Nyolc éve nem matrica a matrica, nyolc éve fizet a tulaj, ha gyorshajtottak a kocsijával

Retrospektív: 15 éves a Vezess!

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2016.05.04. 15.00

A 2008-as év alapvetően megváltoztatta a hazai közúti közlekedés játékszabályait: bevezették az “objektív felelősség” elvét, indult a harmincezres csekkek áradata. És kaptunk mellé új Jaguart, új Škodát, új Daciát, de még kombi Cadillacet is.

Nem csak a világgazdasági válság időszakának nyitó éve volt 2008. Történtek egyéb érdekes dolgok az országhatárainkon belül, sőt, szerkesztőségünk berkein belül is. 15 éves szülinapi cikksorozatunk nyolcadik része következik. 2001_vezess_retro_00001

Vezess-retró

Kedves Olvasóink! 15 évvel ezelőtt, 2001 áprilisában indult a Vezess. A következő két hétben visszatekintünk egy-egy évre, hogy mi volt fontos az autóiparban és mi történt a beköpött gyertyák világán túl. Tartsatok velünk az időutazásban. Korábbi cikkek: : 20012002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007 

Az év autós sztorija

Ha 2008, akkor válság: ebben az évben rogyott meg a Lehman Brothers bedőlését követően a világgazdaság, főként az ingatlanpiac, de vele együtt az elsők között a meglehetősen rugalmas keresleti sajátosságokat mutató autópiac. Áramot, ruhát, bébiételt, sört válságban is kell venni, de a kétéves autó kibír még kettőt, a nyolcéveset is meg lehet tartani tízéves koráig, mielőtt lecseréli az ember. Márpedig, bár a kereslet rugalmas, a kínálat nem eléggé. A kiépített gyártási kapacitások termelés nélkül igazi pénztemetők, a sok-sok kirúgott munkás pedig politikailag is probléma a kormányok számára. Csak egy példa a baj mértékére: a PSA 17 %-os értékesítés-csökkenést realizált az utolsó negyedévben, 2700 munkástól még 2008-ban meg kellett válniuk, a 2008-as profit 78 %-kal maradt a 2007-es alatt. És még csak ekkor indult a válság első teljes éve.

A világ legnagyobb autógyártójának termelési grafikonja: 2008-ban alaposan vissza kellett vágni a Toyoták gyártását. Is.

A világ legnagyobb autógyártójának termelési grafikonja: 2008-ban alaposan vissza kellett vágni a Toyoták gyártását. Is.

A válság következményeképp még 2008-ban brutálisan csökkentek az értékesítési darabszámok világszerte, állami autóvásárlási ösztönző támogatások indultak a világ boldogabbik felén (nálunk természetesen nem), a gyártók pedig (ma már tudjuk) gőzerővel láttak neki a gyártási rendszerek rugalmasabbá tételének, ebből nőttek ki  mai platform-stratégiák, az azonos műszaki alapokon, főegységekkel teljesen különböző modellek gyártásának rendszerei.

Az év slágere

Pink amúgy is jó, de hogy még ráadásul egy fűnyírótraktorral kavar a forgalomban: nem is lehet mást kihirdetni győztesnek 2008 pophitjei közül, mint a So Whatot:

Magyar sztorik

Igazi abszurdisztáni sajátosságunk az autópálya-matrica nélküli matrica. Ez a hungarikum 2008-ban jött létre, ekkor váltotta ki az elektronikus nyilvántartás teljesen a klasszikus matricát, de a név máig megmaradt. A lépést a költségek csökkentésével indokolták, de természetesen a matrica addig felszámított árát nem vonták le az autópálya-díjból. Mivel a bizonylatot ma is meg kell őriznie az autósnak, a matrica elhagyása nekünk nem sok hasznot hozott – viszont azóta lett jellemző, hogy egy-egy, többek által is használt autóra többen is megvásárolják az autópálya-jogosultságot, hiszen nem látják a matricát a szélvédőn.

A néhai matricák, amik már csak nevükben élnek velünk

A néhai matricák, amik már csak nevükben élnek velünk

Ennél nagyobb horderejű változás volt a hazai közúti forgalomban az objektív felelősségi rendszer bevezetése. 410/2007-es kormányrendeletben kaptuk ugyanis a nyakunkba azt a rendszert, melyben a hatóságok bizonyos szabálysértések esetén (ide tartozik a városban, országúton 15, autóúton, sztrádán 20 km/h-t elérő mértékű gyorshajtás is) nem vizsgálják, ki vezette az autót, hanem nemes egyszerűséggel küldenek egy minimum 30 ezer forintos csekket az üzembentartónak. Az új rendszer bevezetése után az első évben valóban nagyot zuhant a közúti balesetben megsérültek, meghaltak száma. Ugyanakkor komoly erkölcsi problémák merültek fel az objektív felelősséggel kapcsolatban. A gazdag notórius gyorshajtók mostantól jegyet válthatnak a szabálysértésre, hiszen büntetőpont, jogsibevonás többé nem fenyegeti őket. Az állam pedig nem sokkal később már elkezdte betervezni a költségvetésbe a bírságbevételeket, ezáltal a rendőrségnél teljesítménykényszer lépett fel a tervnek megfelelő mennyiségű büntetés kiszabására – márpedig egy ilyen kényszer ellenséggé teszi az állampolgárt és a hatóságot, nagyon nem jó, ha szolgálat, védelem helyett pénzbeszedéssel kell foglalkozni a hatóságnak. Szintén 2008-ban kaptuk meg a Chuck Norris-, alias Stephen Colbert-hidat. Az M0 1862 méter hosszú északi hídját mintegy 68 milliárd forintból építették meg, a névadásra lakossági pályázatot hirdettek. Ezt aztán sajnos visszavonta az akkor még létező Földrajzinév Bizottság, mivel kezdetben vicces kedvű honfitársaink miatt a pörgőrúgás örök nagymestere vezette a népszerűségi listát, majd az emiatt nemzetközi hírnévre is szert tett kiírásban egy nálunk kevéssé ismert amerikai humorista brutális győzelmet aratott. Végül a fantáziátlan Megyeri híd lett a végső név, mivel a híd Káposztásmegyert és Békásmegyert köti össze.
A Chuck Norris, Stephen Colbert, Pató Pál helyett végül Megyeri híd

A Chuck Norris, Stephen Colbert, Pató Pál helyett végül Megyeri híd


F1-sztorik

A Forma 1-ben nagyon izgalmas év volt 2008. Lewis Hamilton Felipe Massával vívott egész éves adok-kapok után a hollywoodi forgatókönyvbe illő szezonzárón lett bajnok. A brazil elsőként és bajnokként ért át a célvonalon a hazai közönség előtt, de az esőben száraz gumikkal küszködő toyotás Timo Glock nehézségei miatt a McLaren angolja az utolsó kanyarban előrébb lépet, az 5. hellyel pedig behúzta a végső sikert. A Kanadai Nagydíjon a BMW megszerezte egyetlen gyári csapatos Forma-1-es győzelmét, kettős sikerrel. A montreali diadal egyben Robert Kubica első és egyetlen F1-es győzelme is, Nick Heidfeld a 2., mint pályafutása során mindig. A Toro Rossónál első teljes Forma-1-es évében Sebastian Vettel az Olasz Nagydíjon megszerezte pályafutása első pole-ját, majd az esős versenyen első futamgyőzelmét is. Ezzel ő lett az addigi legfiatalabb időmérő- és versenygyőztes.

Kubica a Kínai nagydíjon, 2008-ban

Kubica a Kínai nagydíjon, 2008-ban

A Szingapúri Nagydíjon – tiszta krimi – a Renault balesetet rendezett. Nelsinho Piquet-t arra utasítják, hogy menjen falnak, előcsalva ezzel a biztonsági autót, amelyet kihasználva Fernando Alonso az élre keveredhetett, végül győzött is. A “Crashgate” a következő évben robbant, amikor a Renault a Magyar Nagydíj után kirúgta Piquet-t, aki bosszúból kitálalt. De volt még botrányosabb esemény is. A Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke, Max Mosley durva fotók miatt magyarázkodhatott: egy angol bulvárlap bemutatta, hogy két prostituálttal rendezett, náci jelmezes szado-mazo partin szórakozott a sajátos ízlésű vezető. Mosley túlélte a bizalmi szavazást, kitölthette 2009-ig tartó mandátumát

Az év tesztautója

Sok izgalmas kocsink volt ebben az évben (is), de talán joggal emelhetünk ki közülük egy igazi sleepert, egy olyan E-osztályos Mercit, amibe alighanem a márka történelmében először és utoljára került V8-as dízelmotor. Az E420 CDI egy teljesen értelmetlen, túl nyomatékos, orrnehéz, cseppet sem sportos és nem is elég fényűző méretű kocsi – ugyanakkor feledhetetlen élmény, ahogy felbrummog az irdatlan mozdony-motor és bárhol, bármikor keresztbe áll a fekete limuzin, már persze ha kikapcsoltuk az ESP-t. 730 Nm, hogyne állna keresztbe! 16939_150887_1000x7001

Az év legérdekesebb autója

Élményfaktorból kevesebbet hozott, de több szempontból is érdekesebb volt a V8-as dízel E-Klassénél egy tökéletes képzavar: a kis, dízel Cadillac kombi, olasz motorral, Svédországban gyártva. Szörényi Andris próbálta ki a nemzetközi bemutatón. A válság előtti idők utolsó hullámán érkezett a magyar piacra az amerikai luxusmárka. A General Motors az Amerikából minimális változtatásokkal áthozott modellek mellé az Opel Vectra alapjaira (a Saab 9-3 mellé) felhúzott egy Cadillacet is, ez lett a BLS. És mivel az európaiak a középkategóriában szeretik a kombit, ebből is lett kombi, a BLS Wagon. A Fiattól származó 1,9 literes JTD-val hat litert eszik, de jól megy, tágas, érdekes – mi kell még? 16860_149864_1000x700 Hát, ez nem kellett, senkinek. Természetesen totális kudarc lett a dologból, a válság végképp megölte a túlárazott Vectrát. Ma egy Cadillac BLS igazi titkos tipp a különleges megjelenésre, takarékos, de erős motorra, megbízható technikára vágyók számára a használtpiacon. Már persze ha találnak egyet a mindössze 7365 példányban készült autóból. És ennek persze csak töredéke volt dízel kombi – ez a szürke, jellegtelen tesztautó, a fene gondolta volna akkor, egyike lehet a legritkább kocsiknak, ami nálunk járt valaha.

Kommentek

Unimog a tyúkolból

Óriási szerencsével máig lehet megkímélt, milliókat érő autókat találni elhagyott pajtákban, raktárakban. Na, ez az Unimog nem ilyen.

Tavaszi tennivalók az autó körül

Azzal, hogy kivesszük a csomagtartóból a hóláncot és elmegyünk a gumishoz, hogy cserélje le a téli gumit nyárira, még nem végeztünk a nyári átállással

Így vehetsz jobb gumit az autódhoz

Gondoltátok volna, hogy 300 kilométerrel túl az északi sarkkörön sincs mindig hó és fagy? A Hankook nemcsak ezzel lepett meg bennünket téli tesztbázisán, Lappföldön.

Szentendrei úti tragédia: az emberektől vagy a gépektől várjuk, hogy a jövőben ne legyen ilyen?

Ami a hétvégén történt a Szentendrei úton, azt még a legfejlettebb elektronikájú mai autók sem előzhették volna meg. Nem, mert nem tudnák, hanem mert nem szabad nekik.

Alonso: A McLaren tökutolsó!

A szezonnyitó Ausztrál Nagydíj után Fernando Alonso lesújtó képet festett a McLaren-Honda versenyképességéről, gyakorlatilag sereghajtónak bélyegezte csapatát.

Arrivabene: Ez mindenki győzelme

Nem csoda, hogy a Ferrarinál mindenki örül a szezon első győzelmének, hiszen sokat kellett várni arra, hogy az olasz istálló újra a dobogó legfelső fokán végezzen.

Mercedes: Nincs karácsony!

A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff szerint nem a gumistratégián úszott el Lewis Hamilton győzelme, a Ferrari egyszerűen gyorsabb volt.

Kéne az első Ford Mustang?

Az első szériagyártású keménytetős Ford Mustang keresi új gazdáját, aki ezzel egy szelet autótörténelmet vásárol.

Vettel: Sikolt az autó, hogy keményebben nyomjad!

A 2017-es szezon első futamát, az Ausztrál Nagydíjat Sebastian Vettel nyerte. Pályafutásának 43. Forma-1-es győzelmét aratta. A dobogósok nyilatkozatai.

F1: Ferrari-győzelem a szezonnyitón

Sebastian Vettel nyerte a Forma-1-es szezonnyitó Ausztrál Nagydíjat, a Mercedes mellényúlt a gumistratégiával. Hamilton és Bottas a 2. és 3. az amúgy eseménytelen versenyen.

Méltatlan helyen csapták falnak ezt a Lamborghinit

Kínában igazán költséges összetörni egy Lamborghini Huracant, hiszen 4,3 millió jüant kell érte fizetni, ami az eredeti ár többszöröse.

Gokarttal autózott az éjszakában

Amikor azt gondolnánk, már nem érhet meglepetés, jön egy ilyen videó, mi pedig fejet hajtunk az emberi ostobaság előtt.

Lóbőrbe öltöztették a sportkocsit

Musztángot a Mustangnak: a Vilner kínai megrendelésre készítette el azt az egyedi autóbelsőt, aminél alighanem minden jó ízlésű ember meghúzza a határt.

Húszmilliós unalom a BMW-től

A BMW 320d GT xDrive az a bajor modell, amiben hiába is keresnéd az izgalmat, nem fogod megtalálni. Cserébe roppant praktikus, és nem csak az egész család kutyástól, de a csomagok is kényelmesen elférnek.

Jövőre minden eddiginél nagyobb Seat jön

A Škoda kölcsönadja a Kodiaqot a Seatnak, így nekik is lesz középkategóriás szabadidőjárművük. Első részletek a leendő óriásról.

Speciális mentőjárművet épített a Kamaz

Szinte bárhol bevethető mentőjárművet épített a Kamaz, mely kiválóan alkalmas tűzoltók és a mentők munkájának támogatására.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.