Drukkerek vs. közteresek vs. stadionépítők

Szerző: Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2016.04.28. 06.10

Meccs alatt százával parkolnak szabálytalanul az autósok, akiknek a megbüntetésére állítólag nincs ember. Lehet, hogy nem is ők a hibásak.

Ez a cikk nem fociellenes, mielőtt valaki így gondolná. Az utak mellé kihelyezett közlekedési táblákról szól, az általuk meghatározott szabályokról, és azok betartásáról vs. megszegéséről. Sőt, a cikk végére kiderül, hogy leginkább az urak és a mezei szurkolók közti különbségről.

Százával, szabálytalanul

Fotókkal és szöveggel gazdagon illusztrált levelet kaptunk a minap egyik debreceni olvasónktól, amelyben érdekes problémára hívja fel a figyelmet. „A debreceni Nagyerdei Stadion mellett levő Ady Endre sugárúton Megállni tilos tábla tiltja bizonyos szakaszokon az úton való parkolást, valamint végig a füves padkán történő parkolást. Szoktam is látni hét közben közterületeseket arrafelé járkálni, és büntetéseket osztogatni” – kezdi András. Az alábbi képeket ugyanott készítette, csakhogy a nagy múltú DVSC egyik hazai meccsének idején – immár szombaton. Egyértelmű a tábla, tisztán látszik a képeken, hogy vagy 100-200 autó szabálytalanul parkol, ám egyiket sem büntették meg. 2 Ezen még több autó látható szabálytalan parkolás közben, immár a füvön is. 3 Ezek a szurkolók pedig kizárólag füvön parkolnak. 5 De van olyan helyzet, amikor talán több szabálysértés is összejött. 4

Hétvégén csak egy közteres ügyel az ország második legnagyobb városában?

Andrást zavarja az igazságtalanság: hét közben pár autóst bírságolnak, hétvégén több százat nem? Ráadásul olyan ember, aki nem csak magában morog, ha azt látja, hogy eső után a felázott talajt bizony ezek az autók szanaszét túrják, így bement a Debreceni Közterület Felügyelet ügyfélfogadására. Érdekes beszélgetést folytatott, ennek elejét közöljük, benne van szinte minden. – Jó napot kívánok! Szeretném megtudni, hogy az Ady Endre sugárútnak melyik részén lehet a füvön megállni? – A füvön sehol nem lehet megállni. – És melyik napokon nem lehet megállni a füvön? – Semmikor nem lehet megállni, rendelet tiltja, hogy a zöld felületen várakozzanak a gépjárművek. – A Loki-meccsek idején miért lehet ott állni? – Akkor sem lehet ott állni. – Akkor miért nem mennek ki büntetni? – Szombaton csak egyedül van közterület-felügyelő szolgálatban. Ezt követően arról folyt a vita, hogy büntethetnek-e a közteresek, vagy nem, hogy ez inkább a rendőrök dolga-e, vagy nem, hogy egy embernek kellene-e több száz autót megbírságolni, vagy nem, és hogy ezzel ő lenne-e a közterület-felügyeletnél a hónap dolgozója.

Beszélnek a közteresek a rendőrökkel

Megkerestük mi is a Debreceni Közterület Felügyeletet, immár hivatalosan, az alábbi kérdésekkel: – Hét közben bírságolnak itt, a hétvégén nem. Miért? – Mi a véleményük a fotókon látható parkolásról? Szabályos vagy szabálytalan? – A meccsek idején a közterület-felügyelet dolga betartani a parkolási szabályokat a stadion környékén? – Mennyi emberük van szolgálatban a hét közbeni és a hétvégi meccsek idején? – Tudomásuk szerint bárki betartatja a meccsek idején a parkolási szabályokat? Feszes határidő betartását kértük a válaszadásra, és nem is késlekedett a hatóság. Szó szerint közöljük levelüket: Tisztelt szerkesztő Úr! A Debreceni Közterület Felügyelet állományában 28 közterület-felügyelő dolgozik a közterületen. Szolgálatukat párban, heti 40 óra időtartamban teljesítik. A város minden pontján, állandó jelleggel nem tudunk jelen lenni, hétvégi szolgálatot rendkívüli esetben, túlmunkában tudunk teljesíteni. A Nagyerdei Stadion környékén – a Nagyerdőn – hétköznap, nap közben tudunk folyamatos közterület-felügyelői jelenlétet biztosítani, hétvégén azonban csak időszakonként. A labdarúgó mérkőzések időpontjában a stadion környékét a rendőrség biztosítja, a mérkőzések időpontjában a stadion környékén a Debreceni Közterület Felügyelet nem teljesít szolgálatot. Az Önök által vázolt helyzet kezelése érdekében, a jövőben felvesszük a kapcsolatot a rendőrséggel a mindenki számára elfogadható és megnyugtató megoldás kidolgozása érdekében. Üdvözlettel,

Urak vs. nép

Először egyesek arra is gondolhattak, hogy a foci felülírja a szabályokat-helyzet uralkodik Debrecenben, és a meccsek alatt pár órára érvényét veszítik a szabályok. A hatóság válasza szerint nem így van, meglátjuk, hogy mi történik az elkövetkező hónapokban, később visszatérünk rá. Valószínűleg annak sincs igaza, aki szerint az autósok nemtörődöm viselkedése miatt alakulhatott ki a helyzet: ha hagyják őket, akkor szabálytalankodnak. Megnézve a stadion adottságait, ugyanis nem más derül ki, mint hogy a Loki nyolcadik bajnoki címét váró drukkerek, ha akarnának, sem tudnának szabályosan parkolni. Felhívtuk a Nagyerdei Stadiont, hogy megtudjuk, a 20 340 szurkolót befogadni képes arénához vajon mennyi parkolóhely tartozik. Nos, van egy VIP-parkolójuk, ami a Wikipédia szerint 150 férőhelyes, valamint egy 300 autós fedett parkolójuk. 150 hely az uraknak, 300 hely a 20 ezer szurkolónak, debrecenieknek, vendégeknek. A stadiont 2014 májusában adták át, vadiúj, modern épület, elvileg. 12,5 milliárd forintot költöttek rá. “A magyar szellem, a tervezők, a mérnökök, a munkások ilyen alkotásokkal teszik ismét naggyá Magyarországot” – hangzott el az ünnepélyes megnyitón. Ha tud bármilyen közlekedési problémáról, esetleg önt büntették meg érzése szerint jogtalanul, írjon nekünk: auto@vezess.hu.

Kommentek

F1: Hamilton új tetkót varratott magára

Lewis Hamilton új tetoválással kezdte az évet.

Bottas: Szoros lesz Hamiltonnal!

A világbajnok Nico Rosberg helyére igazolt Valtteri Bottas úgy véli, szoros lesz a verseny közte és Lewis Hamilton között, de tudnak majd együttműködni. A finn pilóta első F1-es győzelmére hajt a Mercedesnél.

F1: Fontos vizsgán felelt meg a fejvédő

Az FIA a bevezetés előtt álló fejvédő rendszerrel is szimulálta Fernando Alonso hatalmas 2016-os bukását.

Hivatalos, Massa visszatér a Forma-1-be

Dőlnek a dominók: mostantól egyértelmű, hogy Valtteri Bottas a Mercedesnél folytatja, ugyanis a Williams-csapat hivatalosan is bejelentette, hogy szerződést kötöttek Felipe Massával 2017-re.

F1: Hivatalosan is megvan Rosberg utódja

A Williams hétfőn hivatalosan is bejelentette Felipe Massa visszatérését, ezzel az is végérvényesen eldőlt, hogy Valtteri Bottas lesz Lewis Hamilton új csapattársa.

Ime az új Citroën C3, ami nem csak feltűnő

Az utóbbi években nem volt ennél fontosabb típus a francia márkánál, az egyedi stílussal hódító C3-nak a városi kisautók népes mezőnyében kell helytállnia.

F1: Megmenekülhet a sereghajtó?

Pár napja maradt a csődbe jutott Manor-csapatnak a túlélésre, de úgy tudni, van már érdeklődő, megmenekülhet az alakulat.

Jön az elektromos Master

Nem lesz átlagon felüli a hatótávja, de azért megpróbálkozik vele a Renault az európai piacon.

Házon belül kap konkurenst a Kia Soul

Városicrossover-tanulmányt készít elő a Kia. A Provo koncepcióautó szellemi utódja ősszel léphet színre.

F1: Rénszarvas húzta a világbajnokot

A kétszeres F1-világbajnok Mika Häkkinen a hétvégén megházasodott, a szertartás végén igen rendhagyó, de nagyon stílusos módon távozott a pár.

F1: A Ferrarival együtt jön az új McLaren

A McLaren-Honda is bejelentette 2017-es modelljének leleplezési időpontját, a Ferrarival egy napon mutatják majd be új autójukat. Régi-új szín kerülhet a járgányra?

F1: Hivatalos, hogy Wehrlein a Saubernél folytatja

A Sauber hivatalosan is bejelentette 2017-es felállását. Ahogyan arra hetek óta számítani lehetett, Pascal Wehrlein lesz Marcus Ericsson csapattársa.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.