Autószervizek – Így kerüld el a lehúzást!

Szervizelés, karbantartás fix árakon

Szerző: Hirdetés levél küldés 
Dátum: 2016.10.14. 15.48

Sokan megégették magukat az előre mondott összegnél végül sokkal többet követelő autószervizekkel, ahol a felkészültebb tulajdonosok sincsenek biztonságban. Hogyan kerülhető el a lehúzás?

Emberi természetünknél fogva kevés dolgot viselünk rosszabbul a bizonytalanságnál és a váratlan kiadásoknál. Egy autó fenntartásában is adott a kiszámíthatóság iránti igény, ami nemcsak a szervizidőpontok, de a költségek tervezhetőségére is vonatkozik. Utánanéztünk, hogy milyen konstrukciókat kínálnak az autóimportőrök és a márkaszervizek a bizonytalanság kivédésére.

Fix díj. De mi is a fix?

Rögzített szervizdíjról többféle felállásban beszélhetünk. Lehetnek fix árasak az egyes időszaki szervizek, olaj- és szűrőcserék. Az ajánlat vonatkozhat bizonyos karbantartási-javítási munkákra, amilyen az első féktárcsák és a vezérléskészlet cseréje. De átalánydíjat fizethetünk az autó összes kötelező szervizéért a garanciális időszakon belül, ami megtoldható a kopóalkatrészek cseréjével is.

Emlékeink szerint itthon a Ford újítása volt a kötelező karbantartásokat fix áron meghirdetni, még 2012-ben. Az ársávok a közös technikára épülő modellek esetében azonosak, tehát a Mondeo, a Galaxy és az S-Max kötelező szervizei egyformán 49 900, 59 900 vagy 69 900 forintba fognak kerülni. (Kivéve a 2015 utáni 2,0 TDCi-ket, mert ezek szervizperiódusa a korábbi 20 000 km/egy év helyett 30 000 km/két év, a szervizük pedig 30-90-120 ezer kilométernél 64 900, míg 60 és 150 ezer kilométernél 79 900 forintba kerül.)

Nyugalmat adnak a fix áras karbantartási csomagok, a köztes áremelések is kivédhetők velük

Hasonló konstrukcióban a Focus és a C-Max karbantartásáért évente vagy 20 000 km megtétele után 41 900, 49 900 vagy 62 900 forintot számláz a márkaszerviz. Az összeg az adott futásteljesítménynél szükséges munkákat fedezi, és ehhez adódik pluszban a használat függvényében szükséges kopóalkatrészek cseréje. Érdemes tudni, hogy a kötelező szervizek betartása a 2+3 éves garancia megőrzésének feltétele és elvégzésük egy évvel meghosszabbítja a Ford Assistance szolgáltatást. Maradva a Ford Focus és a C-Max példájánál, az előírt karbantartások lefutása az alábbi:

1 év vagy 20 000 km – 41 900 Ft
2 év vagy 40 000 km – 49 900 Ft
3 év vagy 60 000 km – 62 900 Ft
4 év vagy 80 000 km    – 49 900 Ft
5 év vagy 100 000 km – 41 900 Ft

Szervizcsomagok a teljes garanciális időszakra

Egyre több importőr kínál előre megváltható szervizcsomagokat, amelyek a teljes garanciális időszakra fedezik a kötelező szervizek árát. A fix áras karbantartás csomagára többnyire az autó újkori értékéhez igazodik, de nem feltétlenül korrelál az autó alapárával és erősen függhet a motorkonstrukciótól. Nézzünk pár példát a Nissantól, ahol a kiskategóriás Micrától a 370Z sportautón át a Navara pickupig több tucatnyi típushoz választhatók ezek a szervizcsomagok.

A garanciális időszakra szóló karbantartásokat előre, egy összegben rendezve összességében sokkal kedvezőbb lehet egy autó szervizeltetése, mint alkalmanként fizetve

A garanciális időszakra szóló karbantartásokat előre, egy összegben rendezve összességében sokkal kedvezőbb lehet egy autó szervizeltetése, mint alkalmanként fizetve

Egyformán öt-öt karbantartást alapul véve az ajánlati ár a kifutó, K13-as Micrára szívó benzines motorral 197 800 forint. Egy 370Z szervizelése, szintén öt alkalomra, 302 700 forintos átalánydíjjal tudható le előre, ami egy hátsókerék-hajtású, 328 lóerős, listaáron 13,2 millió forinttól induló sportautóra jól hangzik.

Ezzel szemben egy dízel Juke, Qashqai vagy X-Trail esetében a szervizcsomagok ára 342 500-371 500 Ft között mozog. A dízelek karbantartási költsége típuson belüli árakat összevetve is jóval magasabb lehet. A Pulsar esetében a turbós benzinesre 248 500, az 1,5 dCi-re 358 200 forintért váltható meg a nyugalom. Ennek egyik oka a gázolajszűrők ártöbblete.

Előre fizetve olcsóbb

A többéves szervizcsomagokat az autó megvásárlásakor kell kifizetni. Ezt a jelentős kiadást a kiszámíthatóság mellett a nyomott árszinttel is vonzóbbá kell tenniük a márkaszervizeknek. „Az előre megváltott szervizcsomaggal az ügyfél kivédi a forint gyengüléséből fakadó alkatrészár-növekedést és az egyéb árváltozásokat sem tudjuk érvényesíteni, hiába kell masszívan emelni a szerelők bérét, hogy ne menjenek el nyugatra vagy maszekolni” – mondja erről egy több márkát ismerő szervizvezető Pest megyéből.

Hozzáértést, az ígért ár betartását és minőségi alkatrészeket kínálnak a márkaszervizek az idősebb autók kedvezményes szervizcsomagjaival

Hozzáértést, az ígért ár betartását és minőségi alkatrészeket kínálnak a márkaszervizek az idősebb autók kedvezményes szervizcsomagjaival

Kalkuláljunk évente nem is 6-8, hanem csak négy százalékos árnövekedéssel és öt éves periódusra. Az első és az utolsó év közötti különbség 21,7 százalék, amit a fix tarifával nem fog tudni tud áthárítani a márkakereskedés és az alkatrészeket forgalmazó importőr.

Nem mindegy, miről van papír

Előbb-utóbb minden autó eladóvá válik, ezért a márkaszervizes karbantartás befektetésként is felfogható. Nepperek potom pénzért bevesznek bármilyen autót, de aki normális áron szeretne megválni használt autójától, annak sokat segít, ha nem egy no name helyen, hanem márkaszervizben költ autója karbantartására.

Előbb-utóbb eladó lesz minden használt autó és ilyenkor nem mindegy, van-e szerviztörténete a kocsinak

Előbb-utóbb eladó lesz minden használt autó és ilyenkor nem mindegy, van-e szerviztörténete a kocsinak

Tényleg nagy tisztelet a számlát adóknak, de sok helyen, nem is apró garázsműhelyben futunk bele abba, hogy ha számla kell, akkor az előre megbeszélt összegre rögtön ráugrik 27 százalék, mert akkor plusz az áfa, miért nem mondtad előre. Az sem sokat segít, ha az alkatrészekről kapunk ugyan számlát, mert azt úgyis számlásan hozza ki a nagyker, de az elvégzett munkát nem hajlandó beírni és lepecsételni a maszek, mert ő meg az embere nem úgy vannak bejelentve, hogy az elvégzett munkának papíron is nyoma lehessen. Egy szál alkatrészszámlára azt mondja majd a kocsinkat mustráló, többnyire erősen bizalmatlan érdeklődő, hogy az nem is ebbe a kocsiba került bele.

Az internet révén a használtautó-vásárlók egyre felkészültebbek és valamiért a magyar vevőjelöltek olcsó, fél-egymilliós autóknál is egyre nagyobb arányban kérik számon a szervizkönyv meglétét. Még akkor is, ha saját autójukhoz nem tudnak semmit felmutatni és utoljára a két éves kocsival láttak belülről márkaszervizt.

Megkérdeztünk a témában egy komoly tapasztalttal bíró szervizvezetőt, aki a többmárkás csoportban japán, német (amerikai) és francia gyártók szervizköltségeire is rálát. Szerinte összességében 15-20 százalékkal olcsóbb a vevőknek előre kifizetni az autó karbantartását, mint alkalmanként.

Az idősebb autók kedvezményes szervizelése nem azonos garanciális kor kötelező karbantartásaival. A mobilitásgaranciát és a védőszárny-szolgáltatást csak utóbbiak hosszabbítják meg

Az idősebb autók kedvezményes szervizelése nem azonos a garanciális kor kötelező karbantartásaival. A mobilitásgaranciát és a védőszárny-szolgáltatást csak utóbbiak hosszabbítják meg, viszont a papíralapú füzetet leváltó elektronikus szervizkönyvben a Motorcraft-szervizek is szerepelnek, igazolható velük az autó karbantartása

Ezt a kedvezményt természetesen nem szívjóságból adják össze a márkaszervizek és az importőrök. Azért érdekük kisebb bevétellel dolgozni, mert így az autó az adott periódusban biztosan nem kopik ki a márkaszervizből. Amennyiben a kocsit megtartja a használója, legyen az tulajdonos vagy céges autóját a lízingkonstrukció kifutásakor megvásárló magánszemély, ha adott a többéves kapcsolat és elégedett a szervizzel, megmaradhat ügyfélként az előre kifizetett időszak után is.

Márkaszerviz a garancia után is?

Az ügyfelek garanciaidő utáni megtartását erősen nyomott árú szolgáltatásokkal támogatják az autóimportőrök, amivel el is értünk a fix áras karbantartás másik típusához. A garanciából kifutott modelleket jutányos szervizcsomagokkal igyekeznek megnyerni a márkaszervizek, amelyek korábbi körkérdésünk alapján nem egyszer kevesebbe kerülnek, mint a legálisan működő maszek műhelyek díjai.

4-5 év feletti autók karbantartása a márkaszervizekben ár/érték arányban és árban is versenyképes a számlát adó, legális márkafüggetlen műhelyekkel

4-5 év feletti autók karbantartása a márkaszervizekben ár/érték arányban és árban is versenyképes a számlát adó, legális márkafüggetlen műhelyekkel

Vegyünk példaként egy elterjedt márka, a Ford Motorcraft programját. Az Opel és a Toyota Szerviz 4+ vagy a Peugeot Főnix ajánlataihoz hasonló kezdeményezéssel a Ford 2014-ben jelent meg hazánkban, hogy visszacsábítsa a márkaszervizbe azokat a tulajdonosokat, akiknek a jó árak mellett a gyári minőségű alkatrészek használata, a képzett szakemberállomány, a légkondicionált ügyfélváró, a márkaszervizes szervizfüzet és az előre rögzített ár is fontos. A megadott díjak itt konkrét végösszegek, nem egy bizonyos modellre vagy motorváltozatra vonatkozó indulóárak.

Ezek a programok kiegészíthetők gyári felújított, garanciális pótalkatrészek használatával, mert a márkaszervizek számos nagy értékű tétel pótlására kínálnak gyárilag felújított alkatrészt. Ilyen lehet az önindító, a féltengely, a generátor, esetenként a kuplungszett. Gyűjtöttünk pár példát a személyautókhoz 4-5-6 éves kortól kínált, a munkadíjat is tartalmazó kedvezményes szervizcsomagokra. Ezekben az árakban nincs játéktér. Az autójukat csak használó, de egyáltalán nem ismerő tulajdonosok ugyanannyit fizetnek a márkaszervizekben, mint a szervizmunkákkal és az alkatrészárakkal tökéletesen tisztában lévő profik.

Kedvezményes árak

Ford Motorcraft

Olaj- és olajszűrőcsere, légszűrőcsere, 19 pontos biztonsági ellenőrzés – 23 900 Ft (Online szervizbejelentkezéssel 19 900 Ft)
Vezérműkészlet (szíjak, görgők) és a vízpumpa cseréje – 99 900 Ft
Kuplungcsere, komplett szett – 124 900 Ft
Mindkét első lengéscsillapító cseréje – 89 900 Ft
Generátorcsere – 79 900 Ft
Első fékbetétek cseréje – 20 900 Ft
Első fékbetét- és féktárcsacsere – 59 900 Ft
Fékfolyadékcsere – 6900 Ft
Ford Focusra. Más modellek esetén az árak csekély mértékben eltérhetnek

Kedvezőek a vezérléskészlet cseréjére szóló ajánlatok. A legtöbb autóban vízpumával együtt kell cserélni a vezérllést

Kedvezőek a vezérléskészlet cseréjére szóló ajánlatok. A legtöbb autóban vízpumával együtt kell cserélni a vezérllést

MyOpel, Szerviz 4+

Opel Astra G 1,4 olaj- és olajszűrőcsere, 10W40 – 9990 Ft-tól
Opel Astra H 1,6 5W30 – 13 990 Ft-tól
Astra H 1,4 szervizcsomag (GM 5w30 motorolaj, olajszűrő, levegőszűrő, utastérszűrő, gyertyák cseréje) 40 990 Ft-tól
Astra H első fékbetétcsere 16 990 Ft-tól

Renault, Szerviz 5+

Olajcsere 10W40 olajjal – 15 390 Ft-tól
Első fékbetétek cseréje – 16 900 Ft-tól
Vezérműszíjcsere – 95 500 Ft-tól
Mégane II 1,6 16V esetén

Jó dolog a fix ár, de még jobb, ha ez az ár kedvező. A 4-5 éves és idősebb autókra kitalált szervizcsomagok többnyire jutányosak

Jó dolog a fix ár, de még jobb, ha ez az ár kedvező. A 4-5 éves és idősebb autókra kitalált szervizcsomagok többnyire jutányosak

Toyota, Szerviz 4+

Corolla E12 1,4 és 1,6 VVTi olaj- és olajszűrőcsere, 5W30 – 25 700 Ft
Corolla E12 1,4 és 1,6 VVTi olaj, olajszűrő, pollenszűrő, fékfolyadék, gyújtógyertyák cseréje – 51 100 Ft
Avensis 1,6 és 1,8 VVTi első lengécsillapítók cseréje – 57 400 Ft
Avensis 1,6 és 1,8 VVTi vízpumpa cseréje – 34 600 Ft

(x)

F1: Durva baleset a gálaversenyen – videó

Miamiban a hétvégén zajlik a Bajnokok tornája, a motorsport sztárjai szombaton a megküzdöttek a Bajnokok bajnoka címért. Meglepetésember nyert. Nagy balesetet is hozott a verseny.

Nem kap új elnöki limuzint Donald Trump

Úgy tervezték, hogy a friss fejlesztésű Cadillac a beiktatással egy időben debütál, de most mégis úgy tűnik várni kell pár hónapot az elnöki szörnyeteg érkezésére.

Tom Hanks különleges guruló ajándékot kapott

Tom Hanks budapesti tartózkodása alatt több Kispolskit és világhírűvé tett, előszeretettel fotózkodott a lengyel gyártású kisautóval. Ez a szokása most érdekes fordulathoz vezetett.

Levágom a kezed, ha még egyszer autóhoz nyúlsz

Prestige Intimidator – így nevezi a Jeep Wranglerhez készített optikai átépítő csomagját a Voltron Motors. Félelmetesnek tényleg félelmetes, de hol marad a presztízs? És a jó ízlés?

Emlékeznek még erre: Geráppááá!?

Régi, emlékezetes autós reklámok után kutatva bukkantunk erre a műre. Annak idején, ha egyszer a gondolataink közé fonta magát, már lehetetlen volt onnan kitörölni.

Hétfőn kitilthatják az öreg autókat Budapestről

Elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát Budapesten a főpolgármester; hétfő reggel 6 órától tilos olyan gépjárművel közlekedni a fővárosban, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0, 1, 2, 3, 4, vagy amelynek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot.

GT86, az elérhető élményautó

Nem maradtak el a faceliftnél kötelező újítások, de a Toyota GT86 frissítésekor a vezetési élmény fokozására koncentrált a japán vállalat. A sportkocsi továbbra is tiszta vezetési élményt nyújt.

Nem a fáradtság okozhatta a magyar buszbalesetet

Magyar sofőrök vezették azt az autóbuszt, mely neki hajtott egy felüljàró tartóoszlopànak Olaszorszàgban.

Megszületett a Forma-1-es sztárbébi

Világra jött a Red Bull-csapatfőnök Christian Horner és az egykori Spice Girls-tag Geri Halliwell közös gyermeke.

A magyar srác, aki visszaszerezte első autójat

A nap legmeghatóbb története Attiláé, aki visszavásárolta a család egykori BMW-jét.

Ha villámgyorsan elugranál síelni, akkor ez a te autód!

Jon Olsson profi síelő megválik szeretett kompresszoros Lamborghinijétől, mert egy négyüléses autóra van szüksége.

Ma megveheted a botrányos bokszoló Bugattiját

Floyd Mayweather fehér Bugatti Veyronja új gazdát keres ma egy aukción. A híres bokszoló 2700 kilométerrel az órájában ad túl a szupersportautón.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.