Jönnek az egymással beszélő autók

Arról is tud majd az autód, amit te még nem is látsz

Szerző: Földes Attila levél küldés 
Dátum: 2016.08.15. 07.08

Hazai utakon próbáltuk, milyen az, amikor az autók beszélgetnek menet közben. Szép új jövőt láttunk, biztonságosabb utakkal, kevesebb balesettel.

Lehet epekedve várni, lehet borzongva félni tőle, de előbb-utóbb biztosan eljön az önvezető járművek kora. Azonban addig még van egy-két apróság, amit meg kell oldani. Például azt, hogy az autók tudjanak egymással beszélgetni.

Biztonságosabb és tisztább is lehet a közlekedés, ha az autók megtanulnak kommunikálni egymással és a környezetükkel

Az autók közti kommunikációról egyelőre nem sokat hallottunk, pedig a balesetek számának drasztikus csökkentéséhez nem elég még merevebb acélokat, több légzsákot és fejlettebb vezetőtámogató rendszereket fejleszteni. Ezek egy idő után elérik teljesítőképességük határait és más megoldások után kell nézni. Például a beláthatatlan kanyar után az úton vaksötétben álló műszaki hibás autóról addig semmi nem vesz tudomást, amíg meg nem látja. De mi lenne, ha már kilométerekkel korábban tudnánk a veszélyről? De hogyan?

Ezzel a dobozzal és egy antennával máris megtanítható az autónk beszélni

Ezzel a dobozzal és egy antennával máris megtanítható az autónk beszélni

Az autók közötti adatcsere az USA-ban 3 év múlva már kötelezően benne lesz az újonnan eladott járművekben, és ezt jó eséllyel fél-, egyéves lemaradással követi majd Európa is. A hátralévő időben sokan próbálnak valami olyasféle megbízható, szabványosítható rendszert kifejleszteni, amit aztán az autógyártók beépíthetnek saját járműveikbe. Jó hír, hogy van egy magyar cég is, ami ezzel foglalkozik. Persze nemcsak a garázsban forrasztgatnak, hanem ismert, nagy autómárkákkal, beszállítókkal együttműködve tesztelik, csiszolgatják saját, már ma is működő változatukat.

A Commsignia névre keresztelt céget ugyan csak 4 éve alapították, de az alapítók már 10 éve, még az egyetemen kezdtek el a témával foglalkozni. A folyamatosan növekvő cégnél az elmúlt pár évben pörgött fel a munka, párhuzamosan azzal, hogy előbb-utóbb belátható közelségbe kerül, hogy valóban kötelezően megjelenik az utakon az autók közti kommunikáció.

A hátsó a gyári antenna, az első a a kommunikációhoz és a GPS vételhez szükséges extra

A hátsó a gyári antenna, az első a a kommunikációhoz és a GPS vételhez szükséges extra

Megnéztük, mit tud a rendszer élőben, igaz, egyelőre csak két autóval és az alapfunkciókkal. A vészfékezésről, előzési szándékról, a holttérben ténfergő járműről vagy az úton veszteglő autóról remekül tájékoztat, de nyilván a szériaváltozat nem ilyen lesz. A legtöbb adat nem a vezetőt fogja terhelni, hanem az autó fedélzeti számítógépe dönti majd el, mit és milyen formában mutat majd meg a sofőrnek, hogy az megfelelően tudjon dönteni. Már amíg dönthet és nem intézi el helyette a jármű.

Mi a lényege?

Alapvetően autóból autóba sugárzott adatokkal működik a rendszer, amely a pozíció mellett a sebesség, mozgási irány és gyorsulási adatok megosztását teszi szükségessé, de emellett olyan információk is megoszthatók – és hasznosak –, hogy világítanak-e a fényszórói, jár-e a motor, ajtók nyitva vannak-e, merre áll a kormány, illetve hogy használ-e megkülönböztető jelzést a jármű. De ez még nem minden, az autó az ABS adatai alapján az útfelületről is küldhet információt a többi autónak, így egy veszélyes vízátfolyásról vagy lefagyott burkolatról is kaphatnak hírt a közelben járó autók. Vagy éppen arról, hogy túlméretes vagy veszélyes anyagot szállító jármű közeledik valamelyik irányból. A rendszerben rejlő lehetőségek végtelenek, a gyorsabban érkező nehezen észrevehető motoros is küldhet magáról jelet, ugyanúgy, mint a kamion holtterében megbújó kisautó.

Sokféle adatot oszthatnak meg egymással az autók. Sebességet, menetirányt, kormány szöget, bármit

Sokféle adatot oszthatnak meg egymással az autók. Sebességet, menetirányt, kormány szöget, bármit

Beszéljenek az utak is!

Az autók közötti információcsere mellett roppant fontos, hogy szükség esetén az infrastruktúra is képes legyen kommunikálni az autóval. Hogy miért jó, ha a város beszél az autóhoz? Például a pirosnál álló autós információt kaphat a lámpától, hogy mikor vált zöldre, ennek segítségével a fedélzeti számítógép eldöntheti, hogy leállítsa-e a motort, vagy arra a pár másodpercre már nem érné meg. De a lámpa sebességet is ajánlhat, amivel tutira, megállás nélkül elérhető a következő zöld jelzés. A megkülönböztető jelzést használó járművek zöldhullámot kérhetnének maguknak, így hamarabb juthatnak el céljukig.

A Volvo videója jól mutatja a rendszer néhány előnyét. De közel nem mindet:

Biztonságos?

Állítólag igen. Aki attól fél, hogy követik, tudnak majd minden mozdulatáról, annak talán megnyugtató hír, hogy az autó összes egyedi azonosítója ötpercenként megváltozik. Ez egyelőre feltörhetetlennek tűnik. Amúgy világméretű katasztrófát nem lehet okozni a rendszer feltörésével, hiszen az adatok nem futnak be egy nagy központi agyba, hanem minden autó csak a környezetével kommunikál, azokkal, akikkel így vagy úgy kapcsolatba kerül. Kérdés, hogy a vezetővel meddig marad kapcsolatban az autó.

 

Szavazás

És te? Várod már az önvezető autókat? Vagy az ördög vigye el őket, jó előre?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

F1: Vettel kimondta, hogy visszaesett a Ferrari

Sebastian Vettel az újabban szokásos kincstári optimizmusával értékelt az Amerikai Nagydíj időmérő edzése után.

F1: Hamilton imádta, hogy érte tomboltak

Lewis Hamilton megköszönte a közönség támogatását az Amerikai Nagydíj időmérője után. Az első három nyilatkozatai.

F1: Hamiltonnak megvan az eső austini pole

A Forma-1-es Amerikai Nagydíj időmérőjén Lewis Hamilton magabiztos előnnyel verte csapattársát, Nico Rosberget. A Mercedesek mögött a Red Bullok, a Ferrari a harmadik erő.

Megvan az év legdurvább esküvői menete

Nálunk az autóval vonuló násznép feldíszített kocsikkal, lassú menettel, dudaszóval köszönti az ifjú párt, de nem mindenhol azonosak a szokások.

F1: Titkos ügynökök a McLarennél?

A McLaren vicces kisfilmmel ünnepli James Hunt 1976-os bajnoki győzelmének évfordulóját.

F1: Verstappen véleményes körrel az 1.

A Forma-1-es Amerikai Nagydíj utolsó edzésén a Mercedes rejtegette a tempóját, a leggyorsabb a pályát kiszélesítő Max Verstappen lett. Rejtélyes defektet a Toro Rssónál.

F1: A Mercedes kijátszott egy jokert Hamilton kedvéért

A Mercedes-csapat pénteken éjszaka megtörte a kötelező takarodót, az egyik felmentést elhasználva Lewis Hamilton autóján dolgoztak.

F1: Meglepetés, a Red Bull még egy évet adott Kvjatnak

A Red Bull Austnban bejelentette, hogy a nagycsapattól idén a Toro Rossóhoz visszaültetett Danyiil Kvjat jövőre is a faenzai alakulatnál versenyez.

F1: A pilóták nekimentek Verstappennek

Úgy hírlik, hogy az austini versenyzői értekezleten jó néhányan panaszkodtak Max Verstappen vezetési stílusára, nagyobb szigort, szabálytisztázást követlenek.

Ezért ne telefonálj vezetés közben

Vezetés közben telefonálni borzasztóan rossz ötlet. Ilyen csúnya vége lehet.

Ilyen nincs: villanyoszlopot állítottak a közútra

Sokféle akadályra felkészülünk közutakon haladva, de azért egy aszfaltból kiálló villanyoszlop nem épp hétköznapi úttorlasz.

Szerencsétlen tolvaj autót akart lopni, de kéziváltós volt

A kiszemelt autót már a benzinkúttól követte a félnótás tolvaj, de a kulcsok megkaparintása után sem tudott vele mit kezdeni a kéziváltó miatt.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.