Életeket ment a rendőrök új csodafegyvere?

Szerző: Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2016.08.16. 05.08

Borzasztóak az első félév balesetes statisztikái, de csak addig, ameddig be nem kapcsolták a szupertraffikat. Pedig a balesetek 70 százalékát nem is a gyorshajtás okozza.

Közzétette 2016 első féléves baleseti statisztikáit az ORFK. Mint minden ilyen számsort, ezt is többéves összehasonlításban érdemes nézni.

Az alábbi grafikon a közúti közlekedési balesetekben meghaltak és megsérültek együttes, első féléves számait mutatja 2012-től. Sajnos évről évre egyre rosszabb a helyzet.

halál+sérült

Forrás: ORFK

Árnyalja a sort, ha szétbontjuk az adatokat, és megnézzük, hogy miként alakult ebben az öt félévben a halottak és a sérültek száma külön-külön.

A balesetben meghaltakat mutató grafikon igazi hullámvasút, a most nézett időszakban tavaly voltak a legrosszabbak az adatok, ám 2016 első féléve szerencsére valamivel kevesebb tragédiát hozott.

halottak

Forrás: ORFK

Miközben a halottak száma csökkent idénre, a sérültek grafikonja egyre magasabbra kúszik, immár negyedik éve egyfolytában emelkedik.

sérültek

Forrás: ORFK

Kézenfekvő lenne azt mondani, egyre biztonságosabbak az új autók, ami baleset tíz éve halállal járt, az ma egy modern autóban utazva lehet, hogy sérüléssel megúszható, ám az itthon forgalomba állított autók zöme használt nyugati import. Új személyautóból az első hat hónapban 40 643-ra került N-es rendszám, míg használtból 69 990-re.

Érdekes megnézni a balesetek okairól készült rendőrségi ábrát, ami éppen az ORFK által mantraszerűen ismételgetett állítást árnyalja. Az egyenruhások vezetői ugyanis rendre a gyorshajtást, és szinte csak azt hozzák elő legyőzendő problémaként, holott éppen az ő számaik mutatják: habár ez a legfőbb ok, a közlekedési balesetek 70 százalékát más okozza.

baleseti-ok

Forrás: ORFK

Egészen markáns különbségeket látunk, ha megnézzük, hogy az ország mely területein növekszik, és hol csökken a balesetszám. Sajnos az emelkedésnél nagyobbakat látunk:
 -Zala megyében 36,4 százalékkal több sérüléses baleset volt 2016 első félévében, mint tavaly ugyanekkor
 -Heves megyében 25,1 százalékos emelkedés volt
 -Komárom megyében 25,0 százalékos
 -Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 24,6 százalékos
 -Vas megyében 23,6 százalékos

Érdemi csökkenés ezzel szemben csak három megyében volt idén:
-Békés  megyében 14,3 százalékkal történt kevesebb sérüléses baleset
-Jász-Nagykun-Szolnok megyében 12,3 százalékkal
-Somogy megyében 7,2 százalékkal

Egyik sorban sem szerepel Budapest, mivel itt van a legtöbb baleset minden évben, nézzük meg külön. A fővárosi sérüléses balesetek számai sajnos egyértelműen, lendületvesztés nélkül emelkednek évről évre.
-2012 első hat hónapjában 1484 volt
-2013 első hat hónapjában 1492
-2014 első hat hónapjában 1560
-2015 első hat hónapjában 1658
-2016 első hat hónapjában 1698

Milyen volt az évtized eleje, hová kellene eljutni?

Külső kényszer is hat a rendőrségre, az Európai Bizottság ún. Fehér Könyve előírja, hogy 2020-ra a felére kell csökkenteni a 2010-es halálozási adatokat. Ennek megfelelően minden évre megadtak egy „elvárt” számot (hasonlóan a többi uniós tagországhoz), ha ez teljesül évről évre, megvalósul 2020-ra a szimpatikus cél.

Eleinte egész jól alakultak a számok, éveken át egyre kevesebb és kevesebb balesethez kellett mentőt hívni, majd 3-4 évvel ezelőtt megfordult a tendencia, 2015 egésze pedig a korábbiaknál is kedvezőtlenebb adatokat hozott. Tavaly 583 halálos balesetben 644-en vesztették életüket az útjainkon, évek óta nem volt ilyen rossz a helyzet.

halbales 2005-2015

Forrás: ORFK

Látnak egy zöld és egy lila csíkot az ábrán, ezek a 2010-es és a 2015-ös “elvárt” adatokat jelzik.

halott 2005-2015

Forrás: ORFK

Ahhoz, hogy 2020-ban feleannyi ember haljon meg a hazai utakon, mint 2010-ben, a zöld és a lila csík időarányos adatait kell “teljesíteni” a magyar rendőrségnek. Egyértelmű, hogy csak részben rajtuk múlik a siker, ám a 2009 és 2012 közötti, akkor még kedvező balesetes számok ismertetésekor az ORFK is kiemelte: “Magyarország hatályos közlekedésbiztonsági programja a halálos áldozatok számának visszaszorítását tűzte ki fő céljaként.”

Ha a féléves számokat nézzük, nem alakulnak jól a dolgok, viszont egészen más a helyzet, ha kettébontjuk 2016 első hat hónapját. A második negyedév elején élesedtek ugyanis a féltucatnyi különféle szabálysértést rögzítő szupertraffik.

A rendőrségi keresztelőben VÉDA-nak elnevezett kamerahálózatot április 5-én állították munkába, onnantól július 1-ig 79 332 közigazgatási határozatot hozott a rendőrség a 365 darab fix és a 160 mobil készülék felvételei alapján.

Az ORFK statisztikái szerint meglepő mértékben javított a tengernyi bírság a közlekedésbiztonságon, amit a tavalyi és az idei második negyedéves adatok összevetése bizonyít.

2016. április 1. és június 30. között 111 balesetben 115-en vesztették életüket közlekedési balesetben, míg 1287-en sérültek meg súlyosan.

Ezzel szemben egy esztendővel korábban, 2015. április 1. és június 30. között 126 balesetben 144-en haltak meg, és 1423-an szenvedtek súlyos sérülést.

Örömteli fordulat alakul, de korai még messzemenő következtetéseket levonni.

Kommentek

Pár ezer forintért már biztosítót vált a magyar

Hamarosan indul az idei kötelezőkampány, felmérésben vizsgálták a magyar autósok várakozásait.

F1: A főnök eléggé berágott Verstappenre

A Red Bull motorsportfőnöke, Helmut Marko nagyon rossz néven vette, hogy Max Verstappen nem vett vissza Austinban, amikor a gumik kímélésére utasította a csapat.

Hosszú hétvége: itt büntetnek a rendőrök

Nyakunkon a mindenszentek, vele együtt pedig a négynapos hosszú hétvége. Sokan indulunk útnak ebben az időszakban, ezért most mutatjuk, hol fognak mérni a rendőrök.

F1: Austin nem akar Mexikóval közösködni

Az Amerikai Nagydíj szervezője szerint át kellene szervezni a versenynaptárt, hogy az austini verseny és a Mexikói Nagydíj ne egymás közelében legyen.

Már a szalonban rohad a vadonatúj UAZ

Működik, termel az uljanovszki gyár, de úgy tűnik, a kutatás-fejlesztés, valamint a minőségbiztosítási részleg már rég bezárt.

F1: Räikkönen már trombitán is veri Vettelt – videó

A Ferrari versenyzői a Mexikói Nagydíj előtt trombitálni tanultak. Räikkönen bírta jobban szuflával.

Már nem veszteséges a Tesla

Nyereséggel zárta a harmadik negyedévet az amerikai villanyautó-gyártó. Ilyenre rég nem volt példa.

F1: Ecclestone falakat tenne a pályákra

A Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone a balesetveszély, az ütközések esélyének növelésével tenné izgalmasabbá a sportágat. Falakat a kanyarokba, baleseteknél, mentőt, igazi show-t.

Nagyot szakít az autósokon az állam

Három hónapon keresztül folyamatosan emelkedett az üzemanyagok ára, amivel az állam biztosan jól járt. Ki is számoltuk, mennyire.

Itt az új Škoda Octavia

Igazodik a kor igényeihez az Octavia: sajátos kialakítású LED-es fényszórók, modern szórakoztatóelektronika, mobil csatlakoztatás és vezetőtámogatás szerepel a facelift menüjén.

A Toyota Hilux még mindig könnyen borul

A Mercedes A-osztály fiaskója óta mindenki tudja mi az a jávorszarvas teszt, és hogy miért nem üdvös borulni egy ilyen manővernél. A Toyota Hilux új generációja nem vette túl jól az akadályt.

Ettől a villásdugóval tákolt villanyablaktól letettük a hajunkat

Kész, erre nincsenek szavak. Ilyen a tökéletes természetbarát javítás, azt felhasználva ami éppen akad, azt ami másnak kacat,

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.