Tanácsok

Dr. Janklovics Ádám


Közlekedési jogi kérdésed van? Segítünk! Kérdezd dr. Janklovics Ádám közlekedési ügyvédet!

A kérdésekre történő válaszadás nem minősül jogi tanácsadásnak!


julianna kérdezi - 2016-09-16 11:25:05

üdvözlöm!szombat délután tötrént az esett igazoltatás hajszál vékony repedés a szélvédö közepén a látást nem korlátozta .rendör elveszi a forgalmit ir egy papirt amin az áll a közlekedésre alkamatlan!Intézkedö rendörök monták nem lesz müszakira küldve ahogy kész a szélvédö már viisza is kapom a szélvédött .hétfön idö pont kérés kedden szélvédö csere megoldva!forgalmi már nincs a rendörségen külfozgetnek jobbra balra rendörség a közrendészethethez azok vissza a rendörségre majd okmány iroda forgalmi sehol !okmány irodásnsk elmondom a szitut erre az aválasz ha lekerül az okmány irodába onantol müszakira kell küldeni!elmondom hogy az intézkedö rendörök nem ezt monták,vissza mentem az intészkedö rendörhöz aki még mindig azt monta nem lesz müszaki csak szemre vételezés .péntek hivom okmány iroda délelött 11 kor ott a forgalmi megint a höl csak azt mondja hogy müszaki!kérdem én jogos volt e forgalmi elvéttele abban az estetben hogy szombat délután történt a repedés mikor sehol semmi nyitva

Válasz levélre

Kedves Julianna,

a rendőr  elveheti a forgalmit, ha a gépjármű olyan műszaki állapotban van, amely közvetlen balesetveszéllyel fenyeget ilyen lehet ha  valaki repedt szélvédővel közlekedik. Ez mérlegelés kérdése. Különbséget kell tenni egy pici kavicsfelverődés és egy pókhálós szélvédő között. Elvétel esetén az intézkedő rendőr köteles átvételi elismervényt átadni arról, hogy a forgalmi engedélyt a helyszínen elveszi. Ami a további eljárást illeti, a hatóság köteles az intézkedéstől számított 5 napon belül az elvett forgalmi engedélyt, valamint a feljelentés egy példányát az üzembentartó lakcíme (székhelye) szerint illetékes közlekedési igazgatási hatóságnak megküldeni, mely intézkedik a gépjármű forgalomból való kivonásáról.

 

Tisztelettel:

dr. Janklovics Ádám
közlekedési ügyvéd
www.janklovics.com

Szürszabó Bence kérdezi - 2016-09-11 18:59:47

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Elnezeset kerem az ekezetek hianya miatt, de sajnos csak telefonrol tudok ontol erdeklodni.
A lakasunk elott szabalyosan parkolo szemelygepjarmuvembe beletolatott a szomszedom (idosebb ferfi ) huszon ev koruli fia, kiszallt az autobol, felmerte a sajat karait, bement a lakasukba, kijott, beszallt az autojaba es elhajtott, ket szemtanu szeme lattara. Rendszamot nem irtak fel, mert ismerik, azonban nem ugy tunik, hogy az auto tulajdonosai tudnanak az esetrol ( idosebb hazaspar).

Mit tegyek ha esetleg nem vallalnak feleosseget es a karokozo autojan nincs egyertelmu, a balesetre utalo serules?

Válasz levélre

Kedves Bence,

érdemes a tanuk adatait elkérni, hiszen ügyében ez az egyedüli bizonyíték.

Javaslom, hogy jelentse be a biztosítójának a károkozás tényét, illetve tegyen feljelentést a rendőrségen.

Tisztelettel:

dr. Janklovics Ádám
közlekedési ügyvéd
www.janklovics.com

B. Kiss Dávid kérdezi - 2016-08-23 09:15:19

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Kollégám elhagyta az első rendszámtáblát, melyet a rendőrségen bejelentett. Ott azt az információt kapta, hogy a pótlásig a kapott rendőrségi jegyzőkönyvel sem közlekedhet.
Kérem szíves állásfoglalását.

Köszönettel,
Dávid

Válasz levélre

Kedves Dávid,

 

A rendszámtábla utángyártás engedélyezése esetén a rendszámtábla átadásáig, de legfeljebb harminc napig egy rendszámtáblával is lehet közlekedni.

 

Tisztelettel:

dr. Janklovics Ádám
közlekedési ügyvéd
www.janklovics.com

Tóth Lajos kérdezi - 2016-07-21 14:35:09

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az alábbi káreseménnyel kapcsolatban kérem a tanácsát.

A Ferihegyi Repülőtérre Vezető úton Vecsés irányából Budapest felé tartottam, amikor egy szembe jövő busz dísztárcsája elrepült (fém tárcsa) és az autóm elejét megrongálta.
Az úton megállni nem lehetett, így helyszíni jegyzőkönyv nem készülhetett.
A busz rendszámát nem volt időm leolvasni, csak a színét, valószínű típusát és a pontos időpontot jegyeztem fel. Az előttem és mögöttem haladó gépkocsik rendszámát is felírtam.
A buszos menetrendet átnézve nagy valószínűséggel egy Volánbusz által üzemeltetett helyközi járat volt a kár okozója.
Az autóban okozott kár nagysága a 200.000,- Ft-ot meghaladja.

Lát-e valamilyen lehetőséget arra, hogy a teljes kár a busz felelősségbiztosítására, vagy más módon megtérüljön?

Üdvözlettel:
Tóth Lajos

Válasz levélre

Kedves Lajos,

A károkozó autóbusz pontos adatai nélkül nehéz dolga lesz. Minden esetre célszerű bejelentenie a károkozás tényét a biztosítójánál, illetve feljelentést tenni a rendőrségen.

Jövőre nézve javaslom, hogy hasonló esetben azonnal álljon meg és értesítse a történtekről a rendőrséget.

Tisztelettel:

dr. Janklovics Ádám
közlekedési ügyvéd
www.janklovics.com

Bálint Mária kérdezi - 2016-02-07 16:04:47

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A Soroksári úton folyamatos kocsisor haladt zöld lámpánál 30-40 km-es sebességgel a külső sávban. Az egyik sarkon egy felelőtlen gazdi kiskutyája, póráz nélkül lelépett a járdáról, a gyalogosok piros lámpájánál. Az előttem lévő dzsip satufékre lépett, én pedig szintén a suzukival, de én belecsúsztam a dzsipbe. A dzsip alig károsodott, sőt, szinte semmit, de a suzukim eleje, hűtője, lámpája, motorháztetője súlyosan károsodott. A kutyás gazdi eltűnt a helyszínről. Kitöltöttük a kárbejelentőt, a dzsipes elismerte, hogy leblokkolt.
Ebben az esetben én vagyok a hibás, vagy a dzsippes biztosítója fedezi a káromat?

Válasz levélre

Kedves Mária,

A kresz a követési távolsággal kapcsolatban világosan és pontosan rendelkezik: Járművel másik járművet csak olyan távolságban szabad követni, amely elegendő ahhoz, hogy az elöl haladó jármű mögött - ennek hirtelen fékezése esetében is - meg lehessen állni. Ebben ez esetben sajnos Ön nem tett eleget a fenti rendelkezésnek. Történtében mellékes, hogy a gazda a kutyájával eltűnt.

Tisztelettel:

dr. Janklovics Ádám
közlekedési ügyvéd
www.janklovics.com

Gulyás Péter kérdezi - 2015-12-05 21:08:26

Tisztelt Ügyvéd Úr,

Az alábbi történetben kérném véleményét:

Székesfehérvári elkerülő úton (lakott területen kívül) 100-as tábla van, utána pedig egy 110-es, de ez el van most fordítva ugyanis egy építkezés következik, ahol 60 majd 40, és előzni tilos tábla van kitéve. Az építkezés végén van egy feloldó tábla (az öszes tiltást feloldó).
Kérdésem az lenne, hogy ezek után mennyi az érvényben lévő sebességhatár?
2 km-re később van egy 90es tábla. Engem a feloldó tábla és a 90es tábla között fotóztak le 113mal, és a rendőrség szerint 90 km/h a megengedett sebesség.
Ha 100as lenne a sebességhatár, akkor még a 113ért nem kell fizetni közigazgatási bírségot.

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: Péter

Válasz levélre

Kedves Péter,

Sajnos helyismerettel nem rendelkezem a székesfehérvári elkerülő úton. Az építkezés végén a feloldó tábla a 40 és az előzni tilost oldja fel. Amennyiben az út lakot területen kívülinek minősül akkor a megengedett sebesség 90km/h.

Tisztelettel:
Dr. Janklovics Ádám
közlekedési jogász
www.drszekely.hu

Kurucz Ferenc kérdezi - 2015-12-05 21:04:13

Szép napot kívánok.A kérdésem az volna hogy ha nincs az utca sarkán várakozni vagy megállni tábla kitéve az arra járó rendőr figyelmeztethet-e vagy szankciót alkalmazhat-e az ott álló gk.-kal illetve a vezetővel szemben.Értem itt a figyelmeztető cetli ablakba való tevése,és szóban utasítás az aktuális hely elhagyására.Az említett út az Üllői út XVIII kerületi Vecsés felé menő része ,a sorompó után,ahol az út bőven szélesebb az előírt minimális forgalmi sáv szélességénél,és az ott parkoló autókat kikerülve bőven a felezővonalon belül végezhető el.Várom válaszát és előre is köszönöm.

Válasz levélre

Tisztelt Kurucz Úr!

A rendőr szabályosan jár el, ha a tábla ugyan nincs elhelyezve, de a gépkocsival történő megállás vagy várakozás a kresz 40§, vagy 41§ szakaszába ütközik.

Tisztelettel:
Dr. Janklovics Ádám
közlekedési jogász
www.drszekely.hu

Bodnár Dániel kérdezi - 2015-12-05 21:02:47

Szép estét.

Több verziót is hallottam és gondoltam inkább megkérdezem egy táblával kapcsolatban:
Bizonyos zebrák előtt kint van a “gyermekek” figyelmeztető tábla. (Piros háromszög, benne 2 gyermek). Nincs alatta semmilyen kiegészítő tábla. Többen azt állítják, hogy ez a tábla 30km/h-s sebességkorlátozást is jelent. Igaz ez? Válaszát előre is köszönöm.

Válasz levélre

Kedves Dániel,

A “Gyermekek” táblával jelölt szakaszokon a tábla alatt elhelyezett kiegészítő jelzőtáblán megjelölt távolságon belül – ha a közúti jelzésekből más nem következik – legfeljebb 30 km/óra sebességgel szabad közlekedni. Ha nincs kiegészítő tábla, akkor az általános szabályok szerint hatályos a veszélyt jelző tábla.

Tisztelettel:

Dr. Janklovics Ádám
közlekedési jogász
www.drszekely.hu

Tichy Zsolt kérdezi - 2015-12-05 20:59:09

Jó reggelt. Egy kereszteződésben zöldjelzésen mentem át mikor balról szintén jött egy auto és összeütköztünk. Annak vezetője azt állítja,hogy neki is zöld volt. Mellette ült a barátnője.rendőrt hívtunk. Jegyzőkönyv. Van térfigyelőkamera.nem tudom az mit láthatot,illetvevolt egy másik sofőr aki látt,hogy zöldön haladtam át. Ilyenkor hogy dönthet a hatóság? Sajnos jelentős a károm és nincs cascom. Ķöszönettel Zsolt

Válasz levélre

Kedves Zsolt,

a kereszteződés fényjelző készülékeinek fázisterve alapján könnyen megállapítható, hogy kinek milyen jelzése volt/lehetett. Továbbá amennyiben a térfigyelő kamera üzemelt, így a felelősség könnyen tisztázható.

Tisztelettel:
Dr. Janklovics Ádám
közlekedési jogász
www.drszekely.hu

B.Lipusz Andrea kérdezi - 2015-11-22 17:11:51

Szép estét!
Érdeklődnék: A nagyfiam a ez év márciusában nem vett autópálya-matricát, és egyazon napon itt Magyarországon 2 megyében is lefotózták, így megbüntették. Ezt sajnos nem a megadott időn belül fizette ki, így pótdíjat is kellene fizetnie, a büntetés sokszorosát, 68, ill. 70 ezer ft-ot. Jogos-e, hogy egy napon belül ( 1-2 óra eltéréssel) 2 büntetést is fizetett, és most két horribilis pótdíj is sújtja? Köszönettel: B.Lipusz Andrea

Válasz levélre

Kedves Andrea!

Az adott megye gyorsforgalmi úthálózatát az ennek használatára jogosító e-matricával a következő megyében található első csomópontig lehet jogszerűen használni. Ezt követően a gyorsforgalmi úthálózat igénybe vétele kizárólag a szomszédos megyére érvényes matricával, vagy a teljes úthálózatra jogosító hagyományos időalapú (pl. Heti-10 napos jogosultság) termék birtokában lehetséges.

Tisztelettel:
Dr. Janklovics Ádám
közlekedési jogász
Székely Ügyvédi Iroda
www.drszekely.hu

Zebrán gázolt halálra egy bringást a gyorshajtó

Hatvan fölött ment autójával a nyugdíjas Pesten, előtte zebrán tekert át a 16 éves kamasz. Mindketten megszegték a KRESZ-t.

A magyarok gyűlölik a magyar utakat, ez már hivatalos

Magyarországon a legalacsonyabb az infrastruktúrával való általános elégedettség, a magyarok mindössze 10 százaléka értékelte összességében pozitívan a közlétesítmény-hálózatot.

F1: Ki mondta, hogy Rosberg nem tud bulizni?

Nico Rosberg ugyan csak második lett az Amerikai Nagydíjon, a vb-címtől nem került messzebb.

Így lett világbajnok a Forma-1-es playboy – videó

A 40 évvel ezelőtt a mai napon zajlott a Forma-1 történetének egyik legnagyobb párharcának fináléja.

F1: ” Vörös katasztrófa, a Ferrari hátramenetbe kapcsolt”

A nemzetközi sajtó elsősorban a címvédő Lewis Hamilton 50. futamgyőzelmét és a Ferrari szenvedését emelte ki a Forma-1-es Amerikai Nagydíj másnapján.

F1: A Red Bull-ifjonc nem érti, miért pattintották le

Pierre Gasly nem érti, miért nem kapott lehetőséget a Toro Rossónál a 2017-es idényre.

Az új C3-mal ismét magára talált a Citroën

Nagyon jó kis kocsi és vérbeli Citroën született. A C4 Cactus és a C4 Picasso után az új C3-ban állt végre teljesen össze, hogyan képzeli el a Citroën a következő 5-10 év autóit.

Sztárokkal lesz tele a legendás erotikus naptár

A Pirelli 2017-es naptárja ezúttal igazán különleges lesz. Itt egy kis ízelítő.

F1: Érthetetlen, hogy ezt Alonso megúszta

Pat Symonds, a Williams technikai igazgatója finoman szólva sem örült annak, hogy Fernando Alonso büntetés nélkül megúszta a Felipe Massa ellen bemutatott austini manőverét.

F1: Alonso akkor is kiszállna, ha a Mercedes hívná

Fernando Alonso azt mondja, sem a világbajnoki cím, sem egy esetleges Mercedes-szerződés nem tarthatja vissza a kiszállástól, ha 2017-ben nem tetszenek neki az új autók.

Ecclestone: Lewisnál jobb bajnokunk sose volt

Bernie Ecclestone-nak ugyan semmi baja Nico Rosberggel, de kitart amellett, hogy Lewis Hamilton sikere sokkal hasznosabb lenne a Forma-1 számára.

Ez a 25 éves Audi úgy rajtol, hogy szem nem marad szárazon

Nincs is jobb, mint egy felpiszkált öthengeres fülbe hasító ropogása. Ez az Avant a pokol gyermeke, benne van minden, amiért rajongást gerjeszt egy négykarikás szerkezet.

Ismét drágulnak az üzemanyagok

Szerdán folytatódik az áremelések sorozata a kutakon, mindkét üzemanyag drágább lesz.

F1: Hamilton végigrettegte a futamot

Lewis Hamilton a vasárnapi Amerikai Nagydíj 56 körét végigrettegte, attól félt, hogy megint műszaki hibán úszik el a futamgyőzelem.

Pénisznövelés után motorerőt garantálnak a kamu reklámok

A reklámbannerek legalja annyira pofátlanul igénytelen, hogy ez a szemétszerűség szinte szórakoztató faktorrá nemesedik. Ha rászánunk pár percet, és lekattintjuk a nyilvánvaló kamut, akkor egy érdekes, szürreális, vicces világba jutunk.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.