Kevés benzinre futja a magyaroknak

Top 10: benzinár vs. átlagfizetés

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2014.06.11. 14.00

Kiszámoltuk, hogy mely uniós országban kapni a legkevesebb benzint az átlagfizetésből. Romániát, Bulgáriát, és Litvániát előzzük meg.

Múlt héten azokról az európai országokról írtunk, ahol a legtöbb 95-ös benzint vehetik a polgárok az ottani átlagfizetésből. Ezúttal azokat az európai uniós országokat vesszük sorra, ahol a legkevesebb benzinre elég a havi fix.

10. Portugália, 424 liter. Az Ibériai-félsziget kisebbik állama az egyetlen nyugati ország a listán. Portugália azért is került be a tíz közé, mert a terület és lakosságszám alapján hazánkhoz nagyon hasonlító országban igen sokba kerül a benzin

9. Szlovákia, 390 liter. Északi szomszédunknál kicsit drágább a benzin a hazainál, de az átlagfizetés annyival magasabb, hogy 1,4-szer több nafta kijön belőle, mint itthon

8. Észtország, 384 liter. A három Balti-tengeri állam közül Észtországban jön ki a legtöbb motorbenzin a havi fixből

7. Lengyelország, 327 liter. Az Orlen-kutak földjén 18,5 százalékkal több 95-ösre futja az átlagos jövedelműeknek, mint Magyarországon, mert itt valamivel kevesebbe kerül a benzin

6. Horvátország, 319 liter. A kravátli, azaz a nyakkendő hazájában a benzin drágább ugyan, mint mifelénk, de a jövedelmi szint is magasabb a statisztikák szerint

5. Lettország, 302 liter. Lettországban a bérszínvonal még most is jóval a 2009-es csúcs előtti szinten mozog, ami kihat a havonta megfizethető benzinmennyiségre

4. Magyarország, 276 liter. Ha átlagos jövedelmű honfitársaink semmi másra nem költenek a hónapban, csak 95-ösre, egy literrel több benzint vásárolhatnak, mint a litvánok. Ezzel megúsztuk a dobogós helyet

3. Litvánia, 275 liter. A balti ország nem annyira a lakosság vásárlóerejéről, mint a magas színvonalon űzött kosárlabdázásról híres

2. Bulgária, 187 liter. Az Európai Unió országai között Bulgáriában a második legalacsonyabb az átlagos jövedelem, ami a második legalacsonyabb benzinkvótára elég

1. Románia, 125 liter. Európa legszegényebb országában nem egészen feleannyit lehet tankolni, mint Magyarországon a magyar átlagfizetésből

Az üzemanyagárak forrása.
Az átlagfizetések forrása.

Nevetséges benzinárak, tippek gyorshajtási bírságok ellen, a legmenőbb szocialista autók és motorok, a legjobb autós videoklipek, a legerősebb magyar autók, brutális ruszki munkagépek: ne hagyjátok ki a Top 10 rovatot!

Kommentek

 • Gianniz

  Nem Európa, hanem EU. Macedónia, Albánia, Bosznia is az alsó csoportban van, Románia, Bulgária, mellett. Mi nagy büszkén jövünk ezen országok után, mindenki más mögött.

 • Sokéves

  Szerintem Romániát elszámoltátok. Kb. a mi színvonalunkon lehetnek…

 • Kempelen

  Sokéves! Vagy nem jártál még Romániában, vagy nem vagy tisztában az ottani viszonyokkal, vagy nem értesz a számokhoz. Vagy mindhárom. Sokéves, nincs igazad, nagyon nem szeretnél te romániai bérszínvonalon élni, bár lehet meg kellene próbálnod, hogy jobban értékeld azt, amid van.

 • tengerimalac

  Szlovákiában rekedt rokonaim véleménye szerint ők vagy 50 évig szívtak. Most végre nem. No meg is látszik a honosítási eljárások létszámában. Arra a kérdésemre, hogy akarnak-e magyar állampolgárságot visszakérdezve válaszoltak. Az meg minek nekik? Mennyivel lesz attól jobb az életük? Ott, ahol jobb az életszínvonal, mint nálunk dehogy akarnak magyar állampolgárok lenni, bezzeg az ukrajnai, romániai nemzettársaink!

 • aYvEl

  Sokéves! Ha jól tudom Magyarországon a minimálbér kb. 330 euró, Romániában meg 190 euró. Azért nem kicsi a különbség!

 • a.szorenyi

  Kedves Gianniz!

  A cikk felvezetése: “Kiszámoltuk, hogy mely uniós országban kapni a legkevesebb benzint az átlagfizetésből. Romániát, Bulgáriát, és Litvániát előzzük meg.” A cikktörzs legelején ezt megismételtem:
  “Ezúttal azokat az európai uniós országokat vesszük sorra, ahol a legkevesebb benzinre elég a havi fix.” Azért sem Európa egészéről van szó a cikkben, mert pl. Oroszország Urálon inneni részét is vehetnénk Európának, amivel végképp nem volna lehetséges korrekt adatok kalapján írnom.

  Üdv, Szörényi András

 • ACC.600

  Magyarorszäg csak papiron az EU tagällama, hogy az ott gyärtott autokat olcsobb adozäs mellett kapjäk meg az oszträkok, nemetek.
  Magyarorszäg legaläbb 30 ev lemaradäsban van.
  Ez sosem fog vältozni. Ott, ahol 1-1,5 oräs ebedszüneteket tartanak, nem is erdemlik meg a nyugat-europai bereket.
  Magyarorszägon olyan, mint munkamoräl nem letezik. A Magyar egy lusta nemzet. Ezt mindaddig nem lättam, amig a sajät szememmel nem tapasztaltam.
  Most mär pär ev utän semmi penzert nem dolgoznek otthon. Ha igaz az itt emlitett 330 EUR ätlag fizetes….szörnyü következmenyei lesznek.
  Räadäsul 12 havi ber, nem 14.
  Lehet itt hazafiaskodni, csak azzal sza*ra se megy senki, Petöfi is belehalt.

 • 1000rörö

  A sasom már kivan, itt senki nem tud örülni semminek. Jó is lenne mindenben elsőnek lenni mi??? Elég nekünk az az elsőség, hogy minden megkeresett 100 forintból 52-t a Graz-i szökevény és bandája lenyúl tőlünk. Ennek kell örülni kérem szépen, jaa meg annak, hogy nálunk van a legtöbb adó. /Persze minden szigorúan a pógárok érdekében./

 • Gianniz

  “1. Románia, 125 liter. Európa legszegényebb országában ”

  Ez konkrétan nem igaz. Lásd Albánia, Koszovó, stb.

  A másik meg, a képillusztráció is manipulatív, lenéző. A büszke magyar MOL kút, szemben a 30 éves Dácia és bulgár csacsifogattal. Akkor már miért nem hortobágyi lovasfogat szerepel?

 • MetroGoldwinMayer

  Szegíny magyarok, szegínyek. Most adtam el 2 nap alatt 500 tábla csokit a gourmet feszten, darabját 2000ért.

  Ott is sírt mindenki mintha muszáj lenne.

 • ACC.600

  lätod ezert is köverek a magyarok. Adj el minden nap 3 uj Audit es mindenkinek jobb lesz.

 • Kempelen

  MGM!
  Akkor akár még találkozhattunk is.
  :-DDD

 • hopp

  Biztos megint leversenyezték valami 30 éves román rendszámos trabival a tegnapi zivatarban a széjjeltuningolt versenytaligáját aztán ilyenkor nyelvészkedik kicsit. :-)

 • fabris

  Nemcsak a hazai atlagfizetes a baj.A heten egy ceges uton vagyok sajat kocsival Belgiumban. Nem fogjatok kitalalni, hogy belgium, nemetorszag, hollandia, ausztria es hungarisztan kozul hol tankoltam a legdragabban gazolajat….

 • fabris

  Az elozo commentemhez csak annyit, hogy kulfoldon autopalya mellett tankoltam vegig, itthon meg varosban…

Top 10: Egzotikus családi autók 2 millióig

Aki képes megnyitni elméjét és a sematikus megoldásokon (Octavia, Astra, BMW E46, stb.) kívül keresni családi autót a hétköznapokra, egészen csodálatos találatokba futhat bele az európai használtautó-kínálatban. Persze ott a kérdés: meg szabad venni az ilyesmit?

Top 10: Lakókocsik – fillérestől a 40 milliósig

A lakókocsik lehetnek ezerfélék. Kicsik, praktikusak, vagy éppen könnyűek, esetleg zsúfolva vannak extrákkal. Mutatunk pár különleges darabot.

Fekete lyukak az autóban – top 10 pohártartó

Tíz megoldás ugyanarra a feladatra: legyen helye az autóban a pohárnak, bögrének, palacknak.

Top 10 – Legendás autók dupla kerek lámpákkal

A duplakerek első fényszórópár a valaha volt legbiztosabb módszer a menőségi faktor feltornázására. Visszapillantva rengeteg klasszikus tekintete ettől lett emlékezetes, a teljesítmény, a sportosság jelzőjévé vált a négy lámpa. Ladától a Dodge Chargerig.

Közösen állnak ki a Visegrádi Négyek a protekcionizmussal szemben

Közös álláspontot fogadtak el a Unió piacán kialakult versenykorlátozó intézkedésekkel szemben a Visegrádi Négyek fuvarozó vállalkozásait tömörítő érdekképviseletek. 

F1: A McLarennek és a Williamsnek drukkol Hamilton

A háromszoros világbajnok Mercedes-pilóta, Lewis Hamilton reméli, hogy a két patinás brit csapat lehet még ellenfél számára a világbajnoki küzdelemben.

Kemény balesetet mesél el egy magyar kamionos, videóra vette az egészet

A magyar sofőr előtt kalapot emelünk, azonnal megállt és kiszállt segíteni. Az egészet rögzítette a fedélzeti kamera.

8000 kilométer kevesebb mint 4 nap alatt

A Goodyear az új abroncsa bevezetését azzal ünnepeli, hogy próbára teszi a gumikat Rainer Zietlow világrekord kísérlete során. A pilóta és csapata azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a 8000 kilométeres, Dakartól Moszkváig tartó távot kevesebb mint 4 nap alatt teszi meg.

Egy kiscica miatt zárták le az ország legfontosabb útját

Elárvult kölyökmacska nyávogott egy nyolcsávos szupersztráda elválasztó sávján Abu-Dzabiban. A tűzoltóság nem teketóriázott, irdatlan torlódás árán megmentették az állatot.

Na így töltenek elektromos autót a kazincbarcikai lakótelepen

Örök kérdés a villanyautókkal kapcsolatban, hogy mi lesz a lakótelepen élőkkel, akik otthon szeretnének tölteni, és nincs a közelben töltőoszlop? Ma az egyetlen megoldás, amire gondolhatnak, az egy jó hosszú, ablakon kilógatott vezeték.

Jeep Yuntu: rejtélyes jövőkép

A közeljövő kínai Jeep modelleinek formai és technológiai koncepcióját vázolja az a hétszemélyes tanulmányautó, amelyről szinte semmit nem árultak el.

Ez a videó a bizonyíték, hogy Pesten sokan birkamód közlekednek

Krisztián nem bírta cérnával, de nem csodálkozunk, hiszen pár perc alatt több olyan helyzettel is találkozott Budapesten, ami balesettel is végződhetett volna, ha nem figyel.

Csillag született

A DB9 fénye alaposan megkopott. Az Aston Martin 2004 óta próbálta feléleszteni különböző átdolgozásokkal a modell egykori csillogását – sikertelenül. De most változik a helyzet! A vadonatúj DB11 megérkezett és úgy ragyog, mint még soha. Nem fogja vissza magát, motorja V12-es és biturbó.

Titkos magánéletéről beszélt Vettel

Privát életét is érintő interjút adott a Forma-1 négyszeres világbajnoka. Szóba került az otthona, félelme, bosszúsága, vágyai.

F1: Nem Brawn rúgatta ki Ecclestone-t

A Forma-1 sportszakmai irányítója, Ross Brawn cáfolta, hogy ő kérte volna Bernie Ecclestone eltávolítását ugyanakkor nem tagadja, hogy elég nehéz lett volna a közös munka.

Hazatért végre az utolsó Ikarus

Tizenöt évig szolgált külföldön a magyar ritkaság, de most már végleg itthon marad.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.