Tanácsok

Dr. Janklovics Ádám


Közlekedési jogi kérdésed van? Segítünk! Kérdezd dr. Janklovics Ádám közlekedési ügyvédet!

A kérdésekre történő válaszadás nem minősül jogi tanácsadásnak!


Rácz károly kérdezi - 2016-11-28 21:16:38

Tisztelt Ügyvéd Úr.
Mi a teendőm abban az esetben ha üzembentartói engedéllyel eladott autóm fenntartója meghal.
Válaszát köszönöm.

Válasz levélre

Kedves Károly,

ha az üzembentartó elhalálozik a halotti anyakönyvi kivonat alapján az okmányirodánál kell kezdeményezni annak törlését. Fontos megjegyezeni, hogy az üzembentartó halála esetén a tulajdonosra száll át a kötelező biztosítás kötési kötelezettség.

Tisztelettel:

dr. Janklovics Ádám

közlekedési ügyvéd

Veszelyi László kérdezi - 2016-11-19 11:57:26

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy hétköznap Veszprémben nem túl forgalmas főúton rossz kapubejáróba fordultam , semmilyen tábla a közelemben nincs, kitolatni szeretnék , két gk., a hátsó rendőrségi gk elhaladnak mellettem, index jobbra ki az úton sem bal sávba sem azén sávomba nincs üres az úttest, lassan kifordulok párhuzamos vagyok az úttesttel mikor mikor hátulról bal oldalról nekem jön egy mellékútról érkező ezüst autó (neki tábla- elsőbbség adás kötelező) ,a gk. még át sem jött a menetirány szerinti forgalmi sávba. A két autó kb: 90 és 110 fok szöget zárt, és még nem csatlakozott be az út forgalmába. Mikor kérdőre vontam ,mit keres itt mikor az út üres mért nem került ki-a válasz: siet, késésben van a munkahelyéről, nem tudja.
Azt is tudom hogy a KRESZ nagyon korlátozza a tolatást , és mindig a tolatóra veri a hibát
de itt teljesen más a történet.
Előre is kösz

Válasz levélre

Kedves László!

A Kresz egyértelműen szabályozza a tolatást:

33. § Megfordulás, hátramenet
(1) Járművel megfordulni, illetőleg hátramenetet végezni csak úgy szabad, hogy az a többi jármű és az úttesten haladó gyalogosok közlekedését ne akadályozza. Az úttest széléhez, illetőleg a várakozóhelyre történő beálláshoz szükséges hátramenet azonban elvégezhető abban az esetben is, ha az a járműforgalmat - anélkül, hogy a járműveket veszélyeztetné - rövid ideig akadályozza.

Ha mögöttünk érkezik valaki, és a hátramenetünk tényével akadályozzuk – mozgását gátoljuk, fékezésre kényszerítjük – akkor a műveletet nem szabad folytatni.

Tisztelettel:

dr. Janklovics Ádám
közlekedési ügyvéd
www.janklovics.com

 

Ardai Balázs kérdezi - 2016-11-17 13:49:28

Tisztelt Ügyvéd Úr !

50000 ft közigazgatási bírságot kaptam a 4.ker. polgármesteri hivataltól. Ráhajtottam az Istvántelki útról az Arpád úti felüljáróra. A média tele van ezzel a szituációval: http://www.vezess.hu/vezetunk/2016/11/08/autosok-vigyazzatok-ez-a-kanyar-50-ezerbe-faj/ , http://totalcar.hu/magazin/kozelet/2016/11/09/otvenezer_egy_jobbkanyarert/ , utóbbi linken a videó teljesen feltárja a helyzetet, hasonló az enyém is. A fótón amit küldtek nem látszik hogy kanyarodom pld. Kérem tanácsolja meg mit tegyek? Fizessem be mert jogos? Ne fizessem be, hagyjam hogy kerüljön a rendőrségre az ügy majd a rendőrségi felszólításra fellebezzek? Ön elvállalná e az ügyet ha bíróságra kerül a sor és mi a sansz hogy megnyerjük? Sajnos fájó az 50000 bírság, mivel mint minden rendes ember családot tartok fent, 2 gyerekkel és gyesen lévő feleséggel. Előre köszönöm válaszát ! Üdvözlettel Ardai Balázs

Válasz levélre

Kedves Balázs,

a bírság "jogos", valóban tiltja a forgalmi rend a felüljáróra történő jobbra kanyarodást. Az más kérdés, hogy a járműforgalom elől elzárt terület felfestése nem látható.

Tisztelettel:

dr. Janklovics Ádám
közlekedési ügyvéd
www.janklovics.com


 

Nagy Róbert kérdezi - 2016-11-07 14:15:05

Tisztelt Janklovics Úr!

Sajnos múlt hét hétfőn balesetet szenvedtem, és a biztosító nem igazán akar nekem igazat adni.
Főútvonalra akartam bekanyarodni balra mellékútvonalról. Pont a kereszteződésben van két buszmegálló és egy zebra is, ezért a kereszteződés előtt kb. 200m-re előzni tilos tábla van kihelyezve természetesen záróvonal is van. Reggel hosszú kocsisor alakul ki mindig a buszok mögött, most is ez volt, és a busz mögött direkt úgy állt meg egy teherautó, hogy ne zárja el a mellékutat, majd intett, hogy mehetek. El is indultam, folyamatosan balra indexelve, és főleg jobbra figyelve, de onnan nem jött kocsi, ellenben balról, az előzni tilos táblát és a záróvonalat figyelmen kívül hagyva egy suzukis elvitte az autóm bal elejét. A baleset pontosan a zebrán történt. A kérdés, hogy ilyenkor én vagyok a hibás, mert a főútvonalra balra kanyarodva nem adtam elsőbbséget?

Válasz levélre

Kedves Róbert,

A balra kanyarodó gépjárművel elsőbbséget kell adni a főútvonalon közlekedők számára, függetlenül attól, hogy a védett úton közlekedő eleget tesz-e a rá vonatkozó szabályoknak. Továbbá az, hogy a teherautó vezetője lemondott elsőbbségi jogáról nem jelenti azt, hogy a forgalom többi résztvevője is ezt tette volna.

Tisztelettel:

dr. Janklovics Ádám
közlekedési ügyvéd
www.janklovics.com

Terényi Tamás kérdezi - 2016-10-31 21:30:59

Tiszteletem!

Ideglenesen külföldön tartózkodom.Szeretném meghatalmazni apám hogy ezidő alatt vezethesse a Magyarországon bejegyzett autóm.Mindemelett szeretném ha a nevemen maradna az autó.Tehát én maradjak a gépjármű hivatalos üzembentartója.
A kérdésem lenne mi a pontos menete egy ilyen meghatalmazásnak és hol lehet ezt megcsinálni?
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel Terényi Tamás

Válasz levélre

Kedves Tamás,

a kormányhivatalban tudja kezdeményezni, hogy Ön tulajdonában lévő gépkocsit az édesapja használja üzembentartóként.

Tisztelettel:

dr. Janklovics Ádám
közlekedési ügyvéd
www.janklovics.com

Maczelka G. kérdezi - 2016-10-24 09:52:38

Tisztelt Cím!
Behajtottam egy behajtani tilos kivéve áruszállítás tábla hatálya alá tartozó utcába, ezért 30.000 Ft közigazgatási bírságot szabtaki ki. Ezzel egyidőben ezen felül, mivel a megállni tilos kivéve rakodóhely tábla hatálya alatt álltam meg 10.000 Ft helyszíni bírságot is kiszabtak és a járművemet elszállították. Jogos-e hogy egy cselekményemért ennyi büntetést szabnak ki, illetve hogy egyidőben közigazgatási bírságot és helyszíni bírságot is kiszabott a közterület-felügyelő?

Válasz levélre

Kedves Levélíró,

a közigazgatási bírság kiszabása nem zárja ki, hogy egyúttal szabálysértés elkövetése miatt is felelősségre vonják, ha további Kresz szabályokat is megsértett.

 

Tisztelettel:

dr. Janklovics Ádám
közlekedési ügyvéd
www.janklovics.com

Medgyesi Zoltán kérdezi - 2016-10-21 14:31:49

Tiszteletem! Minket 2015 áprilisában mértek be egy kisvárosban,50Km/óra helyett 140Km/órás sebességgel ami szinte lehetetlen,mert az út két végén még lassító sáv is van.Kiküldték a 300.000 Ft -os bírságot amit ki is kellett fizetni,mert mindkét esetben elvesztettük a pert a rendőrség felől is meg a Bíróság felől is. Kértük az útszakasz felülvizsgálatát amire megint nem voltak hajlandóak kiküldeni senkit.Most teljesen tanácstalanok vagyunk! Ebben kérném szíves segítségét!

Válasz levélre

Kedves Zoltán,

amennyiben ügyében bírósági döntés született igen szűk körben lehet perújítással élni.

Tisztelettel:

dr. Janklovics Ádám
közlekedési ügyvéd
www.janklovics.com

M. Teréz kérdezi - 2016-10-20 11:00:42

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Nemrégiben balesetet szenvedtem az autómmal. Esős időben, jobbos kanyarba érkezve megcsúsztam, és hogy a szembejövő gépjárművel az ütközést elkerüljem, jobbra húztam a kormányt, így az árokba csúsztam. Az autóm totálkáros lett, én szerencsésen átvészeltem az esetet. Csak saját károm keletkezett. A rendőrség a napokban megküldte határozatát, melyben 20.000 Ft bírságot szabott ki számomra, arra hivatkozva, hogy a jármű sebességét nem az út vonalvezetésének megfelelően választottam meg, én viszont ezt nem tudom elfogadni, hiszen nem haladtam gyorsan, figyelembe vettem az útviszonyokat. Fellebbezésnek a határozat szerint nincs helye. Mit tehetnék az ügyben? Jogtalannak érzem a kiszabott bírságot és az indoklást, hiszen senkinek nem okoztam kárt, én viszont annál inkább károsultam. Volna valamilyen módja annak, hogy mégis felül lehessen vizsgálni az ügyet?

Válasz levélre

Kedves Teréz!

A szabálysértési hatóság határozatot hoz, melyben - amennyiben megállapítja az eljárás alá vont személy felelõsségét - pénzbírságot szabhat ki, figyelmeztetést, jármûvezetéstõl eltiltást, illetõleg elkobzást alkalmazhat.

Ezt a határozatot postán kézbesíti az eljárás alá vont személynek.
A határozat ellen jogorvoslatnak van helye. Ezt a szabálysértési eljárásban kifogásnak hívjuk.
Kifogást 8 napon belül nyújthat be a szabálysértési határozat ellen az eljárás alá vont személy vagy védõje - amennyiben az terhére pénzbírság kiszabását, a figyelmeztetést, a jármûvezetéstõl eltiltást vagy elkobzást tartalmaz.
A kifogásban elõ kell adni annak okát és célját. Az ok téves megjelölése vagy hiánya miatt a kifogás érdemi elbírálását nem lehet megtagadni.A kifogásban új tényt is lehet állítani, és új bizonyítékra is lehet hivatkozni.

A kifogás alapján a szabálysértési hatóság a határozatát visszavonhatja, vagy - a kifogást tevõ javára - módosíthatja.

Tehát az Ön esetében nem fellebbezésnek, hanem személyes meghallgatásnak van helye. Ezt a határozat rendelkező részében a szabálysértési hatóságnak közöli kell.

 

Tisztelettel:

dr. Janklovics Ádám
közlekedési ügyvéd
www.janklovics.com

julianna kérdezi - 2016-09-16 11:25:05

üdvözlöm!szombat délután tötrént az esett igazoltatás hajszál vékony repedés a szélvédö közepén a látást nem korlátozta .rendör elveszi a forgalmit ir egy papirt amin az áll a közlekedésre alkamatlan!Intézkedö rendörök monták nem lesz müszakira küldve ahogy kész a szélvédö már viisza is kapom a szélvédött .hétfön idö pont kérés kedden szélvédö csere megoldva!forgalmi már nincs a rendörségen külfozgetnek jobbra balra rendörség a közrendészethethez azok vissza a rendörségre majd okmány iroda forgalmi sehol !okmány irodásnsk elmondom a szitut erre az aválasz ha lekerül az okmány irodába onantol müszakira kell küldeni!elmondom hogy az intézkedö rendörök nem ezt monták,vissza mentem az intészkedö rendörhöz aki még mindig azt monta nem lesz müszaki csak szemre vételezés .péntek hivom okmány iroda délelött 11 kor ott a forgalmi megint a höl csak azt mondja hogy müszaki!kérdem én jogos volt e forgalmi elvéttele abban az estetben hogy szombat délután történt a repedés mikor sehol semmi nyitva

Válasz levélre

Kedves Julianna,

a rendőr  elveheti a forgalmit, ha a gépjármű olyan műszaki állapotban van, amely közvetlen balesetveszéllyel fenyeget ilyen lehet ha  valaki repedt szélvédővel közlekedik. Ez mérlegelés kérdése. Különbséget kell tenni egy pici kavicsfelverődés és egy pókhálós szélvédő között. Elvétel esetén az intézkedő rendőr köteles átvételi elismervényt átadni arról, hogy a forgalmi engedélyt a helyszínen elveszi. Ami a további eljárást illeti, a hatóság köteles az intézkedéstől számított 5 napon belül az elvett forgalmi engedélyt, valamint a feljelentés egy példányát az üzembentartó lakcíme (székhelye) szerint illetékes közlekedési igazgatási hatóságnak megküldeni, mely intézkedik a gépjármű forgalomból való kivonásáról.

 

Tisztelettel:

dr. Janklovics Ádám
közlekedési ügyvéd
www.janklovics.com

Szürszabó Bence kérdezi - 2016-09-11 18:59:47

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Elnezeset kerem az ekezetek hianya miatt, de sajnos csak telefonrol tudok ontol erdeklodni.
A lakasunk elott szabalyosan parkolo szemelygepjarmuvembe beletolatott a szomszedom (idosebb ferfi ) huszon ev koruli fia, kiszallt az autobol, felmerte a sajat karait, bement a lakasukba, kijott, beszallt az autojaba es elhajtott, ket szemtanu szeme lattara. Rendszamot nem irtak fel, mert ismerik, azonban nem ugy tunik, hogy az auto tulajdonosai tudnanak az esetrol ( idosebb hazaspar).

Mit tegyek ha esetleg nem vallalnak feleosseget es a karokozo autojan nincs egyertelmu, a balesetre utalo serules?

Válasz levélre

Kedves Bence,

érdemes a tanuk adatait elkérni, hiszen ügyében ez az egyedüli bizonyíték.

Javaslom, hogy jelentse be a biztosítójának a károkozás tényét, illetve tegyen feljelentést a rendőrségen.

Tisztelettel:

dr. Janklovics Ádám
közlekedési ügyvéd
www.janklovics.com

Napelemmel ilyen magasra még nem repültek

Napelemes repülőgéppel akar feljutni a sztratoszféráig egy svájci kalandor, mindössze pár hónappal azután, hogy két honfitársa a világon elsőként megkerülte a Földet egy energiáját kizárólag napelemekből nyerő repülővel.

F1: Nem semmi, kitől kapott levelet Rosberg

Nico Rosbergnek mindenki gratulált már első (és utolsó) világbajnoki címéhez.

Ennyien vezetnek ittasan itthon

Több mint tízezren csatlakoztak a felelős járművezetés fontosságát hangsúlyozó, “Soha ne igyál, ha vezetsz!” elnevezésű kampányhoz, amelyet húsvétkor hirdetett meg az Országos Rendőr-főkapitányság balesetmegelőzési bizottsága és a Diageo Kft.

F1: Doktori címet kapott Jenson Button

A Forma-1 2009-es világbajnoka a mai naptól doktori címmel is rendelkezik.

F1: Rosberg még visszatérhet

Gerhard Berger el tudja képzelni, hogy a meglepetésre visszavonult Nico Rosberg még visszatér a Forma-1-be a jövőben.

F1: Ricciardót feltüzelte Verstappen érkezése

Daniel Ricciardo úgy érzi, pozitív hatással volt rá, hogy Max Verstappen egyből futamgyőzelemmel debütált a Red Bullnál.

Lefokozás az útdíjszolgáltató botrányos ügyében

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. közleményben jelentette be, hogy lezárta azt a belső vizsgálatot, amit az Index kedden megjelent cikke után indított.

Rendőrkanyar vakon, avagy mire jó a tolatókamera

Furcsa mutatványt eszelt ki a Nissan a Juke tolatókamerájának népszerűsítésére. Kérünk szépen, ne próbáld ki otthon!

Ecclestone: Rosberg világbajnok, de semmi több

A Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone szerint a visszavonuló Nico Rosbergre nem lehet a sportág egyik nagyjaként tekinteni, igaz, azért így is hiányozni fog.

F1: Még számolnak Hamiltonnal Abu-Dzabiért

Niki Laudával és Paddy Lowe-val ellentétben Toto Wolff azt mondja, nem süllyedt el végleg Lewis Hamilton szezonzárós lázadása, a következő szezon előtt tisztázzák az ügyet.

Újabb komolyabb áremelés a kutakon

A szerdai négy- és ötforintos emelés után pénteken is drágulnak az üzemanyagok.

300 ezer magyar autóban lehet veszélyes fék

Magyarországon 300 ezer autóban lehet veszélyes a fékrendszer a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) szerint.

Hideg tél helyett forró hangulatú képek

Mi fittyet hányunk a hóra és kitartunk! Jöhet zúzmara, marhatja arcunkat metsző szél, itt a Rúzs és Gépzsír rovatban akkor is bikinis lányok, vastag habbal autót mosó gyönyörű szüzek fogják forróvá varázsolni a levegőt!

F1: A Mercin és a Ferrarin röhög a Red Bull-főnök

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner szépen odaszúrt a nagy riválisoknak karácsonyi üdvözlőlapján.

F1: Érdekes számot választott a McLaren-újonc

A Nemzetközi Automobil Szövetség kiadta a 2017-es Forma-1-es idény ideiglenes nevezési listáját. Nico Rosberg helye még üres.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.