Top 10 – A leggátlástalanabb tolvajok

Szerző: Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2014.01.06. 06.00

Komoly felszereltségük van, és végtelenül pofátlanok. A kómás beteget szállító kocsitól a veterán járműveken át a kamion-pótkocsiig mindent loptak idén.

“Gyakran találkozom autótolvajokkal, a múltkor az egyikük azt mondta, tetszik neki az oldalunk, gyakran nézegeti rajta a bejelentéseket. A másik tolvaj meg közölte, hogy tiszteli és becsüli a munkánkat, de azzal legyünk tisztában, hogy őket nem tudjuk elkapni” – mondta nemrég interjúnkban sok más érdekesség mellett Vezda László, a Nemzetközi Autóvadász Közhasznú Egyesület (NAKE) vezetője.

A lopott autókat kereső szervezet most összeállítást készített a hozzájuk beérkező sok száz bejelentésből. Íme, 2013 leggátlástalanabb, vagy valamilyen okból legmeglepőbb autólopásos ügyei.

Kómás beteg kisbusza

Valószínűleg a japán kisbuszokat érintő idei lopássorozatnak esett áldozatul az a 22 éves Mazda E2200, amelyet egy kómában fekvő beteg szállítására használtak. A főváros III. kerületéből elszállított kisbuszon mozgáskorlátozott matrica volt, és speciális alumínium rámpával szerelték. A NAKE Facebook-oldalán több mint 10 ezren osztották meg a család számára pótolhatatlan jármű ellopásáról szóló hírt, sajnos a kocsi a mai napig nem került elő.


Veterán motorok

Balszerencséjére a lopott autókra vadászó egyesület egyik leglelkesebb pártfogóját is meglopták a tolvajok. Neki a háza udvaráról vittek el több értékes veterán motort, kerékpárt, és egy szintén különösen régi tűzoltó készüléket. Valószínűsíthetően tisztában voltak vele a bűnözők, hogy miket loptak el, az ilyen esetekben megrendelésre viszik a ritka, különleges motorokat.


Hajószállító tréler

Szintén konkrét megrendelésre lophatták el az alábbi fotón látható, elsősorban hajók, de akár kamionok szállítására is alkalmas ún. mélybölcsős trélert, hiszen ezt csak nagyon korlátozottan lehet használni. A hajószállító Veszprém mellől tűnt el.


Gyönyörű Lada

Tizenöt éve az egyik legkedveltebb márka volt a tolvajok körében a Lada, hiszen akkor még sok futott az utakon, mára viszont csak elvétve viszik. Áprilisban a Fehérvári útról egy polgárőr nagyon szép állapotban megőrzött 2107-es Ladáját lopták el a tolvajok.


Az a bizonyos fekete Fiesta

Május 28-án egy fiatal pár autóját lopták el, egy fekete Ford Fiestát. A károsultak egy ötletes kampányt indítottak a Facebookon, “Fotózz fekete Fisetát!” címmel, amelynek köszönhetően hamarosan előkerült az autó egy, a hirdetést olvasó felhasználónak köszönhetően. A sajtó egy része által is felkapott eset sikerén fölbuzdulva több károsult is próbálkozott később hasonló kampánnyal.


Családfenntartó traktor

Nem is olyan messze a tréler ellopásától, Szigetújfaluból egy Belarus traktort loptak el, amit szinte bizonyosan egy, az ellopott trélerhez hasonlóra kellett, hogy állítsanak a tolvajok. A traktor a tulajdonos fontos munkaeszköze volt, így különösen fájdalmas kárt okoztak egy családnak a bűnözők.


Egymilliós jutalom a Fiatért

Júniusban a siófoki strandon emelték ki egy táskából ennek a Fiat Freemontnak a slusszkulcsait, és más értékeket, miközben a jármű tulajdonosa a vízben lubickolt. Ebben az esetben a felajánlott jutalom a szokatlan: a károsult egymillió forintot ajánlott fel a Freemont esetleges megtalálójának, de sajnos a Fiat eddig nem került elő.


Fél hűtős kamion

Nem csak az autóvadászok főnöke, hanem mi is beszélgettünk már több autótolvajjal, és mi is ugyancsak meglepődtünk, amikor megtudtuk: Biatorbágyról egy kamion pótkocsiját lopták el a nyáron. A Schmitz típusú hűtős puttonyt a nyáron vitték el, azóta sem került elő.


Mozgássérült gyerek autója

Ez az eset is azt bizonyítja, hogy ha a tolvaj kiszúrta a keresett típust, találhat benne bármit, semmi sem tántoríthatja el. A Hatvany Lajos utcából ellopott Peugeot 307 kombit egy mozgássérült gyermek szállítására használták, ami elég gyorsan nyilvánvalóvá válhatott a bűnöző számára. A szélvédő alatt mozgássérültkártyája feküdt, az autóban benne volt az ortopéd babakocsija (Alvema Ito), az egyedi méretű állítógépe, az ortopéd cipője, és más segédeszközök is. A megkárosított családnak az egyik Peugeot-kereskedő pár hónapra felajánlott egy autót, de az eredeti kocsi, és a segédeszközök nem kerültek elő.


Telefonnal megtalált Twingo

Zárjuk jó hírrel a szomorú összeállítást! A III. kerületből eltűnt Renault Twingo tulajdonosa a rendőrségi bejelentést követően megkereste az autóvadászokat is, akik ahogy szokták, azonnal felrakták a honlapjukra, és a Facebook-oldalukra is a kocsi fotóját, rendszámát. Három nappal később itt látta meg egy olvasójuk, aki aznap felfedezett egy nagyon hasonló Twingót az eltűnés helyétől pár utcányira, és mivel korábban letöltötte a NAKE ingyenes mobilos alkalmazását a telefonjára, a kocsi mellett állva leellenőrizte egyből. A körözött kocsi volt az.

Hamarosan az is kiderült, hogy a cikkünkben szereplő összes kocsival ellentétben ezt nem lopták el, csak az útfelújítók szállíttatták arrébb. Egy oka van, hogy bekerült ebbe az összeállításba, hogy jó példaként bemutassuk, a telefonos alkalmazás bárkinek segíthet eltűnt autók azonosításában.

Többet lopnak, mint két éve

Általános vélekedés szerint a gazdasági válság miatt tört meg az autólopások csökkenésének trendje 2011-ben, azóta újra növekszik a bűncselekmények száma. Egyre kevesebb a pénz az új alkatrészekre, ezért egyre több garázsszervizben – zömében a minél olcsóbb javítást kérő tulaj tudta nélkül – lopott alkatrész kerül az autókba.

A lopások márka szerinti eloszlása viszont nem sokat változik, jellemzően a legnagyobb darabszámban futó autók generálják a legnagyobb alkatrészigényt. (2013 egészére vonatkozóan egyelőre nincsenek statisztikák.)

Mit mondott még a tolvaj az autóvadásznak? – interjúnkat itt olvashatja.
Az autótolvajokkal a börtönben készült beszélgetésünket pedig ide kattintva érheti el.

 

Kommentek

  • papalaci

    Nehäny evvel ezelött (nem irok konkret helyet es idöt), valahol Magyarorszägon, leparkoltam az autommal. Amikor az uticelom bejärati ajtajähoz ertem, vettem eszre, hogy nehäny dokumentumot az autoban felejtettem. Amikor odaertem, lätom, hogy a joskapista eppen manipulälja az auto agyät. Gondoltam kivärom, mire jut, mert tudtam, hogy ha megszakad sem tudja beinditani. Közben telefon a cimbinek, hogy lenne nemi edzesmunka.Mire a cimbi megjött, emberünk is kinyitotta az autot, es megprobälta elinditani. Azt a pofät lätni kellett volna! Borzalmasan ketsegbe volt esve, mert mindent elöirässzerüen csinält, az auto megsem indult. No ekkor ereztem ugy, hogy beszelgethetnenk.Nem nagyon volt kedve, meg a cimboräja is bele akart szolni.Nehäny evig azt hiszem nem volt kedve hasonlohoz, meg nem is nagyon tudott, mert nemi maradando adodott. Aztän meg nekem kellett magyaräzkodnom a birosägon. Akkor mondta a barätom, hogy megis csak alaposabban kellett volna ütni a fejet.Tudom, hogy minden esetben nem lehet igy elcsipni ezeket a fergeket, de amelyiket igen, azt nyomorekkä kellene verni. A mostani nyugdij jogszabälyok alapjän ugyis munkakepesnek nyilvänitjäk :-)

Faágakat és szemetet állítanak a frissen javított kátyúkba Solymáron

Eszementek egy maréknyi csoportja tette pillanatok alatt tönkre a kijavított kátyúkat Solymáron.

Hajszárítóval riogatják a gyorshajtókat egy skóciai faluban

Kreatív csellel imitálnak sebességmérő rendőröket egy kis falu lakói Skóciában. Elegük lett a száguldozó autósokból.

Ilyen hülye miért vezet?

Minden arra utalt, hogy a vonat megállíthatatlanul közeledik, mégis a sínekre hajtott.

Végtelenül egyszerű parkolást szúrt el ez a BMW-s

Két és fél perc tömény parkolási anomália, a végén pedig eljő a kiütéses győzelem is.

Stuttgart nem kér az öreg dízelekből

Csak Euro 6-os besorolású autók hajthatnak be 2018-től Stuttgart belvárosába, kivételt képeznek az áruszállítók.

100 új buszt kaptak a vidéki közlekedési központok

Összesen 100 vadonatúj, magyar gyártmányú Credo autóbusz állt forgalomba a vidéki közlekedési társaságoknál december vége óta.

Szokatlan koreográfiával űzi az unalmat ez a motoros

Aligha tanácsos ilyet tenni a forgalomban, védőfelszerelés nélkül meg pláne nem, de ezt a motorost épp most szállta meg az unalom.

Ilyen Saleen S7-es nincs több, ez pedig éppen eladó

Aki hajlandó kicsengetni ezért a Saleen S7-esért egy tetemes összeget, az nem csak egy ritkasággal, hanem egy vérbeli versenyautóval is gazdagabb lesz.

F1: Teljes valójában itt az új Williams

A Williams-csapat másodszor is leleplezte 2017-es autóját, ezúttal számítógépes grafika helyett már a valódi autóról készült fotókat nézhetjük.

Segítene parkolni a Magyar Telekom

A betonba épített szenzorok segítenének az autósoknak szabad parkolóhelyet találni a városokban.

Három hengerrel támad az új Ford Fiesta ST

1,5 literes háromhengeres turbómotorral érkezik a hothatchek közé a Ford Fiesta legsportosabb változata, az ST.

Pórázon tartott Tiguan

Megfontolta, kitalálta, elvetette, újra kitalálta, legyártotta. 22 évvel a RAV4 után egy komoly konkurenst állított a SEAT az Ateca modellel a kompakt SUV-oknak.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.