Autójával tolta a köztereseket egy felbosszantott férfi

Szerző: Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2016.05.08. 06.00

Pedig ő állt rossz helyen, mire a hatóság emberei lekezelően beszéltek vele. Rosszul jártak ők is.

Autójával tolta a köztereseket egy felbosszantott férfi

Lajos fényezőműhely építkezésébe kezdett az egyik hajdúsági városban. Az épület befejezés előtt állt, de a kiviteli tervek apró módosítása miatt folyamatosan egyeztetni kellett a Polgármesteri Hivatal Építési Osztályával. Egy hétfői nap hivatalba készült az ügyfélfogadási időben nagyobbik fiával, Danival, dolga csupán annyi volt, hogy a mérnöktől kapott anyagot bevigye az ügyintézőhöz. Sajnos a környéken nem talált parkoló helyet, pedig többször, több háztömbnyit is keresgélt, ezért az önkormányzat gazdasági kapubejárójában állt meg a Renault Lagunájával. A középkategóriás jármű félig elfoglalta a bejárót, amit így nem lehetett használni – így indul a bíróságon végződő közlekedési konfliktusokat bemutató sorozatunk eheti sztorija.

Rossz helyen, rossz időben, de nem véletlenül

Lajos hóna alá csapta a dokumentációt tartalmazó paksamétát, és besétált az építési osztályra, míg a fia (akinek már volt jogsija) a kocsiban maradt. A pár percesre tervezett művelet azonban a számos várakozó miatt hosszan elnyúlt, Lajosnak balszerencséje volt, hiába érkezett pontosan, az ügyintézővel előre megbeszélt időpontban. Várakozása közben kint több autó is felgyülemlett a Laguna miatt, ezek vagy be akartak hajtani a hivatali parkolóba, vagy távozni akartak onnan. Dani kiszállt a kocsiból, és próbálta nyugtatni a bosszús autósokat, hogy édesapja mindjárt jön, tényleg, ő azonban nem tud félre állni a kocsival, mert a kulcs Lajosnál maradt. Nem járt eredménnyel, így gyorsan beszaladt a kulcsért, hogy elálljon.  Az 5-10 perces várakozás alatt valaki bejelentést tett a helyi közterület-felügyelők központjába, ami annyi volt csupán, hogy besétált ugyanúgy az önkormányzat épületébe. A közteresek értek ki előbb, pár perc múlva Lajos. Az egyenruhások megkezdték az eljárást, rögzítették a jármű rendszámát, lefényképezték, és már írták is a bírságoló cédulát.

2-nyugat.hu

Köztereseknek magyaráz egy férfi (illusztráció, fotó: nyugat.hu)


Tolta a kocsija elé álló köztereseket

Az időközben visszaérkező Lajost felszólították igazolványainak és a forgalominak az átadására. Hamar szóváltás alakult ki közöttük. Nem a szabálysértésről, azt az autós rögtön elismerte, hanem a közterület-felügyelők Lajos szerint minősíthetetlen beszéde miatt. A fényező végül megtagadta a személyi igazolvány átadását. Dühösen behuppant a Renault-ba, és hátratolatva megpróbált elautózni a helyszínről. A két közteres azonnal a kocsi hátuljához ugrott, és beállt az útba. A negyvenes férfi annak ellenére, hogy „észlelte a mögötte tartózkodó személyeket”, alacsony sebességgel hátramenetben elindult, majd „többször a sértettek lábának ütközött”. Lajos nem adta fel, egyesbe tolta a sebváltó karját, behajtott az önkormányzat udvarára, megfordult, majd így próbált kislisszolni a kapun. A hivatalos megfogalmazás szerint „ekkor a gépkocsi elé álló közterület-felügyelők a megkezdett intézkedést megpróbálták befejezni. A terhelt alacsony sebességgel ismét elindult, a gépkocsi homlokfali vészhárítójával többször a sértettek lábának ütközött. Az egyikük, K. Sára 8 napon belül gyógyuló, horzsolásos sérülést szenvedett.” Közben kisebb tömeg gyűlt a kakaskodók köré, a konfliktusnak a három épülettel arrébb lévő kapitányságról kiszaladó rendőrök vetettek véget. Lajost előállították.

3

Az egyik leggyakrabban alkalmazott fegyver


Pökhendi módon viselkedtek a hatóság emberei, ettől gurult el a gyógyszer

A gyanúsítás szerint akciójával az autós (parkolás, plusz az utána következők) szándékosan megszegte a KRESZ 33. § (1) bekezdését, továbbá a 24. § (1) bekezdést, illetve a 41. § (2) bekezdést, és ezzel a vele szemben jogszerűen intézkedő közterület-felügyelők eljárását akadályozta. Az ügy nyomozati szakaszában és a bíróság előtt is teljes volt az egyetértés a történtekkel kapcsolatban. Lajos csak annyit tett hozzá, hogy a közterület-felügyelők minősíthetetlen hangnemben beszéltek hozzá, a kivagyiság érzését keltették benne. Elismerte, ennek ellenére nem ez lett volna tőle a megfelelő magatartás. Sérülést semmi esetre sem akart okozni egyiküknek sem. Az ügyészség pontosította vádiratában a történtek büntetőjogi értékelését, és a KRESZ 41. § (2) bekezdés c) pontjának megszegését is a vádlott terhére rótta. Lajos a közlekedési jogra szakosodott Székely Ügyvédi Irodát bízta meg védelmével.

5

Illusztráció


Mi lett az ítélet?

Az elsőfokú bíróság a bizonyítási eljárás alapján bűnösnek mondta ki Lajost egy rendbeli közúti veszélyeztetés bűntettében, és egy rendbeli hivatalos személy elleni erőszak bűntettében. Ítélete meghozatalában befolyásolta a bíróságot számos enyhítő körülmény: többek között Lajos büntetlen előélete, kifogástalan közlekedési múltja, és az, hogy két gyermek eltartásáról gondoskodik, plusz a közterület-felügyelőktől is bocsánatot kért. A bíróság súlyosító körülményt nem észlelet. Végül – halmazati büntetésül – összesen 400 ezer forint pénzbüntetésre ítélte az erőszakos autóst, akinek 1 év 6 hónapra a jogosítványát is elvette.  

Kommentek

Hogyan hajtogassunk Suzuki Ignist?

Az origami az egyik legrégebbi japán szabadidős tevékenység, ami ma is töretlenül népszerű, az új Suzuki Ignis pedig kellően dekoratív ahhoz, hogy ihletet adjon egy elszánt hajtogatónak.

Tarlós István felébredt a kómából

A magyar közlekedési szankcionálás rendszere (magyarul: a büntetések) kilenc éve romlott el teljesen, amikor még Gyurcsány kormánya kitalálta az objektív felelősség nevű baromságot. Tarlós hol volt eddig, hogy ezt csak most vette észre?

Unimog a tyúkolból

Óriási szerencsével máig lehet megkímélt, milliókat érő autókat találni elhagyott pajtákban, raktárakban. Na, ez az Unimog nem ilyen.

Tavaszi tennivalók az autó körül

Azzal, hogy kivesszük a csomagtartóból a hóláncot és elmegyünk a gumishoz, hogy cserélje le a téli gumit nyárira, még nem végeztünk a nyári átállással

Jön a 30-as korlátozás lakott területeken?

Violeta Bulc, az Európai Unió közlekedésért felelős biztosa szerint érdemes lenne szigorúbban korlátozni a sebességet lakott területen.

Lauda: Bottas máris bizonyított

A Mercedes-csapat elnöke az Ausztrál Nagydíj után úgy látja, hogy jól választottak Valtteri Bottasszal, a finn elődje, Nico Rosberg szintjén van.

Ezt a vizsgát soha nem fogja elfelejteni egyik tanulóvezető sem

Amikor az oktató közli, hogy a vizsgán egy másik autót fognak vezetni, már ott elkezdődik a para, aztán meglátják milyen autó, és picit kikészülnek.

Életveszélyes előzés után bosszúálló üldözés Békésben

Többször írtunk már a defenzív vezetési stílus életmentő hatásáról. Mert rengeteg idióta van az utakon, és ha lesüllyedünk a szintjükre, és belemegyünk egy adok-kapok szituációba, akkor azzal csak magunkat, és utasainkat veszélyeztetjük.

Harmadik üléssort kap a Honda CR-V

Az új generációs Honda CR-V fedélzetén mostantól akár heten is utazhatnak. Egyetlen bökkenő van csupán: a sokszemélyes verziót csupán egy piacon forgalmazzák.

Marad Rexton a SsangYong csúcsmodellje

Nem várta meg a világpremiert a SsangYong, idő előtt bemutatott két képet a múlt héten beharangozott nagy szabadidő-modelljéről.

Jöhet a rendszeres magyar KRESZ-vizsga

Egy hazai kutatás szerint az autósok 40 százaléka úgy látja, hogy a sofőröknek javára válna, ha időközönként újra kellene vizsgázniuk KRESZ-ből.

Ennyire olcsón még senki nem jutott hozzá Lamborghinihez, pláne nem ilyenhez

Mondjuk 5 dollárt pont megér ez a szénné égett Lamborghini Huracan. Egy fillérrel sem többet.

F1: Hamilton dobta az edzőjét

Lewis Hamilton a 2017-es idényre megvált trénerétől, mostantól a saját elképzelései szerint edz, de motiváltabb, mint bármikor.

Fontos változás jön a rendszámoknál

Áprilistól nyílik lehetőség a közúti forgalomban a szürke rendszám­tábla kitételére azokra a gépjárművekre, amelyekre biciklitartó van felszerelve.

Brutális C-kupéval erősít a Mercedes

Az AMG C63 R egy közútra száműzött pályaversenyautó lesz, ami már úgy is hátborzongató, hogy semmit nem tudunk róla.

Figyelj, ezzel a civil autóval vadásznak a rendőrök

Már Keszthelyen és Nagykanizsán is segíti a rendőrség munkáját a két fedélzeti kamerája miatt speciális feladatokra is alkalmas felderítőautó.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.