Tanácsok

Dr. Janklovics Ádám


Közlekedési jogi kérdésed van? Segítünk! Kérdezd dr. Janklovics Ádám közlekedési ügyvédet!

A kérdésekre történő válaszadás nem minősül jogi tanácsadásnak!


julianna kérdezi - 2016-09-16 11:25:05

üdvözlöm!szombat délután tötrént az esett igazoltatás hajszál vékony repedés a szélvédö közepén a látást nem korlátozta .rendör elveszi a forgalmit ir egy papirt amin az áll a közlekedésre alkamatlan!Intézkedö rendörök monták nem lesz müszakira küldve ahogy kész a szélvédö már viisza is kapom a szélvédött .hétfön idö pont kérés kedden szélvédö csere megoldva!forgalmi már nincs a rendörségen külfozgetnek jobbra balra rendörség a közrendészethethez azok vissza a rendörségre majd okmány iroda forgalmi sehol !okmány irodásnsk elmondom a szitut erre az aválasz ha lekerül az okmány irodába onantol müszakira kell küldeni!elmondom hogy az intézkedö rendörök nem ezt monták,vissza mentem az intészkedö rendörhöz aki még mindig azt monta nem lesz müszaki csak szemre vételezés .péntek hivom okmány iroda délelött 11 kor ott a forgalmi megint a höl csak azt mondja hogy müszaki!kérdem én jogos volt e forgalmi elvéttele abban az estetben hogy szombat délután történt a repedés mikor sehol semmi nyitva

Válasz levélre

Kedves Julianna,

a rendőr  elveheti a forgalmit, ha a gépjármű olyan műszaki állapotban van, amely közvetlen balesetveszéllyel fenyeget ilyen lehet ha  valaki repedt szélvédővel közlekedik. Ez mérlegelés kérdése. Különbséget kell tenni egy pici kavicsfelverődés és egy pókhálós szélvédő között. Elvétel esetén az intézkedő rendőr köteles átvételi elismervényt átadni arról, hogy a forgalmi engedélyt a helyszínen elveszi. Ami a további eljárást illeti, a hatóság köteles az intézkedéstől számított 5 napon belül az elvett forgalmi engedélyt, valamint a feljelentés egy példányát az üzembentartó lakcíme (székhelye) szerint illetékes közlekedési igazgatási hatóságnak megküldeni, mely intézkedik a gépjármű forgalomból való kivonásáról.

 

Tisztelettel:

dr. Janklovics Ádám
közlekedési ügyvéd
www.janklovics.com

Szürszabó Bence kérdezi - 2016-09-11 18:59:47

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Elnezeset kerem az ekezetek hianya miatt, de sajnos csak telefonrol tudok ontol erdeklodni.
A lakasunk elott szabalyosan parkolo szemelygepjarmuvembe beletolatott a szomszedom (idosebb ferfi ) huszon ev koruli fia, kiszallt az autobol, felmerte a sajat karait, bement a lakasukba, kijott, beszallt az autojaba es elhajtott, ket szemtanu szeme lattara. Rendszamot nem irtak fel, mert ismerik, azonban nem ugy tunik, hogy az auto tulajdonosai tudnanak az esetrol ( idosebb hazaspar).

Mit tegyek ha esetleg nem vallalnak feleosseget es a karokozo autojan nincs egyertelmu, a balesetre utalo serules?

Válasz levélre

Kedves Bence,

érdemes a tanuk adatait elkérni, hiszen ügyében ez az egyedüli bizonyíték.

Javaslom, hogy jelentse be a biztosítójának a károkozás tényét, illetve tegyen feljelentést a rendőrségen.

Tisztelettel:

dr. Janklovics Ádám
közlekedési ügyvéd
www.janklovics.com

Tóth Lajos kérdezi - 2016-07-21 14:35:09

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az alábbi káreseménnyel kapcsolatban kérem a tanácsát.

A Ferihegyi Repülőtérre Vezető úton Vecsés irányából Budapest felé tartottam, amikor egy szembe jövő busz dísztárcsája elrepült (fém tárcsa) és az autóm elejét megrongálta.
Az úton megállni nem lehetett, így helyszíni jegyzőkönyv nem készülhetett.
A busz rendszámát nem volt időm leolvasni, csak a színét, valószínű típusát és a pontos időpontot jegyeztem fel. Az előttem és mögöttem haladó gépkocsik rendszámát is felírtam.
A buszos menetrendet átnézve nagy valószínűséggel egy Volánbusz által üzemeltetett helyközi járat volt a kár okozója.
Az autóban okozott kár nagysága a 200.000,- Ft-ot meghaladja.

Lát-e valamilyen lehetőséget arra, hogy a teljes kár a busz felelősségbiztosítására, vagy más módon megtérüljön?

Üdvözlettel:
Tóth Lajos

Válasz levélre

Kedves Lajos,

A károkozó autóbusz pontos adatai nélkül nehéz dolga lesz. Minden esetre célszerű bejelentenie a károkozás tényét a biztosítójánál, illetve feljelentést tenni a rendőrségen.

Jövőre nézve javaslom, hogy hasonló esetben azonnal álljon meg és értesítse a történtekről a rendőrséget.

Tisztelettel:

dr. Janklovics Ádám
közlekedési ügyvéd
www.janklovics.com

Gulyás Péter kérdezi - 2015-12-05 21:08:26

Tisztelt Ügyvéd Úr,

Az alábbi történetben kérném véleményét:

Székesfehérvári elkerülő úton (lakott területen kívül) 100-as tábla van, utána pedig egy 110-es, de ez el van most fordítva ugyanis egy építkezés következik, ahol 60 majd 40, és előzni tilos tábla van kitéve. Az építkezés végén van egy feloldó tábla (az öszes tiltást feloldó).
Kérdésem az lenne, hogy ezek után mennyi az érvényben lévő sebességhatár?
2 km-re később van egy 90es tábla. Engem a feloldó tábla és a 90es tábla között fotóztak le 113mal, és a rendőrség szerint 90 km/h a megengedett sebesség.
Ha 100as lenne a sebességhatár, akkor még a 113ért nem kell fizetni közigazgatási bírségot.

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: Péter

Válasz levélre

Kedves Péter,

Sajnos helyismerettel nem rendelkezem a székesfehérvári elkerülő úton. Az építkezés végén a feloldó tábla a 40 és az előzni tilost oldja fel. Amennyiben az út lakot területen kívülinek minősül akkor a megengedett sebesség 90km/h.

Tisztelettel:
Dr. Janklovics Ádám
közlekedési jogász
www.drszekely.hu

Kurucz Ferenc kérdezi - 2015-12-05 21:04:13

Szép napot kívánok.A kérdésem az volna hogy ha nincs az utca sarkán várakozni vagy megállni tábla kitéve az arra járó rendőr figyelmeztethet-e vagy szankciót alkalmazhat-e az ott álló gk.-kal illetve a vezetővel szemben.Értem itt a figyelmeztető cetli ablakba való tevése,és szóban utasítás az aktuális hely elhagyására.Az említett út az Üllői út XVIII kerületi Vecsés felé menő része ,a sorompó után,ahol az út bőven szélesebb az előírt minimális forgalmi sáv szélességénél,és az ott parkoló autókat kikerülve bőven a felezővonalon belül végezhető el.Várom válaszát és előre is köszönöm.

Válasz levélre

Tisztelt Kurucz Úr!

A rendőr szabályosan jár el, ha a tábla ugyan nincs elhelyezve, de a gépkocsival történő megállás vagy várakozás a kresz 40§, vagy 41§ szakaszába ütközik.

Tisztelettel:
Dr. Janklovics Ádám
közlekedési jogász
www.drszekely.hu

Bodnár Dániel kérdezi - 2015-12-05 21:02:47

Szép estét.

Több verziót is hallottam és gondoltam inkább megkérdezem egy táblával kapcsolatban:
Bizonyos zebrák előtt kint van a “gyermekek” figyelmeztető tábla. (Piros háromszög, benne 2 gyermek). Nincs alatta semmilyen kiegészítő tábla. Többen azt állítják, hogy ez a tábla 30km/h-s sebességkorlátozást is jelent. Igaz ez? Válaszát előre is köszönöm.

Válasz levélre

Kedves Dániel,

A “Gyermekek” táblával jelölt szakaszokon a tábla alatt elhelyezett kiegészítő jelzőtáblán megjelölt távolságon belül – ha a közúti jelzésekből más nem következik – legfeljebb 30 km/óra sebességgel szabad közlekedni. Ha nincs kiegészítő tábla, akkor az általános szabályok szerint hatályos a veszélyt jelző tábla.

Tisztelettel:

Dr. Janklovics Ádám
közlekedési jogász
www.drszekely.hu

Tichy Zsolt kérdezi - 2015-12-05 20:59:09

Jó reggelt. Egy kereszteződésben zöldjelzésen mentem át mikor balról szintén jött egy auto és összeütköztünk. Annak vezetője azt állítja,hogy neki is zöld volt. Mellette ült a barátnője.rendőrt hívtunk. Jegyzőkönyv. Van térfigyelőkamera.nem tudom az mit láthatot,illetvevolt egy másik sofőr aki látt,hogy zöldön haladtam át. Ilyenkor hogy dönthet a hatóság? Sajnos jelentős a károm és nincs cascom. Ķöszönettel Zsolt

Válasz levélre

Kedves Zsolt,

a kereszteződés fényjelző készülékeinek fázisterve alapján könnyen megállapítható, hogy kinek milyen jelzése volt/lehetett. Továbbá amennyiben a térfigyelő kamera üzemelt, így a felelősség könnyen tisztázható.

Tisztelettel:
Dr. Janklovics Ádám
közlekedési jogász
www.drszekely.hu

B.Lipusz Andrea kérdezi - 2015-11-22 17:11:51

Szép estét!
Érdeklődnék: A nagyfiam a ez év márciusában nem vett autópálya-matricát, és egyazon napon itt Magyarországon 2 megyében is lefotózták, így megbüntették. Ezt sajnos nem a megadott időn belül fizette ki, így pótdíjat is kellene fizetnie, a büntetés sokszorosát, 68, ill. 70 ezer ft-ot. Jogos-e, hogy egy napon belül ( 1-2 óra eltéréssel) 2 büntetést is fizetett, és most két horribilis pótdíj is sújtja? Köszönettel: B.Lipusz Andrea

Válasz levélre

Kedves Andrea!

Az adott megye gyorsforgalmi úthálózatát az ennek használatára jogosító e-matricával a következő megyében található első csomópontig lehet jogszerűen használni. Ezt követően a gyorsforgalmi úthálózat igénybe vétele kizárólag a szomszédos megyére érvényes matricával, vagy a teljes úthálózatra jogosító hagyományos időalapú (pl. Heti-10 napos jogosultság) termék birtokában lehetséges.

Tisztelettel:
Dr. Janklovics Ádám
közlekedési jogász
Székely Ügyvédi Iroda
www.drszekely.hu

Péderi Ferenc kérdezi - 2015-11-22 17:03:49

Tisztelt Janklovics Úr !A környékünkön (8-s fő ut Rönök) az ut menti árokba-szántóföldön kábel fektetést végzett egy cég.Az ut szélét több km-n át telerakták 40-50-60-s táblákkal.(a 60-s lakott területen belül!)munka végeztével a táblák maradtak, semmi nem indokolja ott létüket, csak indokolatlanúl lassítja a forgalmat.Kérdésem hogy ilyen esetbe lehet-e valamit tenni ezen helyzet ellen?Köszönettel:Feri.

Válasz levélre

Kedves Ferenc!

A táblák elhelyezéséért mindig az út kezelője, zömmel a Magyar Közút Kht. és az önkormányzatok a felelősek, javaslom, hogy itt tegyen bejelentést.

Tisztelettel:
Dr. Janklovics Ádám
közlekedési jogász
Székely Ügyvédi Iroda
www.drszekely.hu

Polgári Olga kérdezi - 2015-11-22 16:53:18

Tisztelt Meszes úr?
Ki a hibás,ha egy álló autóból kiszálló vezető ajtaját ajtónyitáskor a mellette elhaladó autó súrolja és emiatt kár keletkezik?
Kinek kell vállalni a felelősséget?
Köszönettel,P.O.

Válasz levélre

Kedves Olga,

A felelősség kérdésének eldöntése sok esetben igen nehéz. Kérdés, hogy a vezető az ajtót éppen kinyitotta-e, azaz mozgásban volt-e az ajtó, vagy az ajtónak nyitott állapotban ütköztek....

Itt találja a vonatkozó Kresz rendelkezéseket:

40. §
(7) A jármű ajtaját a vezető csak akkor nyithatja ki, ha ezzel a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti.

Kikerülés

35. § (1) Az úttest menetirány szerinti jobb oldalán álló jármű vagy ott levő egyéb akadály melletti elhaladásra (kikerülés) a 34. § (1)-(5) bekezdésében foglalt rendelkezéseket kell - értelemszerűen - alkalmazni.

Tisztelettel:
Dr. Janklovics Ádám
közlekedési jogász
Székely Ügyvédi Iroda
www.drszekely.hu

F1: Fizetős pilótákkal folytatja a Sauber

Monisha Kaltenborn csapatfőnök szerint a Sauber erős anyagi háttérrel rendelkező pilótákat igazol 2017-re.

Élményautó: VW Golf II Rallye

Egy G-feltöltős Rallye Golf önmagában is érdekes, pláne ez a darab vészjósló hanggal és Oettinger tuninggal megvadított motorral. Rákészültünk a szombati hungaroringi VW-találkozóra.

Több Forma-1-es szabály is változik

A csapatok megállapodtak egy sor szabályváltoztatásban, amelyek a tervek szerint már jövőre életbe lépnek.

Játékautóként borítja fel a tájfun a teherautó

Hatalmas erővel csapott le Megi a Kínai Köztársaságra. A videó éppen azt kapta el, ahogy egy teherautót somán felborít a vihar.

Teherautók, amik lenyomnak egy sportkocsit is

Ez az öt teherautó bizony nem viccel, simán felveszi a versenyt a legtöbb sportautóval.

F1: Mégsem biztos a tesztprogram

A barcelonai pályán azt mondják, még nem biztos, hogy tényleg náluk tartják majd a 2017-es téli teszteket.

A Renault alulbecsülte az F1-et

A Renault F1-es főnöke elismerte, hogy a francia gyártó naivan alulbecsülte a Forma-1-es visszatérés nehézségét. Most már nincs mit tenni, menni kell előre.

Elárverezik a Ferenc pápát szállító Golfokat

Internetes aukción lehet licitálni október elejéig arra a három autóra, amellyel Ferenc pápát szállították júliusban a krakkói Ifjúsági Világtalálkozón.

Új P+R parkolók épülnek Budapesten

Új P+R parkolók létesítéséről és meglévők bővítéséről is döntött szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés.

F1: Kiszámolták, Rosberg lesz a bajnok

A brit Sky Sports érdekes egy kis matekozás után arra jutott, hogy idén Nico Rosberg lehet a világbajnok, hajszállal verheti majd Lewis Hamiltont.

Ilyen luxust kínált egykor az Ikarus

Az egykori szocialista vállalat fénykorában luxusigényeket is kielégített. Most olyan oldaláról ismerhetjük meg a legendás magyar autóbuszgyártót, melynek létezéséről eddig kevesen tudtak!

Beárazták a Mars-utazást, kezdhetünk spórolni

Elon Musk, korunk nagy álmodója bevallotta: nincs más célja az életben, mint hogy más bolygókra is eljuttassa az emberi fajt. Azt is tudja, hogyan, és mennyiért.

Kerékbilincs helyett jöhet a szélvédőbilincs

Egy észak-amerikai feltaláló ötletes megoldást ajánl a koszos, macerás és veszélyes kerékbilincsek helyett. Kérdés, hogy működhet-e.

Emberi irányítás nélkül száguld ez a monstrum

Te rá mernéd bízni egy számítógépre közel 500 tonna irányítását? Nos, úgy néz ki, hogy a Komatsu igen.

F1: Alonso válaszokat vár Malajziától

Fernando Alonso duplán is kíváncsian érkezik Malajziába, hiszen a felújított pálya és a McLaren versenyképessége is nagyon érdekli.