Tanácsok

Vezess autóvásárlási tanácsadás


Új vagy használt autót kerestek? Segítünk a döntésben!

A Vezess.hu stábja


ződi antal kérdezi - 2016-10-26 15:46:18

kedves Szörényi ur. 2éve volt utolsó olajcserém a gk- ban ez idő alatt 3943km van benne halaszthatom jövö évre a cserét . 17 éves a gk -télen nem vezetek. köszőnettel Z.A

Válasz levélre

Kedves Antal!

Olajcsereügyben és az autó karbantartását illetően a gyártó rendelkezését kell követni. Ha a gyári előírás pl. 15 000 km vagy egy év, akkor is szükséges az olaj cseréje, ha a határértéken nem futásteljesítménye, hanem az eltelt idő alapján van túl az autó. Sajnos a kenőanyag a ritkán használt, keveset futó autók motorjában is öregszik, telítődik koromszemcsével, hamuval és megváltozik a kémhatása, többnyire savas összetevők jelennek meg benne. Tehát hiába adalékolják a gyártók, az öregedési folyamat adott, az olaj veszít védőképességéből, ezért általános érvénnyel arra biztatom, hogy cseréltesse le az olajat. Amennyiben viszont a közelgő tél során nem vagy alig jár majd az autóval, mivel a kocsi régen kifutott a garanciából,  halaszthatja tavaszra az olajcserét. Ez nem jó, de az autó bőven kibírja.

Téli eltevéshez érdemes kicsavarni a gyertyákat, befújni a hengereket WD40-nel vagy kb. két köbcenti motorolajat fecskendezzen be, hagyja szétterülni  és kivett gyertyákkal az önindítóval forgassa körbe a motort, majd csavarja vissza gyertyákat! Tavasszal érdemes kitekerni a gyertyákat, a gyertyanyílásra  tett rongyra vagy papírra kipörgetni az olajat az önindítóval és utána visszarakni gyertyát. Ez nagyon fontos, mert különben a katalizátorba pumpált olaj tönkreteheti ezt a drága alkatrészt! Mivel a motoroknak mindenképp rosszat tesz a több hónapos állás, ezért azt javasoljuk, hogy kéthetente a száraz napokon járassa meg az autót, legalább 20 percre.

Üdvözlettel, Szörényi András

Zólyomi Dávid kérdezi - 2016-10-24 14:08:37

Tisztelt Szörényi András úr!

2004-es Sharanomat szeretném lecserélni, egy hasonlóan nagy csomagtérrel rendelkező autóra.
Legfeljebb 3.500.000Ft-ot tudnék rászánni.
Lenne pár elvárásom, amit mindenféleképpen ki kell elégíteni az új járgánynak:
-Alacsony szervízköltség
-Min. 130LE
-Vonóhorog!!
-7 ülés
-Automata
-Min. 2009-es évjárattól

Egy héten 300-500km-t használom az autót, melynek a felét kisebb távokban teszem meg, és dobozban árut szállítok, így fontos a + 2 ülés kivehetősége, vagy szintbe dönthetősége, ahogy a vonóhorog is a futónak.

A VW Touran 2.0 CD TDI megfelelő lenne, és találtam is egy eladót, dsg váltóval, 2011 decemberi évjárattal, 165000km-el, és a 7 személyes kiadásban elég sok extrával, sőt, még a keretbe is belefér átírással. Maga szerint ez reális lehet?
Esetleg más autótípust kellene választanom, más motorral? Ilyen igények mellett, Ön melyik, milyen autót választana? Mindenre nyitott vagyok!
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Dávid

Válasz levélre

Kedves Dávid!

Üzembiztonsági szempontból egy talán szokatlan típust ajánlok leginkább: a Mitsubishi Grandist a 2,4 literes szívó benzinessel, 165 lóerővel. Még sokkal tágasabb a Toyota Previa, amelyből szintén van 2,4-es benzines, nagyfokú megbízhatósággal. Ez öregebb, mint a 2009-es korhatár, de jóval kevesebbe is kerül. Szerintem többet tankolni sokkal kényelmesebb és kiszámíthatóbb, mint használt dízelekre 200-400 ezer forintjával rákölteni ami adódik és megspórolni százon 2-3 litert.

De a Touran, ha közös nyomócsöves és nem az elektronikus piezós PD TDI motor van benne, akkor nem rossz megoldás. Sajnos itt a hét ülés tudtommal kizárja a pótkereket, ami itthon nem valami jó és a DSG-s Touran szervizköltsége már csak a 60 ezer kilométerenként esedékes váltóolaj-csere miatt sem lesz különösebben alacsony. Magamnak inkább harmadik generációs Opel Zafirát  vennék, vagy az 1,8-as, 140 lóerős szívó benzinessel vagy az ugyanekkora teljesítményű 1,4-es turbóval. Az ideális egy LPG-autógáz üzemű Zafira Tourer volna, amennyiben akad belőle automata váltós.

Üdvözlettel, Szörényi András

Gábor kérdezi - 2016-10-24 13:57:35

Tisztelt András! Megbízható és biztonságos autót keresek 2 millió forintig, ami autópályán gond nélkül megy 180- 200-al, és csak benzines érdekel. Audi a4- a6-osokat nézegettem eddig. Az összkerekes példányok nagyon vonzzanak. Mire érdemes ezeknél odafigyelni, valamint milyen motorral érdemes venni? Ha van esetleg másik márka, amit ajánl, szívesen meghallgatom! Köszönöm előre is!

Válasz levélre

Kedves Gábor!

A kétmillió forint alatt elérhető A6 az 1997-2004 közötti generáció. Gyakorlatilag az 1994-2001 közötti A4 technikáját kapta, tehát az 1996-2005 közötti Passat B5 is közeli rokon. Ha mindenképp, akkor vagy a 2,8-as V6-os benzinessel vagy az 1,8T-vel venném meg és kerülném a benzines 2,7T Allroadot a légrugózás miatt.

Árban 1,8 millió forintig keresve szóba jön az eggyel frissebb, 2001-től értékesített Audi A4 is, ami belül jóval szűkebb, de frissebb autó. Itt az 1,8 literes turbós ötszelepes a legésszerűbb benzines, amelynek az oldalanként 1-1 kipufogója miatt a külseje is mutatós.

Arra figyeljen, hogy lehetőleg ne legyen Multitronic fokozatmentes automata váltó a kocsiban és azt is érdemes tudni, hogy az első futóműben egy lengőkarszettcserére 100 ezer forintot várhatóan bele kell majd borítani a kocsiba a vétel után, bármelyik Audit is veszi a négylengőkaros első konstrukcióval.

Erősen megfontolnék helyettük egy első generációs Superbet, amelyből kevés a benzines, de kifoghat akár 1,8-as turbót, akár 2,8-as hathengerest nem kevés szerencsével. Még ésszerűbb egy C Vectra valamelyik erős motorral, például a kétliteres turbóval. Ez a kettő sajnos nem összkerekes. Magamnak egy Renault Laguna II-t is vennék a háromezres hathengeressel vagy a kétliteres turbóval, amelyek sokkal jobbak a hírüknél. Ha fontos a 4x4, akkor kisebb teljesítménye ellenére a 2003 utáni Subaru Legacyt választanám. Nem utazik kényelmesen 180-200-at a 2,5 literes motorral sem, viszont egy kifinomult, jó minőségű autó. Részletek itt:

http://www.vezess.hu/hasznaltauto-tesztek/2014/02/13/hasznalt-auto-csak-dizel-ne-legyen/

Üdvözlettel, Szörényi András

Puskás Tibor kérdezi - 2016-10-24 13:44:30

Üdv!

Elgondolkodtam, hogy beruházok egy B5-ös Passat 1.9 TDi vagy PD TDi kombira. Szimpatikus autó, nagyon tetszenek a vonalai, és persze a szinte elnyűhetetlen német dízelmotor. Koromból kifolyólag (21) azonban sok támadást kapok, hogy miért éppen kombit.

Én nagyon nagyon szeretnék végre magaménak mondani egy Passatot, főleg miután első (és jelenlegi autóm is) egy szintén VW, csak éppen Polo 6n, 1.6-os benzin motorra, de sajnos erősen befolyásolható vagyok.

Kérlek titekek, szakértőket, erősítsétek meg gondolataimat, hogy való nekem ez az autó!

Köszönettel

Puskás Tibor

Válasz levélre

Kedves Tibor!

Mivel úgyis megerősítést vársz, levéve vállamról a felelősséget, akár egy pocsék autóra is rábólinthatnék. Szerencsére a Passat B5 egy igen jól sikerült autó, költséges első futóművét leszámítva strapabíró és hosszú élettartamú. Egyet vegyen figyelembe mindenki: soha ne adjon pénzt a V6-os 2,5 literes dízelért, bármilyen szép a Highline üléskárpitja, nagy navija, stb, mert sok baj lehet vele és nem éri meg semmilyen szinten a kínlódást. A többi motor közül a kiválasztott adagolós 1,9 TDI és az adagoló-porlasztó elemes 1,9 PD TDI is ajánlható. Örömmel rábólintunk innen a szerkesztőségből, azt meg nem is értjük, miért ne vehetne valaki 21 évesen kombit. Sokkal praktikusabb a limuzinnál és nagyobb a választék belőle nyugaton. A témában olvasd el ezeket a cikkeket:

Használt Volkswagen Passat B5: http://www.vezess.hu/hasznaltauto-tesztek/2014/04/29/hasznalt-auto-egy-passat-csak-tdi-lehet/

A testvérmodell Superb 1,9 TDI, 700 000 km után:

http://www.vezess.hu/hasznaltauto-tesztek/2015/09/30/magyarisztan-700-ezret-futott-skoda-letezik/

Üdvözlettel, Szörényi András

Vajda Márk kérdezi - 2016-10-03 23:20:22

Kedves András,

2005-ös Suzuki Swift-et szeretnék lecserélni egy középkategóriás használt autóra 3.000.000Ft környékén (+/- 300.000Ft). Mit szeretnék? :)

– megbízható helyről vásárolni
– alacsony szervizköltséget
– megfelelő komfortérzetet belül
– jó vezethetőséget
– nyomatékos motort

A gépjármű külseje és fogyasztása számomra talán a legutolsó szempont, bár előbbi szubjektív tényező. Heti 5 alkalommal használom munkába járáshoz (17km oda (45 perc) 17km vissza (25 perc), valamint heti 1x autópálya (oda-vissza 200-300km). A kérdésem egyszerű, ha Ön lenne az én helyemben a feni igényekkel, akkor mit vásárolna magának?

Eddig a következő modelleket néztem, de bármire nyitott vagyok:
– Toyota Avensis
– Honda Accord
– BMW 3xx
– Volkswagen Passat VII
– Volkswagen Passat CC
– Ford Mondeo
– Mazda 6
– Opel Insignia
– Saab 9-3

A szívem a Passat Highline, az eszem pedig a Toyota Avensis, Honda Accord és Mazda 6 felé húz. Válaszát előre is köszönöm!

Üdv:
Márk

Válasz levélre

Kedves Márk!

Ezzel a futásteljesítménnyel dízelt vennék, ami a választékot is bővíti. A kocsik közötti választásban segíthet kis kezünk nagy munkája, a nyolc autós összehasonlító teszt a középkategóriából. Ha a szíve nagyon húzza a Passat felé, akkor vegye meg azt, mert ez számít a legtöbbet és a Passat tulajdonságai újonnan kiválóak, amin azonban a szervizköltségei rontanak.

Használtan, az autók szervizköltsége, megbízhatósága, értékvesztése alapján leginkább Mondeót vennék a saját hárommilliómból. Kiváló autó újonnan (zajkomfort, futómű, térkínálat), elérhető árú márkaszervizzel, fix karbantartási költségekkel, a garancia lejárta után nagyon jutányos Motorcraft-csomagokkal, megbízható működéssel. A 2,0 TDCI stabil, jó motor, a szívó benzinesek végképp (akár a ritka 2,3-as is), de az 1,6-os turbó 160 lóerővel sem ésszerűtlen. A Mondeo rossz értéktartása Önnek csak jó, azonos árban frissebbet, jobban felszereltet kaphat, mint a nagyobb presztízsű Passatból. A Mondeók hibalehetőségeiért kattintson ide:

http://www.vezess.hu/hasznaltauto-tesztek/2014/12/04/hasznalt-auto-dizelt-vagy-benzinest/

Nem megyek végig a típusokon, mert mindegyiknek van előnye, de az 508-as Peugeot-t hiányolom a listáról. Megbízható, kényelmes autó igen jó áron, remek dízelmotorokkal. Akár az 1,6 HDi is jól szolgál benne, a két vagy a 2,2 literes végképp és mindegyik tartós. Itt a direktbefecskendezéses 1,6 THP benzinest kerülném, részben a láncgondok, részben a közvetlen befecskendezés miatt, ami nem takarítja úgy a szelepeket, mint a szívócső-befecskendezéses autóknál, emiatt lehetne vele gondok, ld. itt:

http://www.vezess.hu/hasznaltauto-tesztek/2013/10/01/hasznalt-auto-mikor-jobb-a-dizel/

Az Insigniában a kétliteres dízel elég macerás, ezt az 1,8-as szívó benzinessel venném meg, leginkább az 1,4 Turbóval, ha akad belőle autógáz-üzemű.  De autóként rossz térkihasználása miatt elmarad a Mondeo mögött, hiába kényelmes és szép (legalábbis szerintem).

A japánok közül nem vennék olyan dízelt, amiben Denso befecskendezőrendszer van, mert az alkatrészellátása, javítása nem úgy működik, mint a háttéripar és a javítóbázis kiszolgálásra felkészült Bosch esetében és az injektorok is olyan drágák, hogy cseréjük megkérdőjelezi a dízel értelmét. Ezért itt a szívó benzineseket preferálnám mindhárom típusból. A legracionálisabb az Avensis 1,8 benzines, de ha szeret vezetni, akkor csak a Mazda6, annyival agilisabb és élőbb. Engem a 2008 utáni Accord kevésbé győzött meg kortársaival szemben, mint a 2002-2006 közötti, amely a maga mezőnyében kimagaslóan jó autó és a kétliteres benzinessel bármikor megvenném magamnak.

A BMW E90 dízelként szóba jöhet, de annyi van már belőle és annyira vegyes kör használja, hogy engem ez elgondolkodtatna, hiába jó autó. Ráadásul ha Ön nincs jól beágyazva a bontós világba, akkor a szervizköltségei magasabbak lesznek. Ide kattintva olvashat róla részletesen:http://www.vezess.hu/hasznaltauto-tesztek/2016/08/10/hasznaltauto-bmw-3-e90-320d/

A Saab 9-3 használt autó tesztjének ez a linkje:

http://www.vezess.hu/hasznaltauto-tesztek/2013/02/22/dizelek-hasznaltan-mennyire-kell-felni-toluk/ A két prémiumtermék közül a Saabot venném meg, hiába rosszabb autó. Ritkább típus, jobbnak érzem az arculatát és kopóalkatrészei a C Vectra rokonság miatt kedvező árúak.

Azt javaslom, mindenképp limitálja 2-3-ra a szóba jövő típusokat, mert így nagyon könnyű szétfolyni a rengeteg lehetőség között, ha túl széles a lehetőségek köre. Én a Mondeóval kezdeném a keresgélést. Ezeket a cégautóként gyakori modelleket a Ford-márkaszervizeken kívül autópark-kezelőktől próbálnám megvenni. A BusinessLease és a Leaseplan flottakezelő a Budaörsi úton, a Lexus-Toyota szalonnal szemben illetve mellett működő telepeken közvetlenül is elérhetővé tették a leadott cégautókat magánemberek számára. Persze vannak más telephelyek is.

Üdvözlettel, Szörényi András

Bernhardt Gyula kérdezi - 2016-10-02 22:59:29

Kedves Szörényi András Úr!

Kilátásba van részemre egy Svájcból származó 2 éves Renault Zoe. Annyi lenne a kérdésem, hogy tud e valamilyen elérhetőséget azzal kapcsolatba, hogy az akkumulátor bérlést hogy vagy hol kell elintézni, mert mindenhol csak azt látom, hogy 80.-Euro, de hogy hol lehet intézni azt nem írják sehol. A javítást Pécsett állítólag el merik vállalni, de az akku bérlésről nem tudtak felvilágosítást adni.

Várom megtisztelő válaszát!
Tisztelettel: Bernhardt Gyula

Válasz levélre

Tisztelt Bernhardt Úr!

Tudtommal a Zoé nemcsak akkubérléses konstrukcióban érhető el. Idővel a Renault elérhetővé tette akkumulátorokkal együtt is, tehát vásárolhat olyan autót, amelynél az akku és így a kockázat is az Öné lesz. A svájci behozatal miatt Eur1 vámgazolás híján az autót 10 százalék vám terhelheti, szemben az EU-országokból érkezőkkel és tudtommal áfát is fizetnie kell majd utána, ami több lesz a 27 százalékos magyar tarifával, mint amit Svájcban visszaigényelhet.

Azt javaslom, várjon pár hónapot, mert információink szerint a Renault Hungária Kft. erősen fontolgatja az autó bevezetését a magyar piacra és az állami kedvezménnyel a hazai ára érdekes lehet. Tehát nem döntenék a svájci Zoéról, amíg ez ki nem derül, mert a hazai forgalmazással márkaszerviz-hálózat is lesz rá.

Ha ezt nem tudja kivárni, a garancia megőrzése miatt inkább vinném az éves kötelező karbantartásra a legközelebbi külföldi Renault-márkaszervizbe, amely erre jogosult, mert Aradon és Temesvárt is van értékesítési pont a román Renault-honlap szerint. Szerviz több is lehet. Amennyiben feltétlenül most kell A-t vagy B-t lépnie, akkor a svájci Zoé helyett EU-országokból származó Zoét vennék illetve a Mitsubishi iMIEV és az Ion-C-Zéro trióból választanák egyet. Amennyiben komolyabb autót keres, akkor használt Nissan LEAF-et vennék vagy egy benzinmotoros hibridet nagy akkukkal, 60-80 km hatótávval, tehát egy Opel Amperát hoznék be mondjuk Hollandiából. Az EU-ból történő behozatal menetéről itt olvashat.

Üdvözlettel, Szörényi András

Budai Márton kérdezi - 2016-09-26 14:27:32

Tisztelt szakértő!

Elmúltam 20 éves, és úgy érzem eljött az idő az első autó megvételére (természetesen saját jövedelmemből történne az autó megvétele és fenntartási költségei is).
Ebben szeretném kikérni a véleményét és tanácsát abban, hogy a leírtak alapján, ön melyik/milyen autót tanácsolna nekem megvételre?!
Az elvárt igényeim:
-Max 1M Ft lenne a vásárlási keret.
-Legyen erő a motorban (110-max160LE), a fenntartási költségekre ne menjen rá a nadrágom.
-Megbízható autó legyen.
-Ne fogyasszon sokat(itt megjegyezném hogy a gázos(lpg) autótanácsot is meghallgatom.) Itt még megjegyezném hogy a benzines 150LE-s autókat is néztem LPG átalakítás céllal.

De első sorban VW-golf4 PD TDI,-passat5 PD TDI, Seat-leon PD TDI cupra, Skoda-superb PD TDI autókat nézegettem, 130 lóerő körül.

Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Budai Márton

Válasz levélre

Kedves Márton!

A VW konszern 1,9-es TDI motorja tényleg tartós és takarékos, szervizelése sem olyan drága, mint sok más dízelé, tehát ezzel a motorral vennék egy Leont, amely közelebb áll a sportos igényhez, mint az Octavia, a Golf IV vagy a drágán karban tartható első futóműve miatt kieső Passat B5. Közös hátrányuk a rozsdásodás az első sárvédő mögött, a küszöbökön, de alkatrészeik olcsók és van mindenből bontott is.

Viszont egy öblösebb szívó benzinmotor mellé az itt részletesen bemutatott LPG-t, akár már a kocsiban van, akár a megvett autóba utólag beépítve, sokkal ésszerűbbnek tartom, mint megvenni egy jó sokat futott használt dízelt. Egy  háromajtós vagy főleg Coupé G Astra 1,8 jó kompromisszum. Viszont G Astrából a 2,2 literes motort lehetőleg kerülném, az okokról a márkafórumokban olvashat részletesebben. A saját 700-800 ezer forintomat, ami az első szervizek, a vezérléscsere, rendes gumik és átírási költségek mellett marad az egymillióból, a Focus első generációjára költeném, akár 1,8-as, akár 2,0 literes benzinessel, ha nincs rögtön egy LPG-s belőle. Sokkal jobb, élvezetesebben vezethető autó a Golfnál és testvéreinél. A Focus I főleg az ajtók alján rozsdásodik, de érintheti a sárvédőívet és gyakran a csomagtérajtót is a barnulás, főleg a krómos Ghia kiviteleken.

Ha 130-150 helyett elég 110 lóerő, akkor a Honda Civic hetedik generációját vadásznám, amelyből az 1,6-os is komoly élményt ad és van esély találni egy épkézláb autót 850 ezer Ft körül.

Üdvözlettel, Szörényi András

Botka Imre kérdezi - 2016-09-26 13:25:15

Kedves Szörényi András úr!
Azt hiszem, hogy egy olyan autót szeretnék venni, amilyen nincs is: kb. akkorát, vagy csak kissé nagyobbat, mint a feleségem jelenlegi Peugeot 206 autója, mert akkorával lehet csak gond nélkül beállni a garázsunkba. Ráadásul automata váltó jöhet csak szóba – és ami valószínűtlen: négy kerék-hajtás.
Sajnos mindketten rokkantak vagyunk: lakáson belül is csak könyökmankóval tudunk közlekedni és nagyon kicsi a „hatótávolságunk”. Tömeg közlekedni nem tudunk!
Nekem is van egy nagyobb autóm, amivel a kertünkben tudok parkolni, de havazáskor, vagy jeges időben nem tudjuk használni. A garázsból kell kiállni a kisebb kocsival.
Korábban kipróbáltunk több SUV-ot: a feleségem nem tud be/felszállni.
Nagyon keveset használjuk az autókat: (orvos, kórház, stb.).
Szűkek a lehetőségeink, – ezért kérem a segítségét!
Használt autó is jó lenne, de utánajárni, szakértővel megnézetni, javíttatni, stb. nem megy. Ezért új, vagy keveset használt kocsiban gondolkodunk elsősorban.

Válasz levélre

Kedves Botka Úr!

A méretkorlátok miatt igyekeztem csekély kiterjedésű, nem túl széles és főleg gazdaságos autókban gondolkodni. Sajnos nem írt összeget és nem tudom, mennyire magas ülés jön még szóba. Én inkább a 4x4-ről mondanék le, mint az automatikus váltóról. Ha a másik kocsi mellé félmillió Ft alatti autót keresnek alacsony üléssel, akkor a 2003 előtti Suzuki Swift jön szóba. Nagyobb üléssel, ha van rá akár egymillió forint, akkor a Suzuki Ignis lenne ésszerű. Az Ignisből is van 4x4-es, ebben a GS felszereltségből fakadóan ülésfűtést is találnak, de az sajnos kézi váltós. Ha másfél-kétmillió forintig el tudnak menni, akkor az első generációs Suzuki SX4-et keresném. Feltétlenül márkakereskedésben, lehetőleg Suzuki-szalon használt autós üzletágában keresnék autót, ahol kisebb a csalódás veszélye, mint murvás-faházas/konténeres autókereskedésben, nagy tisztelet a kivételnek persze.

Ha nem kell a 4x4, akkor a 2006 utáni Opel Corsa generáció igen ésszerű típus és akad belőle automata váltós. 1,8 és hárommillió Ft között automata váltós autóként érdekes a Honda Insight hibrid, amely elég keskeny karosszériájával talán befér a garázsba. Új autókéntis elvihető hárommillió Ft alatt a Suzuki Celerio automatikus váltóval, amely egy rendkívül gazdaságos kisautó. Remélem, a javasolt típusokkal tudtunk segíteni!

Üdvözlettel, Szörényi András

Domonkos Zoltán kérdezi - 2016-09-02 16:04:23

Tisztelt Szörényi András!

Korábban első gazdásként 4 személyes, klíma nélküli, Suzuki Wagon R+-t cseréltük le a harmadik gyerkőc jövetele miatt Renault Scenic 2006.07 1.5 dci-re a méretek, biztonság, fogyasztás miatt. Ez volt két éve. Ezalatt 38 E km-t tettünk bele. Izzítógyertya, izzók, önindító, futómű, és most valószínűleg hengerfej miatt szerviz. Három gyerekkel maradtunk az út szélén. Elég volt. Minden előnye ellenére csere. Habár ha felújított motor, akkor érdemes lecserélni más használt benzinesre?
Szeretném ugyanazt az üzembiztonságot mint anno a suzuki esetében. Beülök és megyek a három gyerekkel, kötelező karbantartáson felül nincs meglepetés, nincs útszéle.

3-20 km távokra vennénk, havi kb 1000-1500 km-re. Havi egy-két alkalommal 60-100 km. Nyaralás tetőbox-al.

Szeretném kérdezni, hogy mely típusok jöhetnek szóba Ön szerint? Cserében, ráfizetéssel gondolkodunk kb 1.8 millióig. Egyszerű Ignis, vagy Toyota COV 1.8, Honda Jazz? Vagy más?
Segítségét előre köszönjük!

Válasz levélre

Kedves Zoltán!

Nem írta, mekkorák a gyermekek és kell-e mindegyiküknek méretes gyermekülés. Szerencsére tesztünk alapján elég sok autóba betehető egymás mellé három gyermekülés.

Én nagyon nem kedvelem az Ignist, instabil, zajos, primitív autó és nem is fogyaszt keveset. Erre a feladatra inkább a Suzuki SX4 tűnik alkalmasnak, az 1,5-ös benzinessel kényelmesen kijön 1,8 millió forintból. A Jazz jó ötlet, de kicsit túlértékelt szerintem a Nissan Note-hoz képest. Itt az 1,4-es benzinesnek lehet láncproblémája, de ezzel együtt is egy igen jó autó.

Ár/érték arányban egy fiatal Dacia Logan remek megoldás, egy LPG (autógáz) üzemű épp van eladó 1 890 000 forintos irányáron. De a benzines is jó megoldás. A Logan ritka strapabíró autó és a 2012 utáni már nem is csúnya és igen racionális megoldás. A FIAT Bravo és a Linea is szóba jöhet kedvező alkatrészárukkal és stabil működésükkel.

Megnézném még az Opel Meriva 2003-2010 közötti első generációját az 1,6 literes benzinessel, a családban volt eggyel igen jó tapasztaltunk. Feltételezem, hogy ódzkodik a francia autóktól, de a Citroën Xsara Picasso egy igen kiforrott és nagyon praktikus modell. Itt az 1,6-os benzines választanám és azonnal tennék bele autógázszettet. Onnantól a 170-180 forintos autógázzal járva a dízelek kilométerköltségével van egy jóval egyszerűbb, szervizszempontból sokkal kevesebb kellemetlenséget tartogató technikájú autójuk. Az LPG-ről itt olvashat részletesebben.

Mivel árban 1,5 millió forint fölé is elmehet, ezért az összegért a Ford Focus C-Max első generációja és az Opel Astra H (elsősorban kombiként) kedvező alkatrészárú lehetőség, tágas belső térrel. Ezekbe ugyanúgy lehet autógázt szereltetni, mint az összes szívócső-befecskendezéses autóba. A tartály helye a pótkerék ürege, így a pótkerék vagy otthon maradhat a rövid utakra, vagy utazik a csomagtérben.

Üdvözlettel, Szörényi András

Bartók Bence kérdezi - 2016-08-22 07:19:55

Tisztelt Szörényi Úr!
Olyan kérdésem volna önhöz, hogy szeretnék nagyobbacska erősebb autóra váltani. A jelenlegi imádott töppörtyűm egy 2004-es 1.1 es Fiat Panda. Nagyon szeretem, városba tökéletes, de az a baj hogy nem csak oda használom. Zenélek az pedig sok cuccal jár ami nem mindig fér el benne. Hegyen lakom faluban, de a városban és ott is egyaránt használom. De sajna kevés. Évente tervezek egy egy nagyobb túrát, de sajnos kicsi az autó ilyen téren. A fő kérdés az lenne, hogy 6-700 ezer forint közötti összegért mit ajánl? Fontosak az eltartási költségek, a biztonság is egy szempont, de a fő a megbízhatóság. Amiket néztem a Suzuki Ignis 1.3 DDIS, Honda Civic 1.4i esetleg 1.5i (5 ajtós). Hondából megéri a dízel? Illetve Toyota Yaris Verso 1.3 VVTI. Ezek lebegtek a szemem előtt eddig. Franciát nem szeretnék semmi féle képpen, németet talán, de a japánok az amik tetszenek. Illetve megéri e valamelyik kiszemeltet behozni külfölfről?
Köszönöm előre is megtisztelő válaszát!
Üdv.
B.B

Válasz levélre

Kedves Bence!

Ezekkel a kritériumokkal az ötajtós Suzuki Liana igen ésszerű megoldás, ez az elsődleges javaslatom. Az említett autók közül a Yaris Versót keresném. A dízel Ignisbe egy kettős tömegű lendkerék-cserével otthagyhatja a szervizben az összes pénzt, amit a dízelmotor megspórol. De Ignisből benzinest sem vennék, szerintem egy ritka kényelmetlen és messze túlértékelt autó. Ha Yaris Versót nem talál, akkor a Citroën Berlingo/Peugeot Partner jól megfelel erre a célra, hiába a francia. (Ezek a gyakori hiedelmek sokba kerülnek azoknak, akik emiatt nem vesznek meg egy egyébként jól konstruált, hálás autót.) Amennyiben ezek nem tetszenek, a Daewoo/Chevrolet Lacetti kulturált autó és kijön 600-700 ezer forintból, de itt az 1,4-es benzinessel kellene beérnie, mert a két nagyobbik sokat tud zabálni. Normális hetedik generációs Civicet nem nagyon találni ezért a pénzért, ezért arról lemondanék vagy gyűjtenék még rá. Az elődje meg csúnyán rozsdásodik.

Üdvözlettel, Szörényi András

Repülő autóval lobbantanák az olimpiai lángot

Elég hülye ötlet, és a tesztekből ítélve elég kilátástalan a dolog.

Láttad már az új Star Wars videót?

A Zsivány egyes világba repít minket a Nissan, a film egyik főszponzora. Pofás kis videót raktak össze.

F1: Arrivabene egyedül nem bír a Ferrarival?

A Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone szerint Maurizio Arrivabene mellé kellene egy segítő a Ferrari irányításához, egyedül nem bír a feladattal.

Aki Fordot vezet, zöldhullámot kap

A Ford autóiban jelenleg is folyik annak a berendezésnek a tesztje, amellyel kihasználhatók a zöldhullámok.

F1: A pilóták nem kérnek Ecclestone falaiból

A Forma-1-es pilóták körében nem aratott nagy tetszést Bernie Eccestone ötlete, miszerint a kanyarokba telepített falakkal kellene feldobni a versenyeket.

Erre a furgonra nem mondanál nemet

Ha szereted a hátadon vinni a munkát és közben környezetvédő is vagy, akkor megtaláltuk számodra az ideális furgont!

Vonat előtt ekkora mentést még nem láttál

Mit csinált ez a jóember bringával a síneken? Óriási szerencséje volt.

Ezek most a legnépszerűbb importautók itthon

Töretlen az import használt autók népszerűsége: az idei évben szeptemberig 107 092 külföldi autót helyeztek forgalomba hazánkban, 18 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Hamilton: Nem Rosberg javult, a megbízhatóság romlott

A címvédő Lewis Hamilton szerint Nico Rosberg nem azért vezet a bajnokságban, mert a német változtatott a hozzáállásán, egyszerűen a saját autója hagyta cserben többször.

F1: Verstappen bedurcázott, nem akar rádiózni

Max Verstappen nagyon lelkére vette az austini rádiós beszólása miatt kapott kritikákat, ezután inkább hallgat.

Elárulták a sokszoros bajnok titkait

Önmagában nem lehet bajnok egy ralipilóta, a hétszeres magyar bajnok ifj. Tóth János navigátora, Szőke Tamás mesélt az itinerkészítésről. Érdekességek kanyarokról, fokozatokról, gumikról.

Nem igaz, miféle gumikkal járnak a magyarok

A Pest megyei Göd határában tartott akciót a rendőrség, amelynek során a 2-es főút mentén három óra leforgása alatt több mint félszáz járművet állítottak meg.

11 fotó a házi tuningok mocsarából

Vigyázz, koszos leszel, készíts be szappant és törölközőt.

F1: Rosberg tojik Ecclestone beszólására

Nico Rosberg sem Bernie Ecclestone beszólásával, sem a világbajnoki címmel nem akar foglalkozni, most is csak a vasárnapi verseny megnyerésére koncentrál.

Divatbolond porkergető Franciaországból

A Citroën keblein nevelkedett DS új különkiadással rajtol. A DS 4 Crossback Terre Rouge Limited Edition többet tud, mint első ránézésre gondolnánk.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.