok alatt tönkre a kijavított kátyúkat Solymáron.

Hajszárítóval riogatják a gyorshajtókat egy skóciai faluban

Kreatív csellel imitálnak sebességmérő rendőröket egy kis falu lakói Skóciában. Elegük lett a száguldozó autósokból.

Ilyen hülye miért vezet?

Minden arra utalt, hogy a vonat megállíthatatlanul közeledik, mégis a sínekre hajtott.

Végtelenül egyszerű parkolást szúrt el ez a BMW-s

Két és fél perc tömény parkolási anomália, a végén pedig eljő a kiütéses győzelem is.

Stuttgart nem kér az öreg dízelekből

Csak Euro 6-os besorolású autók hajthatnak be 2018-től Stuttgart belvárosába, kivételt képeznek az áruszállítók.

100 új buszt kaptak a vidéki közlekedési központok

Összesen 100 vadonatúj, magyar gyártmányú Credo autóbusz állt forgalomba a vidéki közlekedési társaságoknál december vége óta.

Szokatlan koreográfiával űzi az unalmat ez a motoros

Aligha tanácsos ilyet tenni a forgalomban, védőfelszerelés nélkül meg pláne nem, de ezt a motorost épp most szállta meg az unalom.

Ilyen Saleen S7-es nincs több, ez pedig éppen eladó

Aki hajlandó kicsengetni ezért a Saleen S7-esért egy tetemes összeget, az nem csak egy ritkasággal, hanem egy vérbeli versenyautóval is gazdagabb lesz.

F1: Teljes valójában itt az új Williams

A Williams-csapat másodszor is leleplezte 2017-es autóját, ezúttal számítógépes grafika helyett már a valódi autóról készült fotókat nézhetjük.

Segítene parkolni a Magyar Telekom

A betonba épített szenzorok segítenének az autósoknak szabad parkolóhelyet találni a városokban.

Három hengerrel támad az új Ford Fiesta ST

1,5 literes háromhengeres turbómotorral érkezik a hothatchek közé a Ford Fiesta legsportosabb változata, az ST.

Pórázon tartott Tiguan

Megfontolta, kitalálta, elvetette, újra kitalálta, legyártotta. 22 évvel a RAV4 után egy komoly konkurenst állított a SEAT az Ateca modellel a kompakt SUV-oknak.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.