Olyat tett a bringások ikonja, mint még soha

Szerző: Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2016.08.22. 05.08

Lali bácsi fogta magát, és leszedte a Kerékpárral behajtani tilos táblát. Szerinte balesetveszélyes, az önkormányzat bíróság elé citálta.

Lali bácsi a vagyonos budapesti városrész kerékpáros klubjának vezetője, megszállott bicajos. A kerületi bringások szemében több évtizedes elszánt munkája miatt vitathatatlan köztisztelet övezi. Számos balesetveszélyes kereszteződés vált a kerékpárosok számára biztonságossá az ő javaslatai alapján a környéken. Általában addig lobbizott az érintett útkezelőnél, míg elfogadták alapos szakmai javaslatait.

A közlekedési konfliktusok bírósági utóéletét bemutató sorozatunk e heti sztorija kicsit más, mint az eddigiek. Itt több baleset történt, de nem ezek okozóját, hanem a 65 éves Lali bácsit citálták bíróság elé, aki éppen a közlekedésbiztonság érdekében tett olyat, mint korábban soha.

Egymás tenyerébe csaptak, majd összevesztek

A helyi kerékpárutak bővítésére pályázott, majd nyert egy zsák pénzt az önkormányzat, amelynek vezetői evidenciaként kezelték, hogy a szaktekintélyt, és az általa irányított klubot felkérik partnernek. A gyorsan létrejött megállapodás kiterjedt a tervezésben és a kivitelezésben való konzultációra egyaránt, a közös munka – úgy tűnt – olajozottan indul.

Csakhogy a végén a négy kilométeres kerékpárút mégsem pont úgy készült el, ahogyan a biciklisek javasolták.

A műszaki átadás után Lali bácsi és több társa szerint az egyik kereszteződésében nem hogy problémás, de veszélyes lett a kerékpárosok részére a megváltozott közlekedési rend. Erre az elképzelésre ők már a tervezőasztal mellett, majd a kivitelezéskor is nemet mondtak.

Igazuk lett, röviddel az átadás után sajnos több baleset történt abban a kereszteződésben.

Lali bácsi kézbe vette a szerszámokat

Kissé leegyszerűsítve a helyzetet, tulajdonképpen egyetlen tábla léte vagy nem léte okozta a fő vitapontot. A bringások vezetője nem nézte tovább tétlenül a baleseteket, a további problémák megelőzése érdekében nekiállt, és önkényesen leszerelte a vitatott táblát.

Mielőtt bárki nekiállna hozzá hasonlóan lecsavarozni a közelében neki nem tetsző közlekedési táblákat, muszáj leírnunk: ez közúti közlekedés biztonsága elleni bűntett, amely 3 év börtönbüntetéssel sújtható bűncselekmény.

kerékpárút-zemplén-happybik

Profi kerékpárút a Zemplénben (Forrás: happybike.hu)

A klubvezető nem titkolta radikális akcióját, sőt, saját maga vitte be az önkormányzathoz a leszerelt táblát, miközben tisztában volt vele, a jog miként rendelkezik tettéről. Hivatalosan 10 nappal a leszerelés után „észlelte” az önkormányzat a tábla „hiányát”, ekkor intézkedtek a visszahelyezéséről.

Lali bácsit pedig feljelentették.

Nyomozni kezdtek a rendőrök

Bár túl sok nyomoznivaló nemigen volt, mégis ez a rend. Adott volt a tettes, a motiváció, minden. A gyanúsítás lényege szerint az érdekvédő – innen idézzük – „a közúti közlekedés rendjét szabályozó Kerékpárral behajtani tilos közúti jelzőtábla eltávolításával veszélyeztette a közúti közlekedésben résztvevők biztonságát”.

Lali bácsi a nyomozás során természetesen beismerő vallomást tett, melyet a bíróság előtt is fenntartott. Védelmét Janklovics Ádám közlekedési ügyvéd látta el (akitől a Vezess olvasói is kérhetnek jogi tanácsokat, védelmet).

Szerinte a tábla elhelyezésével az önkormányzat éppen hogy veszélyeztette a kerékpárosok biztonságát, mivel az úttesten csak keresztben lehetett a kerékpárral megközelíteni az új kerékpárutat, a keresztező főútvonalon zajló gépjárműforgalom miatt pedig az erre a manőverre alkalmatlan.

A nyomozás során és a bíróság előtt több tanút hallgattak ki a szakmai partner kerékpáros klub tagjai és a kivitelező önkormányzat illetékesei közül.

A bíróság szerint a vádlott bűncselekményt követett el

Ezt nem lehetett vitatni, mégis, az úgynevezett „bűnösségi körülményeket” vizsgálva nem talált a vádlott terhére róható körülményt a bíróság. Ellenkezőleg, a férfi javára értékelte „cselekménye motívumát és célját”, emellett Lali bácsi büntetlen előélete is számított az ítéletnél.

A büntetés kiszabásakor az egyik legfontosabb szempont a klubelnöki akció társadalomra veszélyességének vizsgálata volt, ámde itt éppen a balesetveszély elhárítása miatt ragadt szerszámot a vádlott.

Mindezek alapján a bíróság úgy ítélte meg, hogy szükségtelen büntetés kiszabása, mindössze egy év próbára bocsátotta Lali bácsit.

Kommentek

Itt a BMW akciófilmje, ne hagyd ki!

Felkerült a YouTube-ra a The Escape című akciófilm, amit teleszórtak híres színészekkel és bemutatkozik az új Ötös BMW is.

Simán visszatekerhetsz félmillió kilométert

Ilyen nincs, és mégis van: a 611 000 kilométert futó Octavia és a 700 ezret megtevő Superb után itt egy Škoda Fabia 1,9 TDI, 1 258 000 kilométerrel. Egymilliót letagadhatna.

F1: Nem vették el Alonso 5. helyét

Az Amerikai Nagydíj versenybírói elnézőek voltak Fernando Alonsóval, a Ferrari viszont megfizetett a hibájáért.

F1: Kutyakomédia, Verstappen a nap versenyzője

A Forma-1-es nézők igen furcsán szavaztak, az Amerikai Nagydíjon is Max Verstappen lett a közönségkedvenc, pedig elszúrta a bokszkiállást, majd kiesett.

F1: Hamilton második otthonának hízelgett

Daniel Ricciardo az Amerikai Nagydíj dobogóján Red Bull-lal itatta meg az interjúkat készítő Gerard Butlert. Lewis Hamilton a közönségnek hízelgett, Nico Rosberg kármentésről beszélt.

F1: Hamilton behúzta, szívott Verstappen és Räikkönen

Lewis Hamilton sima rajt-cél győzelmet aratott az Amerikai Nagydíjon, a bajnoki éllovas Nico Rosberg a 2., a Red Bull-os Daniel Ricciardo a 3. Max Verstappen és Kimi Räikkönen bokszutcai baki után esett ki.

F1: Áldás vagy átok a Verstappen-szabály?

A tapasztalt Forma-1-es versenyzők mind örülnek, hogy betiltották a féktávon való védekezést, de a csapatfőnökök szerint ezzel csak tovább bonyolították a versenyzést.

F1: Vettel visszamenne a Red Bullhoz?

A Red Bull motorsportfőnöke cáfolta, hogy a ferraris Sebastian Vettel már a visszatérésről érdeklődne náluk.

F1: Mit kezd a Red Bull a felesleges pilótával?

Teljes fordulaton pörög a pilótapiac, mindenki helyezkedik, tárgyal, keresi a helyét 2017-re.

Dacia Duster: jövőre jön az új modell

Akár hétszemélyes kivitelben is megvásárolható lesz a Dacia új SUV-ja. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy milyen műszaki alapokra épül a jármű.

F1: Brawn visszatérhet, a Mercinél nincs harag

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke nem vette magára azokat a húzós kijelentéseket, amelyeket Ross Brawn tett rá és Niki Laudára új könyvében.

Ki őrjöng többet a volánnál: a nők vagy a férfiak?

Brit kutatók megállapították, hogy a nőkben könnyebben megy fel a pumpa a volán mögött, mint a férfiakban. A jelenség okai az emberiség hajnalán keresendők.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.