Lekopott felfestés miatt büntetik az autósokat Budapesten

Tízezer forintos kérdés: ez a felfestés látszik vagy nem?

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2016.04.28. 09.04

Egyre több olvasói panaszt kapunk nem egyértelmű közlekedésszabályozás miatt kiszabott, vitatható büntetésekről. A hatóság, önkormányzat általában hajthatatlan, nem érdekli, ha lekopott a festés, nem világos, mi a szabályos. A lényeg: fizessen a polgár!

Lekopott felfestés miatt büntetik az autósokat Budapesten

Teljesen megvadultak a közúti közlekedést felügyelő állami szervezetek, hatóságok. A VÉDA-rendszer mellett egy csomó önkormányzati kamerát is felszereltek, a közterület-fenntartók és a parkolóőrök vér-, pontosabban pénzszomjas hordái méltányosságot, emberséget nem mutatva büntetik agyon azokat a magyar autósokat, akik pedig, szegények, nem közlekednek másképp, mint eddig tették, háborítatlanul, évtizedeken át. Különösen felháborító ez a fellángolt szabálybetartatási láz, amikor nem egyértelmű táblázás, aszfaltfestés miatt rabolnak le autósokat az állam polgáraival érthetetlenül ellenségesen fellépő, elvileg őket szolgáló állami alkalmazottak (“közszolgálati” dolgozók, ugye). És amikor a polgár panaszára, észrevételére megérkezik a fennhéjázó, lekezelő válasz, akkor végképp legszívesebben kapára-kaszára kapna a magyar mezei autós dühében. Olvasónk, Péter esete tökéletes mintapéldája az ilyeneknek. Először gyorsan megmutatom videón, miről van szó, aztán jönnek a részletek:

Péter itt parkolta le a kocsiját, a Cházár András utca-Ajtósi Dürer sor sarkán:
Péter pont itt állt, ahol a zöld Merci (akit én jófejségből figyelmeztettem, amikor személyesen meggyőzödtem Péter igazáról, hogy tilosban áll. Megköszönte, és elment, bár állítása szerint már "majd' behugyozott"

Péter pont itt állt, ahol a zöld Merci (akit én jófejségből figyelmeztettem, amikor személyesen meggyőzödtem Péter igazáról, hogy tilosban áll). Megköszönte, és elment, bár állítása szerint már “majd’ behúgyozott”

A túloldalon, a Felicia előtt látszik a felfestés, úgy-ahogy, de a menetirány szerinti jobboldalon csak sejteni lehet, ha nagyon odafigyelünk

A túloldalon, a Felicia előtt látszik a felfestés, úgy-ahogy, de a menetirány szerinti jobboldalon csak sejteni lehet, ha nagyon odafigyelünk

Péter ezt a reklamációt írta az önkormányzatnak: Tisztelt Ügyfélszolgálat! Április 13-án 17:46 perckor a rendészet közterület-felügyelője megbírságolta autómat (rendszám: XXX-123) az Ajtósi Dürer sor-Cházár András utca sarkánál. Indoklás: forgalom elől elzárt területen várakozás. A forgalom elől elzárt területet jelző útburkolati festés lényegében teljesen le van kopva, autóból gyakorlatilag nem látható. A várakozást ezen a helyen tábla nem tiltja, kizárólag az útburkolati jel mutatná, hogy ezen a helyen a várakozás, megállás nem megengedett. A mellékelt fotókon látható, hogy az útburkolati festés lényegében teljesen le van kopva, autóból, vezetés közben nem észlelhető. Kérem az észrevehetetlen felfestés miatt a kiszabott bírság megfizetésétől szíveskedjenek eltekinteni. De nem oda, Buda! Hamar jött a válasz a “Zuglói Önkormányzati Rendészet”-től, természetesen kinyomtatott, lepecsételt, majd visszaszkennelt pdf-ben, hisz a sok büntetésből telik A4-esre, meg hát a magyar állami hivatalok, cégek amúgy is a legmagasabbról tojnak a papírral való takarékoskodásra:
Zugló jogtanácsosának szeme szerint márpedig a felfestés látszik

Zugló jogtanácsosának szeme szerint márpedig a felfestés látszik

A sommás szakvéleményt “dr. X. Y. jogtanácsos” jegyzi, aki a jogi fakultáson nyilván vizsgázott felfestés-tanból és kontrasztológiából is, ha már ilyen egyértelműen ki meri jelenteni, hogy az a felfestés márpedig látszik. Péter szerette volna megnézni az önkormányzat fotóit is, amelyeken oly egyértelműek ezek a vonalak, de sajnos ezeket nem kaphatja meg. Innentől végképp kaffkai a sztori:
Ez már igazi fárasztás: nézzük, mennyi jövés-menést ér meg a pampogó alattvalónak 10000 forint

Ez már igazi fárasztás: nézzük, mennyi jövés-menést ér meg a pampogó alattvalónak 10 000 forint

Péter már vizionálta is a jelenetet: “Ez az ügy kezd hasonlítani a Szomszédok-beli Gábor Gábor fanyar humorú, keserédes panelromantikájához. Ezt az “irodai gépen megnézhetem” dolgot úgy elképzelem, ahogy bemegyek, sorszámot kérek monitorfordításhoz, és a kedves Miri néni – két ebédszünet között, hiszen az jár – óvatosan, nehogy elrontsa, a kis ablaknál a sorszámcetli átvétele után szép lassan felém fordítja a SyncMastert…” Az ügy egyelőre itt tart. A magam részéről egy helyszíni szemle alapján azt javasoltam Péternek, tartson ki, és hagyja, hogy a zuglói tanács (ilyen attitűddel ezt a szervezetet én nem nevezném önkormányzatnak) a rendőrségre vigye az ügyet. Hátha ott akad olyan közszolgálati dolgozó is, aki felismeri, hogy egy lekopott felfestés miatt nem az állampolgárokat kellene vegzálni, hanem minél gyorsabban helyreállítani a felfestést, hogy szebb, biztonságosabb és főleg élhetőbb legyen ez a furcsa ország, ahol élünk, Európa peremén. Jogi tanácsadónk véleménye is hasonló: “Szerintem érdemes próbálkozni, valóban alig észlelhető a kép alapján.” Mindenesetre tényleg, akárhogy is nézem, ezt én is benézném:
Itt a csík, hol a csík

Itt a csík, hol a csík

Te nem, kedves olvasónk?

Kommentek

F1: Verstappen égett, Hamilton az élen

A Forma-1-es Mexikói Nagydíj első edzésén Lewis Hamilton nagy tempóval nyitott, mögötte a Ferrarik. Max Verstappen autója kigyulladt, a Sauber szárnya szétrobbant a pályán.

Halállal poénkodó reklámot csináltak a Volvónak, bár a svédek nem kérték

A Volvo által alkalmazott marketinget ismerve egy ilyen reklámfilmért még megjelenése előtt kirúgnák az összes felelőst.

F1: Alonso válaszokat vár a McLaren-vezérről

Fernando Alonso a szezonzáró után szeretne tisztán látni azt illetően, hogy mi lesz Ron Dennisszel, a jövőben ki lesz a McLaren főnöke.

F1: Alonso lassú defektet kapott Massától

Fernando Alonso Mexikóban elárulta, hogy a Felipe Massával történt austini ütközése után lassú defektet kapott.

Vettel: A Ferrariból is lehet Red Bull és Mercedes

Sebastian Vettel szerint minden adott ahhoz, hogy a Ferrari lemásolja a Red Bull és a Mercedes dominanciáját.

Egyre több alternatív autót vesznek Európában

Egyre több elektromos és hibrid meghajtású gépkocsi fut az európai utakon.

Hol vegyek szervizkönyves használt autót?

Kevés van itthon fiatal és követhető előéletű használt autóból. Az igényre reagáló flottakezelőktől egyre több helyen lehet közvetlenül megvenni a leadott vállalati autókat.

Button szerint rosszul nézzük a Forma-1-et

De ez nem a mi hibánk, a rossz kamerabeállítások miatt nem olyan borzongató a szupergyors verseny. Jenson Button reméli, hogy az új tulajdonosok jobban értenek a tévézéshez.

Repülő autóval lobbantanák az olimpiai lángot

Elég hülye ötlet, és a tesztekből ítélve elég kilátástalan a dolog.

Láttad már az új Star Wars-videót?

A Zsivány Egyes világba repít minket a Nissan, a film egyik főszponzora. Pofás kis videót raktak össze.

F1: Arrivabene egyedül nem bír a Ferrarival?

A Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone szerint Maurizio Arrivabene mellé kellene egy segítő a Ferrari irányításához, egyedül nem bír a feladattal.

Aki Fordot vezet, zöldhullámot kap

A Ford autóiban jelenleg is folyik annak a berendezésnek a tesztje, amellyel kihasználhatók a zöldhullámok.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.