Lekopott felfestés miatt büntetik az autósokat Budapesten

Tízezer forintos kérdés: ez a felfestés látszik vagy nem?

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2016.04.28. 09.51

Egyre több olvasói panaszt kapunk nem egyértelmű közlekedésszabályozás miatt kiszabott, vitatható büntetésekről. A hatóság, önkormányzat általában hajthatatlan, nem érdekli, ha lekopott a festés, nem világos, mi a szabályos. A lényeg: fizessen a polgár!

Lekopott felfestés miatt büntetik az autósokat Budapesten

Teljesen megvadultak a közúti közlekedést felügyelő állami szervezetek, hatóságok. A VÉDA-rendszer mellett egy csomó önkormányzati kamerát is felszereltek, a közterület-fenntartók és a parkolóőrök vér-, pontosabban pénzszomjas hordái méltányosságot, emberséget nem mutatva büntetik agyon azokat a magyar autósokat, akik pedig, szegények, nem közlekednek másképp, mint eddig tették, háborítatlanul, évtizedeken át. Különösen felháborító ez a fellángolt szabálybetartatási láz, amikor nem egyértelmű táblázás, aszfaltfestés miatt rabolnak le autósokat az állam polgáraival érthetetlenül ellenségesen fellépő, elvileg őket szolgáló állami alkalmazottak (“közszolgálati” dolgozók, ugye). És amikor a polgár panaszára, észrevételére megérkezik a fennhéjázó, lekezelő válasz, akkor végképp legszívesebben kapára-kaszára kapna a magyar mezei autós dühében. Olvasónk, Péter esete tökéletes mintapéldája az ilyeneknek. Először gyorsan megmutatom videón, miről van szó, aztán jönnek a részletek:

Péter itt parkolta le a kocsiját, a Cházár András utca-Ajtósi Dürer sor sarkán:
Péter pont itt állt, ahol a zöld Merci (akit én jófejségből figyelmeztettem, amikor személyesen meggyőzödtem Péter igazáról, hogy tilosban áll. Megköszönte, és elment, bár állítása szerint már "majd' behugyozott"

Péter pont itt állt, ahol a zöld Merci (akit én jófejségből figyelmeztettem, amikor személyesen meggyőzödtem Péter igazáról, hogy tilosban áll). Megköszönte, és elment, bár állítása szerint már “majd’ behúgyozott”

A túloldalon, a Felicia előtt látszik a felfestés, úgy-ahogy, de a menetirány szerinti jobboldalon csak sejteni lehet, ha nagyon odafigyelünk

A túloldalon, a Felicia előtt látszik a felfestés, úgy-ahogy, de a menetirány szerinti jobboldalon csak sejteni lehet, ha nagyon odafigyelünk

Péter ezt a reklamációt írta az önkormányzatnak: Tisztelt Ügyfélszolgálat! Április 13-án 17:46 perckor a rendészet közterület-felügyelője megbírságolta autómat (rendszám: XXX-123) az Ajtósi Dürer sor-Cházár András utca sarkánál. Indoklás: forgalom elől elzárt területen várakozás. A forgalom elől elzárt területet jelző útburkolati festés lényegében teljesen le van kopva, autóból gyakorlatilag nem látható. A várakozást ezen a helyen tábla nem tiltja, kizárólag az útburkolati jel mutatná, hogy ezen a helyen a várakozás, megállás nem megengedett. A mellékelt fotókon látható, hogy az útburkolati festés lényegében teljesen le van kopva, autóból, vezetés közben nem észlelhető. Kérem az észrevehetetlen felfestés miatt a kiszabott bírság megfizetésétől szíveskedjenek eltekinteni. De nem oda, Buda! Hamar jött a válasz a “Zuglói Önkormányzati Rendészet”-től, természetesen kinyomtatott, lepecsételt, majd visszaszkennelt pdf-ben, hisz a sok büntetésből telik A4-esre, meg hát a magyar állami hivatalok, cégek amúgy is a legmagasabbról tojnak a papírral való takarékoskodásra:
Zugló jogtanácsosának szeme szerint márpedig a felfestés látszik

Zugló jogtanácsosának szeme szerint márpedig a felfestés látszik

A sommás szakvéleményt “dr. X. Y. jogtanácsos” jegyzi, aki a jogi fakultáson nyilván vizsgázott felfestés-tanból és kontrasztológiából is, ha már ilyen egyértelműen ki meri jelenteni, hogy az a felfestés márpedig látszik. Péter szerette volna megnézni az önkormányzat fotóit is, amelyeken oly egyértelműek ezek a vonalak, de sajnos ezeket nem kaphatja meg. Innentől végképp kaffkai a sztori:
Ez már igazi fárasztás: nézzük, mennyi jövés-menést ér meg a pampogó alattvalónak 10000 forint

Ez már igazi fárasztás: nézzük, mennyi jövés-menést ér meg a pampogó alattvalónak 10 000 forint

Péter már vizionálta is a jelenetet: “Ez az ügy kezd hasonlítani a Szomszédok-beli Gábor Gábor fanyar humorú, keserédes panelromantikájához. Ezt az “irodai gépen megnézhetem” dolgot úgy elképzelem, ahogy bemegyek, sorszámot kérek monitorfordításhoz, és a kedves Miri néni – két ebédszünet között, hiszen az jár – óvatosan, nehogy elrontsa, a kis ablaknál a sorszámcetli átvétele után szép lassan felém fordítja a SyncMastert…” Az ügy egyelőre itt tart. A magam részéről egy helyszíni szemle alapján azt javasoltam Péternek, tartson ki, és hagyja, hogy a zuglói tanács (ilyen attitűddel ezt a szervezetet én nem nevezném önkormányzatnak) a rendőrségre vigye az ügyet. Hátha ott akad olyan közszolgálati dolgozó is, aki felismeri, hogy egy lekopott felfestés miatt nem az állampolgárokat kellene vegzálni, hanem minél gyorsabban helyreállítani a felfestést, hogy szebb, biztonságosabb és főleg élhetőbb legyen ez a furcsa ország, ahol élünk, Európa peremén. Jogi tanácsadónk véleménye is hasonló: “Szerintem érdemes próbálkozni, valóban alig észlelhető a kép alapján.” Mindenesetre tényleg, akárhogy is nézem, ezt én is benézném:
Itt a csík, hol a csík

Itt a csík, hol a csík

Te nem, kedves olvasónk?

Kommentek

Titkok az új Suzukiról

Stratégiát váltott a Suzuki: míg a kifutó Swift formaterve alig tér el elődjétől, az új jóval kevésbé hasonlít rájuk. A design részleteiről a főtervezőt kérdeztük.

Miért csökkentették 70-re a tempót a reptéri úton?

Pár hónapja felvetettük a Budapest Közútnál, hogy tán újra kéne gondolni a repülőtéri gyorsút forgalmi rendjét. És, Isten irgalmazzon lelkünknek, újra is gondolták!

Tarlós téved – visszaszólt a bírságoló közteres

Több ponton vitatja a főpolgármester állításait az autósokat személyenként akár tucatnyi 50 ezres bírsággal nyakon öntő közteresek főnöke.  Tarlós szerint ne fizessenek, az ügyvéd szerint ez butaság.

Hogyan hajtogassunk Suzuki Ignist?

Az origami az egyik legrégebbi japán szabadidős tevékenység, ami ma is töretlenül népszerű, az új Suzuki Ignis pedig kellően dekoratív ahhoz, hogy ihletet adjon egy elszánt hajtogatónak.

Ha nincs meg a sofőr, nincs büntetés – Nyilatkozott a rendőrség

Az ORFK közlése szerint a közterület-felügyelet kameráival nem lehet az objektív felelősség alapján bírságolni.

Targoncás oktatófilm, csak erős idegzetűeknek

Nagyon kel vigyázni, nehogy egy lehulló tapétavágó beleálljon a fejedbe, mikor épp leveszed a kobakot.

F1: Rajzfilm készült Vettel futamgyőzelméről

Elindult az új szezon, megérkezett a MiniDrivers első rajzfilmes összefoglalója is.

Különös autót fotóztak a Ferihegyi reptérnél

Olvasók küldte a fotókat, ilyet nem látni túl sűrűn itthon. Persze előfordul.

Nézd meg, hogy kell helyesen használni a körforgalmat

Remek kis animáció demonstrálja, hogyan is kell használni a többsávos körforgalmat.

F1: Dokumentumfilm-sorozatban égeti magát a McLaren

Rosszabbkor nem is készülhetne film a csapat és a versenyzők színfalak mögötti munkájáról, de a McLaren és az Amazon idén mégis erre készül.

F1: Wehrlein dicséretet, és nem kritikát érdemel

A Sauber csapatfőnöke, Monisha Kaltenborn keményen kritizálta azokat, akik kritikát fogalmaztak meg az Ausztrál Nagydíjtól visszalépett Pascal Wehrleinnal szemben.

A főnök még több Verstappent akar az F1-be

A Forma-1 motorsportért felelős igazgatója, Ross Brawn arról álmodik, hogy a közeljövőben még több Max Verstappen versenyez majd a sorozatban.

Élesben veti be elektromos haszonjárműveit a Mercedes

Bár még nincs sorozatgyártásra alkalmas elektromos változat a Vitóból és a Sprinterből, mégis élesben tesztelhetik őket a következő években.

F1: Ha gyors a Ferrari, Vettel marad

A Ferrarinak akkor van a legnagyobb esélye a Sebastian Vettellel való szerződéshosszabbításra, ha gyors autót adnak alá. De mi lesz Räikkönennel a felpörgött Vettel mellett?

Kiderült, hogyan úszható meg az 50 ezres bírság

Lehet egy módja annak, hogyan kerülhető el a közterület-felügyelők által kiszabott 50 ezres bírságok kifizetése.

Durva rekord a magyar autópályákon

Az előző évhez képest 2016-ban jelentősen nőtt a bliccelő autósok ellen indított pótdíjas eljárások száma Magyarországon.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.