Szélvédőjavítás olcsón, gyorsan

Javíttassunk álnok kőfelverődést!

Szerző: Földes Attila levél küldés 
Dátum: 2016.08.09. 06.00

A kavicsfelverődés olcsón, gyorsan javítható. Megmutatjuk, mire kell mégis figyelni.

Ki ne anyázott volna, amikor autóúton, autópályán haladva egyszer csak nagyot csattanva kitörik egy apró darab a szélvédőből? Vagy egy elöl haladó teherautóról pottyan le egy extrabazinális üledékes kőzetdarab, vagy az egyre gyorsabban forgó kerékből röppen ki, hogy a szélvédőn koppanva, rosszabb esetben nyomot is hagyva álljon meg valahol az út szélén.

A nagyobb bevásárlóközpontok parkolójában tuti van szélvédőjavító is

Miért baj a kőfelverődés?

Az apró folytonossági hiány a szélvédőn nemcsak esztétikailag kifogásolható, hanem nagyon zavaró is. De nem ez a legnagyobb baj vele. Meg lehet szokni, mint egy letörölhetetlen, zsíros bogarat, amit minden megállásnál elfelejt az ember levakarni, de menet közben mindig idegesítően szem előtt van. Sokkal kellemetlenebb, hogy a sérült üveg állapota könnyen tovább romolhat, a repedések sunyin tovább kúszhatnak, hogy később sokkal nagyobb és költségesebb kárt okozzanak.

Egész közelről így fest egy kavicsfelverődés

Egész közelről így fest egy kavicsfelverődés

Lehet sérülés a szélvédőn?

A legkínosabb mellékhatás viszont az, hogy műszaki vizsgán simán megbuktathatják vele az autót. A 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet, a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről, azon belül az üvegekre vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek a következők:

84. § (1) A járműveken nem szabad használni olyan egyrétegű biztonsági üveget, amelyen sérülés van, továbbá olyan többrétegű biztonsági üveget, amelyen minden rétegre kiterjedő repedés vagy a vezető kilátását zavaró sérülés van.

Bejáratott, megbízható vállalkozás, közel a szerkesztőséghez

Bejáratott, megbízható vállalkozás, közel a szerkesztőséghez

A minden rétegre kiterjedő repedés egyértelmű, nincs szükség magyarázatra. A vezető kilátását zavaró sérülés már lehetőséget ad különféle értelmezésre. A neten ezernyi válasz kering, ha beírjuk ezt a kérdést, a sehol sem lehet javítás, repedéstől a bárhol lehet szakszerű javításig minden variáció előfordul. Az idők során sokat változott a hatóságok hozzáállása, jelenleg éppen úgy szól a szabályozás, hogy a látófelületen – értsd, ahol az ablaktörlőlapátok törölnek – nem lehet semmiféle javítás, sérülés, repedés, azon kívül viszont lehet. Javítás és repedés (!) is.

Ennek ellenére repedt szélvédővel nagy lutri vizsgára menni, mert ha bal lábbal kelt a vizsgabiztos, akkor simán megvágja az autót, bárhol is található a hiba, ha meg jobb napja van, akkor valószínűleg azt sem veszi észre, ha golyó ütötte lyukak tátonganak az üvegen.

A tükör segít a precíz munkavégzésben

A tükör segít a precíz munkavégzésben

Mit lehet javítani?

A kőfelverődés kagylós és pókhálós repedéssel felextrázott törést is okozhat, szerencsére ezeket egész jó eredménnyel lehet javítani. Régebben a csináld magad mozgalom jegyében autósboltokban is lehetett otthoni javító szettet vásárolni, de ennek csak a szélvédősök örültek, amikor a sok elbaltázott üveggel végül mégiscsak hozzájuk gurult be a kuncsaft. Csak egy kicsivel lett drágább így a végeredmény.

Ennyi cucc kell csak hozzá

Ennyi cucc kell csak hozzá

A hosszanti repedés javítását azonban már nem nagyon ajánlják. Ugyan a repedést meg lehet állítani, de ha az üvegben valamiért feszültség keletkezik – kátyúba hajtunk, vagy járdára áll fel az autóval a sofőr –, akkor egy csapásra végigrepedhet a szakszerűen javított üveg is.

A javítás a sérülésben lévő szilánkos részek eltávolításával kezdődik, aztán takarítással folytatódik, végül egy spéci szerszám segítségével az üveg fénytörésével megegyező tulajdonságú műgyantát fecskendeznek a repedésbe. Az anyag UV hatására megköt, a külső felület még kap egy fóliát, aztán már csak a polírozás van hátra, és szerencsésebb esetben már nem is látszik a hiba.

Tapadókorongos izé, amelyből a műgyanta a lyukba csordogál

Tapadókorongos izé, amelyből a műgyanta a lyukba csordogál

Alább egy nem túl pörgős kisfilmen is megtekinthető a művelet, a végén az évszaknak nem éppen megfelelő ruházatban a frissen meggyógyult szélvédőjű autó tulajdonosa is feltűnik:

Mennyibe kerül?

Egy szakszerű szélvédőjavítás 4-12 000 forint körüli összegbe kerül, helytől függően. A bevásárlóközpontok parkolóiban találhatunk a legegyszerűbben szélvédőjavítót – aki mellesleg a matt, agyonkopott fényszóróbúrát is újjá tudja varázsolni –, de ha kell, némi pluszpénzért házhoz is jöhet a szakember. Szerencsére nincs nagy eszköz- és anyagigénye, egy közepes kofferbe belefér minden. A télen, nyáron egyaránt végezhető javítás általában nem tart tovább 15-20 percnél. Egy új szélvédő ára nagyjából 17-35 ezer forinttól kezdődik a beszerelés díjával együtt, így ha csak egy lyukat kaptunk, érdemes inkább a javításon gondolkodni. Még a negyedik alkalommal is.

Egy kis polírozás és mindjárt kész a mű

Egy kis polírozás és mindjárt kész a mű

Mit csináljunk, ha kavicsot kaptunk?

A későbbi javítás eredményét nagyban befolyásolja, hogy mennyire tiszta a sérülés, így ha koppan a kavics, akkor bölcs dolog félreállni és valamivel leragasztani a lyukat. A belekerülő víz főleg a két réteg közé felhordott különleges rétegekben tesz nagy kárt – leginkább a fémgőzölt üvegek lehetnek nagyon csúnyák még a profi javítás után is. Ezekben a víz, szennyezőanyagok azonnal megtámadják a rétegek közötti anyagot, éktelen ronda foltot hagyva maguk után. Szóval egy falatnyi cellux sokat segíthet a későbbi szép eredmény elérésében.

Kommentek

Így indul egy Ikarus kemény 20 év állás után

Egy villanásnyi jelenet a polgári csirketelep életéből, ahol régi magyar csodák születnek újjá.

F1: Rosberg elmondta a véleményét Ecclestone-ról

Hosszú évtizedek után Bernie Ecclestone-t eltávolították az F1 éléről, Nico Rosberg így reagált rá.

F1: Pokolian nehéz lesz előzni az új autókkal

A Force India pilótája, Esteban Ocon is azt mondja, hogy a 2017-es autók nagyon jól fognak kinézni, de az előzésekkel gond lehet.

Veszélyes játék az egynapos autópálya-matrica

Nem ért egyet a személygépkocsik és motorkerékpárok esetében a napi autópálya-matrica bevezetésével a Magyar Autóklub, mert azt a jelenleginél lényegesen drágább kilométer-arányos autópályadíj előszobájának tartja.

F1: Valentino Rossi nem bánja, hogy nem váltott

A MotoGP-legenda Valentino Rossi nem bánkódik amiatt, hogy egy évtizeddel ezelőtt nemet mondott a Forma-1-re.

Ezért jobb a busz, mint az autó

Hétfő óta több nagyvárosban, köztük Budapesten is szmogriadó van érvényben. Ezzel kapcsolatban megint felerősödtek a busz kontra autó viták.

Azért ezen a szmogriadón még volna mit finomítani

Eltelt az első idei szmogriadós nap. Nem csalódtunk benne, ugyanolyan átgondolatlan, zűrzavaros és a legkevésbé sem felhasználóbarát, mint úgy általában a teljes hazai közlekedésszabályozás.

Brawn: Egyszerűsíteni fogjuk a Forma-1-et

A Forma-1 sportügyeinek irányítójává frissen kinevezett Ross Brawn szerint a megújulás kulcsa az egyszerűség lesz.

F1: 1000 lóerőig jut a Honda?

A Honda 2017-re teljesen újratervezte Forma-1-es erőforrását, de az idei elvárások tekintetében nagyon óvatosak.

Sose volt még egyszerűbb a parkolás és matricavásárlás

Bár fizetni mindig nyűg, azért jó, ha villámgyorsan, zökkenőmentesen zajlik le a tranzakció. Ma már rengeteg lehetőség van arra, hogy sorban állás nélkül könnyítsünk a pénztárcánkon.

Felrobbanhat idén a magyar használtautó-piac

A használt autók éve lesz az idei: míg 2016-ban a magyarok 8 százaléka vásárolt autót, addig idén a lakosság 14 százaléka tervezi ezt.

Tavaly megállt a Forma-1 hanyatlása

2016-ban hétéves trend szakadt meg, a Forma-1 televíziós nézettsége a tavalyi évben nem csökkent tovább.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.