Hogyan tüntessünk el egy autót?

Hulladékok az utcán

Szerző: Földes Attila levél küldés 
Dátum: 2016.09.22. 15.15

Nem is olyan könnyű eltüntetni egy autóroncsot a közterületről, ha azon van rendszám. Utánajártunk, hogyan lehet.

Ugyan a zsúfolt fővárosban nem jellemző, hogy úton-útfélen széthullófélben lévő autótetemekbe botoljon az ember, néha azért akad olyan autó, ami kiveri a biztosítékot. Ez miért foglalja itt a helyet – kérdezi, aki gyalogosként jár arra, vagy autósként vadászik parkolóhelyre. Esetleg az ablaka alatt áll egy ilyen autó, és már kiköltözött belőle a harmadik generáció rozsdafarkú is. Van egy jó hírünk, nem feltétlenül kell az idők végezetéig tűrni. De egy kis probléma mégis van: a rendszám.

A jogszabály szerint csak a rendszám nélküli roncsokat vihetnék el

A jogszabály szerint csak a rendszám nélküli roncsokat vihetnék el

Mit lehet elszállíttatni?

Ha valamiért valakinek nagyon szúrja a szemét egy roncs vagy láthatóan régen használt autó – főként ott fordul ez elő, ahol kevés a parkolóhely és sok az autós -, akkor az illetékes közterület-felügyeletnél kell jelezni, akik kiszállnak, megnézik, hogy az autón van-e rendszám. Ha van, és abban a helyzetben, ahogy áll, nem zavarja a közlekedést, nem jelent veszélyt senkire, akkor vége is a folyamatnak. Akkor is, ha láthatóan egy kupac bolgár, vörös homokkő lábazati burkolólapon parkol az autó évek óta.

Bármennyire is logikus lenne, hogy ami láthatóan régóta képtelen a közúti közlekedésben részt venni, és úgy tűnik, ez belátható időn belül nem is fog változni, az tűnjön el az útról, azt a közterület-felügyelet mégsem viheti el. Így aki az utcaképet, saját szépérzékét zavaró roncs autót lát az utcán, csak akkor jelentse ezt az illetékes közterület-felügyeleten, ha az hatósági jelzés nélkül csúfít.

Na, ezen a bedunsztolt autón vajon van rendszám, vagy nincs?

Na, ezen a bedunsztolt autón vajon van rendszám, vagy nincs?

Ha nincs rendszám

(3)361 Azt a hatósági jelzéssel nem rendelkező járművet, amely a közúti forgalomban csak ilyen jelzéssel vehet részt, főútvonalon tilos, mellékútvonalon – közterület-használati engedély nélkül – legfeljebb 10 napig szabad tárolni. Az úton e rendelkezések megszegésével tárolt járművet a rendőrség, a közterület-felügyelet, a közút kezelője – a tulajdonos költségére – eltávolíthatja.

Tehát 10 napja a rendszám nélküli romnak is van, amit legálisan tölthet az út szélén parkolva. Aztán vagy szereznek rá közterület-használati engedélyt, vagy mennie kell. Az elszállítás előtt 30 nappal a gépjármű szélvédőjén elhelyezett levéllel felszólítják a gépjármű tulajdonosát/üzemben tartóját a jármű eltávolítására a közterületről. A 30 nap elteltét követően ellenőrzik a helyszínt, amennyiben nem történt változás, az elszállíttatásról intézkednek.

A jogszabály egész részletesen kitér arra, milyen eszközökkel kell felhívni a tulajdonos figyelmét az elszállításra. Mondjuk egy hetekig rendszám nélkül parkoló autó gazdája nem valószínű, hogy az aszfaltra ragasztott, minimum 20 centi oldalhosszúságú feltűnő matrica láttán csap majd a homlokára, hogy “ehöm, hová is lett a ’86 óta felnin álló kombi Wartburg?” Amúgy meg tegye fel a kezét, aki már életében látott ilyen matricát! Nyilván azért, mert az is benne van a jogszabályban, hogy ha erre alkalmatlan a környezet, akkor nem kell erőltetni a matricázást. Ez valahol érthető is, francnak lenne kedve a futóhomokon vacakolni a lepedőnyi levonóval.

A leeresztett gumi rossz jel

A leeresztett gumi rossz jel

Ami jóval hasznosabb, az az, hogy 30 percen belül az illetékes felügyelet, önkormányzat oldalán is hírül kell adni, hogy mit vittek el. Ha csak a közlekedést zavarta, akkor egyszerűbb a dolog, mert valószínűleg van rendszáma is, amennyiben viszont nem volt hatósági jelzés a járművön, marad az alapos körbeírás. Újpesten így néz ki egy elszállított autók listája, fél évre visszamenőleg, napra lebontva. Érdekes, hogy egyes autók mellett a tulajdonos neve, címe is olvasható, ami elég szerencsétlen dolognak tűnik. Újbudán diszkrétebben dolgoznak, itt csak lista van, az elszállítás dátumával és okával.

A weboldalon olvasható hirdetménnyel párhuzamosan a tulajdonost is értesítik az elszállításról – ha volt rendszám a kocsin -, érdeklődni pedig a helyi rendőrkapitányságon is lehet. Az elszállított autókat fél évig tárolják, aztán jön a következő lépés.

Magánterületen, zárt parkolóban olyan roncsot tárolhat az ember, amilyet csak akar

Magánterületen, zárt parkolóban olyan roncsot tárolhat az ember, amilyet csak akar. Legalábbis, amíg a szomszédai el nem rabolják a kutyáját

Árverezés

Ha az értesítésre nem reagál a tulajdonos, akkor a felügyelet a járművet értékesítheti. Általában akkor történik ez meg, ha a tulajdonos személye nem állapítható meg, vagy ha fél évig nem jelentkezik az autójáért. Ha a sikeres árverés után fél éven belül mégis előkerül a tulaj, akkor a befolyt összeg őt illeti. Persze a szállítási és tárolási költségek, díjak levonása után. Ha az autó eladhatatlan, vagy már elszállításakor roncs volt, akkor egyszerűn bontóban végzi.

Néhány érdekesség az árveréssel kapcsolatban:

b) az árverési hirdetményt az elszállítás helye, a jármű őrzési helye és az árverés helye szerinti községi, városi, fővárosi kerületi polgármesteri hivatal hirdetőtábláján kell kifüggeszteni, és az elszállítás helye, a jármű őrzési helye és az árverés helye szerinti önkormányzat és az elszállítást elrendelő felügyelet honlapján közzé kell tenni,
c) nem lehet árverező a felügyelő és annak közeli hozzátartozója.
(3) A felügyelet az árverés lebonyolításával harmadik személynek megbízást adhat.
(4) Az első árverésen el nem adott járművet második árverésen kell értékesíteni. A második árverést az első árveréstől számított három hónapon belül olyan időpontban kell kitűzni, amely a helyi körülmények szerint a legcélszerűbb.
(5) A második árverésen el nem adott járművet a felügyelet a használt autókereskedelmi tevékenység végzésére jogosult vállalkozás részére is átadhatja.

A gyakorlat

Az értékesebb gépjárművek esetében legtöbbször rövid időn belül jelentkezik a tulajdonos/üzemben tartó az elszállított gépjárművéért, míg a rendszám nélküli roncsok esetében  a gépjármű elszállítási és tárolási költségét sem fedezi az elszállított gépjármű értéke, tehát a hatóságnak semmiféle “haszna” nincs. Sőt, az elszállítás, ártalmatlanítás inkább csak viszi a pénzt.

Szerencsére magánterületen, zárt parkolókban senkinek semmi köze nincs hozzá, hogy milyen autót mennyi ideig rohasztunk. Van is erre példa számtalan, a legközelebbi éppen Szörényi kartárs szebb napokat is látott Audi 80-asa, de évekig az én Land Roverem is csak állt a ház előtt. Rá is hívta valaki a helyi közterületeseket, akik biztos, nem tudták, hogy rendszámmal nem szállíthatják el, úgyhogy ripsz ropsz elvitték, előzetes értesítés, matricázás nélkül, sunyiban.

Persze nem túl esztétikus egy oszladozó tetem a parkolóban, de ilyenkor legfeljebb a társasház szervezeti- működési szabályzatát vagy a házirendet lehet alaposan átböngészni, hogy mit lehet a közös területen tartani és mit nem.

Kommentek

Tavaszi tennivalók az autó körül

Azzal, hogy kivesszük a csomagtartóból a hóláncot és elmegyünk a gumishoz, hogy cserélje le a téli gumit nyárira, még nem végeztünk a nyári átállással

Így vehetsz jobb gumit az autódhoz

Gondoltátok volna, hogy 300 kilométerrel túl az északi sarkkörön sincs mindig hó és fagy? A Hankook nemcsak ezzel lepett meg bennünket téli tesztbázisán, Lappföldön.

Szentendrei úti tragédia: az emberektől vagy a gépektől várjuk, hogy a jövőben ne legyen ilyen?

Ami a hétvégén történt a Szentendrei úton, azt még a legfejlettebb elektronikájú mai autók sem előzhették volna meg. Nem, mert nem tudnák, hanem mert nem szabad nekik.

Nem sikerült mentőt hívni a Szentendrei úti tragédiához

Szombat éjjel közvetlenül a szentendrei úti tragédia bekövetkezte után jártam a baleset helyszínén. Nem sikerült segítséget hívnom, másnak szerencsére igen.

Tudod, hogyan kell helyesen parkolni? Lehet, hogy nem

Mi a különbség a parkolási pótdíj és a helyszíni bírság között? Most néhány kérdésre választ adunk.

F1: Hülkenberg végre sisakot választott

Zöld vagy piros? Ma megkaptuk a választ. A Force India versenyzői is újítottak, de nincs benne sok köszönet.

F1: Hamilton thai boksszal készült a szezonra

A Mercedes-pilóta brutális kockahasat villantott a szezonnyitó előtt.

Rózsaszín taxikkal védik a nőket

A nők biztonságos közlekedését szolgáló új taxiszolgáltatást indítanak csütörtökön Pakisztánban: a nők vezette rózsaszín taxikat telefonon vagy mobilalkalmazáson keresztül lehet megrendelni, de akár le is lehet inteni az utcán.

Van okostelefonod? Akkor ezt most imádni fogod!

Persze csak akkor, ha Te is azok közé tartozol, akik sokszor elfelejtik, pontosan hová is parkoltak. Nagyvárosban azért ez előfordul, pláne ha nincs helyismereted.

McLaren: A Honda felejtse el a céges kultúrát!

A McLaren versenyfőnöke szerint a motorgyártó Hondának el kellene fogadnia, hogy a Forma-1 más világ, mint az autógyártás, itt mindennél fontosabb a gyorsaság és a hatékonyság.

Minden autó megbukott a spanyol emissziós vizsgálaton

Spanyolországban minden vizsgált, dízelmotoros autómodell a megengedettnél több káros anyagot bocsát ki közúton.

Milliós bírságok az osztrák utakon

Vége a türelmi időszaknak, milliós bírságokat kaphatnak az osztrák utakon közlekedők, ha nem tartják be a szabályokat.

Nem erőlteti tovább a kisautókat a BMW

Nem tervezi újabb modell fejlesztését a Mini fronthajtásos platformjára a BMW. Inkább nagyobb autóiból szeretne többet eladni.

Akár Budapesten is feltűnhet az új magyar busz

Úgy tűnik, a hazai elővárosi és távolsági szegmensben a magyar Credo veszi át az Ikarus korábbi vezető szerepét. A cégnél azért Budapestről sem tettek le teljesen.

F1: Ricciardo kisiklatná a Verstappen-expresszt

Daniel Ricciardo hangsúlyozza, hogy egyelőre jó a viszonya Max Verstappennel, de az motiválja, hogy megverje a széles körben hájpolt holland tinit.

Vadállat hibridet fejleszt a McLaren

2019-ben érkezik minden idők legáramvonalasabb McLarenje. A BP23 kódjelű jármű frappáns trükkel tiszteleg az egykori F1 előtt.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.