Ezek a legfurább magyar falunevek!

Kiscsákó és Pornóapáti

Szerző: Vezess levél küldés 
Dátum: 2016.09.10. 15.32

Ünnepélyesen meghajtjuk fejünket eleink tudatmódosító nagysága előtt. Olyan faluneveket, hogy Öregszik, Pornóapáti, Nagyfenék, Sonkád és Ököritőfülpös mi még sűrűn záporozó féldecik bedöntésével sem tudnánk kitalálni.

Ezek a legfurább magyar falunevek!

Itthon van nagyjából 3300 falu, község vagy város. A névsor elején Aba, a végén pedig a Horn-kormány idején a vodkagyári botrányról elhíresült Zsurk áll. Egy kósza ötlettől vezérelve nekiálltunk minél mókásabbakat keresni a kettő között.

Alsófütyemajor: jól kezdődik!

Letelepszem három napi hideg élelemmel az autóatlasz névmutatójához, és rögtön a lista elején megcsillan Alsófütyemajor! Innen már a szabad asszociáció vezet Makkoshotykáig, ahol még jártam is a Zempléni vándortáborban. Túráinkon rendszeresen felvásároltuk az 1 db sportnapilapot a falusi vegyesboltban, és kedélyesen mulattunk benne a Magyar Kupa meccsein.

A kupában nagyjából bárkit-bárkivel összesorsolhatnak, ezért mókás derbik alakulnak ki. Mit szólnak például egy Vöckönd-Bödönhát rangadóhoz? A győztes játszhat a másik ágon megvívott Pacsatüttös-Rokkantrét meccs továbbjutóval. Az állva maradót aztán vendégül látják a csokoládépusztaiak Baranyából, a Karancslapujtő vezérszurkolói pedig Karancs típusú gáztűzhellyel kedveskedhetnek a hazai játékosoknak. A szurkolók meg természetesen Herédről érkeznek.

Dorkó, Sonkád: ilyen nincs! Vagy mégis?

Nem egy községet vetélkedőkben is elsüthetnénk a melyik nem létezik kérdésre. Ha választani kell Bélmegyer, Dorkó, Fancsal és Létacsökött között, könnyen ellőnénk az összes segítséget, és a végén ugyanott állnánk. Lehetséges, hogy csak az egyik ostobaság? Az utolsót tényleg én találtam ki, de a többi létező településnév! Még Dorkó is állandó lakhely pár személyiben, amit eddig csak lábbeliként ismertem, kis betűvel.

Aki itt továbbjut, azt falhoz állíthatjuk a következő talánnyal: Hugyag, Sárbödöge, Sonkád és Táska. Közülük megint csak egy a teljes baromság. Rá egy egy keresőre: Hugyag talált, mert a régi magyar nyelvben csillagot jelent. Sonkád: igen, Táska: még ez is van. Sárbödögére viszont bután néznek a keresők, mert csak Homokbödöge van, Veszprém megyében.

Ha Szőrösparcella létezik…

Az ultráknak jöjjön Faros, Józan, Kiscsákó, Nyalka. Józan maradhat, nem is hangzik olyan hülyén, ha tudjuk, hogy Pest megyében egy Szőrösparcella előfordul. De marad három válasz.

A Nyalka szót talán nem is érti mindenki. Mondhatnánk helyette, hogy fess, snájdig vagy jóvágású. Nyalka falunévként már a határt karcolja, de ha Jász-Nagykun-Szolnok megyében belefér egy Felsőmuszáj, akkor Nyalka is létezhet, és létezik is! Faros mellett szól egy szabolcsi tanyanév (Nagyfenék) igazolt léte, ellene az, hogy akkor a Kiscsákó az igaz. Ebben a körben mégis Faros a kakukktojás, mert Kiscsákó valóban megtalálható Orosháza közelében.

Északkelet, a kincsesbánya

Vannak nevek, amelyeket semmihez nem tudnék kötni. Rásonysápberencs jellegzetesen ilyen. Erről a faluról kiderült, hogy két kollégám anyukája gyermekként ott simogatta a kiscsibéket, ezért ő azt is tudja, hogy a település három falu összevonásából született. Ezzel az övék lett a leghosszabb nevű BAZ-megyei település. Gratulálunk, legközelebb iszunk az egészségükre.

Északkelet-Magyarországon eleve érdemes nézegetni a táblákat, mert elvetődhetünk Nyolcrendestanyára, Ököritófülpösre vagy a szintén Szabolcs-Szatmár-Bereg-megyei Cégénydányádra. Tudják, arra a falura gondolok, ott Mackótanya közelében.

Nem vicc a Karakószörcsök

A kis és nagy kezdetű nevekben az a jó, mint az alsóval és felsővel indulókban: kétszer is beléjük futhatunk. Alsóátokháza mellett van Felsőátokháza a Dél-Alföldön, Felsőmocsolád párja pedig Alsómocsolád.

Meglepő módon a mucsai végpontként azonosított Karakószörcsök nem tréfa, hanem valóban létező település Veszprém megyében. Lakóit alkalmasint joggal bántja, ha valaki a suttyó világvégét köti a községhez.

Tuskós még viszonylag jól járt, Bősárkány már kicsit necces, Furkótelep nevét pedig nem szívesen adnám meg levélcímként egy csinos csajnak. Persze előítéletekből kár kiindulni, mert ezen az alapon Belsőmóka lakói a világon a legvidámabbak, pedig ott Hajdú-Biharban sincs kolbászból a kerítés.

Hurka, kolbász, szalonna

A hazánkban díszes hagyományokra visszatekintő eszem-iszom a helységnevekben is visszaköszön. Kedvenceink között van Kolbász (ez Jász-Nagykun-Szolnok megye), amihez passzol Szalonna az Aggteleki Nemzeti Park határán. Ha megkérdezzük a falu legvénebb bölcsét, bizton elmondja nekünk, hogy a névnek vajmi kevés köze van a jófajta tokaszalonnához, mert a szláv slana, magyarul sós szóból ered.

Nagy talány a nyugati határszélen fekvő Pornóapáti, de a várakozásokkal ellentétben nem ott forgatták a Síkosított hugicák 3-at. A falu honlapja szerint a névnek semmi köze a nehéziparban ténykedőkhöz, mert a német Pernau szóból ered. Na tessék!

Megbuktatták a Forma-1 urát, távozik Bernie Ecclestone

A Forma-1 új tulajdonosa, a Liberty Media elmozdította pozíciójából az F1 uraként ismert Bernie Ecclestone-t, ezt maga az angol üzletember jelentette be hétfő este.

Sebességkorlátozás jöhet a szmog miatt

Ha nem javul a levegő minősége Budapesten, akár sebességkorlátozást is bevezethetnek.

F1: Vettel már úgy beszél, mint Räikkönen

Sebastian Vettel hamar kiesett a Bajnokok Tornája egyéni versenyében még szombaton.

Fejét vették egy Ladának a somogyi tolvajok

A Patalom külterületén lebukott fatolvajok hatósági jelzés nélküli Ladájától kicsordul a könny az ember szeméből, írja a sonline.hu, és nagyon igazuk van.

Egyre több városban van szmogriadó, itt a következő

Debrecenben a szálló por légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke két egymást követő napon, mind a három mérőállomáson túllépte a riasztási küszöbértéket, ezért a város polgármestere hétfő délután elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát.

F1: Verstappen nem akar a legfiatalabb bajnok lenni

Max Verstappent nem különösebben érdekli, hogy akár ő is lehet az F1 történetének legfiatalabb bajnoka, ez a rekord nem motiválja.

Még idén jön a BMW új roadstere

Szépen alakul a Toyota Supra ikertestvéreként fejlesztett új Z4-es, már közúti tesztjeiket járják a prototípusok.

Koros buszokkal szállítanák az utasokat Szeged környékén

Akár 16 éves buszokat is bérelne a DAKK alvállalkozója, mely főleg Szeged környékén tevékenykedik.

Töröljék el a kék zászlókat az F1-ben!

A felügyelőként dolgozó expilóta, Derek Warwick szerint egy az egyben el kellene törölni a kék zászlókat a Forma-1-ben.

Ki nem találnád, mivel jár mától Schwarzenegger

Egy osztrák autóipari vállalkozás megépítette azt az autót, ami egyszerre felel meg a bennünk élő ösztönlénynek, és környezettudatos öko-egónknak. Arnold kapott is belőle egy példányt.

F1: Rosberg ijesztő hobbit választott

A Forma-1-ből tavaly év végén világbajnokként visszavonult Nico Rosberg örül, hogy végre szabadon síelhet. Nem tanult Michael Schumacher esetéből?

Már szupersportkocsikat is érint a légzsákbotrány

Ferrarikat és McLareneket is találunk a hibás Takata légzsákok miatt indított visszahívás-sorozat legújabb ütemében.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.