Ritka nagy hülyeséget csinált két részeg fiú

Szerző: Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2017.03.04. 05.45

Jó poénnak gondolták, hogy megfordítanak egy Behajtani tilos táblát. Annyira részegek voltak, hogy végül ennél is nagyobb butaságot csináltak.

Dani és Sanyi egy hétköznapi nyárestén egymásba karolva indultak szálláshelyükre a Balaton-parti település diszkójából. Előtte helyi kamaszokból álló társasággal ittak késő délutántól, ám a kiszemelt lányok végül nemet mondtak, így 11 körül magukban baktattak hazafelé – így indul a közlekedési ügyek bírósági utóéletét bemutató sorozatunk eheti sztorija.

Nem fordult a tábla, Sanyi rázuhant a motorháztetőre

Szűkös egyirányú utcában próbáltak haladni a kétoldalt parkoló autók között, amikor egy kereszteződéshez érve belekötöttek az ott álló Behajtani tilos táblába. Némi tanakodás után úgy döntöttek, poénból 180 fokkal elfordítják a piros-fehér lemezt.

Az erősebb testalkatú Dani felajánlotta ivócimborájának, hogy álljon fel a vállára, úgy eléri a táblát. Sanyi taposta a tenyerét, majd a vállára térdelt, de csak hosszú szerencsétlenkedés után sikerült barátja vállára felállni, ám a lemez nem mozdult. Addig erőlködött, mígnem lezuhant haverja válláról, éppen a mellettük parkoló BMW motorháztetejére. Valószínűleg a sok piától, de nem nagyon fájlalta semmijét, bár az autó csúnyán behorpadt, nem riasztott be, így módosítottak a terven.

Ha már nem sikerült megfordítaniuk, úgy döntöttek, tőből szedik ki a táblát. Jött-ment pár ember a közelben a mintegy 15 percig tartó akciójuk alatt, de senki nem szólt rájuk, így végül sikerült kirángatniuk a fémcsövet a helyéről.

Éppen arra sétált két rendőr

Ahogy mondani szokták, mint akik jól végezték a dolgukat, lefektették a táblát a földre, és irányba vették a nyaralás idejére bérelt apartmanjukat. Abban az órában kevés autó közlekedett a környéken, de egyértelmű, hogy súlyos balesetveszélyt idéztek elő hülyeségükkel.

Nagyon messzire nem jutottak, pár száz méterrel arrébb belebotlottak két nyugisan sétáló rendőrbe. Az egyenruhásoknak fogalmuk sem volt, hogy mit tett pár perccel korábban a két fiú, csak az lett számukra egyértelmű, hogy csont részegek. Ezért igazoltatták őket.

rendőr620x414

Illusztráció

Simán megúszhatták volna a rendőrök részéről rutin ellenőrzésnek indult okmányátnézést, de az alkohol, vagy a gyávaság miatt, szinte egymás szavába vágva elmesélték a Behajtani tilos tábla kiszedését. Valószínűleg még ekkor sem fogták fel tettük súlyát, sima csínytevésnek gondolták. A rendőrök azonban onnantól másként álltak hozzájuk, bevitték őket a kapitányságra.

Gyanúsítotti kihallgatás: azt hitték, poén

Több órának el kellett telnie, hogy az elfogyasztott alkohol olyan szinten kiürüljön a szervezetükből, kihallgathassák őket a rendőrök. Nem sokkal később „közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény” elkövetésével, és rongálással gyanúsították meg őket. A tizennyolcadik életévüket még be nem töltött fiúk szülei Janklovics Ádám közlekedési ügyvédhez fordultak, aki a Vezess segítséget kérő olvasóinak is ad jogi tanácsokat.

Mi ez a bűncselekmény?

Jogásznyelven megfogalmazva a közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény eredménye, azaz a magatartás következménye a közúti közlekedés biztonságának veszélye, olyan helyzet, amely nagy valószínűséggel, de nem szükségszerűen magában foglalja a sérelem, baleset bekövetkezésének lehetőségét.

Vagyis ilyen esetekben az a magatartás büntetendő, ami alkalmas veszélyhelyzet előidézésre.

A fiúk a gyanúsítotti kihallgatások, majd a bírósági tárgyalás alatt beismerő vallomást tettek. A tábla kiszedésére nem tudtak érdemi magyarázatot adni, azt mondták, hogy poénnak hitték. Meg ugye részegek voltak.

Milyen ítéletet hozott a bíróság?

Szerencséjükre a gyorsan kiderült csínytevést azonnali tábla visszahelyezés követte, így nem következett be baleset, a BMW-ben keletkezett kárt pedig a szüleik felesben kiegyenlítették. Végül mindketten 6 hónapnyi börtönbüntetést kaptak, amit 1 év próbaidőre felfüggesztettek.

Enyhítő körülményként értékelte a bíróság a beismerő vallomásokat, megbánó magatartásukat, és az anyagi ár gyors megtérítését is. Ugyanakkor a bíróság rögzítette, hogy magatartásukkal a vádlottak olyan helyzetet idéztek elő, „amely megteremtette a mások életének, testi épségének, vagy jelentős anyagi kár bekövetkezésének lehetőségét”.

A bíróság szerint a vádlottak személyére, az eljárás során tanúsított magatartásukra figyelemmel „alaposan feltehető, hogy a büntetés célja a szabadságvesztés végrehajtása nélkül is elérhető”, ezért kaptak próbaidőt a srácok.

Unimog a tyúkolból

Óriási szerencsével máig lehet megkímélt, milliókat érő autókat találni elhagyott pajtákban, raktárakban. Na, ez az Unimog nem ilyen.

Tavaszi tennivalók az autó körül

Azzal, hogy kivesszük a csomagtartóból a hóláncot és elmegyünk a gumishoz, hogy cserélje le a téli gumit nyárira, még nem végeztünk a nyári átállással

Így vehetsz jobb gumit az autódhoz

Gondoltátok volna, hogy 300 kilométerrel túl az északi sarkkörön sincs mindig hó és fagy? A Hankook nemcsak ezzel lepett meg bennünket téli tesztbázisán, Lappföldön.

Szentendrei úti tragédia: az emberektől vagy a gépektől várjuk, hogy a jövőben ne legyen ilyen?

Ami a hétvégén történt a Szentendrei úton, azt még a legfejlettebb elektronikájú mai autók sem előzhették volna meg. Nem, mert nem tudnák, hanem mert nem szabad nekik.

Hatalmas és okos SUV a Škodától

A Škoda bolygóközi méretű teret, a korszak színvonalán álló vezetési segédeket és jó minőséget csomagolt vonzó, biztonságérzetet sugalló terepjárós formába Kodiaq név alatt.

Eladhatatlan rémség a Bentley gúnyába csomagolt Mustang

Időnként megpróbálkoznak az átöltöztetett Ford Mustang eladásával, de évek óta senki nem vevő a replikára.

Kátyúba hajtott a Ferrarival, az önkormányzat fizetni fog

Jótékony célra ajánlotta fel az önkormányzattól kapott kártérítést a kátyúban megsérült Ferrari után tulajdonosa.

Fokozatosan szorulnak ki az autók Londonból

London polgármestere hatékony lépéseket tesz a levegő minőségének javítása érdekében. Most az iskolák környékéről tiltotta ki az autókat.

Jean Todt: Túl nagyok a különbségek

Az autók gyorsabbak, szebbek és nehezebben vezethetőek, de Todt szerint még mindig túl nagyok a különbségek a mezőnyben.

F1: Ezért kellett halasztani a melbourne-i rajtot

A Forma-1 állandó versenyigazgatója, Charlie Whiting elmagyarázta, miért nem engedték el a mezőnyt elsőre az Ausztrál Nagydíjon.

Marchionne már nem hisz a Fiatban

A Fiat erős és sikeres volt, ám most a jelenlegi erősségeinkre kell koncentrálnunk, ez pedig a Jeep – kommentálta az olasz anyamárka indiai piaci esélyeit a Fiat Chrysler elnöke.

F1: Így készült az Ausztrál Nagydíj graffitije

Time lapse videó mutatja meg, hogy hogyan készült az Ausztrál Nagydíj graffitije.

F1: Nyolcmillióra büntették a Williamst

A Lance Stroll autójában elvégzett váltócsere miatt az FIA megbüntette a Williamst, de az újonc pilóta összességében pozitívan látta első F1-es hétvégéjét.

Baleset miatt állítja le az önvezető autók tesztelését az Uber

Figyelmetlen sofőr borította fel az Uber önvezető autóját az Egyesült Államokban. A cég a nyomozásig leállítja a fejlesztést.

F1: “Húzok a f…ba!”

A Red Bull-os Daniel Ricciardo számára rosszabbul már nem is alakulhatott volna az Ausztrál Nagydíj, Melbourne-ben csak annak örült, hogy vége a hazai versenyének.

Sportautókra hajaz ez a német turistabusz

A most következő gyártóról ritkán hallani manapság, de ha igen, akkor az biztos valami nagy durranás.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.