Kemény ellenfelet kapott a 3-as BMW

Bemutató: Jaguar XE

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2014.10.03. 06.05

Adottságai alapján igen jónak ígérkezik az X-Type kudarcát feledtetni kívánó új Jaguar. A középkategóriás XE fejlesztőinek a 3-as BMW volt a mérce.

A középkategóriában az összes prémiummárka a BMW-t akarja megverni: tetszik, nem tetszik, a 3-as a mérce. A Jaguar is nekifut a feladatnak, és úgy tűnik, nem végeztek félmunkát.

Nemrég ért véget az új XE világpremierje Párizsban az október 4-19. között látogatható autószalonon, amit a márka összekötött egy alaposabb bemutatóval tegnap. A Szajna rakpartján egyetlen V6-os modellt állítottak ki az alumínium vázszerkezettel együtt.
 

A Szajnán, egy hajón volt a továbbképzés az XE technikájáról. A reggeli ellenfényben az Eiffel-torony látszik a háttérben

Az új modellnek 0,26 az alaktényezője. A burkolt alváz diffúzorhatást keltve próbálja minél csekélyebb turbulenciával összevezetni a kocsi alatti áramló lassabb és az autó felett nagyobb utat megtevő, tehát gyorsabb levegőt. Ezt az alaktényezőt a 17-es, aerodinamikus felnivel tudja az autó, 18-19-20 colos kerekekkel és a szélesebb gumikkal valamivel rosszabb ez az érték.

Sörösdobozból alumínium Jaguar

A karosszéria háromnegyede könnyűfémből készült, a teljes vázstruktúra, az ajtók, a motorháztető és a csomagtérfedél is. A 2003-ban az XJ-vel bemutatott és azóta megfizethetőbb modellekbe is átvitt  könnyűfém építésmód nagyjából 30 százalékkal csökkenti a karosszéria tömegét egy tisztán acélkarosszériához képest. A gyár büszke arra, hogy az RC 5754 nevű alumíniummal teljes egészében újrahasznosított alapanyagot is használ a kocsihoz. Érdemes visszavinni a sörösdobozokat.
 

Jól látszik rajta, hogy hátsókerék-hajtású. Hátul acél karosszériaelemek kompenzálják a motor súlyát, a soros négyhengeres benzinesekkel pont 50:50 a tengelyek közötti súlyeloszlás

Az XE struktúrájának 25 százaléka áll acélból, főleg súlyelosztási okból. Az acélelemek a hátsó ülés mögötti-alatti struktúrát alkotják. Ezzel sikerült a négyhengeres benzines esetében pont 50:50 százalékra kihozni a súlyeloszlást, és ami szintén fontos, az autó súlypontja is mélyen maradt. A nehezebb acélalkatrészek ugyanis legalul vannak.

Hevenyészett video az XE bemutatásáról

Tudva a könnyűfémes építésről és a fényezés nélkül csupán 342 kilós karosszériáról, amikor elárulták az autó önsúlyát, azt hittem, félreértettem valamit, de háromszor is rákérdeztem és tényleg 1474 kg. Ezzel az XE valóban a kategória legkönnyebb autója, de így is majdnem másfél tonnás.

Könnyebb, de nem könnyű

Lássuk a súlyokat!

Jaguar XE 2,0D – 1474 kg
BMW 320d – 1495 kg
Audi A4 2,0 TDI – 1555 kg
Mercedes-Benz C 220 CDI BlueTec – 1595 kg

Szóval 21 kilóval könnyebb ugyan a 3-as BMW-nél, de a kifutó A4 csak 71 kilóval nehezebb. Mivel a kategóriában az összes többi autó karosszériája simán acélból készül, nem értettem, hová lett az alukasztni durván egyharmados súlyelőnye. Ezt a kérdést John Darlington főmérnöknek és a karosszériáért felelős menedzsernek, Carlos Capeletnek is feltettem.
 

Ultraszilárd alumíniumból készült a karosszéria, az erősebb alapanyaggal csökkenthető a falvastagság és a súly, ahogy az acélkarosszériáknál is. A kasztni három negyede könnyűfém

Válaszuk lényege, hogy a könnyebb karosszériával igényesebb, jobb, egyben nehezebb futóművet lehetett bevetni. Mert a minél jobb vezethetőség az elsődleges, az XE sportlimuzinnak készült. Mármint a hathengeres XE S, mert a belépő dízel nyilván nem mutat ugyanígy, ha vetünk egy pillantást a konfigurátorra.

Hightech futómű

Amikor lement a prezentáció, belemélyedtünk a lengőkarokba és a szilentekbe az autó főmérnökével. A hátsó többlengőkaros futóműben a kanyarodáskor fellépő oldalerőket felvevő lengőkarok bekötései igen kemények, hogy ne nagyon kelljen elvenni a gázt, ha kanyar jön.

Elöl kettős keresztlengőkaros a futómű. Sok helyet igényel, de nagyon jó vezethetőséget ígér

A többi szilent azonban annyira lágy, mint még soha egyetlen Jaguarban sem. Így a lyukakba belépő, huplin bedobbantó futóműelemek függőleges irányú mozgását a puha ágyazás finoman megfogja, hogy az autó kényelmesen suhanjon.

Télen vagy vizes füvön hasznos a zengzetes nevű All Surface Progress Control. Az ASPC gyakorlatilag egy okos kipörgésgátló automatikus gázadással. A vezetőnek elég a kormányzásra figyelnie, az autó magától adagolja a gázt (és persze fékezi a kipörgésgátlóval a kerekeket) a tempomattal beállított sebesség tartásához.

Leszámítva a kormányoszlop borítását jó a minőségérzet és nagyon tetszett a sportosan mélyre engedhető üléshelyzet

Robotpilótával a kocsi ott is fel tud kapaszkodni, ahol egyébként megállna, majd visszacsúszna. Ehhez hasonlót eddig csak a Land Cruiserben láttam Crawl Control néven valamint a főúri Range Roverben. Mivel az Egyesült Államok keleti és északi vidékein a hó miatt nemigen lehet prémiumtermékeket eladni összkerékhajtás nélkül, opcióként a jövőben az XE is elérhető lesz 4×4-esként.

4×4-es is lesz

Ha már összkerék: az ugyanitt 14 éve bemutatott X-Type alaphelyzetben négykerék-hajtással jött ki, mert a Mondeo II padlólemezére épülő autót egyszerűbb volt összkerekesre átállítani, mint a Jaguarhoz jobban passzoló hátsó hajtásra.

X-Type után XE

Ez egy modellfrissítés utáni X-Type. A gyári szakemberek kínosan hallgattak róla

Ez egy modellfrissítés utáni X-Type. A gyári szakemberek kínosan hallgattak róla


Tegnap a bemutató során a gyári szakemberek kínosan kerülték az X-Type említését is. A kocsi tényleg inkább volt bukás, mint siker, de mégiscsak a Jaguar egyetlen közelmúltbeli autója a középkategóriában, ezzel az XE elődje is. Ha nincs a Mondeóval közös, Ford CD132-es padlólemez és sikerül azonnal korrekt minőségben összeszerelni az autót, nem bukik ilyen nagyot, de kudarcához az első években hiányzó dízelmotor és kombiváltozat is hozzájárult.

2001 és 2009 között volt piacon, modellfrissítésen 2007-ben esett át. Az első évekből csak négykerék-hajtásos benzinesek kaphatók, az elöl hajtó, kezdetben 2,0 majd 2,2 literes motorral is választható dízelek 2003-tól jelentek meg. Szintén elsőkerék-hajtású a 2,1 literes V6-os benzines, amellyel 2002-től bővült a kínálat. Használtan az X-Type stílusos és a többi modern dízellel közös problémák ellenére megbízhatóan működő autó, 1,5 millió Ft alatti árával megfontolandó alternatíva a kevés pénzből egyedi autóra vágyó embereknek, amennyiben 600-900 000 forintért a 75-ös Roverek hidegen hagyják az anglofil autóvásárlót.

Egyelőre 163-340 lóerős motorokról van szó, de a gyáriaknak nem ez az utolsó szavuk. A két dízel ésszerűtlenül közel van egymáshoz teljesítményben, az egyik 163 lóerős, a másik 180, nyomatékuk viszont figyelemreméltó: 380 illetve 430 Nm! Utóbbi érték igen jó a kétliteres turbódízelek között. Mindkét dízel hatfokozatú kézi vagy a ZF nyolcgangos automatikus váltójával kapható.

Vadonatúj motorcsalád

Benzinest csak automatikus váltóval lehet vásárolni. A kétliteres, közvetlen befecskendezéses turbómotor 200/240 lóerős változatban készül majd az XE-hez épített vadonatúj gyárban. A V6-os motor kompresszoros, az F-Type sportautóból származik. Az XE S 340 lóerős, nyomatéka 450 nm és 5,1 mp alatt gyorsul 100 km/órára. A brit korona országaiban mérföldben számolnak, a 60 mérföld megvan 4,9 másodperc alatt.

Új fejlesztés az Ingenium-motorcsalád. Minden tagja változó szelepvezérléses, közös nyomócsöves befecskendezéses és turbófeltöltős, a dízelek és a benzinesek is

Az összes négyhengeres a vadonatúj fejlesztésű Ingenium motorcsalád tagja. A benzinesek kettős változó szelepvezérlésűek, a dízelek kipufogó oldalon optimalizálják a szelepvezérlést és az összes direkt-befecskendezéssel és egy turbóval működik, a dízelek esetében változó geometriával.

Minden modern vezetőtámogató rendszer elérhető az autóhoz, még a tolatáskor a keresztirányú forgalmat érzékelő és magától fékező gépezet is. Az ütközésmegelőző rendszer 80-ról automatikus fékezéssel csökkenti a baleset súlyosságát, 30 km/óráról állóra tudja fékezni az autót a vezető helyett.
 

Egy kód ismeretében a megfelelő segédprogrammal mobiltelefonnal nyitható az autó. Akkor jön jól, ha az asszonnyal kétfelé szaladunk bevásárolni és egyikünk visszamenne betenni a cuccot, de nem nála van a kulcs. Bizonyos piacokon a motor távolról is beindítható, hogy előre temperálja az utasteret a légkondi

A gyári szakemberek konokul hallgattak a jövőről, de azt azért ki lehetett szedni belőlük, hogy az autó konstrukciósan V8-as motorok befogadására is alkalmas. Sportváltozat bemutatására nagy esély van, amelyhez az F-Type erősebbik kompresszoros hathengerese is vonzó alternatíva 380 lóerővel.

Tavasszal jön

Meglepődnénk, ha nem jönne hamarosan az XE kombi, kupé kifejlesztésére kevesebb a sansz, bár a Cadillac ATS, a Lexus IS és a német konkurensek példája azt jelzi, hogy van némi kereslet a kétajtósokra.

Kerekes János, az importőr ügyvezető igazgatója a Jaguar standján elmondta, hogy hazánkban jövő márciusban vagy áprilisban jelenik meg az újdonság. 2015-ben az M5 bevezető szakaszán működő szalon mellett a vezérképviselet Budán is tervezi egy márkakereskedés megnyitását, amit Debrecenben, Győrben és Szegeden szervizpontok egészítenek ki a jövőben.

Kommentek

 • ötvencent

  HAHAHAHAHAHA mekkora veréb válasz az hogy azért ilyen nehéz a kocsi mert nehezebb futóművet tettek alá mint a konkurensek :DDDDDDDD logikus lépés , hogy amit megspórolnak a karosszérián azt beépítik a futóműbe mert az jót tesz ha a rugózatlan tömeg minél nagyobb egy autón … :D ezért tesznek a Forma 1 kocsik karbonszálas futómű elemeire is +ólom súlyokat mert az segít a jó futómű kialakításában :DDDDD

 • zoldfulu2000

  Bakker, azért most tényleg kicsit vissza kellene venni. Ha ezt egy Audi mutatja be, már mindenki ott tolongana hogy mekkora forradalom (mint a megffelelett tankú Golf). Igen, lehet más dolgokra is elkölteni a súlyelőnyt, például jó futóműre (pl a 159es Alfa is ettől lett nehéz, meg azért az hogy minden irányban nagyobb volt mint az E90). “sikerül azonnal korrekt minőségben összeszerelni az autót,”. Minden modellnél vannak kezdeti problémák, ezt a beázó korai bébimercik óta tudjuk. Kockázatos dolog az előrendelés, ezt tudják a papírként törő 3*os 5ös BMW tulajok is, akik még az NCAP botrányt megelőzően megkapták várva várt E60asukat.

  Emlékeim szerint az X type az egyik legmegbízhatóbb autók közé tartozott, mind JD Power, mind ADAC alapján.

  Kár a hangulatkeltésért…

  50cent: mondjuk tesznek bele egy összetettebb független felfüggesztést. Nem minden része rugózatlan a felfüggesztésnek, ellenben nem lesz olyan balta finomságú érzete, mint a Merciknek. esetleg kapsz visszajelzést is. hogy mi történik alattad.

Fényképezz lyukkal!

Lehet-e fóliába szúrt lyukkal és egy dobozzal fényképezni? Kipróbáltuk

F1: Hamilton ezen a hétvégén csak statisztált

Lewis Hamilton a tavalyi bakui szerepléséhez hasonlította idei szocsi teljesítményét, a Mercedes angolja a 4. helynek is örülhetett az Orosz Nagydíj végén.

F1: Alonso szeretne legalább a rajtig jutni

Továbbra is vergődik a McLaren-Honda, az Orosz Nagydíjon a Fernando Alonso alatt már a futam előtt megállt az autó.

F1: A kocsmából gratuláltak Bottasnak

A kétszeres világbajnok Mika Häkkinen egy kocsmából küldött üzenetet immár futamgyőztes honfitársának, Valtteri Bottasnak.

F1: Vettel a középső ujjával üzent Massának – videó

Sebastian Vettelnek a legkevésbé sem tetszett, hogy az utolsó körön Felipe Massa feltartása miatt nem volt lehetősége, hogy megpróbálkozzon a végül az első helyen beérő Valtteri Bottas megelőzésével.

F1: A Ferrari-főnök nem volt csalódott, csak pisilnie kellett

Vicces közjáték zajlott a brit Sky Sports riportere és a Ferrari csapatfőnöke között az Orosz Nagydíj leintése után.

Bottas: Elképesztő érzés az első Forma-1-es győzelem!

Valtteri Bottas lett a nap versenyzője, miután megszerezte élete első F1-es futamgyőzelmét az Orosz Nagydíjon. Mögötte Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen állhatott a dobogóra. Futam utáni interjúk Szocsiból.

F1: Szocsiban Bottas a nagyok közé került

A mercedeses Valtteri Bottas óriási rajt után magabiztos vezetéssel szerezte meg első Forma-1-es futamgyőzelmét az Orosz Nagydíjon. A Ferrarinak be kellett érnie a 2-3. hellyel Szocsiban.

Megépítette, amit a BMW nem mert

A tökéletes családi autót építette meg magának, amihez fogott egy BMW 540i Touringot és mindent belepréselt az M5-ösből. Megszületett a 400 lóerős kombi, aminek apa örülhet a legjobban.

Spéci pótkocsikat vásárol a Waberer’s

100 darab spéci pótkocsival bővíti flottáját az egyik legnagyobb magyar fuvarozótársaság, a Waberer’s.

Első helytől lökték el Micheliszt

A harmadik körben már az első helyért küzdött Michelisz Norbert a WTCC monzai futamán, Bennani azonban ráhúzta az autót, így mindketten feladták a versenyt.

F1: Bottas nyerte az Orosz Nagydíjat

Behúzza Sebastian Vettel az idei harmadik futamgyőzelmét? Nyerhet Kimi Räikkönen? Mire lesz képes Lewis Hamilton a 4. helyről rajtolva? Élő szöveges közvetítés a Forma-1-es Orosz Nagydíjról.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.