Drukkerek vs. közteresek vs. stadionépítők

Szerző: Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2016.04.28. 06.04

Meccs alatt százával parkolnak szabálytalanul az autósok, akiknek a megbüntetésére állítólag nincs ember. Lehet, hogy nem is ők a hibásak.

Ez a cikk nem fociellenes, mielőtt valaki így gondolná. Az utak mellé kihelyezett közlekedési táblákról szól, az általuk meghatározott szabályokról, és azok betartásáról vs. megszegéséről. Sőt, a cikk végére kiderül, hogy leginkább az urak és a mezei szurkolók közti különbségről.

Százával, szabálytalanul

Fotókkal és szöveggel gazdagon illusztrált levelet kaptunk a minap egyik debreceni olvasónktól, amelyben érdekes problémára hívja fel a figyelmet. „A debreceni Nagyerdei Stadion mellett levő Ady Endre sugárúton Megállni tilos tábla tiltja bizonyos szakaszokon az úton való parkolást, valamint végig a füves padkán történő parkolást. Szoktam is látni hét közben közterületeseket arrafelé járkálni, és büntetéseket osztogatni” – kezdi András. Az alábbi képeket ugyanott készítette, csakhogy a nagy múltú DVSC egyik hazai meccsének idején – immár szombaton. Egyértelmű a tábla, tisztán látszik a képeken, hogy vagy 100-200 autó szabálytalanul parkol, ám egyiket sem büntették meg. 2 Ezen még több autó látható szabálytalan parkolás közben, immár a füvön is. 3 Ezek a szurkolók pedig kizárólag füvön parkolnak. 5 De van olyan helyzet, amikor talán több szabálysértés is összejött. 4

Hétvégén csak egy közteres ügyel az ország második legnagyobb városában?

Andrást zavarja az igazságtalanság: hét közben pár autóst bírságolnak, hétvégén több százat nem? Ráadásul olyan ember, aki nem csak magában morog, ha azt látja, hogy eső után a felázott talajt bizony ezek az autók szanaszét túrják, így bement a Debreceni Közterület Felügyelet ügyfélfogadására. Érdekes beszélgetést folytatott, ennek elejét közöljük, benne van szinte minden. – Jó napot kívánok! Szeretném megtudni, hogy az Ady Endre sugárútnak melyik részén lehet a füvön megállni? – A füvön sehol nem lehet megállni. – És melyik napokon nem lehet megállni a füvön? – Semmikor nem lehet megállni, rendelet tiltja, hogy a zöld felületen várakozzanak a gépjárművek. – A Loki-meccsek idején miért lehet ott állni? – Akkor sem lehet ott állni. – Akkor miért nem mennek ki büntetni? – Szombaton csak egyedül van közterület-felügyelő szolgálatban. Ezt követően arról folyt a vita, hogy büntethetnek-e a közteresek, vagy nem, hogy ez inkább a rendőrök dolga-e, vagy nem, hogy egy embernek kellene-e több száz autót megbírságolni, vagy nem, és hogy ezzel ő lenne-e a közterület-felügyeletnél a hónap dolgozója.

Beszélnek a közteresek a rendőrökkel

Megkerestük mi is a Debreceni Közterület Felügyeletet, immár hivatalosan, az alábbi kérdésekkel: – Hét közben bírságolnak itt, a hétvégén nem. Miért? – Mi a véleményük a fotókon látható parkolásról? Szabályos vagy szabálytalan? – A meccsek idején a közterület-felügyelet dolga betartani a parkolási szabályokat a stadion környékén? – Mennyi emberük van szolgálatban a hét közbeni és a hétvégi meccsek idején? – Tudomásuk szerint bárki betartatja a meccsek idején a parkolási szabályokat? Feszes határidő betartását kértük a válaszadásra, és nem is késlekedett a hatóság. Szó szerint közöljük levelüket: Tisztelt szerkesztő Úr! A Debreceni Közterület Felügyelet állományában 28 közterület-felügyelő dolgozik a közterületen. Szolgálatukat párban, heti 40 óra időtartamban teljesítik. A város minden pontján, állandó jelleggel nem tudunk jelen lenni, hétvégi szolgálatot rendkívüli esetben, túlmunkában tudunk teljesíteni. A Nagyerdei Stadion környékén – a Nagyerdőn – hétköznap, nap közben tudunk folyamatos közterület-felügyelői jelenlétet biztosítani, hétvégén azonban csak időszakonként. A labdarúgó mérkőzések időpontjában a stadion környékét a rendőrség biztosítja, a mérkőzések időpontjában a stadion környékén a Debreceni Közterület Felügyelet nem teljesít szolgálatot. Az Önök által vázolt helyzet kezelése érdekében, a jövőben felvesszük a kapcsolatot a rendőrséggel a mindenki számára elfogadható és megnyugtató megoldás kidolgozása érdekében. Üdvözlettel,

Urak vs. nép

Először egyesek arra is gondolhattak, hogy a foci felülírja a szabályokat-helyzet uralkodik Debrecenben, és a meccsek alatt pár órára érvényét veszítik a szabályok. A hatóság válasza szerint nem így van, meglátjuk, hogy mi történik az elkövetkező hónapokban, később visszatérünk rá. Valószínűleg annak sincs igaza, aki szerint az autósok nemtörődöm viselkedése miatt alakulhatott ki a helyzet: ha hagyják őket, akkor szabálytalankodnak. Megnézve a stadion adottságait, ugyanis nem más derül ki, mint hogy a Loki nyolcadik bajnoki címét váró drukkerek, ha akarnának, sem tudnának szabályosan parkolni. Felhívtuk a Nagyerdei Stadiont, hogy megtudjuk, a 20 340 szurkolót befogadni képes arénához vajon mennyi parkolóhely tartozik. Nos, van egy VIP-parkolójuk, ami a Wikipédia szerint 150 férőhelyes, valamint egy 300 autós fedett parkolójuk. 150 hely az uraknak, 300 hely a 20 ezer szurkolónak, debrecenieknek, vendégeknek. A stadiont 2014 májusában adták át, vadiúj, modern épület, elvileg. 12,5 milliárd forintot költöttek rá. “A magyar szellem, a tervezők, a mérnökök, a munkások ilyen alkotásokkal teszik ismét naggyá Magyarországot” – hangzott el az ünnepélyes megnyitón. Ha tud bármilyen közlekedési problémáról, esetleg önt büntették meg érzése szerint jogtalanul, írjon nekünk: auto@vezess.hu.

Kommentek

F1: Kutyakomédia, Verstappen a nap versenyzője

A Forma-1-es nézők igen furcsán szavaztak, az Amerikai Nagydíjon is Max Verstappen lett a közönségkedvenc, pedig elszúrta a bokszkiállást, majd kiesett.

F1: Hamilton második otthonának hízelgett

Daniel Ricciardo az Amerikai Nagydíj dobogóján Red Bull-lal itatta meg az interjúkat készítő Gerard Butlert. Lewis Hamilton a közönségnek hízelgett, Nico Rosberg kármentésről beszélt.

F1: Hamilton behúzta, szívott Verstappen és Räikkönen

Lewis Hamilton sima rajt-cél győzelmet aratott az Amerikai Nagydíjon, a bajnoki éllovas Nico Rosberg a 2., a Red Bull-os Daniel Ricciardo a 3. Max Verstappen és Kimi Räikkönen bokszutcai baki után esett ki.

F1: Áldás vagy átok a Verstappen-szabály?

A tapasztalt Forma-1-es versenyzők mind örülnek, hogy betiltották a féktávon való védekezést, de a csapatfőnökök szerint ezzel csak tovább bonyolították a versenyzést.

F1: Vettel visszamenne a Red Bullhoz?

A Red Bull motorsportfőnöke cáfolta, hogy a ferraris Sebastian Vettel már a visszatérésről érdeklődne náluk.

F1: Mit kezd a Red Bull a felesleges pilótával?

Teljes fordulaton pörög a pilótapiac, mindenki helyezkedik, tárgyal, keresi a helyét 2017-re.

Dacia Duster: jövőre jön az új modell

Akár hétszemélyes kivitelben is megvásárolható lesz a Dacia új SUV-ja. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy milyen műszaki alapokra épül a jármű.

F1: Brawn visszatérhet, a Mercinél nincs harag

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke nem vette magára azokat a húzós kijelentéseket, amelyeket Ross Brawn tett rá és Niki Laudára új könyvében.

Ki őrjöng többet a volánnál: a nők vagy a férfiak?

Brit kutatók megállapították, hogy a nőkben könnyebben megy fel a pumpa a volán mögött, mint a férfiakban. A jelenség okai az emberiség hajnalán keresendők.

F1: Amerikai Nagykvíz

Este jön az Forma-1-es Amerika Nagydíj, teszteld, mennyit tudsz a korábbi futamokról!

Így segítették a lengyelek a magyarokat 1956-ban

Idén ünnepeljük az 1956-os forradalom 60. évfordulóját. Ebből az alkalomból felidézzük hogyan érkeztek Magyarországra a lengyel segélyszállítmányok.

F1: Szabályt hoztak Verstappen ellen, visszaszólt

Azonnali hatállyal új szabályt vezettek be a Forma-1-ben, amely pontosítja a védekezésre vonatkozó előírásokat.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.