Drágulnak az autók a Brexit miatt?

A Brexit és a hazai autóipar

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2016.06.25. 10.06

Fontos modellek érkeznek az Egyesül Királyságból, amelynek autóiparát hátrányosan érintheti az EU-népszavazás eredménye. Talán Győr, Esztergom és Kecskemét profitálhat a döntésből?

A június 23-ai népszavazáson a voksolók többsége támogatta Nagy Britannia kilépését az Európai Unióból. A Brexit sokakat váratlanul ért és az autóipart különösen hátrányosan érintheti a döntés. Egyelőre a kilépés menetrendje és velejárói is bizonytalanok, nem ismerjük, milyen kereskedelmi megállapodásokat köt az EU és az Egyesült Királyság. A tényleges következményeket évek múlva láthatjuk csak.

Számunkra a fő kérdés, hogy a nagy britanniai autóipar esetleges visszaszorulásából profitálhatnak-e hazai autógyártók, Esztergomban, Győrött, Kecskeméten és megdrágulhatnak-e a szigetországból érkező modellek, köztük olyan népszerű autók, mint az új Astra, az Auris, a Civic, nem is beszélve a Qashqairól?

Az újkori brit autóipar

Egykor dicső volt az angol autóipar, majd a volumenmárkák zöme sokfelvonásos végvonaglást követően kimúlt. Ám az akkori behozatali vámok miatt több japán cég kinézte a szigetországot európai gyártóbázisként Margaret Thatcher miniszterelnöksége idején.

Oxfordot kinőtte a MINI, de ez a fő gyártóbázis, a holland NedCar csak besegít

A Nissan leányvállalata volt az első, amely alternatívát nyújtott Anglia észak-keleti részén a leépülő hajógyártásból és szénbányászatból kirúgott munkásoknak. A Honda gyártóbázisa 1985-ben alapíttatott, míg a Carina E gyártása 1992-ben kezdődött. Burnaston időközben négymillió legyártott Toyotánál tart, míg a Nissan üzeme 8,5 millió autón van túl.

A magyar piacra Nagy Britanniából érkező volumenmodellek

General Motors (Opel, Vauxhall) – Ellesmere Port (Astra Sports Tourer), Luton (Vivaro)

Honda – Swindon (Civic ötajtós, kombi és Type R, CR-V)

Jaguar – Castle Bromwich (XF)

Jaguar Land Rover – Solihull (Jaguar XE és F-Pace, Range Rover Sport, LR Discovery), Halewood (Evoque, LR Discovery Sport)

MINI – Oxford

Nissan – Sunderland (Juke, LEAF, Qashqai, Infiniti Q30 és QX30)

Toyota – Burnaston (Auris, Auris Hybrid, Avensis)

+a főegységek: Ford – Dagenham (dízelmotorok), Bridgend (benzinmotorok), Halewood (sebességváltók)

A kereslet és a modellciklus függvényében a gyártási számok évről évre változnak, de a nagyságrendet illetően nem tévedünk, ha a brit autógyártást 1,5 millió darabra taksáljuk évente. Utóbbi érték nagyjából kétszerese a hazai három autógyár kapacitásának. Nagy-Britanniában – a helyi márkák csődje után – mai formájában valódi sikertörténetté vált az autógyártás, tömegfoglalkoztatóként az iparág nagyon fontos a mindenkori kormánynak.

Autógyártók: nem a kilépésre

Nemcsak komplett autók gyártásáról van szó. Például a Toyotának Észak-Walesben (Deeside) működik motorgyártó üzeme, a Ford Dagenhamban, London keleti részén ont évi 800 000-1 000 000 db dízelmotort. Az ország teljes motorgyártása évente 2,5 millió db. Összehasonlításképp a győri Audi Motor Hungaria, a világ legnagyobb motorgyártója, évente kétmillió motort állít elő.

Nagyon nagy siker a Qashqai, 2,5 millió készült belőle 10 év alatt az angol üzemben

Nagyon nagy siker a Qashqai, 2,5 millió készült belőle 10 év alatt az angol üzemben

Az autógyártók globális multik, többségük nyíltan ki is fejezte a bennmaradás melletti sikertelen kampányban, hogy az ország a maradással járna jobban, magyarul nekik és alkalmazottaiknak ez az érdekük. A Nissan és a Toyota is tiltakoztak, amikor a szakítás melletti Vote leave kampányban megjelent logójuk.

Mi lesz rövid távon?

A szavazásra jogosult britek több mint 70 százaléka vett részt a voksoláson és 51,9 százalékuk úgy döntött, hogy kezdődjék el a kiválási folyamat. A tekintélyes német hetilap, a Der Spiegel online kiadása földrengésnek nevezi a történteket, amire a bankrészvények és az autógyártók értékpapírjai zuhanással reagáltak pénteken.

1985-ben alakult a Honda gyéra Swindonban. A Civic mellett az európai CR-V-k készülnek itt

1985-ben alakult a Honda gyéra Swindonban. A Civic mellett az európai CR-V-k készülnek itt

A döntés rövid távon várhatóan nem nagyon érinti a gyárak működését. A Honda például a népszavazás árnyékában jelentette be, hogy a tizedik generációs Civic globális gyártóbázisa Anglia lesz. Ezek a gyárak részben 30 évnél is régebb óta működnek és azért vannak üzemben, mert az adott márkának megéri működtetni őket. Helyesebben megéri a mostani kondíciókkal.

Drágulnak a brit gyártású autók?

Nem tudjuk, mi lesz, de tartja magát a feltételezés, hogy a kiválás után 10 százalékos vám terhelheti a Nagy-Britanniából érkező termékeket. Ha ezek „csak” motorok, már  ezen főegységek megdrágulása is rontja az érintett márkák helyzetét. Ebben az iparágban minden forintnak megvan a helye, a Fordnál a három helyett négy színt használó műszerfal is megbukott a minimális többletköltség miatt.

Sokat ártana az Angliából importált K Astra árának a 10 százalékos EU-védővám

Sokat ártana az Angliából importált K Astra kombi árának a 10 százalékos EU-védővám

10 százalékos vámmal nagyban romlana a termékek árpozíciója, mert a vevők nemigen fogadnak el áremelést. Van elég autógyár és modell, amelyet importvám nélkül megvehetnek. A jövőbeli modellek gyártási jogáért folyó versenytárgyalásokon sokat romolhat a szigetországi üzemek esélye, ahonnan a szállítás eleve macerásabb.

Hosszabb távon a döntés mindenképp árthat a helyi autós szektornak. Márcsak azért is, mert nem csupán mosogatni lesz nehezebb a londoni diaszpórában élő magyaroknak és lengyeleknek, hanem az autóiparban dolgozókat is nehézkesebb lehet átirányítani egyik telephelyről a másikra, mint az unión belül volt. Például a briteknek tartózkodási engedélyre lehet szükségük, mint az Unióban az algériai vagy orosz embereknek és viszont.

Ha bejön a 10 százalékos vám a brit termékekre, sok autóipari dolgozó veszítheti el állását

Ha bejön a 10 százalékos vám a brit termékekre, sok autóipari dolgozó veszítheti el állását

Az európai gyökerű autógyártóknak és a kontinentális Európa kormányainak ez jó lehetőség megszorongatni a nem európai konkurenciát. Hiszen a szigetországban többségében japán márkáknak és amerikai leányvállalatoknak (Ford és Opel/Vauxhall) vannak erős pozíciói. Az autóipari lobbi erős Brüsszelben,  és ha megvalósul a 10 százalékos vám, akkor európai exportra szinte versenyképtelenek lesznek az angol üzemek.

Nekünk jó lesz?

Bolond lenne nem kihasználni ezt az esélyt a kontinentális autóipar, ha már a brit szavazók megtették ezt a szívességet. A közös padlólemezre és modulokra épülő autók egyre rugalmasabban gyárthatók, egy gyártósoron több típus is készülhet párhuzamosan és könnyebb a gyárak között újraosztani a portfoliót. Ha nem éri meg Angliában termelni, a Toyota franciaországi és török gyárába viheti át a gyártást a régión belül, a Nissan pedig a Renault fölös európai kapacitását használhatja.

A kis brit prémiummárkák nehezebben váltanak gyártási helyszínt, mint a globális autógyártó multik

A kis brit prémiummárkák nehezebben váltanak gyártási helyszínt, mint a globális autógyártó multik

Várhatóan a magyarországi autógyártók az esetleges gyártás-áthelyezésekből nem fognak közvetlenül profitálni, mert az Audinak és anyavállalatának sincs ott tömegmodelles gyártóhelyszíne, ahonnan átvehető a termelés Győrbe, a Suzuki és a Mercedes-Benz nincs jelen személyautógyárral Nagy Britanniában.

Ha a magyar közvetlenül nem is, a kontinens autóipara profitálhat a bit kilépésből, amely összességében rettenetes gazdasági károkat okozhat, főleg a kilépés mellett döntő briteknek. Mintha az érintett választók nem észlelnék, hogy egy 63 milliós országnak nagyobb esély volt a 450 milliós piac, mint a 450 milliósnak a 63 milliós.

BrexitVauxregi

Több mint 50 éve gyárt autókat Ellesmere Portban a General Motors, a Vauxhall az Opel helyi megfelelője, a márkát még az 1920-as években nyelte le a GM

Kommentek

F1: Kinézték Ron Dennis utódját?

Brit források érdekes nevet dobtak be Ron Dennis lehetséges utódjaként. Az már biztosnak tűnik, hogy új üzemanyagpartner érkezik a McLarenhez.

Hamilton: Még minden lehetséges

Lewis Hamiltonnak az austini futamgyőzelem reményt és hitet adott, nem adja fel a bajnoki küzdelmet.

Ha még nem láttál írtó ciki átverést, most fogsz

Emberünk egy Lamborghinivel próbál meg csajokat felszedni, és közben Lewis Hamitonnak adja ki magát. Igen, jól érzed, ez ciki lesz.

Mercedes-Benz X-osztály: szmoking és túrabakancs

Kétféle, elegáns és robusztus kivitelben mutatta be leendő pickupját a Mercedes. A maga módján mindkettő vonzó személyiség.

Megvan, mennyit fizet a VW a dízelbotrányért

Egy amerikai szövetségi bíróság véglegesen jóváhagyta a Volkswagen által fizetendő kártérítés összegét nyolc hónappal a botrány kirobbanása után.

Olyan Opelt vezettünk, ami nincs is

A Corsa és az Astra prototípusának vezetése után az Opel most lehetővé tette, hogy az Insignia gyári tesztpéldányait vezethessük. Éltünk az alkalommal!

Na mit szállított az első sofőr nélküli teherautó?

Ez volt a világon az első alkalom, hogy robotteherautóval szállított árut egy vállalat.

F1: Kiderült Hamilton egyik nagy titka

Nico Rosberg is elismeri, hogy Lewis Hamilton az időzónaváltások mestere, a jetlag ismeretlen fogalom az angol számára.

F1: Amikor hárman nyerték az időmérőt

19 évvel ezelőtt elképesztő dolog történt a Forma-1-ben: a szezonzáró időmérőjén a pole-ért küzdő három pilóta ezredre ugyanolyan kört futott.

Mercedes C-osztály kabrió – Ki a király?

Nem, ez nem CLK, hanem C Cabriolet. A nyitható tetős C-osztályt rangon aluli motorral és annál előkelőbb felszereltséggel teszteltük.

F1: A Red Bull kegyelemből tartotta meg Kvjatot?

Jacques Villeneuve szerint Danyiil Kvjat idei eredményei alapján nem érdemelt volna új szerződést a Toro Rossónál. A Red Bull döntött a megtartásáról.

Világrekord: így még senki sem érte el a 186 km/órát

Két kerékre kapni az autót kötelező eleme a kaszkadőr bemutatóknak. De így elérni 180 feletti tempót? Az már más tészta.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.