Top 10: Autóval elkövethető bunkóságok

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2013.05.31. 12.00

Autóban ülve bicskanyitogató esetekkel találkozunk, amelyek közül a tíz számunkra legirritálóbb pofátlanságot emeljük ki cikkünkben.

E heti toplistánkhoz a négy keréken elkövethető tahóságok közül gyűjtöttünk össze tízet. Ezúttal nincs rangsor a tízféle prosztóságon belül, mert nem tudtuk eldönteni, a sort kielőzni vagy parkolóhelyet pazarolni nagyobb vétség-e?

Bepofátlankodni a sor legelejére Sokszor vágunk át a fővároson észak-déli irányban, ezért is irritál ennyire ez a jellegzetes pofátlanság. Nap mint nap megéljük a Pesti alsó rakpart déli lehajtójánál, a Budai alsó rakpart Műegyetem előtti szakaszán vagy a Margit híd alatt lehajtásra várakozva, hogy egyesek kikerülik a sort és nyernek a közösség kárára 10-20 percet. Ugyanez a helyzet a Fő utcában a Clark Ádám térnél. Az igazán tébolyító, hogy mindig akad mamlasz, aki épp az orrát túrja, cipőjét köti, telefonját babrálja és tétova elindulással kedvez is a terepjárós, ducatós és egyéb trógereknek


Esőben bevágni a másik elé Ugye milyen szívmelengető, amikor az autópályán bennünket megelőző autós nem tér vissza közvetlenül elénk és zárja el a kilátást esőfüggönnyel? Ha épp nem siet senki hátulról, hagyjunk nagyobb távolságot visszasoroláskor


Tenyészés a belső sávban A jobbratartásról szabály is van, de logikai és udvariassági alapon is jó volna betartani. Nem helyes a belső sávban tenyészni, csak mert az Ignis erős és gyors autó, majd miután a feltartottak vértolulást kapnak, szolidan belefékezni a sávváltásba. A jobbra tarts még az M7-en is érvényes! Rossz látni, ahogy Székesfehérvártól Budapestig begyógyulnak egyesek a középső sávba, mert a külső a kamionoké


Pazarolni a parkolóhelyeket A parkolás neuralgikus pont. Zavaró, ha valaki egy apró autóval a környék legnagyobb helyére áll be, mert oda orral is lehet, míg a másikba tolatni kellene. Aztán megjön a sokgyermekes család a Logan MCV-vel, de az alkalmas helyen már áll egy feleakkora autó, két méterrel előtte-mögötte. Megvetésünk sújtja azokat is, akik az öblökben másfél méterre állnak meg a parkolóhely végétől, így kevesebb autós társuknak jut hely


Csikket kidobni az autóból Kevés prolibb dolog van, mint a csikket hanyagul kipöccinteni az ablakon, hátha beszáll valakihez. Ezeket az embereket kilőnénk az űrbe, a kutyaürüléket közterületen felejtők mellé


Elfoglalni a járdát Szomorú látvány, amikor édesanyák gyermekekkel, fülükön is kismotorral az úttesten kerülik ki a járdán pöffeszkedő kocsit. Milyen alapon taszítja veszélybe őket az autós


Buszsávban suhanni Rendkívül demoralizáló hatású nap mint nap azt látni, hogy a buszsávban sunyulók retorzió nélkül jutnak előre, majd a végén kis indexelés után mindig akad valaki, aki beengedésükkel visszaigazolja, hogy ez a helyes magatartás. Elég volna két hétre kirendelni egy-egy rendőrt a problémás helyekre és a folyamatos rendőri jelenlét megoldhatná a bepofátlankodást. Ha már az autólopások felderítési aránya mindössze 7 százalék, végre valami jót is kapnának az autósok a rendőrségtől, nemcsak a csekkeket Szombathelyről


Beragadni a kereszteződésben Pofátlan, önző vagy szimplán debil autósok szokása akkor is behajtani a kereszteződésbe, ha a dugó miatt jó eséllyel ott ragadnak és feltartják összes embertársukat, akik amúgy haladhatnának a keresztirányból. Haszna az elkövető számára sincs, cserébe más irányba is fokozza a torlódást


Rokkanthelyre parkolni Abszolút klasszikus a témában. Csúnya dolog semmibe venni mások hátrányos helyzetét és egészségesen elfoglalni a rászorulóktól a helyet. Ügyesebbek egyszerre két, de Q7-tel akár négy helyet is bitorolhatnak egyszerre. Mégse támadjunk rá automatikusan az egészséges sofőrre, csak mert a rokkantparkolóban áll: lehet, hogy mozgásában korlátozott hozzátartozóját viszi


Gyalogosokat pocsolyával beteríteni Aljas dolog a tócsákba hajtva szándékosan beteríteni a buszmegállókban várakozó vagy gyalogoló embereket. Ha viszont véletlenül történik hasonló, úri gesztus megállni, felvenni az érintettet és állni a tisztító költségét.

További Top 10 cikkeink a legmagasabb benzinárakról, félresikerült autókról, a leggyengébb töréstesztekről, a legjobb köridőkről és más érdekes témákról.

Kommentek

 • Fogash73

  ó, a papcsák parkolója ugyanolyan, mint az a román Q7-es a praktikernél: http://www.blikk.hu/data/cikk/2/17/51/65/cikk_2175165/2_o_papcsak2.jpg

 • Xebulon

  Az első ponthoz a bepofátlankodáshoz csak annyit tennék hozzá, hogy ott ahol két sáv van és az egyik megszűnik (és nem buszsáv), ott nem pofátlanság előremenni, sőt a legvégén kell besorolni – zipzár jelleggel… Inkább az a pofátlanság, ha valaki hamarabb sorol be, mert akkor a mögötte levő előremegy és ő is besorol, így aki a nem megszűnő sávban megy, az lassabban megy.

 • geotrinus

  Az M7-esen a középső sávban utazgatókat én is szívesen tarkón basznám. (Ha villogtasz mögötte, nem érti mi van… Ilyenkor duplán alkalmaznám az előző eljárást.)

  A buszsávban közlekedőket meg macerás kiszűrni, ennél sokkal egyszerűbb kirakni a traffit a 30-as tábla után és dögleni a kocsiban fél napot…
  A kereszteződésbe ragadni már egy másik dolog. Néha elkerülhetetlen.

 • mrobi

  én azt utálom a legjobban, amikor valaki kikanyarodik elém egy mellékutcából és nem képes nyomni a gázt, hanem lassítanom kell miatta.

 • aopasc

  Legjobban irritáló szerintem:1.:-Index nélkül elém pofátlankodik lassításra késztetve 2.:-Autópályán teszi a föntit,mégpedig akkor,amikor én belsőben megyek 135-el,ő kamion mögött araszol 95-el,majd amikor majdnem beérem,elém vág. 3.:-Autóúton 10 autós kocsisort előz lakott területen,természetesen kanyarban,aztán szembejövőt látva elém vág(index ohne),leszorít stb.
  4.:-3 sávos autópályán kibérli a középső sávot 110-el,úgy hogy a szélső tök üres (villogást nem érti) 5.:A nyakamra jön,nem tartja köv.távot,fékvillogtatásra sem esik le neki…
  Ezek a legjellemzőbb márkák melyekkel elkövetik: BMW,Fehér Furgon,Dacia,taxi……

 • Dino871

  Szörényi Úr!

  Látom kicsit elragadtatta magát…:)
  Akkor gondolom indiába,kínába,oroszországba meg a marsa lőne ki mindenkit??…………..

 • kazibe

  Szemesnek a világ,vaknak az alamizsna!Már a 70-es években is tanították a defenzív vezetést,csak úgy látszik sokan elfelejtették!

 • v_gabe

  Dino871: nem mindenkit, csak Önt.:)

 • Mahler

  A cikk írója jópár olyan dolgot zedett ösze, amit egyrészt nem illik, másrészt tilos megtenni, sőt egyesek bűncselekménynek minősülnek, eredménytől függetlenül!!! Ugye Dinó??!!
  Van még jó pár dolog, de tény, hogy ezekből és más okokból halnak meg emberek, sérülnek meg és törnek össze autók, mert egyesek- sajnos egyre többen!- embertelenül és esztelenül törnek előre. A defenzív vezetésbe ezek nem férnek bele, az egy egészen más dolog kedves KAZIBE.

 • Dino871

  Nem vitatom hogy mit lehet meg mit nem!
  Ettől függetlenül az aki túl reagálja mások szabályszegését az sem egészséges…
  Kösz gabe!
  figyelj oda hogy te se szabálytalankodj soha mert hátha valaki téged is ki lő!;)

 • kowalski76

  Kimaradt a listabol a “kedvencem”, a blokkolas. Amikor valaki egyedulikent beall a belso savba es vegig a kulsoben halado auto mellett megy. A trukkosebb fajta masik savbol is kepes blokkoni, o figyel minket es hirtelen fekezes-gyorsitassal mindig ugy helyezkedik hogy ne tudjuk megelozni. Budapesten furgonosok koreben kulonosen nepszeru sportag a tobbek ilyenfajta szopatasa.

Egészen magas szinten űzi az öreg a karosszériázást

Toppon van a bácsi, látszik, hogy a legmagasabb iskolában tanulta el az alapokat. Innen nincs fentebb.

A modern autók rákfenéje, a méregdrága kettős tömegű lendkerék

Gajdán Miklós kollégánk a modern, turbós autókban már kopóalkatrészként számon tartott kettős tömegű lendkerék alkalmazásának okát járja körbe. Ezért van szükség erre a drága alkatrészre.

Képcunami a Forma-1-es tesztről

Több tucatnyi fotó és számos videó a 2017-es Forma-1-es autók első napjáról Barcelonából.

A tíz legfurcsább raliautó, amit valaha pályára engedtek

Igen különleges látványt nyújtottak ezek a versenyautók, amikor elrúgták a murvát és csattogott a kipufogó. Következzen most tíz unortodox raliautó, amire soha nem számítanál a pálya szélén ácsorogva.

Citroën C4 Cactus OneTone : Darth Vader városi járgánya

Április elsejétől forgalmazzák, mégsem tréfa a Citroën szurokfekete kompakt modellje. Félő, hogy csak Angliában lesz kapható.

F1: Máris leírta az évet a Williams?

Claire Williams csapatfőnök szerint “nagy kihívást jelentő” szezon előtt áll a Williams az idén, ami ritkán szokott jót jelenteni.

Kis elektromos terepjárót építene a Bentley

A Jaguar i-Pace mintájára kisebb, villanymotoros szabadidőjárművet állítana fő SUV-terméke mellé a Bentley.

F1: A Mercedes máris ledarált egy versenytávot

Az első 2017-es Forma-1-es teszt első délelőttjén a Mercedes több mint egy versenytávot lehúzott Valtteri Bottasszal, a leggyorsabb viszont a Ferrari volt. Gondban a McLaren és a Red Bull.

F1: Trumphoz hasonlították a McLarent, kiakadt a net

Az egyik Forma-1-gyel foglalkozó Twitter-csatornán Donald Trump amerikai elnökhöz hasonlították a McLarent.

Hároméves autók, amik nem hagynak cserben

A világ legnagyobb autós ügyfélelégedettségi felmérésekkel foglalkozó ügynöksége, a J.D. Power megnézte, a 2014-es eresztésből melyek ma a legmegbízhatóbb járművek.

Egyszerre áremelés és árcsökkentés a kutakon

A Mol szerdán emeli a benzin árát, a gázolajé ugyanakkor csökkenni fog.

Így spórol a gázolajjal a Škoda

Négy gázüzemű teherautót állított munkába a Škoda a Mladá Boleslav-i gyárában. Ily módon nemcsak a károsanyag-kibocsátás, de a gázolajra fordítandó összegek is csökkenhetnek.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.