Gyerekeket gázolt, majd lelépett egy anyuka

Szerző: Lencsés Csaba levél küldés  dr. Janklovics Ádám levél küldés 
Dátum: 2016.07.03. 05.30

Mivel mocskolták őt az elütött lányok, ott hagyta őket az árokban. Bírósági ügy lett belőle, elítélték.

Gyerekeket gázolt, majd lelépett egy anyuka

Tipikus nyári történet. Óvodából fuvarozta haza 4 éves, a kocsiban állandóan zajongó ikerfiait Eszter, amikor a Balaton-parti szűk bekötőúton tíz kamaszlány sétált előtte jókedvűen, hazafelé a strandról – így indul a közlekedési balesetek bírósági utóéletét bemutató sorozatunk eheti sztorija.

Többen fennakadtak a Mercedesen

Ismerjük mindannyian a strandok közelében a Balaton partját. Számos keskeny utcácska, amelyeket még tovább szűkítenek az egymás hegyén-hátán parkoló autók. Ezekből ki-be pakolnak a fürdőzők, rengetegen gyalogolnak a többnyire lépésben közlekedő járművek között.

Egy ilyen helyzetben volt óvatlan a harmincnyolc éves Eszter, aki lehet, hogy éppen a gyerekeit csitítgatta, amikor az előtte sétáló csporthoz ért vadiúj A-osztályos Mercijével. Sajnos annyira kicsi volt a hely, ráadásul a 13 éves lányok sem libasorban sétáltak, hogy hárommal összeütközött a kisautója.

Pontosabban kettőjüket belökte az útmenti árokba, ők a jobb első sárvédővel érintkeztek, míg egyikük ruhájába beakadt a Merci tükre, őt az autó kereke mellé rántotta Eszter kocsijának lendülete.

JÓ-látleletes

Fotónk illusztráció, másik balesethez készült

Fáj? Igen, te hülye kurva!

A hatalmas sikoltozás közepette azonnal megállt a szintén megriadt anyuka, kinyitva kocsija ajtaját, megkérdezte az elgázolt lányoktól, hogy fáj-e valamilyük. Felkászálódva a földről mindannyian egybehangzó igennel válaszoltak, majd egyből kurvázni, szidalmazni kezdték a nőt, amihez csatlakoztak a társaik is. Ketten belerúgtak a kocsi oldalába.

Eszter – akinek a gyerekei is sírni kezdtek – egy darabig hallgatta a szitkozódást, aztán becsapta kocsija ajtaját, és elhajtott. Segítségnyújtás nélkül távozott a baleset helyszínéről.

Jött a mentő, rendőrök, megvádolták az anyukát

A tinik természetesen feljegyezték a Mercedes rendszámát, és egyből kihívták a rendőröket, ezzel párhuzamosan a mentőket is. Kezüket, lábukat fájlalták, de az orvosi jelentés szerint szerencsére csak kisebb, 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek.

Eszter mindössze három utcával arrébb lakott, gyorsan kimentek hozzá a helyi kapitányság munkatársai. Nem sokkal később megvádolta az ügyészség, idézzük: „magatartásával megszegte a KRESZ 14. § (1) bekezdésének n) pontját, és az 58. § (1) és (2) bekezdéseket, amikor észlelve a gyermekek elütését és földre kerülését, mégis úgy távozott el a baleset helyszínéről, hogy segítségnyújtási kötelezettségének nem tett eleget, illetve a mentőket vagy a rendőrséget a történtekről nem értesítette.”

Tagadta a bűncselekmény elkövetését

Talán első hallásra meglepő, de védelmével a közlekedési ügyekre szakosodott Székely Ügyvédi Irodát megbízó Eszter a nyomozati szakban, és később a bíróság előtt is tagadta a bűncselekmény elkövetését.

Vallomásának a lényege a következő volt. Először is nem vitatta, hogy autójával érintőlegesen elütötte a lányokat, ezért a földre estek és sérülést szenvedtek. Erre a járművel rögtön megállt, annak ajtaját kinyitotta, érdeklődött arról, hogy fáj-e valakinek valahol. Habár igenlő választ kapott, miután felálltak, igencsak élénken szitkozódni kezdtek, ebből ő arra következtetett, hogy a horzsolásokon kívül komolyabb bajuk nem esett.

bírósági-kalapács1000

Illusztráció

Mi lett az ítélet?

A bíróság nem fogadta el Eszter érvelését. Bűnösnek mondta ki, és elítélte „segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntettében”. Három hónapra bevonta a jogosítványát, és 200 ezres pénzbírságot rótt ki rá.

Indoklásában kimondta a bíróság, hogy a sértegetés miatt nem távozhatott volna a vádlott, hiszen igenlő választ kapott arra a kérdésre, hogy fáj-e valamilyük az elgázoltaknak.

„Az anya ezen magatartását a segítségnyújtás szükségességéről történő komoly és alapos meggyőződésnek nem lehet minősíteni. A sértettektől kapott igenlő válasz miatt pedig nem volt alapos oka arra a feltételezésre, hogy nem sérültek meg, illetve nem szorulnak segítségre.”

Tarlós István felébredt a kómából

A magyar közlekedési szankcionálás rendszere (magyarul: a büntetések) kilenc éve romlott el teljesen, amikor még Gyurcsány kormánya kitalálta az objektív felelősség nevű baromságot. Tarlós hol volt eddig, hogy ezt csak most vette észre?

Hogyan hajtogassunk Suzuki Ignist?

Az origami az egyik legrégebbi japán szabadidős tevékenység, ami ma is töretlenül népszerű, az új Suzuki Ignis pedig kellően dekoratív ahhoz, hogy ihletet adjon egy elszánt hajtogatónak.

Unimog a tyúkolból

Óriási szerencsével máig lehet megkímélt, milliókat érő autókat találni elhagyott pajtákban, raktárakban. Na, ez az Unimog nem ilyen.

Tavaszi tennivalók az autó körül

Azzal, hogy kivesszük a csomagtartóból a hóláncot és elmegyünk a gumishoz, hogy cserélje le a téli gumit nyárira, még nem végeztünk a nyári átállással

F1: Räikkönen nem bírja a tempót?

Kimi Räikkönen nem volt igazán versenyképes az Ausztrál Nagydíjon, a Ferrarinál többet várnak tőle, de vajon képes lesz-e hozni?

F1: Az újonc is beszólt a McLarennek

Fernando Alonso után újonc csapattársa, Stoffel Vandoorne is azt nyilatkozta, hogy a McLaren-Hondáé a leglassabb autó a mezőnyben.

Ismét csökken az üzemanyag ára

Szerdán folytatódik az üzemanyag árának csökkenése, ezúttal a gázolaj lesz olcsóbb.

Darth Vader egyszerűen kamionná vált

Egy dizájner olyan Kamazt gondolt ki, melyre legszívesebben már most felülnénk, mert ötvözi a versenykamionokat és az űrhajókat.

F1: Hamilton nagyon ráizgult az idei szezonra

Lewis Hamilton az idénynyitó Ausztrál Nagydíj után úgy fogalmazott, hogy az idei szezonban a legjobbak csapnak össze a vb-címért.

F1: Vizsgálják a melbourne-i pályainváziót

Bár egyesek ünnepelték, hogy a nézők az Ausztrál Nagydíj leintése után bemehettek a pályára, a Nemzetközi Automobil Szövetség kivizsgálja az egyértelműen veszélyes esetet.

Bicikli 11 millióért, nooormális?!

A jacht után most itt a Bugatti-kétkerekű: a PG bringája műszakilag is odateszi magát, de 39 ezer dolláros ára azért így is magas.

Hemzsegnek az 50 ezres kanyarok Budapesten

Mutatjuk, hol kaphatsz súlyos büntetést Budapesten, ha egy kicsit nem figyelsz, vagy nem követed a szabályokat.

Munkagéppel mennek a tüntetők ellen a rendőrök

A szomszédos Szlovákiában fejlesztik a jövő rendőrségi oszlatójárművét. A Božena Riot az építőipari és mezőgazdasági munkagépek ketrecharcos unokatestvére.

Ez minden idők legmagabiztosabb parkolóból történő kiállása

Hogy tudott innen így kiállni? Oda egy hajszál nem fért volna! Hozzáért vagy nem ért hozzá? Megannyi kínzó kérdés!

F1: 2017-re kicsinálták az előzéseket

A versenyzők elmondása alapján beigazolódtak az előzetes félelmek, a 2017-es Forma-1-es autókkal igen nehéz, ha nem lehetetlen előzni. Idén körmenetek jöhetnek.

Egy apró csavar élete az F1-ben

Egy aprócska alkatrész, ami hatalmas utat tesz meg, mire behelyezik egy Forma-1-es autóba. Most végignézheted a folyamatot.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.