Élményautó: VW Golf II Rallye

G-Lader és Syncro - Raliautó a kettes Golfból

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2016.09.28. 04.09

Egy G-feltöltős Rallye Golf önmagában is érdekes, pláne ez a darab vészjósló hanggal és Oettinger tuninggal megvadított motorral. Rákészültünk a szombati hungaroringi VW-találkozóra.

Tökölön vagyunk, a reptéren. Az itt tesztelt Mustang GT már messze öblöget, a driftesek épített BMW-i sem szólnak már üveghangon, amikor vészjósló sivítás lakja be a pályát. Egy Volkswagen Rallye Golf érkezik, tehát a II-es Golfból raliautó-alapnak szánt modell, orrában mechanikus spirálfeltöltős motorral.

A hangot a G-alakú spiráljáról G-feltöltőnek nevezett, ékszíjhajtású kompresszor adja, amelynek a turbóval szemben nincs szüksége különösebb kihűtésre leállítás előtt. A kocsi begördül, a motor elcsendesedik és van idő körüljárni a nem makulátlan, de bemutatásra érdemes autót.

Ötödikre lett szép

Eredetileg a tulaj egy barátjának néztek meg Németországban egy Golf III TDI-t, amit rossz állapota miatt otthagytak. De út közben felkerült a Mobile.de-re a hibás feltöltőjű, de ígéretes állapotú Rallye Golf hirdetése. 6000 euróért, 1 850 000 forintért mostani gazdája azonnal megvette, immár hét éve.

Nagy élmény volt az első találkozás egy jó állapotú Rallye Golffal. Jobbra a tulaj, balra a szerző

Mauchner Attilának ez már az ötödik Rallye Golfja. A tulajdonos karosszérialakatos, a kocsikkal adódó munkák legnagyobb részét saját kezűleg végezte. „Csak a fényezésért fizetek, a többit megcsinálom magam” – mondja. Attila mindig vett egy rossz állapotú autót, megcsinálta szebbre, eladta és az árából át tudott ülni egy valamivel jobb példányba.

Eredetileg a Volkswagen azért fejlesztette ki a típust, hogy a ralivébén a Lancia Delta hegemóniáját megtörje. Ez kicsit sem sikerült, de az autó annál érdekesebb.  A VW nagyrészt abból rakta össze a Rallye Golfot, amit a polcról le tudott venni. A gyári 15 colos keréktárcsákkal együtt a futómű is a malacorrú, B3-as Passat G60 Syncro változatából érkezett, az 1,8 literes, G-feltöltős négyhengeres és a jellegzetes négylyukú kerékkupakos felni szintén.

Gyárilag 15-ös felnikkel, nagyrészt a Pasat B3 G60 Syncro technikájával indult harcba a Rallye Golf 1989-ben

Gyárilag 15-ös felnikkel, nagyrészt a Pasat B3 G60 Syncro technikájával indult harcba a Rallye Golf 1989-ben

Mauchner Attila a sötétszürke rali-Golfot rendesen csüccsbe tette, ahogy mondani szokás. Az ültetés körülbelül hét centiméter, a szélesítést oldalanként 4-4 centis pogácsák szolgálják. A gyönyörű BBS-felnik 16-osak, a gumiméret 215/35 R16. Megvan tartalékban a gyári futómű és az eredeti, 15-ös felniszett, hogy szükség esetén az autó visszaalakítható legyen az eredetire.

Nem 1781 köbcentis

Némileg ismerve az VW konszern EA827 motorcsaládját, 1781 köbcentire tippelek, de Attila korrigál: a Passat G60-nal szemben rali-Golfban ez a motor a visszavett furat miatt csak 1763 köbcentis, hogy a turbómotorok 1,7-es szorzójával az FIA 3000 köbcentis határa alatt maradjon.

Beszélgetés után Attilával beülünk és visz pár hegyes kört. 160 lóerőhöz képest az 1195 kilós autó irreálisan jól gyorsul, messze jobban a 8,6 másodperces gyári 0-100-as adatnál. Ebben az autóban ugyanis Oettinger-tuningos motor van, eltérő vezérműtengellyel, a kisebb szíjtárcsa miatt gyorsabban pörgő és a gyári nagyjából 0,7 bar helyett 0,95 bar körüli töltőnyomást létrehozó feltöltővel.

5000 db Golf Rallye készült Belgiumban, kézi munkával. Az A-csoportos raliautók homologizációjához ennyi volt az előírás

5000 db Golf Rallye készült Belgiumban, kézi munkával. Az A-csoportos raliautók homologizációjához ennyi volt az előírás

A teljesítmény 200 lóerő lehet, ami közel áll a 71 darabos szériában gyártott, 210 lóerős Golf GTI 16V G60 Limitedhez, amely a Golf IV R32 megjelenéséig a legnagyobb teljesítményű kompakt Volkswagen volt. A sebességérzet a vékony tetőoszlopos, őszinte sportmodellben ezt a combos 200 lóerőt is többnek mutatja.

Hat a Syncro 4×4

A rali-Golf motorjának két pillangószelepe van, amelyek egymással ellentétes ütemben nyitnak-zárnak. Amikor Attila felengedi a gázpedált és zárja a fojtószelepet, a másik pillangószelep kinyit és a spirálfeltöltő házába visszaengedi a felesleges töltőnyomást. A lefújásnak vérpezsdítő hangja van minden egyes váltás után.

Jobb gázreakciót biztosított a korabeli turbóknál a szíjhajtású spirálfeltöltő. A G-Lader élettartama túl csekélynek bizonyult, sok G60-as Golfben, Corradóban, Passatban már az ötszelepes turbómotor tölti be a helyét

Jobb gázreakciót biztosított a korabeli turbóknál a szíjhajtású spirálfeltöltő. A G-Lader élettartama túl csekélynek bizonyult, sok G60-as Golfban, Corradóban, Passatban már az ötszelepes turbómotor tölti be a helyét

Mi csontszáraz őszi időben találkoztunk, amikor a hajtásrendszer nehezen csillantja meg tartalékait. Fehér betonon elinduláskor az autó keresztbe indul, vizes és havas úton körbeforgatható gázra, tehát a hátsó kerekek hajtása nem elméleti.

Bár a sűrítési viszony a feltöltéssel járó hőterhelés miatt csak 8,0:1-hez és van víz-olaj hőcserélő az autóban, a kocsi elé hasalva látni egy utólagos olajhűtőt. A G60-ast hajszolva a gyári olajhűtés nem biztosítja a motor termikus egészségét.

Lendületesen vezetve a fogyasztás 11 és 15 liter között mozog százon. Nagyon visszafogottan sem lenne sokkal kevesebb, legalábbis a tulaj korábbi, elsőkerék-hajtású G60-as Golf II GTI-je sem ment 8 liter alá egyenletes országúti tempónál.

Kortársaihoz képest a raliverzió kiválóan felszerelt

Kortársaihoz képest a raliverzió kiválóan felszerelt. A kormánykerék a malacorrú Passatból származik

A szabályozott katalizátoros, korát megelőzően Euro II-es motor 100 oktános benzinnel működik, a minimum a 98-as. Attila szép időben veszi elő a kocsit, a csekély futásteljesítménnyel nem annyira fájó a magas üzemanyagköltség, közlekedni meg ott van a dízel Golf I a maga 4-5 literes étvágyával.

G-Lader: élt három évet

A fájdalmas költséggel kifejlesztett spirálfeltöltőről nem véletlenül mondott le már 1991-ben, háromévi gyártás után a Volkswagen. A gyár belátta a konstrukció elégtelen élettartamát, amit Attila is megerősít: 60-120 000 kilométer alatt tönkrement az összes eddig autójában.

G-alakú spirállal sűríti a levegőt a feltöltő, innen kapta a nevét

G-alakú spirállal sűríti a levegőt a feltöltő, innen kapta a nevét

A felújításra Németországból, komoly helyről 1200 eurós (370 000 Ft) ajánlatot kapott, miután egy hazai Mekk mester „felújításáról” kiderült, hogy csak fémragasztóval összetákolta a magnéziumspirált, ami nem is tartott tovább a gányolástól megszokottnál.

Volkswagen-találkozó a hétvégén

A Volkswagen október elsején, e hét szombatján már ötödik alkalommal rendez összejövetelt a Hungaroringen. Az esemény Golf-találkozónak indult, de márkatalálkozóvá nőtte ki magát az évek során. A rendezvényről minden esztendőben egy VW Golfot vihet haza a legszerencsésebb résztvevő. Az eddigi eseményeken az első négy generáció egy-egy gyári állapotú példányát sorsolták ki a szervezők, ezúttal egy V-ös Golf vár majd a látogatókra október 1-jén a mogyoródi versenypályán. Az autót első tulajdonosa a zalaegerszegi márkakereskedésben vásárolta 2006-ban, ezt követően csak egy további gazdája volt, aki az elmúlt tíz év alatt mindössze 90 ezer kilométert tett meg. A tombolajegy ezúttal is 100 forintba kerül, az eredményhirdetésre a délutáni nagykoncert után kerül sor. Érdekesnek ígérkezik a hippifalu is a Transporterek rajongóinak. Részletek itt.

Nem kértem el vezetni az autót, mert ha bármi gond adódik, a karosszériaelemek pótlása alig oldható meg. A fényszórókat a Hella már rég nem gyártja. Ide kapcsolódóan soha ne bántsuk meg egy Rallye Golf-tulaját azzal, hogy Jetta-lámpának hisszük a szögletes fényszórót! Nem az, speciálisan a raliverzióhoz készült, akárcsak a szélesített sárvédők.

Leharcoltat nem érdemes

Épp ezért nem éri meg leharcolt darabot venni, mert az olcsó és a közepes példányok árkülönbségéből nem fedezhető a felújítás és a rali-golfos alkatrészek zöme hiánycikk. Az ABS ismert hibaforrás, 25 év elteltével a viszkokuplungos Syncro-négykerék-hajtásnak is meglehet a nyűgje. A problémás motort sokan a könnyen beszerezhető, hengerenként ötszelepes 1,8-as turbós négyhengeressel pótolják.

Köszönjük a Tököli Vezetéstechnikai Képzési Központ munkatársai segítségét a cikk megvalósításában! Elérhetőség: +36302525399 és info@vezetestechnika.eu

Köszönjük a Tököli Vezetéstechnikai Képzési Központ munkatársai segítségét a cikk megvalósításában! Elérhetőség: +36302525399 és info@vezetestechnika.eu

Akkoriban a Golfokhoz az utasoldali napellenzőt kivéve szinte minden feláras volt, a legsóherebb módon fizettettek meg a kényelem minden apró elemét. Ezzel szöges ellentétben áll a Rallye Golf kivitele, amely nem a raliautó-alapok puritánságával fogad.

Légkondicionálás nincs, de tolótető, kormányszervó, fedélzeti számítógép (MFA – Multifunktions Anlage) gyári rádió aktív hangfalakkal igen. A Rallye feliratú félbőr sportülések remek darabok. Az igényes szőnyegekkel, az örökkévalóságnak szóló összeszerelési minőséggel és a jó rozsdavédelemmel a sportváltozat is hordozza a kettes Golf alapértékeit.

Amikor Attila háromévnyi hirdetés után, egymillió forintért tudta csak eladni a végtelen idő- és munkaráfordítással épített, anyagárban kétmillió feletti, hivatalos papírossá tett VR6-os kettes Golfját, elhatározta, hogy többet nem költ olyan autóra, amelynek ára meg sem közelíti értékét. A Rallye Golffal nem fenyegeti hasonló ráfizetés: az állomány gyors gyérülésével a hasonlóan szép autók ára emelkedésnek indult.

Kommentek

F1: Vettel kimondta, hogy visszaesett a Ferrari

Sebastian Vettel az újabban szokásos kincstári optimizmusával értékelt az Amerikai Nagydíj időmérő edzése után.

F1: Hamilton imádta, hogy érte tomboltak

Lewis Hamilton megköszönte a közönség támogatását az Amerikai Nagydíj időmérője után. Az első három nyilatkozatai.

F1: Hamiltonnak megvan az eső austini pole

A Forma-1-es Amerikai Nagydíj időmérőjén Lewis Hamilton magabiztos előnnyel verte csapattársát, Nico Rosberget. A Mercedesek mögött a Red Bullok, a Ferrari a harmadik erő.

Megvan az év legdurvább esküvői menete

Nálunk az autóval vonuló násznép feldíszített kocsikkal, lassú menettel, dudaszóval köszönti az ifjú párt, de nem mindenhol azonosak a szokások.

F1: Titkos ügynökök a McLarennél?

A McLaren vicces kisfilmmel ünnepli James Hunt 1976-os bajnoki győzelmének évfordulóját.

F1: Verstappen véleményes körrel az 1.

A Forma-1-es Amerikai Nagydíj utolsó edzésén a Mercedes rejtegette a tempóját, a leggyorsabb a pályát kiszélesítő Max Verstappen lett. Rejtélyes defektet a Toro Rssónál.

F1: A Mercedes kijátszott egy jokert Hamilton kedvéért

A Mercedes-csapat pénteken éjszaka megtörte a kötelező takarodót, az egyik felmentést elhasználva Lewis Hamilton autóján dolgoztak.

F1: Meglepetés, a Red Bull még egy évet adott Kvjatnak

A Red Bull Austnban bejelentette, hogy a nagycsapattól idén a Toro Rossóhoz visszaültetett Danyiil Kvjat jövőre is a faenzai alakulatnál versenyez.

F1: A pilóták nekimentek Verstappennek

Úgy hírlik, hogy az austini versenyzői értekezleten jó néhányan panaszkodtak Max Verstappen vezetési stílusára, nagyobb szigort, szabálytisztázást követlenek.

Ezért ne telefonálj vezetés közben

Vezetés közben telefonálni borzasztóan rossz ötlet. Ilyen csúnya vége lehet.

Ilyen nincs: villanyoszlopot állítottak a közútra

Sokféle akadályra felkészülünk közutakon haladva, de azért egy aszfaltból kiálló villanyoszlop nem épp hétköznapi úttorlasz.

Szerencsétlen tolvaj autót akart lopni, de kéziváltós volt

A kiszemelt autót már a benzinkúttól követte a félnótás tolvaj, de a kulcsok megkaparintása után sem tudott vele mit kezdeni a kéziváltó miatt.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.