Vezérműlánc-veszedelem

Fiat 850 sztori 6. rész

Szerző: Gajdán Miklós levél küldés 
Dátum: 2016.05.19. 03.05

Sokat futott autóknál kritikus kérdés a vezérműlánc állapota. Itt egy módszer, hogyan lehet szétszerelés nélkül közelítő képet kapni a kopottságáról.

Vezérműlánc-veszedelem

Az előző részek tartalmából: a véletlen összehozott egy 850-es Fiattal, amit először sikerült járóképessé tenni és hazavinni, majd leleltározni a tartozékait és a műszaki állapotát. Ezután egy kiadósabb karosszériajavítás következett. Szinte attól a pillanattól kezdve, hogy hozzám került a kis 850-es, azon aggódtam, milyen állapotban lehet a vezérműlánca. Ugyan rendellenes hangokat nem hallottam felőle, de mégis, jobb lett volna megbizonyosodni róla, hogy minden rendben van vele. Félelmem egyébként onnan származik, hogy már korábban is volt egy 850-esem, és azzal épp a vezérműlánc miatt maradtam állva. A hazavontatás és a szétszerelés után derült ki, hogy nemcsak a lánc volt kopott, de a végén még a lánckerekeken is alig maradt fog.

Garázsba költözött a 850-es. Újra lekerült róla a hátfal, s nem sokkal később az alsó része is, hogy megvizsgálhassam a vezérműlánc állapotát

Az egyetlen probléma, hogy a lánc állapotát úgy lehet a legbiztosabban ellenőrizni, ha közvetlenül ránézünk, megfeszegetjük ujjal vagy csavarhúzóval és megnézzük, mennyit lóg. Igen ám, csak ehhez szerelni kell, és nem is keveset! A hátfal leszerelése a farmotoros Fiatoknál nem nagy ügy, sokat kell ugyan csavarozni, de egyszerűen, könnyen megy. Utána viszont le kell venni az ékszíjakat, a centrifugális olajszűrő fedelét (ez még nem nagy feladat), de utána le kell csavarni egy jókora anyát, le kell húzni az ékszíjtárcsával egybeépített olajszűrőt, majd le kell emelni a láncfedelet, amit jó sok csavar rögzít. A megfelelő szerszámok birtokában ez sem megoldhatatlan, de a nagy anyát sokan bontogatják mégis hidegvágóval, az ékszíjtárcsa lehúzásához pedig ajánlott háromkaros lehúzót használni – már ha van kéznél. További gond, hogy összerakáskor egy sor tömítést cserélni kell, ami utánjárást és plusz költséget jelent. Mindez persze nem gond, ha valóban cseréljük a vezérműláncot és a lánckerekeket, de csak azért, hogy megnézzük, mennyire nyúlt meg?!
A 850-esen a vezérműlánc a főtengelytől tízóra irányban látható alumínium fedél alatt található. Nem kis munka eljutni hozzá, ráadásul jó, ha megvannak hozzá a megfelelő szerszámok és a tömítések is cserére szorulhatnak

A 850-esen a vezérműlánc a főtengelytől tíz óra irányában látható alumínium fedél alatt található. Nem kis munka eljutni hozzá, ráadásul jó, ha megvannak hozzá a megfelelő szerszámok és a tömítések is cserére szorulhatnak

Elgondolkoztam rajta, hogyan lehetne legalább nagyjából képet kapni a vezérműláncról anélkül, hogy felesleges szerelgetésbe és kiadásokba kellene bonyolódni. Némi merengés után kitaláltam valamit, és roppant büszke voltam az ötletemre. Majd beírtam a Google keresőjébe, hogy timing chain slack, azaz vezérműlánclógás, és látnom kellett, hogy nem találtam fel semmit! A módszer régen létezik, és feszítőszerkezet nélküli láncokra (mint a 850-esé, a kis Polskié, vagy a V8-asoké) beváltnak tekinthető. Az egyszerűség kedvéért itt a videó:
A módszer egyébként azon alapul, hogy a főtengely és a gyújtáselosztó rotorja között közvetlen kapcsolat van. Illetve a kapcsolat közvetlensége nagyban függ a vezérműlánc állapotától. De nem csak attól, és erre nagyon kell vigyázni! A gyújtáselosztó tengelyének lógása bezavarhat a képbe, ezért azt előbb ki kell zárni. Én a következőképpen végeztem. A főtengelyt addig forgattam, amíg a főtengelyen, azaz jelen esetben az ékszíjtárcsa-olajszűrőn lévő jelölés fedésbe került a motorblokkon lévő jelöléssel.
Körülbelül tizenkét óránál, az ékszíj alatt láthatóak a jelölések. Most épp fedésben vannak

Körülbelül tizenkét óránál, az ékszíj alatt láthatóak a jelölések. Most épp fedésben vannak

Közben megnéztem, merre forog a rotor. Miután a jelölések fedésbe kerültek, a rotort ütközésig tovább forgattam abba az irányba, amerre addig is forgott. Ezzel kiiktattam a foghézagot a játékból. (A szükséges erő mértékét érdemes lehet előtte lötyögtetéssel ellenőrizni! Ha nincs lötyögés, annyival könnyebb dolgunk van.)
rotor

Ha forgásában lötyög, azaz holtjátéka van a gyújtáselosztó tengelyének, ami a rotor mozgásán egyszerűen követhető, akkor azt előbb – a rotor megfelelő irányban forgatásával ki kell egyenlíteni!

Amikor ez megvolt, akkor ellenkező irányba kezdtem forgatni a főtengelyt, és közben azt a pillanatot próbáltam elkapni, amikor a rotor megmozdul. Hiszen ilyenkor a főtengely forgatásával épp a vezérműlánc lötyögését egyenlítem ki, vagyis ahogy a főtengely fordul, először még a hézag egyenlítődik ki, és a lánc csak ezután kapaszkodik bele a lánckerékbe, és viszi magával a vezérműtengelyt és vele együtt a gyújtáselosztó tengelyét, vagyis a rotort.
fotengely

Ennyi holtjátékot mutatnak a jelölések. Ez még igazán belefér!

Mint a filmen is látható volt, a 7 foknyi lötyögés még nem gond, ám amikor már két számjegyűvé válik, akkor érdemes tervbe venni a cserét. Mivel az enyém a határérték alatt maradt, vidáman, és most már gondtalanul autózom tovább a 850-essel – legalábbis a vezérműlánc miatt már nem fő a fejem! Találtam egy szemléletes ábrát a motorról, ezen talán jobban látszanak a részletek:
Így néz ki egy hajdani prospektusban a motor, igaz, nem a sima limuziné, hanem a sportosabb változatoké. Ezt jelzi a több leömlőcsöves kipufogó és az utalás a tárcsafékre, ami a 37 lóerős Specialon és a Sportcoupén volt széria

Így néz ki egy hajdani prospektusban a motor, igaz, nem a sima limuziné, hanem a sportosabb változatoké. Ezt jelzi a több leömlőcsöves kipufogó és az utalás a tárcsafékre, ami a 37 lóerős Specialon és a Sportcoupén volt széria

S, ha már annyi szó esett róla, íme egy vezérműlánckészlet a lánccal és a hajtott (nagy) valamint a hajtó (kicsi) lánckerékkel:
Így néz ki egy vezérműlánc, méghozzá egy tuning kivitel, amin csavarokkal állítható a főtengely és a vezérműtengely egymáshoz képesti helyzete. A lényeg azonban változatlan: A kis lánckerék a főtengelyen van, és az hajtja a kétszer akkorát, ami a szelepeket mozgató vezérműtengelynek adja tovább a forgást

Így néz ki egy vezérműlánc, méghozzá egy tuning kivitel, amin csavarokkal állítható a főtengely és a vezérműtengely egymáshoz képesti helyzete. A lényeg azonban változatlan: A kis lánckerék a főtengelyen van, és az hajtja a kétszer akkorát, ami a szelepeket mozgató vezérműtengelynek adja tovább a forgást

Az előző részek itt olvashatók: első, második, harmadik, negyedik, ötödik. Folytatása nem marad el!

Kommentek

F1: Alonso akkor is kiszállna, ha a Mercedes hívná

Fernando Alonso azt mondja, sem a világbajnoki cím, sem egy esetleges Mercedes-szerződés nem tarthatja vissza a kiszállástól, ha 2017-ben nem tetszenek neki az új autók.

Ecclestone: Lewisnál jobb bajnokunk sose volt

Bernie Ecclestone-nak ugyan semmi baja Nico Rosberggel, de kitart amellett, hogy Lewis Hamilton sikere sokkal hasznosabb lenne a Forma-1 számára.

Ez a 25 éves Audi úgy rajtol, hogy szem nem marad szárazon

Nincs is jobb, mint egy felpiszkált öthengeres fülbe hasító ropogása. Ez az Avant a pokol gyermeke, benne van minden, amiért rajongást gerjeszt egy négykarikás szerkezet.

Ismét drágulnak az üzemanyagok

Szerdán folytatódik az áremelések sorozata a kutakon, mindkét üzemanyag drágább lesz.

F1: Hamilton végigrettegte a futamot

Lewis Hamilton a vasárnapi Amerikai Nagydíj 56 körét végigrettegte, attól félt, hogy megint műszaki hibán úszik el a futamgyőzelem.

Pénisznövelés után motorerőt garantálnak a kamu reklámok

A reklámbannerek legalja annyira pofátlanul igénytelen, hogy ez a szemétszerűség szinte szórakoztató faktorrá nemesedik. Ha rászánunk pár percet, és lekattintjuk a nyilvánvaló kamut, akkor egy érdekes, szürreális, vicces világba jutunk.

F1: Verstappen autója mozdíthatatlan volt

Max Verstappen az austini Amerikai Nagydíjon műszaki hibával kiesett, méghozzá olyan szerencsétlenül, hogy még csapattársa, Daniel Ricciardo is rosszul járt.

Ettől a videótól most ki fog rázni a hideg

A Tesla megosztott egy videót, amiben nincs semmi különleges, hacsak az nem, hogy az autóban egyetlen utas ül, akit háztól házig visz a Model S, aztán magától keres egy parkolóhelyet a környéken.

Ilyen, amikor egy műszerfal átmegy karácsonyi izzó üzemmódba

Nincs bővebb információ a körülményekről, csak egy videó az összevissza villogó műszerfalról.

Itt a BMW akciófilmje, ne hagyd ki!

Felkerült a YouTube-ra a The Escape című akciófilm, amit teleszórtak híres színészekkel, és bemutatkozik benne az új Ötös BMW is.

Simán visszatekerhetsz félmillió kilométert

Ilyen nincs, és mégis van: a 611 000 kilométert futó Octavia és a 700 ezret megtevő Superb után itt egy Škoda Fabia 1,9 TDI, 1 258 000 kilométerrel. Egymilliót letagadhatna.

F1: Nem vették el Alonso 5. helyét

Az Amerikai Nagydíj versenybírói elnézőek voltak Fernando Alonsóval, a Ferrari viszont megfizetett a hibájáért.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.