Olyat tett a bringások ikonja, mint még soha

Szerző: Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2016.08.22. 05.30

Lali bácsi fogta magát, és leszedte a Kerékpárral behajtani tilos táblát. Szerinte balesetveszélyes, az önkormányzat bíróság elé citálta.

Lali bácsi a vagyonos budapesti városrész kerékpáros klubjának vezetője, megszállott bicajos. A kerületi bringások szemében több évtizedes elszánt munkája miatt vitathatatlan köztisztelet övezi. Számos balesetveszélyes kereszteződés vált a kerékpárosok számára biztonságossá az ő javaslatai alapján a környéken. Általában addig lobbizott az érintett útkezelőnél, míg elfogadták alapos szakmai javaslatait.

A közlekedési konfliktusok bírósági utóéletét bemutató sorozatunk e heti sztorija kicsit más, mint az eddigiek. Itt több baleset történt, de nem ezek okozóját, hanem a 65 éves Lali bácsit citálták bíróság elé, aki éppen a közlekedésbiztonság érdekében tett olyat, mint korábban soha.

Egymás tenyerébe csaptak, majd összevesztek

A helyi kerékpárutak bővítésére pályázott, majd nyert egy zsák pénzt az önkormányzat, amelynek vezetői evidenciaként kezelték, hogy a szaktekintélyt, és az általa irányított klubot felkérik partnernek. A gyorsan létrejött megállapodás kiterjedt a tervezésben és a kivitelezésben való konzultációra egyaránt, a közös munka – úgy tűnt – olajozottan indul.

Csakhogy a végén a négy kilométeres kerékpárút mégsem pont úgy készült el, ahogyan a biciklisek javasolták.

A műszaki átadás után Lali bácsi és több társa szerint az egyik kereszteződésében nem hogy problémás, de veszélyes lett a kerékpárosok részére a megváltozott közlekedési rend. Erre az elképzelésre ők már a tervezőasztal mellett, majd a kivitelezéskor is nemet mondtak.

Igazuk lett, röviddel az átadás után sajnos több baleset történt abban a kereszteződésben.

Lali bácsi kézbe vette a szerszámokat

Kissé leegyszerűsítve a helyzetet, tulajdonképpen egyetlen tábla léte vagy nem léte okozta a fő vitapontot. A bringások vezetője nem nézte tovább tétlenül a baleseteket, a további problémák megelőzése érdekében nekiállt, és önkényesen leszerelte a vitatott táblát.

Mielőtt bárki nekiállna hozzá hasonlóan lecsavarozni a közelében neki nem tetsző közlekedési táblákat, muszáj leírnunk: ez közúti közlekedés biztonsága elleni bűntett, amely 3 év börtönbüntetéssel sújtható bűncselekmény.

kerékpárút-zemplén-happybik

Profi kerékpárút a Zemplénben (Forrás: happybike.hu)

A klubvezető nem titkolta radikális akcióját, sőt, saját maga vitte be az önkormányzathoz a leszerelt táblát, miközben tisztában volt vele, a jog miként rendelkezik tettéről. Hivatalosan 10 nappal a leszerelés után „észlelte” az önkormányzat a tábla „hiányát”, ekkor intézkedtek a visszahelyezéséről.

Lali bácsit pedig feljelentették.

Nyomozni kezdtek a rendőrök

Bár túl sok nyomoznivaló nemigen volt, mégis ez a rend. Adott volt a tettes, a motiváció, minden. A gyanúsítás lényege szerint az érdekvédő – innen idézzük – „a közúti közlekedés rendjét szabályozó Kerékpárral behajtani tilos közúti jelzőtábla eltávolításával veszélyeztette a közúti közlekedésben résztvevők biztonságát”.

Lali bácsi a nyomozás során természetesen beismerő vallomást tett, melyet a bíróság előtt is fenntartott. Védelmét Janklovics Ádám közlekedési ügyvéd látta el (akitől a Vezess olvasói is kérhetnek jogi tanácsokat, védelmet).

Szerinte a tábla elhelyezésével az önkormányzat éppen hogy veszélyeztette a kerékpárosok biztonságát, mivel az úttesten csak keresztben lehetett a kerékpárral megközelíteni az új kerékpárutat, a keresztező főútvonalon zajló gépjárműforgalom miatt pedig az erre a manőverre alkalmatlan.

A nyomozás során és a bíróság előtt több tanút hallgattak ki a szakmai partner kerékpáros klub tagjai és a kivitelező önkormányzat illetékesei közül.

A bíróság szerint a vádlott bűncselekményt követett el

Ezt nem lehetett vitatni, mégis, az úgynevezett „bűnösségi körülményeket” vizsgálva nem talált a vádlott terhére róható körülményt a bíróság. Ellenkezőleg, a férfi javára értékelte „cselekménye motívumát és célját”, emellett Lali bácsi büntetlen előélete is számított az ítéletnél.

A büntetés kiszabásakor az egyik legfontosabb szempont a klubelnöki akció társadalomra veszélyességének vizsgálata volt, ámde itt éppen a balesetveszély elhárítása miatt ragadt szerszámot a vádlott.

Mindezek alapján a bíróság úgy ítélte meg, hogy szükségtelen büntetés kiszabása, mindössze egy év próbára bocsátotta Lali bácsit.

Kommentek

Itt tudhatod meg, hogy kitiltották-e Budapestről az autódat

Ha csak valamilyen hirtelen szél el nem fújja a fővárosra ült szmogfelhőt, akkor holnap életbe lép a szmogriadó riasztási fokozatát Budapesten. Ez a legfontosabb amit tudni kell.

F1: Durva baleset a gálaversenyen – videó

Miamiban a hétvégén zajlik a Bajnokok tornája, a motorsport sztárjai szombaton a megküzdöttek a Bajnokok bajnoka címért. Meglepetésember nyert. Nagy balesetet is hozott a verseny.

Nem kap új elnöki limuzint Donald Trump

Úgy tervezték, hogy a friss fejlesztésű Cadillac a beiktatással egy időben debütál, de most mégis úgy tűnik várni kell pár hónapot az elnöki szörnyeteg érkezésére.

Tom Hanks különleges guruló ajándékot kapott

Tom Hanks budapesti tartózkodása alatt több Kispolskit és világhírűvé tett, előszeretettel fotózkodott a lengyel gyártású kisautóval. Ez a szokása most érdekes fordulathoz vezetett.

Levágom a kezed, ha még egyszer autóhoz nyúlsz

Prestige Intimidator – így nevezi a Jeep Wranglerhez készített optikai átépítő csomagját a Voltron Motors. Félelmetesnek tényleg félelmetes, de hol marad a presztízs? És a jó ízlés?

Emlékeznek még erre: Geráppááá!?

Régi, emlékezetes autós reklámok után kutatva bukkantunk erre a műre. Annak idején, ha egyszer a gondolataink közé fonta magát, már lehetetlen volt onnan kitörölni.

Hétfőn kitilthatják az öreg autókat Budapestről

Elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát Budapesten a főpolgármester; hétfő reggel 6 órától tilos olyan gépjárművel közlekedni a fővárosban, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0, 1, 2, 3, 4, vagy amelynek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot.

GT86, az elérhető élményautó

Nem maradtak el a faceliftnél kötelező újítások, de a Toyota GT86 frissítésekor a vezetési élmény fokozására koncentrált a japán vállalat. A sportkocsi továbbra is tiszta vezetési élményt nyújt.

Nem a fáradtság okozhatta a magyar buszbalesetet

Magyar sofőrök vezették azt az autóbuszt, mely neki hajtott egy felüljàró tartóoszlopànak Olaszorszàgban.

Megszületett a Forma-1-es sztárbébi

Világra jött a Red Bull-csapatfőnök Christian Horner és az egykori Spice Girls-tag Geri Halliwell közös gyermeke.

A magyar srác, aki visszaszerezte első autójat

A nap legmeghatóbb története Attiláé, aki visszavásárolta a család egykori BMW-jét.

Ha villámgyorsan elugranál síelni, akkor ez a te autód!

Jon Olsson profi síelő megválik szeretett kompresszoros Lamborghinijétől, mert egy négyüléses autóra van szüksége.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.