Autópályán gázolt gyalogost a sztárpék

Szerző: Vezess levél küldés 
Dátum: 2016.10.11. 03.10

Mások ütköztek előtte, végül harmadik autósként mégis ő került bíróság elé.

Tamás egy neves franciapékség társtulajdonosa, gyakran maga szállítja budapesti sütödéjéből vidékre minőségi termékeit. Egy kora őszi napon, délelőtt 9 után már hazafelé tartott a sztrádán 120-ra állított tempomattal az övéhez hasonló teherautókkal teli külső sávban, amikor sokautós baleset egyik főszereplőjévé, később vádlottjává vált – így kezdődik a közlekedési balesetek bírósági utóéletét bemutató sorozatunk e heti története.

Helytelen követési távolság – ráfutásos baleset

Jóval a sztárpék Ford Transitja előtt, de Tamással ellentétben a belső sávban haladt Sándor a Mazdájával. A hatvanéves állatorvos nem ment többel a megengedett 130-nál, ám nem tartott megfelelő követési távolságot, így amikor az előtte haladó E-osztályos Mercedes hirtelen fékezésre kényszerült, beleszaladt.

Szerencséjükre mindkét jármű meg tudott állni komolyabb baj nélkül. Kicsit ferdén, kicsit sérülten várakoztak a kocsik a belső sávban, előttük a Mercedest lelassító ok miatt lépésben haladt el tőlük a forgalom. A német limuzinból kiugrott a harmincas Balázs, hogy megnézze autója hátulját. Fényvisszaverő mellényt a szabályok ellenére sem húzott magára, mint később kiderült, nem is volt az autójában. Rövid szóváltás után az állatorvos – aki nem szállt ki a kocsiból – javasolta, gyorsan húzódjanak félre a leállósávba, mert itt állni életveszélyes.

Ekkor ért oda nagy sebességgel a pék, aki elcsapta a Mercedes jobb hátsó sarkánál a kocsija vizslatását éppen befejező Balázst.

JÓ-szakértős

Illusztráció

Gyalogos a belső sávban – gázolás

A baleset idején száraz, napos idő volt ugyan, de rendkívül sűrű forgalom hömpölygött az autópályán. András Ford Transitja előtt közvetlenül az övénél is valamivel magasabb furgon, egy Renault Master haladt, ami takarta számára a belső sávban álló autókat. Az elöl haladó kisteherautó sofőrje Balázs megpillantásakor kiváló reflexszel el tudta rántani a kormányt a leállósáv felé, a mögötte haladó pék viszont már nem, csak satuféket nyomott.

A később készült szakértői számítások alapján a Transit 45-47 km/órás sebességgel gázolta el Balázst, aki ugyan 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett, de szerencsére felépült a balesetet követő másfél hónapban.  Mindkét keze, és az egyik lába eltört, valamint horzsolásos sérüléseket szenvedett.

Sándor és Balázs ütközése, majd Balázs elgázolása között a műszaki szakértői vélemény szerint körülbelül 30-40 másodperc telt el, azaz bő fél percet töltött a gyalogos az autópálya belső sávjában a Mercedese körül járkálva.

Ügyészség: a követési távolság nem azonos a féktávolsággal

Hosszas helyszínelés, majd vizsgálati szakasz után vádat emeltek Tamás ellen. Az ügyészség szerint megszegte a KRESZ 25. § 1. bekezdését, és a 26. § 4 bekezdését, eszerint a Master mögött csak a tényleges sebességhez tartozó követési távolságot tartotta meg, az ilyen esetben elvárható féktávolságot viszont nem. Ezért ütötte el a Mercedesét vizsgálgató gyalogost. A sztárpék Janklovics Ádám közlekedési ügyekre szakosodott ügyvédet bízta meg védelmével.

Viszonylag gyorsan megszületett az elsőfokú ítélet, amely a vádirattal egyezően bűnösnek mondta ki Tamást közúti baleset gondatlan okozásáért. Indokolásában a bíróság közölte: a pék nem olyan sebességgel haladt, amely abban a sűrű forgalomban lehetővé tette volna számára, hogy bármilyen, akár hirtelen előálló szituációban meg tudjon állni.

Az ítélet 150 ezer forint pénzbírság, és 12 hónapos jogsibevonás lett. Utóbbi nagyon komoly érvágás Tamásnak, a cikk elején említettük, nem ritkán maga fuvarozza áruját vidékre.

BalesetJÓ

Illusztráció

Nem fogadta el az ítéletet az ügyészség, és a vádlott sem

Az ügyészség éppen ezt a pontját támadta meg az ítéletnek, fellebbezésében egy évnél hosszabb eltiltást kért a gázolóra.

Janklovics Ádám védő – aki a Vezess jogi képviselőjeként is segíti tanácsot kérő olvasóinkat – Tamás felmentése érdekében fellebbezett, ugyanis szerinte a járművéből az autópálya kellős közepén kiszálló, és ott fél percig járkáló Balázs felelőtlen magatartása okozta a gázolást.

Az ügyvéd szerint egyértelműen téves volt a bíróság KRESZ-értelmezése.

„A 26. § 4. bekezdése szerint a jármű sebességét úgy kell megválasztani, hogy annak vezetője bármely műszaki vagy forgalmi okból hirtelen felmerülő akadály előtt meg tudjon állni. Azonban az autópályán haladó jármű vezetőjének a sebesség megválasztásánál csak olyan akadályokat kell figyelembe venni, amelyekre az adott körülmények között reálisan számítani kell. A reálison van a hangsúly. A belső forgalmi sávban álló gépjárműre, illetve gyalogosra nem kell számítani. Erre utal a Mercedesbe hátulról beleütköző Sándor magatartása is. Ő nem szállt ki a kocsiból, sőt, a leengedett ablakon kiszólva figyelmeztette Balázst, hogy üljön vissza azonnal, és biztonságos helyen beszéljék meg a történteket” – mondja Janklovics.

Az ügyvéd érvelését elfogadta a másodfokon eljáró Törvényszék, a védői indoklásnak megfelelően megalapozatlannak tartva az ítéletet új eljárásra utasította az elsőfokú bíróságot.

Az ügy folytatódik.

Kommentek

F1: Perez nem tesz csodát otthon

A mexikói F1-rajongók odavannak a sportágért, ezért a Force Indiá-s Sergio Perez igyekszik hűteni a kedélyeket a hétvégi futam előtt.

Pörög a magyar abroncspiac

Az idei év első kilenc hónapjában tovább nőtt a hazai autós gumiabroncspiac, a gyártók 5,2 százalékkal több abroncsot adtak el 2015 azonos időszakához képest.

F1: A Mercedes-belharcból profitálhat a Red Bull?

A Mercedes-pilóták világbajnoki címért folytatott küzdelme jó lehetőségeket ad a Red Bullnak, igyekeznek is kihasználni, hogy Hamiltonék egymással vannak elfoglalva.

Ki mondta, hogy télre nem való alufelni? – videó

Szórakoztató reklámban mutatják be, hogy nem kell félni a téli alufelni-használattól.

Videón a legújabb izom-Mercedes

612 lóereje és a kifejezetten ide fejlesztett menetdinamikai támogató technológiák az országutak uralkodójává teszik minden idők legerősebb E-osztályát. Most videón is megnézheted a részleteket.

Nem épült még ilyen erős E-osztály

Áthidaló félmegoldások után végre elérkezett az igazi nagyágyú: a Mercedes-AMG E63. Rögtön két kivitelben kapható.

Pár ezer forintért már biztosítót vált a magyar

Hamarosan indul az idei kötelezőkampány, felmérésben vizsgálták a magyar autósok várakozásait.

F1: A főnök eléggé berágott Verstappenre

A Red Bull motorsportfőnöke, Helmut Marko nagyon rossz néven vette, hogy Max Verstappen nem vett vissza Austinban, amikor a gumik kímélésére utasította a csapat.

F1: Austin nem akar Mexikóval közösködni

Az Amerikai Nagydíj szervezője szerint át kellene szervezni a versenynaptárt, hogy az austini verseny és a Mexikói Nagydíj ne egymás közelében legyen.

Már a szalonban rohad a vadonatúj UAZ

Működik, termel az uljanovszki gyár, de úgy tűnik, a kutatás-fejlesztés, valamint a minőségbiztosítási részleg már rég bezárt.

F1: Räikkönen már trombitán is veri Vettelt – videó

A Ferrari versenyzői a Mexikói Nagydíj előtt trombitálni tanultak. Räikkönen bírta jobban szuflával.

Már nem veszteséges a Tesla

Nyereséggel zárta a harmadik negyedévet az amerikai villanyautó-gyártó. Ilyenre rég nem volt példa.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.