Miért fizetnél a reptéri parkolásért?

Szerző: Földes Attila levél küldés 
Dátum: 2017.04.20. 06.00

Gondolnád, hogy a több ezer forintos parkolódíj kifizetése helyett akár pénzt is kereshetsz az autóddal, míg külföldön vagy?

A reptéren parkolni drága mulatság. Persze van BKV járat és kivitethetjük magunkat rokonnal, baráttal, üzletféllel is, feltéve, ha nem akarunk sokáig búcsúzkodni. Mert csak pár perc fér bele az ingyen parkolásba. De ha senki sem szeret minket és mi mégis utaznánk, és a saját autónkkal mennénk a reptérre, akkor tuti nem ússzuk meg olcsón. Már párnapos külföldi út alatt súlyos ezreket lehet parkolásra elverni, egy hetes nyaralásról már nem is beszélve.

Szerencsére van más megoldás is, 2015 óta működik egy szolgáltatás, amelynek lényege, hogy az autótulajdonosok ingyen parkolhatnak a reptér közelében, és amíg elutaznak, bérbe adhatják autójukat másoknak. A cég ingyenes autómosást is nyújt, a bérbeadó pedig amellett, hogy ingyen parkol, kiviszik a reptérre, hazaérkezve tiszta autót kap, ha pedig ki is bérelték a kocsiját, még a kassza is cseng. Igaz, csak halkan, az autókért kor és típus alapján 9-15 forintot zsebelhet be a tulaj kilométerenként. Közgazdaságtanból képzettebbek bonyolíthatják a képletet a teljes utazás idejére amúgy kifizetendő parkolás díjjal, reptérre jutás árával, plusz az autómosást is forintosíthatjuk, ha nagyon muszáj.

2

Mondjuk azt is érdemes számba venni, hogy egy autó fenntartási költségei nem állnak meg az üzemanyagköltségeknél. A kopó alkatrészek, olaj, szűrők, gumik cseréjét ugyanúgy praktikus a kiadások közé számolni. Nagy általánosságban számolhatunk a benzinköltség duplájával, ha egy kilométerre próbáljuk kimatekolni a mindenféle autós költségeket. Persze a biztosítás, adók, mindenfrász is hozzáadódik még ehhez, de ez nem kilométerfüggő, ezek állandó, futásteljesítménytől független költségek. Szóval el lehet mókolni a számokkal, mire kiderül, kinek és mennyire éri meg ez a megoldás. Mindenesetre szimpatikus, az biztos, ne heverjen parlagon egy autó sem!

Hogyan működik?

Előzetes internetes regisztráció után az autós egyszerűen beáll a repülőtérhez közeli telephelyre, és nagyjából itt vége is van a neki megoldandó feladatoknak. Innen pár percen belül transzfer viszi a reptérre, közben az autót átvizsgálják – saját szerelővel dolgoznak – lemossák, ha kell, kitakarítják. Mikor a tulaj hazaérkezik, csak fel kell markolnia a kocsikulcsot, papírokat az intelligens szekrénykéből – 0-24 órában dolgozik és embermentes – és már mehet is. Ha pedig közben bérbe is adták a kocsiját pénz is áll a házhoz.

Elsőre azt gondolnánk, hogy Magyarországon senki nem szeretné odaadni az autóját vadidegeneknek. Igazság szerint én sem lennék boldog, ha bárki csak úgy elvinné a családi Mazdát, pedig azon aztán sok féltenivaló nem igazán akad.

Mennyibe kerül?

Az ortodox üzleti modell megértéséhez nem kell Matolcsy Györgynek lenni: az autót többért adják ki, mint amennyit a rendszerbe regisztráló autótulajdonosnak fizetnek a kocsi használatáért. Igaz, ebből még a személyzetet, a reptéri transzfert és az autók takarítását, biztosítást, anyámkínját is ki kell még termelni, így egy autóért naponta 23-37 eurót kérnek – random beállított időszakra ezeket az árakat dobta ki a rendszer a cikk írásakor.

1

Az autópark

Jelenleg nagyjából 20-30 autós flottából lehet válogatni, de ez a szám az igazi szezon kezdetére felmegy 50-60 darab autóra is. Az autópark egész vegyes, a cikk írásakor 2013-as Ford Focus volt a legfrissebb elvihető autó és 2002-es évjáratú a legöregebb, ami épp egy évvel fiatalabb a limitnél. A cég persze szabályozza azt is, hogy legfeljebb milyen idős autóval lehet beszállni a buliba, ócska, százéves roncsokkal ne próbáljon pénzt keresni senki.

Az átlagos bérbeadási idő egy hét, de van, aki hosszabb időre, akár fél évre is itt hagyja az autóját. Jellemzően azoknak jó ez a megoldás, akik külföldön dolgoznak és csak néhány hetente, havonta látogatnak haza és a kocsijuk nem a szemük fénye. Akkor viszont garantáltan van üzembiztos, tiszta autójuk, aminek a tárolásáról sem kellett gondoskodniuk és attól sem kellett tartani, hogy ellopják az autót.

Biztonság

Minden regisztrált autóban nyomkövetőt szerelnek, ami a tényleges futás mellett némi biztonságot is jelent a cégnek, bérbeadónak egyaránt. Emellett Casco-t is kötnek az autóra, ami attól a perctől érvényes, hogy az autó bekerült a telephelyre és addig tart, míg a tulaj felveszi az autót és elhajt. Magyarul, ha a telephelyen éri kár az autót, rádől egy fa, meghúzzák, stb, akkor sincs baj, fizet a biztosító.

A váratlan műszaki hibák kivédésére – alapból ugye csak üzembiztos autóval lehet regisztrálni – 24 órás assistance szolgáltatást nyújtanak, ami külföldön is érvényes. Ebből következik, hogy külföldre is vihetők az autók, Ukrajnába mondjuk pont nem, de a legtöbb környező ország szabad préda.

Szavazás

Te odaadnád az autódat, hogy idegen használja és pénzt adjon érte?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

Audi RS3: Megnéztük hogy készül, és ki is próbáltuk

Évente egyszer biztosan van valami rendezvény a világ legnagyobb motorgyárában, Győrben. A mostani apropóját a március 10-től gyártott Audi RS3 Limousine adta.

Három lány egészen intim viszonyba került az új Suzukival

Az új Suzuki Ignist főleg a fiataloknak szánja a japán gyártó, közülük is a női vásárlókat fogták leginkább célkeresztbe. Nekünk sem kellett több: megkértünk három fiatal hölgyet, hogy szedjék ízekre az Ignist.

Százezerszer büntették meg az autósokat

Közel kétmilliárd forintot kellett fizetniük tavaly az autósoknak a fővárosi közterület-felügyelők intézkedései után. Olyan 70 ezer helyszíni bírságot róttak ki rájuk, bő 36 ezer alkalommal szereltek fel kerékbilincset, és közel 4600 autó elszállítását kezdeményezték.

80-nal 80 km-t a Magyarországon gyártott lyukas gumival

Kipróbáltuk, milyen egy defektes autóval gurulgatni 80-nal az országúton, majd megnéztük a tatabányai gyárat, ahol az új csodagumi készül. És megtudtuk, mi a baj a másféle defekttűrő gumikkal.

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

Soha nem látott új rendszer jöhet az autókba

A Continental egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely felismeri a különböző útviszonyokat.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.