Porsche, ami utcára tilos!

Porsche, ami utcára tilos!

Vezettük: Porsche Cayman GT4 Clubsport

Szerző: Hamar Balázs levél küldés 
Dátum: 2016.09.29. 07.09

Reggel, napközben és este, az ágyban, a fürdőkádban és az íróasztalnál, azóta is Lausitzringen készült felvételeket nézem. Talán soha nem élhetem át újra az élményt, amit egy gyári Porsche versenyautó képes nyújtani.

Röviden – Porsche Cayman GT4 Clubsport
Mi ez? A legizgalmasabb Cayman amatőr versenyekre szánt bukócsöves változata
Mire jó? Eszeveszett vágtára a versenypályán, olyanra, amit szériaautó nem nyújthat
Mennyibe kerül? Kb 40 millió forint, de nem lehet már hozzájutni
Kinek jó? Akinek van pénze, ideje fenntartani egy versenyautót

Megérkezik a shuttle a Lausiztringre, a kölcsönbe kapott tűzálló versenyruházatot, HANS-ot és bukósisakot rejtő táskákat izgatottan markolom, tudom, érzem, hogy perceken belül magamra kell öltenem. Sokszor jártam már versenypályán, vezettem gyorsabbnál gyorsabb utcai autókat, sőt, egyszer egy igazi F1-es volánja mögött is engedtek egy óvatos kört menni.  Egy életre szóló élmény volt, és csak ehhez hasonlítható az, ami itt történt velem.

A Lausitzring weboldalán pontosan 10 különböző pályarajzot találtam, amelyek közül csak előző este derült ki: a DTM-versenyeken kiválasztott pályán kell majd körbetalálni. Nem vártam meg a reggeli ébresztőt, azelőtt vagy másfél órával már Mattias Ekström Audijának hangja üvöltött a hotelszobában, és próbáltam memorizálni az íveket (nem is volt olyan nehéz…).

Nagyon kezes versenyautó a Clubsport

A pályára érkezés után röviddel egy negyedórás eligazítás következett, itt már nyoma sem volt a túlzott óvatoskodásnak, a teljes bizalomnak annál inkább. A kiválasztott mezőnyben ott volt egyébként Jackie Ickx lánya is, Vanina, aki maga is jó pár évet versenyzett, többek között DTM versenyautóval is.  Elmondták, miért érkeztünk ide: a tanulóköröket egy utcai Cayman GT4-essel tesszük meg majd, aztán jön az igazi élvezet, segítenek behajtogatni bennünket a GT4 Clubsport fülkéjébe – igen, egy igazi, gyári versenyautóba.  És ha azt túléltük, akkor jöhet a Clubsport MR, amelynek eddig a létezéséről sem tudtam.  De mi az a Clubsport, és mit tud az MR kivitel?

Az utcai GT4-est már vezettük korábban, annak részletes tesztje itt olvasható. Röviden egy Cayman-karosszériába oltott 911-esről van szó, annak első futóművével és fékjével (GT3), annak utolsó, szívó boxermotorja által megtámogatva (911 Carrera S).  Egy autó, amit nem a szériamodellekért felelős, hanem a Weissachban található motorsportosztály fejlesztett, és ami talán a 911-esnél is komolyabb élményautó – visszafogottabb teljesítménye ellenére is.

Csak versenycsapatként lehetett hozzájutni

Csak versenycsapatként lehetett hozzájutni

Na, a Clubsport kivitel ennek a tökéletesre faragott, középmotoros sportautónak a gyári versenyváltozata. Amatőr versenyekre javasolja a Porsche, amelyhez nem árt egy szállítóeszköz sem, ugyanis ez a modell hivatalosan nem járhat saját lábán az utcán. Hiába hasonlít arra nagyon, egy kibelezett, bukócsővel szerelt versenyautóval nem lehet csak úgy egyszerűen a forgalomba merészkedni.

Technika

A Cayman Clubsport modell egyébként főleg külsőleg hajaz erősen a szalonban álló Cayman GT4-esre, illetve néhány  egyéb részletében is.  A 385 lóerős motor például változatlan formában került bele, ami a műszerfalból megmaradt, az szintén. Van azért jó néhány módosítás is az autón, ami nagyjából félperces előnyhöz juttatja a versenyautót a Nordschleife-körön – és ezzel gyorsabbá teszi bármelyik jelenleg kapható utcai modellnél, leszámítva  a 918 Spyder szupersportautót.

Adatlap

Porsche Cayman GT4 Clubsport

380 milliméteres acél tárcsák. Az MR-ben nincs fékrásegítő

380 milliméteres acél tárcsák. Az MR-ben nincs fékrásegítő

Motor Hathengeres, boxermotor 3800 cm3
Teljesítmény 385 LE (272 kW).
Nyomaték 420 Nm.
Gyorsulás (0-100 km/h) kb. 4 másodperc
Végsebesség kb. 295
Fogyasztás nem akarod tudni
Listaár: kb. 40 millió Ft

A első futómű a Porsche 911 GT3 Cup versenyautóból származik, a hátsó is részben, a differenciálzárat pedig versenyzéshez módosították, akárcsak az ESP-t a slick gumikhoz. Belül a középkonzolon lévő forgókapcsolóval 12 különböző ABS-beállítást tudunk megadni, pályához, gumihoz, időjáráshoz, hőmérséklethez – de ezt most nem volt idő piszkálni. A FIA-homológ bukócsövön, az OMP versenyülésen, a tűzoltópalackon és egyéb versenyautós kellékeken kívül a legfeltűnőbb változás, hogy egy duplakuplungos sebességváltó karját látjuk középen az utastérben – pedig az utcai kizárólag kézi váltóval rendelhető.  A versenyautó egy módosított 6 sebességes PDK váltót kapott, amelyet az Alcantara borítású kormány mögötti karbonfülekkel is használhatunk, de magától is hibátlanul teszi a dolgát.

Az MR (Manthey Racing) kivitel ezen felül annyit tud, hogy tartalmazza azokat a kötelező elemeket, amelyek a GT4-es versenyautók közötti induláshoz szükségesek.  Ilyen például, hogy nem csak a magasságában állíthatók az egyes gólyalábak, hanem a be- és kirugózás mértéke is külön-külön, valamint a karbonból készült motorháztetőn egy gyorscsatlakozós töltőnyílás is található. Érezhetően könnyebbek az ajtók is, az üvegeket pedig polikarbonátra cserélték, amin elsőre kifejezetten zavaró volt kibámulni – valami olyasmi, mintha egy összekarcolt és homályos bukósisakon keresztül szemlélnénk a világot.  Ezt persze azonnal megszoktuk, ahogy kiértünk vele a bokszutcából.  Állítható rajta a fékerőelosztás, és kicsit nagyobb és több leszorítóerőt termel a hátsó szárnya.  Az MR 40 kilóval könnyebb a Clubsport kivitelhez képest, ami pont ennyivel könnyebb az utcai GT4-hez viszonyítva (1340 kg).

FIA homológ bukócső, és OMP kagylóülés alapáron

FIA-homológ bukócső, és OMP kagylóülés alapáron

Hatfokozatú a PDK váltó. Az ABS állítható

Hatfokozatú a PDK váltó. Az ABS állítható

Durva, durvább, legdurvább

Magunkra öltjük az overallt, és máris elfog a bizsergető érzés, pedig először még csak egy-egy utcai GT4 volánja mögött próbáljuk üldözni az instruktort, aki emberes tempót diktál. Nincs az általában jellemző óvatos lacafaca, gyorsan belecsapunk a közepébe, csak a célegyenesben veszi el jobban a kelleténél, mert itt cserélünk helyet a belga kollégával.

A GT4 3,8 literes szívómotorja eközben bitang jól szól, ismét rájövünk, hogy az egyik, ha talán nem a legszebben zenélő motor és kipufogóhang az övé a modellpalettán – a középmotoros elrendezéssel ez valószínűleg könnyebben megvalósítható, mint a farmotorral.

A 911-ben 400 lóerős motor a rosszabb hűtés miatt 385 a GT4-ben

A 911-ben 400 lóerős motor a rosszabb hűtés miatt 385 a GT4-ben

 

Nagyon mélyen ülünk a GT4-ben

Nagyon mélyen ülünk a GT4-ben

Egyértelműen érződik, hogy az utcai GT4-esnek is komoly keresni valója van a pályán: a normál Cayman modellhez képest alaposan kiszélesített és 30 mm-rel lentebb ültetett kivitelnek nagyon alacsonyan van a súlypontja – ez már az üléspozícióból is érződik, épp hogy nem súrolja a fenekünk az aszfaltot.

A Michelin Cup2 semi-slick abroncsokon a kis- és nagysebességű kanyarokban is úgy fordul, ahogyan minden sportautónak kellene: alulkormányzottságnak nyoma sincs, a tapadás pedig egészen elképesztő, ott is követi még a kormánymozdulatunkat, ahol más autó már buta gumicsikorgatós orrtolásba kezdene. A kigyorsítások minden fordulatszám-tartományból  gyönyörűen szólnak, a kézi váltó fokozatai egymástól jól elhatároltak, és kellően férfias erőt kívánnak a kapcsoláshoz. Egyszer avatkozik be mindössze a menetstabilizáló, amikor egy hosszú elnyújtott jobbosban elveszem a gázt, mert úgy érzem, nem fog beférni.  Az instruktor erre csak annyit szól, nyugodtan használjuk a kerékvetőket.  Na, majd a versenyautóval!

Lejövünk, kicsit megnyugszunk, és úgy 25 perc múlva elkezdődik újból a beöltözés, ezúttal már a Clubsport modellhez. Csattan a nyaksérülés csökkentésére kitalált HANS a bukósisakhoz, alul-felül ránk szorítják hatpontos övet, miután pontosan beállítottuk az ülés és a kormány távolságát – ezek után nincs sok mozgásterünk.  Intenek, máris indulhatunk ki a bokszutcából, felvezető autó sehol, rádió sehol, úgy megyünk, ahogy akarunk, a miénk a felelősség – kicsit meg is lepődöm ezen a szabadságon, persze, titkon mindig erre vágytam.

Így szól a 911-es motorja egy Cayman versenyautóban a Lausitzringen:

A Cayman GT4 Clubsport nem a leggyorsabb autó, amit vezettem eddig – legalábbis nem egyenesben –  valahol 4 másodperc körül gyorsulhat százra. Egy versenyautó viszont nem csak erről szól, itt köridőben mérik a sikert. Ez pedig azonnal érződik rajta, ahogyan elkezdek kigurulni és tartom a 60 km/órás sebességlimitet a bokszutcában. Pillanatok alatt egybeforrok az autóval, és azonnal érkeznek azok a mechanikus zajok, amit soha nem hallasz egy kárpitozott utcai autóban. Nem sír extrém módon a differenciálmű, de minden hangosabb egy picit, pont annyira visít és zúg, hogy azonnal kijózanítson, és tudd, most száz százalékosan ide kell koncentrálnod.

A motor zúgása egyszerűen fenomenális, most megkaptam azt, amire mindig is vágytam: egy igazán hangos Porsche motort.  Minden extrém könnyedséggel történik. A fordulatszámmérő csak tör felfelé egészen a 8000-res fordulat közelébe, a  380 milliméteres tárcsákba pedig kőkeményen harapnak a betétek az elöl hat-, hátul négydugattyús féknyereg által.  Ennél jobban csak a kanyarsebesség nyűgöz le, amire a full slick gumi az egyik magyarázat. Amikor úgy érzem, elrontottam, túl gyorsan érkeztem a kanyarba, a Michelinek akkor is fognak, és képesek oda fordulni, ahova érkezni szeretnék.

Eszméletlenül könnyűnek tűnik a GT4 Clubsport vezetése, mégis annyira izzaszt, olyan mennyiségű adrenalint termel, amire egyetlen utcai autó sem lenne képes. Nem a tempó, nem a félelem, hanem együtt minden, a hang, a tökéletes vezetési élmény, ami lenyűgöz. Persze, egy versenyautó is képes megcsúszni, meg is történik a második körben egyből, ahogy kicsit bátorodok. Korán kezdem meg a kigyorsítást az egyik kanyarból, de egy gyors ellenkormányzás azonnal visszahozza, nem kell sokat bűvészkedni, mehet a padlógáz.

Fél perccel gyorsabb a Nordschleife körön az utcainál

Fél perccel gyorsabb a Nordschleife körön az utcainál

Egy dolog a 40 millió körüli vételár, a versenyzés nem olcsó mulatság

Egy dolog a 40 millió körüli vételár, a versenyzés nem olcsó mulatság

Eszembe jut a hotelszobában nézett videó, ahogy Ekström előtt az élesebb kanyarokban szinte a kanyarérintőig fékkel rongyol a kanyarba az üldözött csapattárs, nem csak egyenesben fékez. Ez az a technika, amivel alaposan le lehet rövidíteni a féktávot, amivel könnyebben be lehet fordítani az autót – és persze az, amitől egy átlagos autó nagyon könnyen túlkormányzottá válik és keresztbe áll. De nem a GT4 Clubsport! Egészen elképesztő, ahogy tapad a Cayman az aszfalthoz, taposom a féket egyenesben, ahogy bírom, majd egy kicsit engedek rajta és elkezdem fordítani a kormányt. A hátsó meg sem mozdul, csak az eleje fordul sokkal könnyebben, ebben még biztos rengeteg tartalék van.  Van is, amikor lejövök, a nagyon gyorsan elszaladó három kör után, kiderül, öt másodpercre voltam azoktól, akik ezzel keresik a kenyerüket.

Nincs idő várakozásra, kikászálódok a bukócsövek közül – ez sokkal nehezebben megy, mint bemászni.  Már préselem is be magam a Clubsport MR üléseibe, ahol láthatóan semmi különbség nincs a másik versenyautóhoz képest, menet közben mégis egészen máshogy viselkedik. Még simábban, még gyorsabban tudok vele autózni, aminek a pályára hangolt futómű az oka. Ott, ahol a Clubsport, kicsit berázott és érezhetően nem volt tökéletes a pattogó hátsó tengely miatt a kigyorsítás, ott az MR-ben végig az aszfalton van az abroncs teljes felülettel és így nagyobb erővel képes megindulni onnan. Megcsúszni persze ugyanúgy sikerül ezzel is egy picit a valószínűleg nem túl meleg gumik miatt – pont annyira, amit egy apró, de gyors ellenkormányzással ismét meg lehet oldani, és amitől még magabiztosabbá lesz az ember.

Nyilván minden egyes másodperc és tizedmásodperc egyre keményebb dió a végén, de ez az autó képes elhitetni velünk azt, hogy képesek vagyunk javulni, képesek lennénk megcsinálni azt, amire egy igazi versenyző képes. Én azóta is ebben a hitben ringatom magam kicsit, szponzorpénzekről és dobogóról való pezsgőzésről álmodozom.  A Clubsporttal erre egyébként most mindennél nagyobb remény adatik meg a hasonszőrűeknek, mivel nem elérhetetlen az ára, főleg nem a 911-es modellekhez hasonlítva. Az egyetlen probléma, hogy már elkéstünk a 40 millió forint körüli áron kínált versenyautó megvásárlásával. Szívesen javasolnánk, hogy akkor forduljunk az utcai Cayman GT4  irányába, de itt ugyanebbe az akadályba ütköznénk: már elkelt belőle az összes darab. Mi már tudjuk, miért.

Sok a közös alkatrész, de azért egészen más érzés a Clubpsort

Sok a közös alkatrész, de azért egészen más érzés a Clubpsort

Kommentek

Na mit szállított az első sofőr nélküli teherautó?

Ez volt a világon az első alkalom, hogy robotteherautóval szállított árut egy vállalat.

F1: Kiderült Hamilton egyik nagy titka

Nico Rosberg is elismeri, hogy Lewis Hamilton az időzónaváltások mestere, a jetlag ismeretlen fogalom az angol számára.

F1: Amikor hárman nyerték az időmérőt

19 évvel ezelőtt elképesztő dolog történt a Forma-1-ben: a szezonzáró időmérőjén a pole-ért küzdő három pilóta ezredre ugyanolyan kört futott.

Mercedes C-osztály kabrió – Ki a király?

Nem, ez nem CLK, hanem C Cabriolet. A nyitható tetős C-osztályt rangon aluli motorral és annál előkelőbb felszereltséggel teszteltük.

F1: A Red Bull kegyelemből tartotta meg Kvjatot?

Jacques Villeneuve szerint Danyiil Kvjat idei eredményei alapján nem érdemelt volna új szerződést a Toro Rossónál. A Red Bull döntött a megtartásáról.

Világrekord: így még senki sem érte el a 186 km/órát

Két kerékre kapni az autót kötelező eleme a kaszkadőr bemutatóknak. De így elérni 180 feletti tempót? Az már más tészta.

Agysorvasztóan gyors a Red Bull sportkocsija

Új aerodinamikai koncepcióval készül az Aston Martin és Red Bull közös sportkocsija, amely 1000 lóerős teljesítményével extrém gyorsulásra képes.

Békésen pöffentve indul be a hatalmas, ősöreg dízel

Az öreg kétütemű dízelt nem egy pillanat beindítani, de megéri végigcsinálni a procedúrát.

F1: Szánalom, az olaszok már Alonsóért sírnak

Az olasz sajtó felemel, aztán eldob: most tanulja ezt Sebastian Vettel, akit már inkább visszacserélnének a sokáig bírált Fernando Alonsóra.

Máglyaként lángolt egy kamion az autópálya mellett

Máglyaként lángolt egy lengyel teherautó Németországban. Az esetnek egy magyar kamionos is szemtanúja volt.

800 lóerős Lamborghini síeléshez

Újabb különleges autó készül a síelő Jon Olsson számára. 800 lóerős Lamborghinivel járja ebben a szezonban az európai síterepeket.

Ecclestone: Hülye, aki Ron Dennist elküldi!

A Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone szerint nagy hiba lenne eltávolítani Ron Dennist a McLaren éléről.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.