Lekopott felfestés miatt büntetik az autósokat Budapesten

Tízezer forintos kérdés: ez a felfestés látszik vagy nem?

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2016.04.28. 09.51

Egyre több olvasói panaszt kapunk nem egyértelmű közlekedésszabályozás miatt kiszabott, vitatható büntetésekről. A hatóság, önkormányzat általában hajthatatlan, nem érdekli, ha lekopott a festés, nem világos, mi a szabályos. A lényeg: fizessen a polgár!

Lekopott felfestés miatt büntetik az autósokat Budapesten

Teljesen megvadultak a közúti közlekedést felügyelő állami szervezetek, hatóságok. A VÉDA-rendszer mellett egy csomó önkormányzati kamerát is felszereltek, a közterület-fenntartók és a parkolóőrök vér-, pontosabban pénzszomjas hordái méltányosságot, emberséget nem mutatva büntetik agyon azokat a magyar autósokat, akik pedig, szegények, nem közlekednek másképp, mint eddig tették, háborítatlanul, évtizedeken át. Különösen felháborító ez a fellángolt szabálybetartatási láz, amikor nem egyértelmű táblázás, aszfaltfestés miatt rabolnak le autósokat az állam polgáraival érthetetlenül ellenségesen fellépő, elvileg őket szolgáló állami alkalmazottak (“közszolgálati” dolgozók, ugye). És amikor a polgár panaszára, észrevételére megérkezik a fennhéjázó, lekezelő válasz, akkor végképp legszívesebben kapára-kaszára kapna a magyar mezei autós dühében. Olvasónk, Péter esete tökéletes mintapéldája az ilyeneknek. Először gyorsan megmutatom videón, miről van szó, aztán jönnek a részletek:

Péter itt parkolta le a kocsiját, a Cházár András utca-Ajtósi Dürer sor sarkán:
Péter pont itt állt, ahol a zöld Merci (akit én jófejségből figyelmeztettem, amikor személyesen meggyőzödtem Péter igazáról, hogy tilosban áll. Megköszönte, és elment, bár állítása szerint már "majd' behugyozott"

Péter pont itt állt, ahol a zöld Merci (akit én jófejségből figyelmeztettem, amikor személyesen meggyőzödtem Péter igazáról, hogy tilosban áll). Megköszönte, és elment, bár állítása szerint már “majd’ behúgyozott”

A túloldalon, a Felicia előtt látszik a felfestés, úgy-ahogy, de a menetirány szerinti jobboldalon csak sejteni lehet, ha nagyon odafigyelünk

A túloldalon, a Felicia előtt látszik a felfestés, úgy-ahogy, de a menetirány szerinti jobboldalon csak sejteni lehet, ha nagyon odafigyelünk

Péter ezt a reklamációt írta az önkormányzatnak: Tisztelt Ügyfélszolgálat! Április 13-án 17:46 perckor a rendészet közterület-felügyelője megbírságolta autómat (rendszám: XXX-123) az Ajtósi Dürer sor-Cházár András utca sarkánál. Indoklás: forgalom elől elzárt területen várakozás. A forgalom elől elzárt területet jelző útburkolati festés lényegében teljesen le van kopva, autóból gyakorlatilag nem látható. A várakozást ezen a helyen tábla nem tiltja, kizárólag az útburkolati jel mutatná, hogy ezen a helyen a várakozás, megállás nem megengedett. A mellékelt fotókon látható, hogy az útburkolati festés lényegében teljesen le van kopva, autóból, vezetés közben nem észlelhető. Kérem az észrevehetetlen felfestés miatt a kiszabott bírság megfizetésétől szíveskedjenek eltekinteni. De nem oda, Buda! Hamar jött a válasz a “Zuglói Önkormányzati Rendészet”-től, természetesen kinyomtatott, lepecsételt, majd visszaszkennelt pdf-ben, hisz a sok büntetésből telik A4-esre, meg hát a magyar állami hivatalok, cégek amúgy is a legmagasabbról tojnak a papírral való takarékoskodásra:
Zugló jogtanácsosának szeme szerint márpedig a felfestés látszik

Zugló jogtanácsosának szeme szerint márpedig a felfestés látszik

A sommás szakvéleményt “dr. X. Y. jogtanácsos” jegyzi, aki a jogi fakultáson nyilván vizsgázott felfestés-tanból és kontrasztológiából is, ha már ilyen egyértelműen ki meri jelenteni, hogy az a felfestés márpedig látszik. Péter szerette volna megnézni az önkormányzat fotóit is, amelyeken oly egyértelműek ezek a vonalak, de sajnos ezeket nem kaphatja meg. Innentől végképp kaffkai a sztori:
Ez már igazi fárasztás: nézzük, mennyi jövés-menést ér meg a pampogó alattvalónak 10000 forint

Ez már igazi fárasztás: nézzük, mennyi jövés-menést ér meg a pampogó alattvalónak 10 000 forint

Péter már vizionálta is a jelenetet: “Ez az ügy kezd hasonlítani a Szomszédok-beli Gábor Gábor fanyar humorú, keserédes panelromantikájához. Ezt az “irodai gépen megnézhetem” dolgot úgy elképzelem, ahogy bemegyek, sorszámot kérek monitorfordításhoz, és a kedves Miri néni – két ebédszünet között, hiszen az jár – óvatosan, nehogy elrontsa, a kis ablaknál a sorszámcetli átvétele után szép lassan felém fordítja a SyncMastert…” Az ügy egyelőre itt tart. A magam részéről egy helyszíni szemle alapján azt javasoltam Péternek, tartson ki, és hagyja, hogy a zuglói tanács (ilyen attitűddel ezt a szervezetet én nem nevezném önkormányzatnak) a rendőrségre vigye az ügyet. Hátha ott akad olyan közszolgálati dolgozó is, aki felismeri, hogy egy lekopott felfestés miatt nem az állampolgárokat kellene vegzálni, hanem minél gyorsabban helyreállítani a felfestést, hogy szebb, biztonságosabb és főleg élhetőbb legyen ez a furcsa ország, ahol élünk, Európa peremén. Jogi tanácsadónk véleménye is hasonló: “Szerintem érdemes próbálkozni, valóban alig észlelhető a kép alapján.” Mindenesetre tényleg, akárhogy is nézem, ezt én is benézném:
Itt a csík, hol a csík

Itt a csík, hol a csík

Te nem, kedves olvasónk?

Kommentek

Csirkebuszként élednek újjá az amerikai iskolabuszok

Guatemalában számos amerikai iskolai busz kezd új életet. Az úgynevezett csirkebuszokon azonban résen kell lenniük a turistáknak.

Rábólintottak a Forma-1 megvételére

A Forma-1 kereskedelmi jogainak felvásárlására készülő amerikai Liberty Media részvényesei kedden jóváhagyták az üzletet.

F1: Na ki jelentkezett be Bottas üléséért?

A Mercedeshez igazolt Valtteri Bottas felszabadult williamses helye is vonzó volt: a pilóta honfitársa, Heikki Kovalainen négy év távollét után is szívesen visszatért volna az F1-be a kedvéért.

Meglepő autót fotóztak az M5-ösön

Vajon ki vesz amerikai piacra gyártott Passatot itthon, mikor állítólag futóműve rosszabb konstrukció, mint az európaié? Ennyivel olcsóbb lenne?

Idén még nem parkoltak bunkóbb módon Budapesten

Egy diplomata-rendszámos Audit hanyagul a buszmegállóban hagyott gazdája. Mert miért ne? Úgysem vár senki a buszra.

Rosberg: Bottas nagyszerű megoldás

A visszavonult világbajnok Nico Rosberg szerint a Mercedes jól választott utódot Valtteri Bottas személyében, azonban nem lesz könnyű dolga a finnek.

Használt autók 1,5 millió forint körül

Kétmillió forint alatt erős a kereslet a használt autók iránt. Mi ebben a kategóriában, de inkább 1,5 millió Ft körüli áron ajánlunk használt autókat.

Itt az Opel vadonatúj kompakt crossovere, a Crossland X

Nem a Mokka X helyére, hanem mellé sorolja be új városi crossoverét az Opel. A rég várt autó ma hajnaltól létezik.

Megújult a legendás amerikai sportkocsi

Felvarrták a Ford Mustang ráncait, jót tett az autónak a frissítés.

Nagy baleset történt az F1-pilóta orra előtt

Az utakon mindenki egyforma, és ugyanakkora eséllyel fut bele egy balesetbe. Még egy F1-es pilóta is.

Divatcsászárnő tervezett kisautót

Klasszikus csajos stíluselemek helyett erőteljes divatkiáltvány, magabiztos és nőies az a smart fortwo Brabus, amelyet a német divatceleb Veronika Heilbrunner stilizált meg. A lényeg mégsem ez, hanem a Brabus tailor made program, amivel bárki megalkothatja saját smartját.

Szupersport-óra a világ leggyorsabb négyüléseséhez

A múlt héten bemutatott Bentley Continental Supersports a márka hagyományos óragyártó partnerét is megihlette. Az óra ultramodern tartalmakat kínál.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.