Szélvédőjavítás olcsón, gyorsan

Javíttassunk álnok kőfelverődést!

Szerző: Földes Attila levél küldés 
Dátum: 2016.08.09. 06.08

A kavicsfelverődés olcsón, gyorsan javítható. Megmutatjuk, mire kell mégis figyelni.

Ki ne anyázott volna, amikor autóúton, autópályán haladva egyszer csak nagyot csattanva kitörik egy apró darab a szélvédőből? Vagy egy elöl haladó teherautóról pottyan le egy extrabazinális üledékes kőzetdarab, vagy az egyre gyorsabban forgó kerékből röppen ki, hogy a szélvédőn koppanva, rosszabb esetben nyomot is hagyva álljon meg valahol az út szélén.

A nagyobb bevásárlóközpontok parkolójában tuti van szélvédőjavító is

Miért baj a kőfelverődés?

Az apró folytonossági hiány a szélvédőn nemcsak esztétikailag kifogásolható, hanem nagyon zavaró is. De nem ez a legnagyobb baj vele. Meg lehet szokni, mint egy letörölhetetlen, zsíros bogarat, amit minden megállásnál elfelejt az ember levakarni, de menet közben mindig idegesítően szem előtt van. Sokkal kellemetlenebb, hogy a sérült üveg állapota könnyen tovább romolhat, a repedések sunyin tovább kúszhatnak, hogy később sokkal nagyobb és költségesebb kárt okozzanak.

Egész közelről így fest egy kavicsfelverődés

Egész közelről így fest egy kavicsfelverődés

Lehet sérülés a szélvédőn?

A legkínosabb mellékhatás viszont az, hogy műszaki vizsgán simán megbuktathatják vele az autót. A 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet, a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről, azon belül az üvegekre vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek a következők:

84. § (1) A járműveken nem szabad használni olyan egyrétegű biztonsági üveget, amelyen sérülés van, továbbá olyan többrétegű biztonsági üveget, amelyen minden rétegre kiterjedő repedés vagy a vezető kilátását zavaró sérülés van.

Bejáratott, megbízható vállalkozás, közel a szerkesztőséghez

Bejáratott, megbízható vállalkozás, közel a szerkesztőséghez

A minden rétegre kiterjedő repedés egyértelmű, nincs szükség magyarázatra. A vezető kilátását zavaró sérülés már lehetőséget ad különféle értelmezésre. A neten ezernyi válasz kering, ha beírjuk ezt a kérdést, a sehol sem lehet javítás, repedéstől a bárhol lehet szakszerű javításig minden variáció előfordul. Az idők során sokat változott a hatóságok hozzáállása, jelenleg éppen úgy szól a szabályozás, hogy a látófelületen – értsd, ahol az ablaktörlőlapátok törölnek – nem lehet semmiféle javítás, sérülés, repedés, azon kívül viszont lehet. Javítás és repedés (!) is.

Ennek ellenére repedt szélvédővel nagy lutri vizsgára menni, mert ha bal lábbal kelt a vizsgabiztos, akkor simán megvágja az autót, bárhol is található a hiba, ha meg jobb napja van, akkor valószínűleg azt sem veszi észre, ha golyó ütötte lyukak tátonganak az üvegen.

A tükör segít a precíz munkavégzésben

A tükör segít a precíz munkavégzésben

Mit lehet javítani?

A kőfelverődés kagylós és pókhálós repedéssel felextrázott törést is okozhat, szerencsére ezeket egész jó eredménnyel lehet javítani. Régebben a csináld magad mozgalom jegyében autósboltokban is lehetett otthoni javító szettet vásárolni, de ennek csak a szélvédősök örültek, amikor a sok elbaltázott üveggel végül mégiscsak hozzájuk gurult be a kuncsaft. Csak egy kicsivel lett drágább így a végeredmény.

Ennyi cucc kell csak hozzá

Ennyi cucc kell csak hozzá

A hosszanti repedés javítását azonban már nem nagyon ajánlják. Ugyan a repedést meg lehet állítani, de ha az üvegben valamiért feszültség keletkezik – kátyúba hajtunk, vagy járdára áll fel az autóval a sofőr –, akkor egy csapásra végigrepedhet a szakszerűen javított üveg is.

A javítás a sérülésben lévő szilánkos részek eltávolításával kezdődik, aztán takarítással folytatódik, végül egy spéci szerszám segítségével az üveg fénytörésével megegyező tulajdonságú műgyantát fecskendeznek a repedésbe. Az anyag UV hatására megköt, a külső felület még kap egy fóliát, aztán már csak a polírozás van hátra, és szerencsésebb esetben már nem is látszik a hiba.

Tapadókorongos izé, amelyből a műgyanta a lyukba csordogál

Tapadókorongos izé, amelyből a műgyanta a lyukba csordogál

Alább egy nem túl pörgős kisfilmen is megtekinthető a művelet, a végén az évszaknak nem éppen megfelelő ruházatban a frissen meggyógyult szélvédőjű autó tulajdonosa is feltűnik:

Mennyibe kerül?

Egy szakszerű szélvédőjavítás 4-12 000 forint körüli összegbe kerül, helytől függően. A bevásárlóközpontok parkolóiban találhatunk a legegyszerűbben szélvédőjavítót – aki mellesleg a matt, agyonkopott fényszóróbúrát is újjá tudja varázsolni –, de ha kell, némi pluszpénzért házhoz is jöhet a szakember. Szerencsére nincs nagy eszköz- és anyagigénye, egy közepes kofferbe belefér minden. A télen, nyáron egyaránt végezhető javítás általában nem tart tovább 15-20 percnél. Egy új szélvédő ára nagyjából 17-35 ezer forinttól kezdődik a beszerelés díjával együtt, így ha csak egy lyukat kaptunk, érdemes inkább a javításon gondolkodni. Még a negyedik alkalommal is.

Egy kis polírozás és mindjárt kész a mű

Egy kis polírozás és mindjárt kész a mű

Mit csináljunk, ha kavicsot kaptunk?

A későbbi javítás eredményét nagyban befolyásolja, hogy mennyire tiszta a sérülés, így ha koppan a kavics, akkor bölcs dolog félreállni és valamivel leragasztani a lyukat. A belekerülő víz főleg a két réteg közé felhordott különleges rétegekben tesz nagy kárt – leginkább a fémgőzölt üvegek lehetnek nagyon csúnyák még a profi javítás után is. Ezekben a víz, szennyezőanyagok azonnal megtámadják a rétegek közötti anyagot, éktelen ronda foltot hagyva maguk után. Szóval egy falatnyi cellux sokat segíthet a későbbi szép eredmény elérésében.

Kommentek

A Forma-1 legpocsékabb bokszkiállásai

Nem mai videó, de mindig szórakoztató.

F1: Pokol Texasban – videó

A Forma-1 austini Amerikai Nagydíja sikert aratott az elmúlt négy évben, azonban a sportág első texasi látogatása egészen másképp alakult…

Hamilton New York szívébe vinné az F1-et

Lewis Hamilton szerint a Forma-1-nek szüksége lenne egy New York-i futamra az amerikai piac meghódításához.

Ken Block új tervet eszelt ki 1400 lóerős autójával

Átalakította a tavalyi Mustangot és megmássza vele a legendás Pikes Peak hegyi felfutót. Stílusosan a “Climbkhana” nevet adta a projektnek.

F1: Iszonyatos toborzásba kezdett a Renault

A Renault csapatfőnöke, Fred Vasseur szerint komoly toborzásba kezdett a francia alakulat, az előrelépés érdekében minden szinten jönnek új emberek.

F1: Vettel szerint nincs baj a Ferrarival

Bár az olasz csapat idén nem szerzett sem pole-t, sem futamgyőzelmet, a bajnokságban pedig lelépte őket a Red Bull, Sebastian Vettel szerint a kritikusoknak, károgóknak nincs igazuk.

F1: Rosberg az új Lauda, Hamilton az új Hunt

A Mercedes-csapat elnökét, Niki Laudát Lewis Hamilton és Nico Rosberg küzdelme az 1976-ban James Hunttal folytatott csatájára emlékezteti.

Puttonyos Škoda köszön vissza ránk a múltból

Egy időben a szlovákok láttak fantáziát a puttonyos Škodák összeszerelésében. Nagy kár, hogy akkor még a cseh gyártó autói nem álltak erre készen.

TOP 10: Érdekességek Európa kedvenc nomádjáról

Korábban a nevét sem tudták kimondani a japánnak, aki perzsa. Pontosabban angol.

F1: A Ferrari lenyúlná a McLaren-főnököt?

Durvul a helyzet a Ferrarinál: olasz források szerint a csapatfőnök, Maurizio Arrivabene ideje kitelt az olasz csapatnál, már keresik az utódot. A mclarenes Eric Boullier is képben lehet.

Pokoli lángok nyelték el a BMW rendőrkocsit

Ashford közelében csaptak fel a lángok a BMW orrából, amelyek végül az egész autót ellepték.

F1: Az amerikai csapat nem gondol hazai pilótára

A Forma-1-ben idén mutatkozott be az amerikai Haas-csapat, de hazai pilótája nincs, és egyelőre nem is látnak alkalmas jelöltet.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.