Adagoló-porlasztó elem (pumpe-düse, PD TDI)

Motor

Szerző: techabc levél küldés 
Dátum: 2013.01.01. 00.00

Az adagoló-porlasztó elem, olyan befecskendezési eljárás, amelyet egy időben a közvetlen befecskendezésű turbódízel motorokon alkalmaztak.

Az adagoló-porlasztó elem, olyan befecskendezési eljárás, amelyet egy időben a közvetlen befecskendezésű turbódízel motorokon alkalmaztak. Használatos neve még pumpe düse, PD TDI.

A PD rendszer a klasszikus dízel-adagolókhoz képest jóval nagyobb befecskendezési nyomást képes biztosítani (2000 bar a 900-1300 bar helyett), ráadásul a befecskendezés mágnesszelepes (elektronikus) szabályozással pontosabban időzíthető, mivel az adagolótól a porlasztókhoz vezető csövek elmaradnak.

Az adagoló-porlasztó elem az adagolóelem és a porlasztó egybeépítésével született. Hengerenként egy-egy ilyen elemet építettek be, az adagolóelem dugattyúját egy bütyköstengely (többnyire ez a vezérműtengely) működtette.

A befecskendezés időpontját és a dózis nagyságát elektronikusan vezérelt mágnesszelep határozta meg.

A modern adagoló-porlasztó elem képes az úgynevezett előzetes befecskendezésre is: ez azt jelenti, hogy még a fődózis előtt 1-3 mm3 gázolajat juttat az égéstérbe, ezáltal előmelegíti a levegőt és lágyabbá teszi az égés lefolyását.

Mivel a befecskendezési nyomás nagyon magas, a porlasztás rendkívül jó.

Hátrányai a magas költség (különösen nagy hengerszám esetében), a magas üzemi nyomás következtében fellépő fokozott zaj, illetve mechanikus igénybe vétel. Elterjedésüket mégsem ez, hanem az egyre szigorodó emissziós normák okozták, amelyek teljesítése terén a PD TDI rendszerek nem tudták felvenni a versenyt a közös nyomócsöves megoldásokkal.

Kommentek

Át akar verni a benzinkutas?

Tankolás után többet mutatott az oszlop kijelzője, mint amennyi az autó tartályának a mérete. Olvasónk nem hagyta magát, panaszos levelet írt a MOL-nak. Érdekes választ kapott.

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.