Ritka nagy hülyeséget csinált két részeg fiú

Szerző: Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2017.03.04. 05.45

Jó poénnak gondolták, hogy megfordítanak egy Behajtani tilos táblát. Annyira részegek voltak, hogy végül ennél is nagyobb butaságot csináltak.

Dani és Sanyi egy hétköznapi nyárestén egymásba karolva indultak szálláshelyükre a Balaton-parti település diszkójából. Előtte helyi kamaszokból álló társasággal ittak késő délutántól, ám a kiszemelt lányok végül nemet mondtak, így 11 körül magukban baktattak hazafelé – így indul a közlekedési ügyek bírósági utóéletét bemutató sorozatunk eheti sztorija.

Nem fordult a tábla, Sanyi rázuhant a motorháztetőre

Szűkös egyirányú utcában próbáltak haladni a kétoldalt parkoló autók között, amikor egy kereszteződéshez érve belekötöttek az ott álló Behajtani tilos táblába. Némi tanakodás után úgy döntöttek, poénból 180 fokkal elfordítják a piros-fehér lemezt.

Az erősebb testalkatú Dani felajánlotta ivócimborájának, hogy álljon fel a vállára, úgy eléri a táblát. Sanyi taposta a tenyerét, majd a vállára térdelt, de csak hosszú szerencsétlenkedés után sikerült barátja vállára felállni, ám a lemez nem mozdult. Addig erőlködött, mígnem lezuhant haverja válláról, éppen a mellettük parkoló BMW motorháztetejére. Valószínűleg a sok piától, de nem nagyon fájlalta semmijét, bár az autó csúnyán behorpadt, nem riasztott be, így módosítottak a terven.

Ha már nem sikerült megfordítaniuk, úgy döntöttek, tőből szedik ki a táblát. Jött-ment pár ember a közelben a mintegy 15 percig tartó akciójuk alatt, de senki nem szólt rájuk, így végül sikerült kirángatniuk a fémcsövet a helyéről.

Éppen arra sétált két rendőr

Ahogy mondani szokták, mint akik jól végezték a dolgukat, lefektették a táblát a földre, és irányba vették a nyaralás idejére bérelt apartmanjukat. Abban az órában kevés autó közlekedett a környéken, de egyértelmű, hogy súlyos balesetveszélyt idéztek elő hülyeségükkel.

Nagyon messzire nem jutottak, pár száz méterrel arrébb belebotlottak két nyugisan sétáló rendőrbe. Az egyenruhásoknak fogalmuk sem volt, hogy mit tett pár perccel korábban a két fiú, csak az lett számukra egyértelmű, hogy csont részegek. Ezért igazoltatták őket.

rendőr620x414

Illusztráció

Simán megúszhatták volna a rendőrök részéről rutin ellenőrzésnek indult okmányátnézést, de az alkohol, vagy a gyávaság miatt, szinte egymás szavába vágva elmesélték a Behajtani tilos tábla kiszedését. Valószínűleg még ekkor sem fogták fel tettük súlyát, sima csínytevésnek gondolták. A rendőrök azonban onnantól másként álltak hozzájuk, bevitték őket a kapitányságra.

Gyanúsítotti kihallgatás: azt hitték, poén

Több órának el kellett telnie, hogy az elfogyasztott alkohol olyan szinten kiürüljön a szervezetükből, kihallgathassák őket a rendőrök. Nem sokkal később „közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény” elkövetésével, és rongálással gyanúsították meg őket. A tizennyolcadik életévüket még be nem töltött fiúk szülei Janklovics Ádám közlekedési ügyvédhez fordultak, aki a Vezess segítséget kérő olvasóinak is ad jogi tanácsokat.

Mi ez a bűncselekmény?

Jogásznyelven megfogalmazva a közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény eredménye, azaz a magatartás következménye a közúti közlekedés biztonságának veszélye, olyan helyzet, amely nagy valószínűséggel, de nem szükségszerűen magában foglalja a sérelem, baleset bekövetkezésének lehetőségét.

Vagyis ilyen esetekben az a magatartás büntetendő, ami alkalmas veszélyhelyzet előidézésre.

A fiúk a gyanúsítotti kihallgatások, majd a bírósági tárgyalás alatt beismerő vallomást tettek. A tábla kiszedésére nem tudtak érdemi magyarázatot adni, azt mondták, hogy poénnak hitték. Meg ugye részegek voltak.

Milyen ítéletet hozott a bíróság?

Szerencséjükre a gyorsan kiderült csínytevést azonnali tábla visszahelyezés követte, így nem következett be baleset, a BMW-ben keletkezett kárt pedig a szüleik felesben kiegyenlítették. Végül mindketten 6 hónapnyi börtönbüntetést kaptak, amit 1 év próbaidőre felfüggesztettek.

Enyhítő körülményként értékelte a bíróság a beismerő vallomásokat, megbánó magatartásukat, és az anyagi ár gyors megtérítését is. Ugyanakkor a bíróság rögzítette, hogy magatartásukkal a vádlottak olyan helyzetet idéztek elő, „amely megteremtette a mások életének, testi épségének, vagy jelentős anyagi kár bekövetkezésének lehetőségét”.

A bíróság szerint a vádlottak személyére, az eljárás során tanúsított magatartásukra figyelemmel „alaposan feltehető, hogy a büntetés célja a szabadságvesztés végrehajtása nélkül is elérhető”, ezért kaptak próbaidőt a srácok.

Három lány egészen intim viszonyba került az új Suzukival

Az új Suzuki Ignist főleg a fiataloknak szánja a japán gyártó, közülük is a női vásárlókat fogták leginkább célkeresztbe. Nekünk sem kellett több: megkértünk három fiatal hölgyet, hogy szedjék ízekre az Ignist.

Százezerszer büntették meg az autósokat

Közel kétmilliárd forintot kellett fizetniük tavaly az autósoknak a fővárosi közterület-felügyelők intézkedései után. Olyan 70 ezer helyszíni bírságot róttak ki rájuk, bő 36 ezer alkalommal szereltek fel kerékbilincset, és közel 4600 autó elszállítását kezdeményezték.

80-nal 80 km-t a Magyarországon gyártott lyukas gumival

Kipróbáltuk, milyen egy defektes autóval gurulgatni 80-nal az országúton, majd megnéztük a tatabányai gyárat, ahol az új csodagumi készül. És megtudtuk, mi a baj a másféle defekttűrő gumikkal.

Vásárlást igazoló érvek egy friss használt Alfa Romeo tulajdonostól

A használt típusok szinte függésbe átcsapó állandó böngészése végén olyan autót vettem és úgy, amiről a legtöbb tanácsadó lebeszélne.

Önjáró autók üzembe helyezését tervezik

Bő két év múlva már vezető nélküli autók közlekedhetnek a London és Oxford közti 100 kilométeres úton, ha valóra válnak egy frissen létrehozott brit konzorcium tervei.

F1: A Mercedes segíti ki a Hondát?

Brit sajtóértesülés szerint a Mercedes beszáll a Honda motorfejlesztésébe. A Red Bull nem örül a rivális felzárkóztatásának.

F1: Kínszenvedés lesz megegyezni az új motorokról

A Forma-1 új motorformulára vált 2021-től, sokan előre látják, hogy nem lesz könnyű megegyezni erről.

F1: Komoly veszélyben volt Wehrlein pályafutása

A Sauber versenyzője, Pascal Wehrlein szerint a Bajnokok Tornáján szerzett hátsérülésére a karrierje is rámehetett volna, ha nem adott volna magának elég időt a felépülésre.

Porsche: három visszahívás egy héten belül!

A német sportautógyár típusait különböző problémák sújtják, de mások sem immúnisak a péntekinadrág-szindrómára.

Figyelem, újra bírságolnak az óbudai kamerák

A III. kerület a polgármesteri iroda honlapján tette közzé, hogy mostantól megint küldik a csekkeket a szabálytalankodóknak, mert továbbra sem bizonyított, hogy jogtalanul bírságolnának kameráik felvételei alapján.

F1: Egyenlítésre készül a Mercedes

A hétvégi Orosz Nagydíjon a Mercedes szeretné 2-2-re felhozni az idei győzelmi arányt, Toto Wolff szerint az egész csapatnak fáj, amikor kikapnak a Ferraritól.

Barbár Mad Max-autó a Mitsubishitől

A Top Gear felkérésére félelmetes sivatagi versenyautót épített a Mitsubishi, majd elkészítették annak civil, megvásárolható kiadását is.

Visszatért a lépcsőshátú Swift!

Bemutatkozott és három hét múlva már meg is vásárolható a Suzuki Swift szedán – igaz, nem Suzuki, nem Swift, és nem is kapható Európában.

F1: Alonso rátette a kezét az Indy-trófeára

Hétfőn az Andretti Motorsport főhadiszállásán járt Fernando Alonso.

A lakótelep közepén sikerült elakadni egy szabadidő-autóval

Újabb eset bizonyítja, hogy a szabadidő-autó nem terepjáró, főleg utcai abroncsokkal nem.

F1: Buttonnak elég lesz 10 kör!

A McLarennél nagyon bíznak a Monacóban Fernando Alonso helyére beugró Jenson Buttonban, úgy gondolják, a pályás tesztelésnek nem lett volna haszna számára.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.