Olyat tett a bringások ikonja, mint még soha

Szerző: Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2016.08.22. 05.30

Lali bácsi fogta magát, és leszedte a Kerékpárral behajtani tilos táblát. Szerinte balesetveszélyes, az önkormányzat bíróság elé citálta.

Lali bácsi a vagyonos budapesti városrész kerékpáros klubjának vezetője, megszállott bicajos. A kerületi bringások szemében több évtizedes elszánt munkája miatt vitathatatlan köztisztelet övezi. Számos balesetveszélyes kereszteződés vált a kerékpárosok számára biztonságossá az ő javaslatai alapján a környéken. Általában addig lobbizott az érintett útkezelőnél, míg elfogadták alapos szakmai javaslatait.

A közlekedési konfliktusok bírósági utóéletét bemutató sorozatunk e heti sztorija kicsit más, mint az eddigiek. Itt több baleset történt, de nem ezek okozóját, hanem a 65 éves Lali bácsit citálták bíróság elé, aki éppen a közlekedésbiztonság érdekében tett olyat, mint korábban soha.

Egymás tenyerébe csaptak, majd összevesztek

A helyi kerékpárutak bővítésére pályázott, majd nyert egy zsák pénzt az önkormányzat, amelynek vezetői evidenciaként kezelték, hogy a szaktekintélyt, és az általa irányított klubot felkérik partnernek. A gyorsan létrejött megállapodás kiterjedt a tervezésben és a kivitelezésben való konzultációra egyaránt, a közös munka – úgy tűnt – olajozottan indul.

Csakhogy a végén a négy kilométeres kerékpárút mégsem pont úgy készült el, ahogyan a biciklisek javasolták.

A műszaki átadás után Lali bácsi és több társa szerint az egyik kereszteződésében nem hogy problémás, de veszélyes lett a kerékpárosok részére a megváltozott közlekedési rend. Erre az elképzelésre ők már a tervezőasztal mellett, majd a kivitelezéskor is nemet mondtak.

Igazuk lett, röviddel az átadás után sajnos több baleset történt abban a kereszteződésben.

Lali bácsi kézbe vette a szerszámokat

Kissé leegyszerűsítve a helyzetet, tulajdonképpen egyetlen tábla léte vagy nem léte okozta a fő vitapontot. A bringások vezetője nem nézte tovább tétlenül a baleseteket, a további problémák megelőzése érdekében nekiállt, és önkényesen leszerelte a vitatott táblát.

Mielőtt bárki nekiállna hozzá hasonlóan lecsavarozni a közelében neki nem tetsző közlekedési táblákat, muszáj leírnunk: ez közúti közlekedés biztonsága elleni bűntett, amely 3 év börtönbüntetéssel sújtható bűncselekmény.

kerékpárút-zemplén-happybik

Profi kerékpárút a Zemplénben (Forrás: happybike.hu)

A klubvezető nem titkolta radikális akcióját, sőt, saját maga vitte be az önkormányzathoz a leszerelt táblát, miközben tisztában volt vele, a jog miként rendelkezik tettéről. Hivatalosan 10 nappal a leszerelés után „észlelte” az önkormányzat a tábla „hiányát”, ekkor intézkedtek a visszahelyezéséről.

Lali bácsit pedig feljelentették.

Nyomozni kezdtek a rendőrök

Bár túl sok nyomoznivaló nemigen volt, mégis ez a rend. Adott volt a tettes, a motiváció, minden. A gyanúsítás lényege szerint az érdekvédő – innen idézzük – „a közúti közlekedés rendjét szabályozó Kerékpárral behajtani tilos közúti jelzőtábla eltávolításával veszélyeztette a közúti közlekedésben résztvevők biztonságát”.

Lali bácsi a nyomozás során természetesen beismerő vallomást tett, melyet a bíróság előtt is fenntartott. Védelmét Janklovics Ádám közlekedési ügyvéd látta el (akitől a Vezess olvasói is kérhetnek jogi tanácsokat, védelmet).

Szerinte a tábla elhelyezésével az önkormányzat éppen hogy veszélyeztette a kerékpárosok biztonságát, mivel az úttesten csak keresztben lehetett a kerékpárral megközelíteni az új kerékpárutat, a keresztező főútvonalon zajló gépjárműforgalom miatt pedig az erre a manőverre alkalmatlan.

A nyomozás során és a bíróság előtt több tanút hallgattak ki a szakmai partner kerékpáros klub tagjai és a kivitelező önkormányzat illetékesei közül.

A bíróság szerint a vádlott bűncselekményt követett el

Ezt nem lehetett vitatni, mégis, az úgynevezett „bűnösségi körülményeket” vizsgálva nem talált a vádlott terhére róható körülményt a bíróság. Ellenkezőleg, a férfi javára értékelte „cselekménye motívumát és célját”, emellett Lali bácsi büntetlen előélete is számított az ítéletnél.

A büntetés kiszabásakor az egyik legfontosabb szempont a klubelnöki akció társadalomra veszélyességének vizsgálata volt, ámde itt éppen a balesetveszély elhárítása miatt ragadt szerszámot a vádlott.

Mindezek alapján a bíróság úgy ítélte meg, hogy szükségtelen büntetés kiszabása, mindössze egy év próbára bocsátotta Lali bácsit.

Kommentek

Tarlós István felébredt a kómából

A magyar közlekedési szankcionálás rendszere (magyarul: a büntetések) kilenc éve romlott el teljesen, amikor még Gyurcsány kormánya kitalálta az objektív felelősség nevű baromságot. Tarlós hol volt eddig, hogy ezt csak most vette észre?

Hogyan hajtogassunk Suzuki Ignist?

Az origami az egyik legrégebbi japán szabadidős tevékenység, ami ma is töretlenül népszerű, az új Suzuki Ignis pedig kellően dekoratív ahhoz, hogy ihletet adjon egy elszánt hajtogatónak.

Unimog a tyúkolból

Óriási szerencsével máig lehet megkímélt, milliókat érő autókat találni elhagyott pajtákban, raktárakban. Na, ez az Unimog nem ilyen.

Tavaszi tennivalók az autó körül

Azzal, hogy kivesszük a csomagtartóból a hóláncot és elmegyünk a gumishoz, hogy cserélje le a téli gumit nyárira, még nem végeztünk a nyári átállással

Tipikus példája a “megkímélt BMW, nyugdíjas orvostól eladó” hirdetésnek

Látszólag nem lett baja az autónak, de xDrive ide vagy oda, ezt akkor sem erre találták ki. Ez kínzás.

F1: Alonso így izmozott Hamiltonnak

Fernando Alonso az Ausztrál Nagydíj előtt még egészen jó kedvében volt.

F1: A Mercedes orrára koppintottak

A nemzetközi sportsajtó Sebastian Vettel és a Ferrari sikerétől hangos a Forma-1-es idénynyitó, a melbourne-i Ausztrál Nagydíj másnapján.

F1: A McLaren kikéri magának a mercis pletykát

A McLaren szerint szó sincs arról, hogy a csapat fontolgatná a Honda kipöckölését a versenyképesebb Mercedes-motorért cserébe.

Tanult hibájából a Mazda

A CX-5 második generációjára helyretette az elsőnél elkövetett tévedését a Mazda. És még persze sok mást is.

F1: Räikkönen nem bírja a tempót?

Kimi Räikkönen nem volt igazán versenyképes az Ausztrál Nagydíjon, a Ferrarinál többet várnak tőle, de vajon képes lesz-e hozni?

F1: Az újonc is beszólt a McLarennek

Fernando Alonso után újonc csapattársa, Stoffel Vandoorne is azt nyilatkozta, hogy a McLaren-Hondáé a leglassabb autó a mezőnyben.

Ismét csökken az üzemanyag ára

Szerdán folytatódik az üzemanyag árának csökkenése, ezúttal a gázolaj lesz olcsóbb.

Darth Vader egyszerűen kamionná vált

Egy dizájner olyan Kamazt gondolt ki, melyre legszívesebben már most felülnénk, mert ötvözi a versenykamionokat és az űrhajókat.

F1: Hamilton nagyon ráizgult az idei szezonra

Lewis Hamilton az idénynyitó Ausztrál Nagydíj után úgy fogalmazott, hogy az idei szezonban a legjobbak csapnak össze a vb-címért.

F1: Vizsgálják a melbourne-i pályainváziót

Bár egyesek ünnepelték, hogy a nézők az Ausztrál Nagydíj leintése után bemehettek a pályára, a Nemzetközi Automobil Szövetség kivizsgálja az egyértelműen veszélyes esetet.

Bicikli 11 millióért, nooormális?!

A jacht után most itt a Bugatti-kétkerekű: a PG bringája műszakilag is odateszi magát, de 39 ezer dolláros ára azért így is magas.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.