Top 10: Autóval elkövethető bunkóságok

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2013.05.31. 12.00

Autóban ülve bicskanyitogató esetekkel találkozunk, amelyek közül a tíz számunkra legirritálóbb pofátlanságot emeljük ki cikkünkben.

E heti toplistánkhoz a négy keréken elkövethető tahóságok közül gyűjtöttünk össze tízet. Ezúttal nincs rangsor a tízféle prosztóságon belül, mert nem tudtuk eldönteni, a sort kielőzni vagy parkolóhelyet pazarolni nagyobb vétség-e?

Bepofátlankodni a sor legelejére Sokszor vágunk át a fővároson észak-déli irányban, ezért is irritál ennyire ez a jellegzetes pofátlanság. Nap mint nap megéljük a Pesti alsó rakpart déli lehajtójánál, a Budai alsó rakpart Műegyetem előtti szakaszán vagy a Margit híd alatt lehajtásra várakozva, hogy egyesek kikerülik a sort és nyernek a közösség kárára 10-20 percet. Ugyanez a helyzet a Fő utcában a Clark Ádám térnél. Az igazán tébolyító, hogy mindig akad mamlasz, aki épp az orrát túrja, cipőjét köti, telefonját babrálja és tétova elindulással kedvez is a terepjárós, ducatós és egyéb trógereknek


Esőben bevágni a másik elé Ugye milyen szívmelengető, amikor az autópályán bennünket megelőző autós nem tér vissza közvetlenül elénk és zárja el a kilátást esőfüggönnyel? Ha épp nem siet senki hátulról, hagyjunk nagyobb távolságot visszasoroláskor


Tenyészés a belső sávban A jobbratartásról szabály is van, de logikai és udvariassági alapon is jó volna betartani. Nem helyes a belső sávban tenyészni, csak mert az Ignis erős és gyors autó, majd miután a feltartottak vértolulást kapnak, szolidan belefékezni a sávváltásba. A jobbra tarts még az M7-en is érvényes! Rossz látni, ahogy Székesfehérvártól Budapestig begyógyulnak egyesek a középső sávba, mert a külső a kamionoké


Pazarolni a parkolóhelyeket A parkolás neuralgikus pont. Zavaró, ha valaki egy apró autóval a környék legnagyobb helyére áll be, mert oda orral is lehet, míg a másikba tolatni kellene. Aztán megjön a sokgyermekes család a Logan MCV-vel, de az alkalmas helyen már áll egy feleakkora autó, két méterrel előtte-mögötte. Megvetésünk sújtja azokat is, akik az öblökben másfél méterre állnak meg a parkolóhely végétől, így kevesebb autós társuknak jut hely


Csikket kidobni az autóból Kevés prolibb dolog van, mint a csikket hanyagul kipöccinteni az ablakon, hátha beszáll valakihez. Ezeket az embereket kilőnénk az űrbe, a kutyaürüléket közterületen felejtők mellé


Elfoglalni a járdát Szomorú látvány, amikor édesanyák gyermekekkel, fülükön is kismotorral az úttesten kerülik ki a járdán pöffeszkedő kocsit. Milyen alapon taszítja veszélybe őket az autós


Buszsávban suhanni Rendkívül demoralizáló hatású nap mint nap azt látni, hogy a buszsávban sunyulók retorzió nélkül jutnak előre, majd a végén kis indexelés után mindig akad valaki, aki beengedésükkel visszaigazolja, hogy ez a helyes magatartás. Elég volna két hétre kirendelni egy-egy rendőrt a problémás helyekre és a folyamatos rendőri jelenlét megoldhatná a bepofátlankodást. Ha már az autólopások felderítési aránya mindössze 7 százalék, végre valami jót is kapnának az autósok a rendőrségtől, nemcsak a csekkeket Szombathelyről


Beragadni a kereszteződésben Pofátlan, önző vagy szimplán debil autósok szokása akkor is behajtani a kereszteződésbe, ha a dugó miatt jó eséllyel ott ragadnak és feltartják összes embertársukat, akik amúgy haladhatnának a keresztirányból. Haszna az elkövető számára sincs, cserébe más irányba is fokozza a torlódást


Rokkanthelyre parkolni Abszolút klasszikus a témában. Csúnya dolog semmibe venni mások hátrányos helyzetét és egészségesen elfoglalni a rászorulóktól a helyet. Ügyesebbek egyszerre két, de Q7-tel akár négy helyet is bitorolhatnak egyszerre. Mégse támadjunk rá automatikusan az egészséges sofőrre, csak mert a rokkantparkolóban áll: lehet, hogy mozgásában korlátozott hozzátartozóját viszi


Gyalogosokat pocsolyával beteríteni Aljas dolog a tócsákba hajtva szándékosan beteríteni a buszmegállókban várakozó vagy gyalogoló embereket. Ha viszont véletlenül történik hasonló, úri gesztus megállni, felvenni az érintettet és állni a tisztító költségét.

További Top 10 cikkeink a legmagasabb benzinárakról, félresikerült autókról, a leggyengébb töréstesztekről, a legjobb köridőkről és más érdekes témákról.

Kommentek

 • Fogash73

  ó, a papcsák parkolója ugyanolyan, mint az a román Q7-es a praktikernél: http://www.blikk.hu/data/cikk/2/17/51/65/cikk_2175165/2_o_papcsak2.jpg

 • Xebulon

  Az első ponthoz a bepofátlankodáshoz csak annyit tennék hozzá, hogy ott ahol két sáv van és az egyik megszűnik (és nem buszsáv), ott nem pofátlanság előremenni, sőt a legvégén kell besorolni – zipzár jelleggel… Inkább az a pofátlanság, ha valaki hamarabb sorol be, mert akkor a mögötte levő előremegy és ő is besorol, így aki a nem megszűnő sávban megy, az lassabban megy.

 • geotrinus

  Az M7-esen a középső sávban utazgatókat én is szívesen tarkón basznám. (Ha villogtasz mögötte, nem érti mi van… Ilyenkor duplán alkalmaznám az előző eljárást.)

  A buszsávban közlekedőket meg macerás kiszűrni, ennél sokkal egyszerűbb kirakni a traffit a 30-as tábla után és dögleni a kocsiban fél napot…
  A kereszteződésbe ragadni már egy másik dolog. Néha elkerülhetetlen.

 • mrobi

  én azt utálom a legjobban, amikor valaki kikanyarodik elém egy mellékutcából és nem képes nyomni a gázt, hanem lassítanom kell miatta.

 • aopasc

  Legjobban irritáló szerintem:1.:-Index nélkül elém pofátlankodik lassításra késztetve 2.:-Autópályán teszi a föntit,mégpedig akkor,amikor én belsőben megyek 135-el,ő kamion mögött araszol 95-el,majd amikor majdnem beérem,elém vág. 3.:-Autóúton 10 autós kocsisort előz lakott területen,természetesen kanyarban,aztán szembejövőt látva elém vág(index ohne),leszorít stb.
  4.:-3 sávos autópályán kibérli a középső sávot 110-el,úgy hogy a szélső tök üres (villogást nem érti) 5.:A nyakamra jön,nem tartja köv.távot,fékvillogtatásra sem esik le neki…
  Ezek a legjellemzőbb márkák melyekkel elkövetik: BMW,Fehér Furgon,Dacia,taxi……

 • Dino871

  Szörényi Úr!

  Látom kicsit elragadtatta magát…:)
  Akkor gondolom indiába,kínába,oroszországba meg a marsa lőne ki mindenkit??…………..

 • kazibe

  Szemesnek a világ,vaknak az alamizsna!Már a 70-es években is tanították a defenzív vezetést,csak úgy látszik sokan elfelejtették!

 • v_gabe

  Dino871: nem mindenkit, csak Önt.:)

 • Mahler

  A cikk írója jópár olyan dolgot zedett ösze, amit egyrészt nem illik, másrészt tilos megtenni, sőt egyesek bűncselekménynek minősülnek, eredménytől függetlenül!!! Ugye Dinó??!!
  Van még jó pár dolog, de tény, hogy ezekből és más okokból halnak meg emberek, sérülnek meg és törnek össze autók, mert egyesek- sajnos egyre többen!- embertelenül és esztelenül törnek előre. A defenzív vezetésbe ezek nem férnek bele, az egy egészen más dolog kedves KAZIBE.

 • Dino871

  Nem vitatom hogy mit lehet meg mit nem!
  Ettől függetlenül az aki túl reagálja mások szabályszegését az sem egészséges…
  Kösz gabe!
  figyelj oda hogy te se szabálytalankodj soha mert hátha valaki téged is ki lő!;)

 • kowalski76

  Kimaradt a listabol a “kedvencem”, a blokkolas. Amikor valaki egyedulikent beall a belso savba es vegig a kulsoben halado auto mellett megy. A trukkosebb fajta masik savbol is kepes blokkoni, o figyel minket es hirtelen fekezes-gyorsitassal mindig ugy helyezkedik hogy ne tudjuk megelozni. Budapesten furgonosok koreben kulonosen nepszeru sportag a tobbek ilyenfajta szopatasa.

TOP10: Halott márkák örökéletű szépségei

Biztos lehet benne mindenki, nem az ő szépségükön múlt gyártójuk megszűnése. Halott autómárkák egykori csodálatos alkotásaiból következik szubjektív válogatás.

Top 10: Egzotikus családi autók 2 millióig

Aki képes megnyitni elméjét és a sematikus megoldásokon (Octavia, Astra, BMW E46, stb.) kívül keresni családi autót a hétköznapokra, egészen csodálatos találatokba futhat bele az európai használtautó-kínálatban. Persze ott a kérdés: meg szabad venni az ilyesmit?

Top 10: Lakókocsik – fillérestől a 40 milliósig

A lakókocsik lehetnek ezerfélék. Kicsik, praktikusak, vagy éppen könnyűek, esetleg zsúfolva vannak extrákkal. Mutatunk pár különleges darabot.

Fekete lyukak az autóban – top 10 pohártartó

Tíz megoldás ugyanarra a feladatra: legyen helye az autóban a pohárnak, bögrének, palacknak.

F1: Vettel szerint kamuzik a Mercedes

Sebastian Vettel nem hiszi, hogy a Mercedes tényleg annyira lassú Szocsiban, mint péntek délután mutatták. A ferraris német szerint az időmérőre gyorsak lesznek Hamiltonék.

F1: Ecclestone átvágott minket!

A Maláj Nagydíj igazgatója, Razlan Razali kiosztotta Bernie Ecclestone-t és a Forma-1 új tulajdonosát is.

F1: Vettelék taroltak, a Merci nem bír a Ferrarival

Komoly munka vár a Mercedesre péntek este, ugyanis a Forma-1-es Orosz Nagydíj második szabadedzésén meg sem tudták szorítani az új szocsi körrekordot futó Ferrarit.

Ideje beszélnünk a felnik egyik legfontosabb jellemzőjéről

Gajdán Miklós autóbúvár szakkörének legújabb epizódjában a kerekek felé kalandozunk el. Vaskos téma, ezért az általános ismeretek ismétlése után főképp egy jellemzőre, az ET-számra koncentrálunk.

F1: Hamiltont felzaklatta a lábát elveszítő tini

Lewis Hamiltont nagyon megérintette Billy Monger doningtoni Forma-4-es balesete.

F1: Büntetések felé tart a Ferrari?

Gyanús, hogy a Ferrari nem fogja kihúzni a szezon végéig a szabályok által engedélyezett számú erőforrás-részegységgel.

Újabb adag magyar tűzoltóautó állt forgalomba

Ma 14 új, magyar gyártású tűzoltóautót adtak át a Katasztrófavédelemnek. A járművek értéke megközelíti a kétmilliárd forintot. 

F1: A bőröndjében vitte az alkatrészt a Red Bull-főnök

A Red Bull-főnök Christian Horner Szocsiban elárulta, hogy a saját bőröndjében volt kénytelen alkatrészt vinni Max Verstappen erőforrásához a hétvégére.

Tudod, miért hívják anyósülésnek?

Tudod, hogy az autóban a jobb első ülést miért hívják anyósülésnek? Van néhány teória.

Soha nem látott, kedves újítás a rendőrautókban

Játékmackókkal szereli fel az észt rendőrség a járőrautókat, hogy vigaszt nyújtsanak a kisgyerekeknek, akik balesetek vagy más, nagy traumát okozó helyzetek résztvevőivé válnak.

F1: 15 helyes hátrasorolás a McLaren-újoncnak

Kezdődik: a McLarennél már az idény negyedik fordulóján jönnek a motorcserés hátrasorolások, Stoffel Vandoorne az Orosz Nagydíjra 15 pozíciós büntetést kapott.

F1: Alonso azért se bánja, hogy otthagyta a Ferrarit

Fernando Alonso unja már a kérdést, de újra elmondta, hogy akkor sem bánja a Ferraritól való távozást, ha idén bajnoki esélyes az olasz csapat. A McLarennél javult az életminősége.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.